Sohvalta voi ihailla upeaa järvimaisemaa. Linie Designin matto hankittiin Catalinasta, musta seinälamppu on Ellokselta.
Sohvalta voi ihailla upeaa järvimaisemaa. Linie Designin matto hankittiin Catalinasta, musta seinälamppu on Ellokselta.

Emmin ja Mikon 90-lukulainen omakotitalo sai hienon muodonmuutoksen nopeatempoisessa remontissa. Nyt koti tulvii valoa, ja hulppeat näkymät Keurusselälle antavat kehykset vaihtuville maisemille.

Emmi, miten päädyitte asumaan tähän omakotitaloon?

Tätä kotia ennen muutimme tiheästi kerrostaloasunnosta toiseen täällä Keuruulla ja olimme vuokralla. Omakotitalo järven rannalla oli kummankin pitkäaikainen haave, josta emme suostuneet luopumaan. Lopulta koti löytyi aika hauskalla tavalla. Olimme palaamassa Keuruulle Helsingistä, ja matkalla Mikko avasi huvikseen Etuoven sivun. En ikinä unohda Mikon sanoja: "Emmi, meidän koti on nyt tullut myyntiin". Kun katsoin kodin kuvat ja tiedot, vastasin, että "siinä se on". Otimme heti yhteyttä välittäjään, ja jo seuraavana päivänä kävimme katsomassa taloa ja teimme tarjouksen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Omakotitalo järven rannalla oli Emmin ja Mikon pitkäaikainen haave.

Mikä tässä 90-lukulaisessa talossa viehätti?

Sitä tunnetta ei voi unohtaa, kun astuimme ensimmäisen kerran tähän taloon sisälle. Jo etuovelta ikkunoista avautui upea järvimaisema Keurusselälle, ja se olikin oikeastaan siinä. Näin talossa hurjan paljon potentiaalia, pohjaratkaisu oli toimiva ja muutettavissa toiveidemme mukaiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Remontti alkoi nopeasti, miten se sujui?

Remontti kesti kaksi kuukautta - ne olivat todella työntäyteiset ja raskaat kuukaudet. Panimme hösseliksi oikein kunnolla. Epäilijöitä lähipiirissä riitti, mutta tahdonvoimamme oli sen verran kova, että kylläpä ehdittiin! Teimme itse kaiken muun paitsi sähkö- ja putkityöt sekä lasiovien asennuksen. Värväsimme apuun myös perheemme, lisäkäsiä löytyi sisarista ja vanhemmista. Sovimme ennen remontin alkua, että olemme Mikon kanssa eri huoneissa, jotta parisuhde kukoistaa vielä remontin jälkeenkin. Mikko vastasi purku- ja kokoamistöistä ja minä pinnoista. Tapetteja en tämän jälkeen suostu repimään enää ikinä, ne olivat niin kovassa, että meinasi usko loppua.

Olohuoneen sohva teetettiin Emmin suunnitelmien mukaisesti Kuusilinnalla, kangas Lauritzonin Stark. Sohvapöytä on Woodnotesin, lepotuoli Hakolan ja rahi Anno Collectionin. Seinän sävy on Tikkurilan Mulperi.

Emmi, kuvailet sisustustyyliäsi pehmeän minimalistiseksi. Mikä siinä on sinulle tärkeintä?

Elämme molemmat kiireistä arkea, joten olen halunnut tuoda kotiin rauhallisen ja harmonisen tunnelman, jossa on hyvä olla ja ladata akkuja. En halua tunkea kotia täyteen pientä tavaraa, vaan suosin suurempia ja pelkistettyjä linjoja. Pehmeä, luonnonläheinen värimaailma, kuten puun, beigen ja ruskean eri sävyt ihastuttavat tällä hetkellä. Koetan tuoda sisustukseen myös kontrastia muutamilla rouheammilla yksityiskohdilla, esimerkiksi betonisilla sisustustavaroilla.

Kuinka paljon hankitte uusia kalusteita juuri tätä kotia varten?

Valtaosa huonekaluista lähti mukaan vanhasta kodista. Koetan jo lähtökohtaisesti sisustushankintoja tehdessäni valita aikaa kestäviä ratkaisuja, jotta huonekalut sopivat monenlaiseen ympäristöön. Tänne uusina hankittiin sänky, työhuoneen daybed ja muutama lipasto tuomaan lisää säilytystilaa. Keittiön saarekkeen edessä olevat Artekin Aalto K65 -työtuolit olivat mieletön löytö nettikirppikseltä. Myös ruokapöydän Hay About A Chair -tuoleista kolme on nettikirppiksiltä. Saatan metsästää tosi kauan tiettyjä huonekaluja käytettyinä mieluummin kuin ostaisin uutena. Sisustushankintoja tehdessäni tarkastan kirpputorien lisäksi suomalaiset pienet sisustuskaupat, kuten sisustusliikkeet Zico's, Domdom tai Live4. Suosin tietoisesti suomalaisia yrityksiä ja pieniä putiikkeja.

Ruokapöytä löytyi kirpputorilta, tuolit ovat Hayn. Paperivalaisin on &Traditionin Formakami. Anno Collectionin Sumu-matto tuo tilaan pehmeyttä.

Miten päädyitte kokonaan valkoiseen keittiöön?

Jos saisin luoda unelmieni keittiön, se olisi joko mattamusta tai koivuvanerin sävyinen. Silti tähän asuntoon valikoitui täysin valkoinen keittiö, koska minulle on tärkeää, että keittiö näyttää hyvältä vielä kymmenen vuoden päästäkin. Jos nyt olisin toteuttanut koivuvanerisen tai mustan keittiön, voi olla, että olisin kyllästynyt siihen muutamassa vuodessa. Ja en usko, että Mikko hyppisi innosta, jos ilmoittaisin parin vuoden päästä, että aletaan taas tehdä keittiöremppaa. Valkoinen keittiö antaa varaa leikitellä seinäväreillä ja somistuksella. Seuraavaksi onkin suunnitelmana maalata keittiön seinät beigellä ja tuoda siten keittiöön pehmeyttä.

Emmin työhuoneen ja eteisaulan väliin teetettiin Emmin suunnitelmien mukaan lasiruutuinen liukuovi paikallisella tekijällä Lasisiipi Oy:llä. Daybed on Futonnettin.

Onko teillä vielä remonttisuunnitelmia tulevan varalle?

Jätimme kylpyhuoneen, saunan ja wc:n remontit odottamaan tulevaisuutta. Se oli hyvä päätös, koska nyt suunnitelmat niidenkin osalta ovat jo muuttuneet alkuperäisestä. Tällä hetkellä olemme jo lähtökuopissa terassi- ja piharemontin aloittamisen kanssa.

Mitä piharemonttiin kuuluu?

Tarkoitus on purkaa edellinen terassi pois ja tehdä tilalle täysin uusi. Rantaan on myös tulossa erillinen aurinkoterassi aurinkotuoleilla sekä oleskelutila tulisijalla. Toteutan myös pitkäaikaisen haaveeni lavakauluskasvimaasta sekä pionipenkistä. Olen todella huono kasvien kanssa, mutta onneksi tässä on aikaa kehittää itsestään kunnon hortonomi. Tarkoituksena on myös tuoda lisää kasveja pihamaalle sekä siistiä rantaviivaa. Kuvailisin tulevaa terassia ja pihaa tyylikkääksi ja rouheaksi yhdistelmäksi Balia ja Suomen kesää.

Makuuhuoneen petaus on sävytetty huoneen harmoniseen sisustukseen Midnattin ja Marimekon petivaatteilla. Kattolamppu on Emmin ja Mikon diy-työ muutaman vuoden takaa.

Missä onnistuitte remontissa parhaiten?

Mielestäni kokonaisuudessa. Monet ihmettelivät valintojani, kuten miksi kaataa niin paljon väliseiniä tai miksi purkaa hyvää. Onneksi pidin pääni, koska kokonaisuus ratkaisee. Ei tämä olisi tuntunut kodilta, jos sitä ei olisi saanut laittaa mieleisekseen. Minun on ollut helppo tehdä valintoja, koska Mikko on antanut vastuun pintamateriaaleista ja ratkaisuista kokonaan minulle.

Mitkä ovat Keuruulla asumisen parhaita puolia?

Rauha, luonto ja turvallisuus. Näin introverttina taiteilijaluonteena tarvitsen lähelle luontoa ja sen tuomaa rauhaa. En ole omimmillani suurissa kaupungeissa ja ihmishälinässä, jossa kiire on käsin kosketeltavissa. Sellaisissa paikoissa on mukava käydä, mutta kotiin Keuruulle on aina ihana palata. Opiskelen Jyväskylässä ja olen tällä hetkellä työharjoittelussa Nelonen Media Livellä Himoksessa, kumpaankin paikkaan on nopea ajomatka.

Pukeutumishuoneen peilit ovat Ikeasta, samoin säleovinen Nordkisa-kaappi. Tuoli on Artekin.

 

Juttu on julkaistu Glorian Kodin numerossa 1/2021.

Fakta:

Koti: Vuonna 1995 valmistunut 125-neliöinen omakotitalo Keuruun Pappilanniemessä, Keurusselän rannalla.

Asukkaat: Kulttuurituottajaksi opiskeleva Emmi sekä isännöitsijä ja ammattikalastaja Mikko. Emmi pitää sisustusaiheista Instagram-tiliä nimellä @emskipihla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla