Nämä kokemukset hurmaavat kotimaassa tänä kesänä - vedessä ja veden äärellä.

Tartu ruoriin

Veneen vuokraaminen on nyt tehty helpoksi, ja isoja ja pieniä paatteja on tarjolla kattavasti monilla vesistöillä Suomenlahdelta Inarijärvelle. Voit valita esimerkiksi kymmenen hengen purjeveneen tai kuukausimaksulla koko kesäksi yhteiskäytössä olevan Yamarin Cross 57 BR -moottoriveneen. Päivävuokra alkaa 15 eurosta, jos tahdot vaikka vain soudella romanttisesti kauniina poutapäivänä Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä.

Idea kotiin: Uita kaarnavenettä.

skipperi.fi, vuokravene.com

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lennä, uneksi 

260 hevosvoiman vesijetti ampaisee vauhtiin kuin luoti. Kun paine ohjataan vesisuihkulautaan, se pompauttaa ihmisen vaikka 20 metriä ylöspäin. Jalat on lukittu lautaan, kuin tiukkoihin lumilautamonoihin. Vedessä pitää vain suoristaa lauta eli kiskaista varpaita nenää kohti. Aluksi ilmassa pysyy sekunnin, lopuksi minuutteja. Putoaminen sattuu, jos mätkähtää veteen korkealta vatsalleen. Oppitunnin päätteeksi osaa ehkä rentoutua ja nauttia maisemista kuin linnun silmin.

Idea kotiin: Astu silityslaudalle ja keinuta lannetta.

Flyboard-lautailua Espoon Keilaniemessä ja monissa muissa vesiurheilukeskuksissa ympäri maata.

Leidit laivalla

Monilla on jo kova himo risteilyille. Ensiapuna ovat kotimaan risteilylomat. Esimerkiksi Tallink Silja vie matkustajan minilomalle Maarianhaminaan: juhannusristeilyyn on käytössä Itämeren suurin matkustaja-autolautta M/S Silja Europa. Heinäkuussa Ahvenanmaalle risteillään Victorialla. Viking Line panee kilpailijaansa paremmaksi kotimaan kohteiden määrässä. Valitsetko määränpääksi mieluiten Hangon Regatan, Kotkan Meripäivät vai kesäisen Turun? Myös Ahvenanmaalle pääsee, samoin seuraamaan Tall Ship Races -kisaa ylellisesti aurinkolasien takaa kansituolista, autolautan korkealta kannelta.

Idea kotiin: Avaa televisio ja Yle Areena. Jani Volasen ohjaama neliosainen M/S Romantic on kaikkien aikojen viihdyttävin risteilysarja.

tallinksilja.fi, vikingline.fi

Kainuun Kroatia

Hiekkasärkkä työntyy järveen ahnaasti kuin jäätelökulhoa nuoleva kieli. Tervetuloa Ärjänsaareen! Tämä on suomalainen vastine Bracin saarelle, joka tunnetaan Kroatian kauneimmasta rannasta. Mutta Ärjänsaari on Braciakin hienompi. Täällä voi kävellä polkua auringon lämmittämässä tuoksuvassa männikössä ja ihailla suoraan veteen laskevia korkeita hiekkamäkiä. Lähellä määkivät lampaat pienessä lehtometsikössä. Saaren ympäri patikoi parissa tunnissa, ja Metsähallitus tarjoaa nuotiopuut ja siistin telttailualueen. Nauti keittokatoksessa evääksi pakkaamaasi voileipäkakkua ja samppanjaa.

Idea kotiin: Nauti voileipäkakkua ja samppanjaa.

Venekuljetuksia Kajaanista. luontoon.fi/arjansaari

Saimaan sankari

Puumala on hyvä paikka tervehtiä vanhojapoikia viiksekkäitä, kuten maailman harvinaisimpia hylkeitä, saimaannorppia. Puumalan vesillä elelee parikymmentä norppaa ja koko Saimaalla vain muutama sata. Kun pieni, katoksella varustettu paatti liukuu hiljaa lähelle norppien köllöttelykallioita, saat lainaksi kapteenin kiikarit ja voit laskea norpan kuuluisat, pitkät viiksikarvat.

Idea kotiin: Laske omat karvasi jostain yllättävästä paikasta, vaikkapa isovarpaan päältä.

Alkukesä on paras aika norpparetkelle, myös yksityisiä tilausretkiä. lakelandgte.fi

 

Juttu on julkaistu Gloriassa 06/2021

Sisältö jatkuu mainoksen alla