Asunnon suuresta  salongista sisustusarkkitehti Olle Rex suunnitteli keittiön ja ruokailutilan. 1950-luvun pöytä ja tuolit ovat tanskalaisen  Kai Kristensenin suunnittelemat ja kattovalaisin amerikkalaisen Lindsey Adelmanin käsialaa. Sinivihreäkuvioinen matto on Rug Companystä.
Asunnon suuresta salongista sisustusarkkitehti Olle Rex suunnitteli keittiön ja ruokailutilan. 1950-luvun pöytä ja tuolit ovat tanskalaisen Kai Kristensenin suunnittelemat ja kattovalaisin amerikkalaisen Lindsey Adelmanin käsialaa. Sinivihreäkuvioinen matto on Rug Companystä.

Nathalie Schuterman osti Tukholman-kotinsa näkemättä sitä. Vaati täydellisen remontin ennen kuin asunnosta tuli Nathalieen ja Chloé-tyttären kaipaama tyttöjen paikka.

Asukkaat: Muotibisnestä pyörittävä Nathalie Schuterman, tytär Chloé, 18, ja Leo-bulldoggi. Aviomies Jonas asuu työn vuoksi parin Lontoon-kodissa. Nathalie luotsaa nimeään kantavaa merkkiliikettä Birger Jarlsgatanilla ja NK:n tavaratalossa Tukholmassa sekä verkkokauppaa nathalieschuterman.com.

Koti: 200-neliöinen asunto vuonna 1904 rakennetussa kerrostalossa Östermalmin kaupungiosassa, Tukholmassa.

Tuttu talo ja osoite Karlaplanin kauniin aukion laidalla olivat niin houkuttelevia, että ruotsalainen Nathalie Schuterman osti Tukholman-kotinsa näkemättä sitä. Asunnon aiempi omistaja, taiteenkerääjä, oli asunut siinä 40 vuotta, eikä siihen ollut tehty kertaakaan remonttia.

Nathalie, mitä ajattelit, kun näit uuden kotisi ensi kerran?

Olin kauhuissani. Asunto oli surkeammassa kunnossa kuin odotin. Koko asunto oli ränsistynyt, eikä sen pohja vastannut odotuksiani: neliöitä oli riittävästi, mutta huoneita liian vähän.

Olin palaamassa Tukholmaan tyttäreni Chloén kanssa. Hän ei viihtynyt Lontoossa, jonne olimme muuttaneet Jonaksen kanssa etätöihin ja ottaaksemme vähän välimatkaa arkeen sekä viettääksemme aikaa yhdessä. Asetin Chloén etusijalle ja päätin palata, sillä kohta hän muuttaa kotoa opiskelujen perässä. Teimme asunnosta tyttöjen paikan. Täällä näkyy yhteinen intohimomme muotiin ja pukeutumiseen.

Olohuone on Nathalien lempipaikka kotona. Vaalea pellavasohva, nahkainen ottomaani, pyöreä sivupöytä ja pronssijalkainen pöytävalaisin ovat Nathalien lempisuunnittelijan, ranskalaisen Christian Liaigren. Huopa ja oranssi tyyny ovat Hermèsin ja harmaa tyyny Nathalien liikkeestä. Cowboy-valokuvat otti amerikkalainen taiteilija Richard Prince. Veistos on keraamikko Pamela Sundayn, pyöreä Dagg-maljakko Svenskt Tennin.

Tukholmalainen Nathalie Schuterman kertoo olleensa aina kiinnostunut taiteesta, kauniista esineistä ja muodista.

Remontoit asuntoa vuoden. Miten toteutit sen muodonmuutoksen?

Uuden, karkean pohjaratkaisun asuntoon piirsi mieheni Jonas. Jaoimme ison salin keittiöksi ja ruokailutilaksi. Vanhan keittiön tilalle tuli kylpyhuone ja suuri vaate- ja pukeutumishuone. Asensimme lasiovet johtamaan parvekkeelle, jotta tilaan saatiin luonnonvaloa.

Remontin suunnitteli ja toteutti sisustusarkkitehtitoimisto Olle Rex. Sisustuksen taas suunnittelin minä, mutta sain apua joukolta ihania, osaavia alan ihmisiä. Remontissa uusittiin kaikki – seinät, lattiat, katot, putket ja sähköt. Projekti oli isotöinen ja stressaava.


Chloén huoneessa on viihtyisä oleskelunurkkaus. Lattiavalaisin on Christian Liaigren suunnittelema. Tyynyt Nathalien liikeen valikoimista.


Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Se on sekoitus 1950-luvun kauniita designhuonekaluja, moderneja valaisimia, nykytaidetta ja ajattomia klassikkohuonekaluja, joihin en kyllästy. Lontoon-kotini ja vapaa-ajankotini Tukholman saaristossa muistuttavat tätä kotia. Tuttu tyyli tuo mielihyvän ja turvallisuudentunteen, missä kodissa sitten satunkin olemaan.

Olen aina matkustanut paljon, ja se näkyy kodeissani. Olen muoti- ja sisustuslehtien suurkuluttaja, työni puolestakin. Lehtipinoja löytyy talon joka huoneesta. Luen myös sisustuskirjoja ja seuraan nettisivuja. Saan niistä inspiraatioita, joita jalostan ja yhdistän omaan tyyliini.

Kodissani on aina kukkia. Pidän valkoisista kukista ja näyttävistä kimpuista. Niiden lisäksi asettelen asunnon jokaiseen huoneeseen tuoksukynttilöitä. Ranskalaisen Cire Trudonin kynttilät ovat suosikkejani.


Inspiraatio eteishallin tunnelmaan ja värimaailmaan syntyi lontoolaiselta taideklubilta, jossa Nathalie on jäsenenä. NO-teos on espanjalaisen taiteilijan Santiago Sierran. Penkin Atollo-valaisimen on suunnitellut Vico Magistretti. Kattovalaisin on hankittu Lontoosta.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2017 ilmestyneestä jutusta Tyttöjen paikka.

Keittiön allastason ylle Kati ei halunnut yläkaappeja vaan ilmavuutta. Koska seinä on kulmikas, tuntui vapaasti aaltoileva laatoitus sopivalta idealta. Kun kukaan rakennusmiehistä ei ymmärtänyt Katin suunnitelmaa, hän laatoitti seinän itse Pukkilan mattavalkoisilla HX-90 Hexagon -laatoilla. Hana on Tapwellin, ja työtason valaisee Lampe Grasin numero 210.
Keittiön allastason ylle Kati ei halunnut yläkaappeja vaan ilmavuutta. Koska seinä on kulmikas, tuntui vapaasti aaltoileva laatoitus sopivalta idealta. Kun kukaan rakennusmiehistä ei ymmärtänyt Katin suunnitelmaa, hän laatoitti seinän itse Pukkilan mattavalkoisilla HX-90 Hexagon -laatoilla. Hana on Tapwellin, ja työtason valaisee Lampe Grasin numero 210.

Tumma, savutamminen keittiö, metalliset lasiovet ja paksut samettiverhot ovat arkkitehti Kati Miettisen kodin voimanlähteet.

Asukkaat: Arkkitehti ja toimitusjohtaja Kati Miettinen ja poika Miki Suominen sekä Verena-koira.

Koti: Kolme huonetta ja keittiö 1930-luvulla rakennetussa tiilitalossa Helsingin Töölössä.

Arkkitehti Kati Miettinen uudisti kukkakuvioilla ja lasikuitutapeteilla vuoratun 1930-luvun kerrostaloasunnon tyylikkääksi, ajattomaksi kodiksi itselleen ja pojalleen Mikille.


Kati Miettinen nauttii siitä, että Helsingin Töölössä on puistojen tiheä verkosto ja merenrantaan pääsee parissa minuutissa. Katin makuuhuoneen paksut samettiverhot antavat tarvittaessa yksityisyyttä. Verhot tilattiin Dekosolilta.


Kati, mikä asunnossa hurmasi teidät?

Ihastuimme asunnon valtaviin ikkunoihin, joista on pitkät, kauniit näkymät itään ja länteen. Lisäksi 2,8 metrin huonekorkeus ja töölöläishenki olivat mainion sijainnin kanssa ratkaisevat tekijät.


Kati jännitti tummaa keittiötä ennakkoon, mutta keittiöstä tuli raikas ja valoisa suurten ikkunoiden ja valkoisen lattian ansioista. 1960-luvun ruokapöytäryhmä on peräisin Katin lapsuudenkodista.


Olet arkkitehti. Tuntuuko, että oman kodin suunnittelu on haastavampaa kuin asiakkaan kodin?

Oman kodin suunnittelu on helppoa ja hauskaa. Voin kokeilla ideoita ja materiaaleja ja ottaa rennosti. Tässä kodissa uudistin täysin keittiön ja apukeittiön. Märkätiloissa selvittiin pintatöillä ja uusilla kalusteilla. Halusin panostaa märkätilojen pintoihin ja teetin hartsipinnat, jotka ovat työlästä käsityötä, mutta sen arvoiset.

Lisäksi kaikki kuivien tilojen seinäpinnat kunnostettiin tasoittamalla ja maalaamalla. Sähkötyöt olivat kallis investointi, kuten vanhoissa asunnoissa yleensä.


Katin makuuhuone tulvii valoa ja avaruutta. Miltei kolmen metrin huonekorkeus kasvattaa neliöiden tuntua entisestään. Pöydällä on Achille Castiglionin Flosille suunnittelema Gatto-valaisin. Työtuolina toimii Patricia Urquiolan Morosolle suunnittelema Bloomy.


Onko sinulla sisustuksessa suosikkiratkaisuja, jotka toistuvat kodeissasi yhä uudelleen?

Rakastan Carraran marmoria, ja sitä on ollut jossain muodossa kaikissa kodeissani, nyt keittiössä. Siinä on ikivanhaa italialaista keittiötunnelmaa: se on kaunista, monivivahteista ja valoa heijastavaa. Marmorin tulee aina olla mattahiottua. Puhtaan valkoiset seinät luovat hyvän taustan muulle sisustukselle.


Asunnon oviaukot olivat edellisen omistajan aikana ovettomat. Klassisten peiliovien sijaan Kati halusi modernimman ratkaisun, joka päästää valon kulkemaan tilasta toiseen. Koska valmiit ovet olivat kalliit, puuseppä Veijo Jaakkola hitsasi ovet rautakaupan alumiiniputkesta. Eteishallista avautuu kaunis näkymä ovien läpi kohti oleskelutilaa. Sohvan päälle sijoitettu peili luo illuusion edelleen jatkuvasta tilasta.


Mitä kerrostaloasunnon perusteellisesta remontista haaveilevan kannattaa ottaa huomioon?

Asunnon kunto pitää selvittää ennen ostamista tarkasti, jotta voi arvioida töiden laajuuden. Pieneltä kuulostava työ, kuten kattojen maalaaminen, saattaa olla työlästä ja kallista, jos pohjat eivät olekaan kunnossa. Myös taloyhtiön suhtautuminen remontteihin kannattaa selvittää. Osa yhtiöistä kunnioittaa osakkeenomistajien oikeutta remontoida asuntoaan ja ymmärtää, että samalla koko talon arvo nousee. Osa taas hidastaa töitä tarpeettomasti.

Remonttihuumassa on myös hyvä muistaa, että kaikkea blogeista napattua ei kannata toteuttaa vaan editoida ja pelkistää.


Mikin huoneen seinää peittävät verhot on ommeltu syvänsinisestä sametista, jota kului kaikkiaan 15 metriä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 12/2017 ilmestyneestä jutusta Tumman taikaa.

Ruokailutila on aivan keittiön kyljessä. Sisustuksen helmet ovat Hans J. Wegnerin ruokapöytä ja CH24-tuolit. Niiden kevyt rakenne ja kaunis muotoilu sopivat yhteen Matin perintökeinutuolin ja Fiskarsin antiikkimarkkinoilta ostetun talonpoikaissohvan kanssa.
Ruokailutila on aivan keittiön kyljessä. Sisustuksen helmet ovat Hans J. Wegnerin ruokapöytä ja CH24-tuolit. Niiden kevyt rakenne ja kaunis muotoilu sopivat yhteen Matin perintökeinutuolin ja Fiskarsin antiikkimarkkinoilta ostetun talonpoikaissohvan kanssa.

Varastollinen huonekaluja, Niemen muuttoauto ja yksi päivä. Stina Sippus ja Matti Mertsola urakoivat huvilansa Nauvossa kerralla lomailukuntoon.

Asukkaat: Sisustussuunnittelija Stina Sippus ja Matti Mertsola sekä heidän aikuiset lapsensa.

Koti: Vapaa-ajankodissa Nauvon Högsarissa on viisi huonetta ja keittiö, neliöitä 190. Huvila rakennettiin vuonna 2011.

Tina Sippuksen ensivisiitistä Nauvon Högsariin on seitsemän vuotta. Silloin Matti Mertsola vei hänet ja arkkitehti Markus Sarpanevan saareen hankkimalleen tontille suunnittelupalaveriin.

– Olin epäilevä. Keskellä viidakkomaista havumetsää seisoi vanha pieni mökki, ja kuuset ja männyt peittivät täysin näkymän merelle. Mietin, millainen tontista tulee, kun puut hakataan merimaiseman tieltä, Stina kertoo.


Huvila on rakennettu kallion laelle, josta avautuu näkymä alas merelle. Kolme metriä pitkän ruokapöydän ympärille mahtuvat ystävät ja sukulaiset.

Tulevan vapaa-ajan kodin suunnittelu oli innostunutta ideoiden ristitulta: Matti on aina tiennyt mitä haluaa, samoin Stina. He miettivät yhdessä talon rakenteet, sijainnin sekä terassin, sisä- ja ulkokeittiön paikat. Stinalle oli erityisen tärkeää, että huonejärjestys mahdollistaa koko perheen yhdessäolon ja että sohvalle on paikka takan läheisyydestä.

Nyt vapaa-ajan koti seisoo tontin korkeimmalla kohdalla, ja näkymät terassilta ja ikkunoista avautuvat kauas Nauvon vaikuttaviin maisemiin. Ja Stina on Högsarin ja kesäkodin lumoissa.

– Joka kerta kun matkaan lautalla kotiin Helsinkiin, tuntuu kuin olisin jättänyt palan itsestäni Nauvoon, Stina sanoo.


Sisustussuunnittelija Stina Sippuksen löytää kesäpaikassa varmimmin kasvimaalta harventamasta tai poimimasta yrttejä.

 


Kesäinen päivä avautuu olohuoneen suuresta ikkunasta. Takkatulesta voi nauttia myös keittiön puolelta. Casuarinasta hankittu kiinalainen sohvapöytä on klassinen valinta pariksi Flexformin sohvalle ja nojatuoleille. Purjevene tuo sisustukseen merihenkeä.

Stina on luotsannut kahta sisustusalan yritystään, Les Tissus Colbertia ja Fasadia, jo parikymmentä vuotta, ja vapaa-ajankodin sisustuksen suunnittelu sujui vakaalla ammattitaidolla.

– Tiesin jo paljon ennen kuin kesäkoti valmistui, miten sisustan sen. Keräsin vuoden sisustustarvikkeita varastoon, josta Niemen auto haki ne ja ajoi villalle.

Koko sisustus tuotiin kerralla vasta valmistuneelle ja pestylle huvilalle. Huonekalut ja sisustustarvikkeet purettiin pikavauhtia rekasta, pahvilaatikoista ja kuplamuovista. Stina ja Matti tarttuivat kaksin käsin huonekaluihin ja kantoivat ne paikoilleen.

– Iltapäivällä levitimme matot, ripustimme verhot, petasimme sängyt, ja jo samana iltana istuimme valmiiksi sisustetussa kesäpaikassa ja nautimme upouudesta villasta, Stina kertoo.

 


Valkoiseen Avestia-keittiöön valittiin himmeän teräksiset keittiökoneet. Keittiövälineitä säilövä seinänpituinen tanko on käytännöllinen ja näyttävä ratkaisu. Seinällä näyttää aikaa Vitran Ball Clock -kello.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 7/2017 ilmestyneestä jutusta Kerralla valmista.