Sisustusarkkitehti Laura Räihä:
Arches-tapetti kuuluu ruotsalaisen Front-suunnittelijakolmikon Ecolle luomaan mallistoon, 62 e/rll, K-Rauta.
Arches-tapetti kuuluu ruotsalaisen Front-suunnittelijakolmikon Ecolle luomaan mallistoon, 62 e/rll, K-Rauta.

Levennä, litistä, hillitse tai hulluttele – tapetilla teet monenlaista. Lue ammattilaisen vinkit tapetin valintaan.

1. Tapetti tasapainottaa huonetta

Kun valitset tapettia, ota ensimmäiseksi huomioon huoneen mittasuhteet. Pystylinjat tekevät huoneesta korkeamman tuntuisen, ja vaakalinjat leventävät kapeaa huonetta. Pitkulaisen huoneen saa tuntumaan tasapainoiselta, kun tapetoi päätyseinät. Näin kaukana olevat seinät tuntuvat tulevan toisiaan lähemmäksi. Jos haluat tapetoida koko huoneen, sopivan tapetin valinta on erityisen tärkeää. Hillityt kuosit ja neutraalit sävyt ovat varmoja valintoja, mutta toki tavanomaisia.

2. Siroille kalusteille pienikuvioista

Katso huonekalujesi kokoja ja sävyjä. Sirot ja pienet kalusteet nousevat parhaiten esiin pienikuvioista ja tasasävyistä tapettia vasten. Isot ja jykevät kalusteet sallivat näyttävänkin tapetin takanaan. Pyydä tapetista mallipala, jota voit tutkailla kotonasi. Osa liikkeistä lainaa kokonaisia mallirullia. Huoneen valo, mutta myös vuodenaika, vaikuttavat siihen, miltä tapetti tulee seinällä näyttämään.

3. Kuluviin kohtiin vinyylitapettia

Tapetti sopii melkein kaikkiin kodin huoneisiin. Tylsiin eteistiloihin se tuo luonnetta ja tunnelmaa. Kovan kulutuksen kohtiin, kuten eteisen tuulikaappiin ja kodin läpikulkutiloihin, kannattaa kuitenkin valita helposti puhdistettava maalipinta. Jos kuitenkin välttämättä haluaa tapetin, valitse vinyylitapetti. Se kestää kevyttä putsausta. Suojele tapettia makuuhuoneessa ja satsaa sängynpäätyyn. Jätä olohuoneessa sohvan ja seinän väliin tilaa, jotteivät sohvalla istujat osu seinään. Lika pinttyy tapettiin yllättävän nopeasti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Revittele yhdellä seinällä

Yhden seinän tapetointi on helppo tapa luoda tilaan luonnetta. Se on kuin taulu, joten anna mennä ja revittele! Muista, että näyttävä tapetti tarvitsee reilusti tilaa ympärilleen päästäkseen oikeuksiinsa. Taulusommitelman taustalle puolestaan kannattaa hankkia hillitty tai ainakin pienikuvioinen tapetti, ettei lopputuloksesta tule levoton.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Fototapetti on in

Fototapetit tulevat jälleen, mutta hillittyinä versioina. Tapetin voi teettää itse ottamastaan kuvasta. Myös kolmiulotteisuuden tuntu ja aitoa pintaa jäljittelevät tapetit, kuten marmorikuviot tai rosoinen betonipinta, ovat trendikkäitä. Sisustajien suosiossa ovat myös romanttiset, maalukselliset kukkakuviot.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Kuvat valmistajat, Lauran kuva Tuomas Kolehmainen.

Artikkeli ilmestyi Tapettitemppu -nimellä Glorian Kodin maaliskuun 2016 numerossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla