Tiinan ja Kara-koiran takaa nousevat portaat ylös työhuoneeseen ja kirjastoon. Seinämaalin sävy on Tikkurilan Takorauta.
Tiinan ja Kara-koiran takaa nousevat portaat ylös työhuoneeseen ja kirjastoon. Seinämaalin sävy on Tikkurilan Takorauta.

Tiinan ja Rikun talossa rouhea betoni ja lämmin puu yhdistyvät persoonalliseksi kokonaisuudeksi.

Espoossa kohoaa veistoksellinen omakotitalo, joka on asukkaidensa Tiinan ja Rikun toinen yhteinen rakennusprojekti. Pariskunnan aiemmin rakennuttama omakotitalo oli aikaansa sopivasti valkoinen ja pulpettikattoinen, mutta tällä kertaa toiveissa oli jotain rouheampaa ja persoonallisempaa.

Tiina, mistä idea talon rakennuttamiseen lähti?

Edellinenkin rakennusprojektimme sujui ilman traumoja, joten kun täydellinen tontti löytyi, päätimme lähteä projektiin toisen kerran. Minulla on sellainen tausta ja perinne lapsuudesta, että perheemme muutti kymmenen vuoden välein aina uuteen omakotitaloon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Riku halusi suuren ruokapöydän, ja sopivan kokoinen teetettiin Keimolassa Käinby 1925-liikkeessä. Musta pinta jatkaa keittiön värimaailmaa. Valaisimet Granit. Tuolit Tiina löysi Mindyn verhoomosta Kauniaisista.

Miten talon ilme poikkeaa aiemmasta kodistanne?

Halusimme tästä talosta tyyliltään edellistä ronskimman. Materiaaleiksi valitsimme puuta ja betonia. Etsimme netistä referenssejä räystäättömistä harjakattotaloista ja löysimme arkkitehtitoimisto POOKin sivuilta yhden meitä kiinnostavan kohteen. Otimme yhteyttä POOKin Katariina Rautialaan ja kerroimme olevamme avoimia ideoille. Ulkopinnoiksi halusimme alun perin verhoilun kivipaanuista, mutta koska kivipaanujen latojia ei Suomesta löytynyt, päädyimme lehtikuuseen. Talon sisään valitsimme vaneria ja betonia. Edellinen talomme oli ilmeeltään skandinaavisempi ja hyvin moderni ja valkoinen korkeine olohuoneineen. Tänne halusimme tummempia pintoja ja suurta avaraa tilaa. Emme vierasta edes mustaa.

Olohuonetila on mitoitettu juuri takalle sopivaksi. Takka on Fokus Fires Ergofucus. Lattiat ja seinät ovat Potiuksen betonielementtejä.

Mikä oli teille talossa tärkeintä?

Halusimme juuri meille suunnitellun talon, jonka huonejako vastaisi tarpeitamme. Näin saimme neliöt käytettyä juuri oikeisiin paikkoihin. Halusimme suuren ruokatilan ja keittiön, jonka yhteyteen olohuone sijoittuisi. Takka oli valittu jo ennen talon suunnittelua, joten olohuoneen mitoitus suunniteltiin takan ehdoilla. Makuuhuoneita tarvitsemme vain kaksi, toisen meille vanhemmille ja toisen pojallemme. Yläkertaan luotiin tila, joka toimii tarpeen mukaan työhuoneena, kirjastona tai vierashuoneena. Huonejaon lisäksi meillä oli alusta asti muutama asia, joista emme halunneet tinkiä. Yksi tällainen seikka oli talon räystäättömyys. Lisäksi halusimme lattiat ja seinät betonista. Myös erillinen saunarakennus oli haavelistamme kärkipäässä.

Keittiö ja kaikki kodin kiinteät kalusteet ovat Kvikiltä. Kattovalaisimet Granit.

Kodissanne ei ole juurikaan väliovia, miksi?

Talon rakenne on tavallaan kuutio toisen kuution sisällä, ja väliovien sijaan päädyimme liukuoviin. Muuton aikaan niiden hankkiminen kuitenkin jäi, kun sopivia ei löytynyt, ja nyt olemme oikeastaan tottuneet elämään ilman niitä. Aika näyttää, laitammeko joskus kylpyhuoneeseen liukuovet. Talo on sijoitettu naapuritaloihin nähden siten, ettei meille juurikaan näe sisälle, vaikka ovet puuttuvat.

Makuuhuoneeseen luotiin kiinteä ja korotettu vuoderakenne. Sängyn reunoilta noustaan muutama porras, ja tasot kiertävät vuodetta.

Makuuhuoneenne on korotettu ja persoonallinen, kerro siitä.

Halusimme mahdollisimman niukan makuuhuoneen. Koimme, että edellisen kotimme makuuhuoneessa oli valtavasti hukkaneliöitä, joten tänne päätimme sijoittaa vain vuoteen. Arkkitehti Katariina Rautiala ehdotti ratkaisua, jossa vuode olisi kiinteä ja korotettu. Sitä reunustavien tasojen alla on säilytystilaa, johon johtaa molemmin puolin vuodetta muutama porras. Makuuhuoneen seiniin valitsimme tummansinisen maalin, joka korostaa tilan laatikkomaista muotoa.

Olohuoneen koosta tingittiin, jotta keittiölle ja ruokailutilalle saatiin paljon tilaa. Ikean Södermalm-sohva on kuin tehty tilaan.

Arkkitehti Katariina Rautiala, millainen projekti oli sinun näkökulmastasi?

Katariina: Oli hienoa työskennellä asiakkaiden kanssa, joilla oli selkeät näkemykset mutta myös tilaa ideoille. Pariskunta tuli luokseni nähtyään toimistomme sivuilla suunnittelemani talon, joka oli tehty Turun seudulle muutama vuosi sitten. Tiina ja Riku uskalsivat tehdä kaiken hieman toisin kuin useimmat talonrakentajat. Materiaaleista betoni, puu ja vaneri olivat rohkeita ja upeita valintoja.

Pariskunta toteutti haaveensa altaasta ja valitsi pihalleen kotimaisen Drop-altaan. Sille löytyi suojaisa paikka päätalon ja saunan välistä.

Mistä idea talon rakenteeseen tuli?

Katariina: Ideana oli, että talon sisällä on ikään kuin ulkoseinien muotoa toistava toinen pienempi talo, johon sijoitimme lastenhuoneen, makuu- ja vaatehuoneet sekä kodinhoito- ja kylpyhuoneet. Käytävät otettiin käyttöön ja muu tila jäi avoimeksi. Halusimme ottaa myös ulkotilan haltuun, ja talo sekä saunarakennus sijoitettiin siten, että niiden väliin jäi suojaisa piha-alue.

Fakta

Koti: Omakotitalo Villa Hero Espoon Nöykkiössä. Talon suunnitteli perheen haaveiden mukaiseksi arkkitehti Katariina Rautiala, arkkitehtitoimisto POOK. Tilaa 130 neliötä sekä 30-neliöinen parvi ja erillinen saunarakennus.

Asukkaat: Museoalalla työskentelevä Tiina, 37, ja logistiikka-alalla toimiva Riku, 39, sekä heidän 10-vuotias poikansa ja amerikanstaffordshirenterrieri Kara.

Sisältö jatkuu mainoksen alla