Nykyaikaisessa joulupöydässä pitää olla myös vegaaninen vaihtoehto.

Nyhtökauramurekkeen kehitteli Glorialle Alexander Trivedi, kokki ja Aitoa arkiruokaa -blogin pitäjä. Blogi on tarkoitettu erityisesti kotikokeille.

”Vegaaninen mureke on helppo valmistaa ja se sopii joulupöytään kasvisvaihtoehdoksi. Jos haluat, voit lisätä jouluista makua ja näköä voitelemalla murekkeen pinnan sinapilla, levittämällä pinnalle hiukan korppujauhoja ja upottamalla vielä koristeeksi muutaman neilikan”, neuvoo Alexander.

Vegaaninen mureke joulupöytään

1 pkt Nyhtökauraa tai Härkistä

1 tlk kypsiä linssejä

1 rkl perunajauhoja

2 sipulia

1 rkl savuaromia

Suolaa, pippuria, sinappia, öljyä

Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota viipaleet öljyssä hiljalleen. Kaada linssit siivilään ja anna valua hetki. Laita sitten linssit yleiskoneeseen ja soseuta tahnaksi. Kaavi tahna kulhoon ja lisää joukkoon paistettu sipuli. Hienonna Nyhtökauraa tai Härkistä pieneksi ja lisää kulhoon. Lisää sitten savuaromia, perunajauhoja, suolaa, pippuria, sinappia ja hiukan lisää öljyä. Sekoita massaksi. Massan kuuluu olla aika kuivaa, ettei lopputulos jäisi liian löysäksi.Vuoraa leivinpaperilla suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada murekemassa vuokaan ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna murekkeen jäähtyä ennen leikkuuta. Tarjoile esimerkiksi paistettujen sienien ja vegemajoneesin kera.