Tekstiili-ikoni Maija Arela tekee luksusneuleita, joista ei luovuta reikäisinäkään. Inspiraationsa hän löytää sukumökiltä ja mielikuvitusmatkailusta.

Nepalin pääkaupunki Katmandu kylpee kirkkaissa väreissä. Kapeiden rakennusten julkisivut on maalattu kukin omalla sävyllään, lippusiimat risteilevät monivärisinä ja ihmisten asut hehkuvat punaista, vihreää ja auringonkeltaista. Hillityn sävypaletin löytääkseen pitää seurata muotiyrittäjä Maija Arelaa kaupungin reunalla sijaitsevaan pieneen neuletehtaaseen, jossa syntyvät hänen Arela-merkkinsä minimalistiset kasmirasut.

- Langat tulevat tietenkin Kiinan vuoristojen kasmirvuohilta, mutta neulomme ne Nepalissa. Paikallisen tekstiilitaidon historia on pitkä, Arela kertoo.

Arela muistelee tammikuista Katmandun matkaansa kotonaan Tampereella. Hän on asunut kaupungissa lähes koko elämänsä, mutta ura on ollut kansainvälinen. Arela on suunnitellut palkittuja painokuoseja muun muassa Tampellan ja Nanson mallistoihin, edustanut Suomea väritrendejä luovassa kansainvälisessä Intercolor-järjestössä, ja nyt hän luotsaa luksusneuleisiin erikoistunutta Arela-merkkiä. Sen asut syntyvät nepalilaisten, italialaisten ja baltialaisten asiantuntijoiden yhteistyönä, ja niitä myydään konseptimyymälöissä esimerkiksi Pariisissa, Kiotossa ja Soulissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Elän niin vahvasti hetkessä, etten mieti aikaisempia tekemisiäni ja saavutuksiani. Viime vuonna olin ehdolla Ornamon palkinnon saajaksi. Silloin havahduin siihen, kuinka paljon urallani on tapahtunut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mallinukke on kulkenut mukana läpi pitkän matkan.

Paratiisi Pikilinnassa

Arelalla on toinenkin syy kerrata menneitä, sillä hän täytti 70 vuotta maaliskuun viimeisellä viikolla. Karanteenirajoitusten vuoksi hän juhli merkkipäivää kotona kahden puolisonsa, tekstiiliagentti Antti Hoiskon kanssa. Normaalisti Arelan ja Hoiskon perhe viettää juhlapäiviä laajan uusperheen voimin, ja pitkän ruokapöydän ääreen kerääntyvät viisi lasta puolisoineen ja omine lapsineen.

- Suuremmat juhlat on suunnitteilla kesäksi, sillä myös mieheni täyttää silloin 70 vuotta.

Pariskunta tapasi toisensa yhteisellä työpaikalla E. Heleniuksen tekstiiliyrityksessä 1990-luvun alussa. Kahdeksan vuotta myöhemmin he muuttivat 200-neliön asuntoon Pikilinnaksi ristittyyn tiilikerrostaloon. Satavuotiaassa talossa on korkeat huoneet ja runsaasti valoa.

"Nuorena rakastin matkustamista, nykyisin taas olen onnellinen päästessäni kotiin." Maija Arelan tarkka värisilmä näkyy myös kodin sisustuksessa.

- Olen haaveillut elämästä ulkomailla. Elämänlaatu on kuitenkin pitänyt minut ja Antin Tampereella. Viihdymme asunnossamme, ja rakas kesämökkimme on vain neljänkymmenen kilometrin päässä.

Mökki on Arelan isovanhempien rakennuttama ja valmistui vuotta ennen neuleyrittäjän syntymää. Hän on viettänyt mökkijärven rannalla kaikki elämänsä kesälomat ja siirtänyt perinteen myös omille tyttärilleen. Ensi kesänä mukaan pääsee myös kolmannen sukupolven Arela, sillä Arelan esikoistytär Anni sai maaliskuussa ensimmäisen lapsensa.

- Mökki on minun henkireikäni. Tunnen siellä jokaisen kiven ja kannon. Kalastamme, uimme ja keräämme marjoja ja sieniä. Rakastan erityisesti uimista!

Matkoilla mielikuvissa

Maija Arelalla on tarkka värisilmä, jonka ansiosta hän on luonut pitkän uran Intercolor-järjestössä. Värien taju tuottaa hänelle myös jatkuvaa arkipäiväistä iloa. Hän järjestelee ympäristöään sävyharmonioiksi - tai luo tarkoituksellisia riitasointuja. Jopa työhuoneen sekalaiset taidetarvikkeet sointuvat toisiinsa yllättävän kauniisti.

- Olen ollut lapsesta saakka hyvin tarkka väreistä, ja nautin niiden sommittelusta. Jos minulla on mustavalkoinen asu, valitsen jäätelökioskilla lakritsijäätelön. Kun tyttäreni olivat vauvoja, leikittelin myös heidän asuillaan.

Nyt Arelan tyttäret Anni ja Viivi ovat myös hänen yhtiökumppaneitaan. Anni Arela on merkin pääsuunnittelija, ja Viivi Arela vastaa merkin viestinnästä.

Arela inspiroituu vuodenaikojen vaihtelusta ja arkisesta värien sommittelusta.

- Perustin Arelan ystäväni kanssa, mutta lopulta siitä muotoutui perheyritys. Jos lähipiiriin kuuluu tietyn alan erikoisosaajia, heistä tulee osa tiimiämme. Asiat ovat kehittyneet orgaanisesti ja pakottamatta.

Yhteisen yrityksen ansiosta Arelan perhe tapaa tiheästi. Maija matkustaa studiolle Helsinkiin vähintään kerran viikossa , mutta muutoin hän viihtyy yhä paremmin kotona. Aikaisempien vuosikymmenten matkustusinto on vaihtunut mielikuvitusmatkailuun.

- Elokuvat ovat minun taiteenlajini. Ne kuljettavat maisemiin ja kulttuureihin, ja kokemus voi olla syvempikin kuin lomareissu. Mieleeni on jäänyt erityisesti Call me by your name -elokuvan upea italialainen kesä.

Kolme onnen vuotta

Maija Arela opiskeli tekstiilisuunnittelijaksi Taideteollisessa korkeakoulussa. Opiskeluvuosien muistelu saa hänet yhä hymyilemään. Taidekoulussa hän tunsi olevansa ensi kertaa täsmälleen oikeassa paikassa.

- Työelämään siirtyminen oli aika järkyttävää, sillä olin tottunut vapauteen ja luovuuteen. Vasta oman yrityksen myötä tunsin oloni yhtä keveäksi kuin silloin, Arela muistelee.

Arela aloitti uransa tamperelaisen tekstiiliyritys Tampellan kuosisuunnittelijana 1970-luvulla, siirtyi E. Heleniuksen suunnittelijaksi 1980-luvulla ja perusti oman konsulttiyrityksensä 1990-luvulla. Vuonna 1987 hänet palkittiin vuoden tekstiilisuunnittelijana.

"Työmaaromansimme on jatkunut miltei 30 vuotta. Uusperheeseemme kuuluu viisi lasta lastenlapsineen", Maija Arela kertoo. Puoliso Antti Hoisko on tekstiiliagentti.

Kultaisten vuosikymmenten jälkeen suomalainen tekstiiliala alkoi kuihtua ja Arela kaivata jotakin uutta. Vuonna 2006 hän perusti suunnittelijaystävänsä Kristiina Lizzan kanssa oman Arela-neulemerkin, tuolloiselta nimeltään Arelalizzan.

- Halusin perustaa merkin, jossa keskiössä on materiaali. Kasmir sopi siihen erinomaisesti. Siihen aikaan materiaalia pidettiin vanhahtavana, mutta minä näin siinä mahdollisuuksia. Olin niin innoissani, että ensimmäiset kolme vuotta tunsin olevani jalat irti maasta.

Ajoitus oli osuva. Siinä missä 1970-luvulla kukoistivat puuvillaan nojaavat merkit, 2000-luku on ollut luksustuotteiden ja laadukkaiden klassikkovaatteiden aikaa.

Ystävät vaatekaapissa

Arela-merkin ensimmäinen myymälä sijaitsi Pikilinnan kivijalassa. Sittemmin se muutti Helsinkiin, ja nykyinen lippulaivamyymälä on Kämp Gardenissa. Siellä voi hypistellä merkin klassikoita sekä korjauttaa ja huollattaa vanhoja neulevaatteitaan tai kierrättää ne Arelat, joista haluaa syystä tai toisesta luopua.

- Olemme tarjonneet huoltopalvelua jo yli vuosikymmenen ajan, ja meille se on itsestäänselvyys. Nyt siitä on tulossa laajempi ilmiö. Tavaroihin sitoudutaan, ja korjaaminen lisää niiden arvoa. Se on tärkeä muutos.

Arela nauttii kuvataiteesta. Omaan kokoelmaan kuuluu muun muassa Joonas Kodan ja Kirsti Tuokon maalauksia.

Niinpä Arelankin asiakkaat ovat alkaneet korjauttaa vanhoja neuleita sen sijaan, että hankkisivat uusia. Tekstiilivaikuttaja muistelee hiljattain käynyttä miesasiakasta, joka saapui paikalle reikäiseksi kuluneen neulehuivin kanssa. Hän halusi korjauttaa huivinsa kuluja säästämättä mieluummin kuin hankkia uuden samanlaisen.

- Se oli hänen huivinsa, ja siksi tärkeä. Hän oli niin tyytyväinen, kun sai sen kunnostettuna takaisin!

Tällaiset hetket ovat Maija Arelalle merkityksellisiä. Hänen innostuksestaan ja niistä jalat irti maasta vietetyistä vuosista syntyi vaatemerkki, jonka tuotteista todella välitetään.

- Tällä hetkellä unelmoin oikeastaan vain auringonpaisteesta, hän nauraa.

- Se saa kaikki värit erottumaan kauniimmin.

Juttu on julkaistu Glorian numerossa 05/2020. 

Kuka?

Maija Arela, 70, Arela-neulemerkin perustaja ja toimitusjohtaja. Kuuluu myös Intercolor-värijärjestöön ja opettaa Helsinki Design Schoolissa.

Asuu Tampereella Tammelan kaupunginosassa puolisonsa Antti Hoiskon, 70, kanssa.

Parasta työssäni: "Olen pyrkinyt antamaan osan itsestäni nuorille ihmisille. Olen palkannut harjoittelijoita, opastanut heitä ja ystävystynyt monien kanssa. Olen kautta urani halunnut opettaa ja antaa mahdollisuuksia muille."

Sisältö jatkuu mainoksen alla