Edesmenneen äidin reseptit ovat tulleet tärkeiksi kokki Teresa Välimäelle.

Vielä reilu vuosi sitten kokki Teresa Välimäki ei juuri tehnyt ruokaa reseptistä. Mutta nyt, kun äidin kuolemasta on vain reilu vuosi, kaikki tärkeät reseptit tuntuvat olevan äidiltä.

Äidin reseptillä valmistuvat karjalanpaisti, kaalilaatikko, valkosipuliperunat ja sacherkakku. Erityisen rakkaita ovat äidin silakat, sillit ja erilaiset lohiherkut, joilla juhlistettiin perheessä joulua, pääsiäistä ja juhannusta.

”Mietin tulevia syömisiä autossa, suihkussa ja lenkillä, vähän koko ajan.”

Kun Teresa oli teini-ikäinen, hän kokkasi äidin kanssa yhdessä. Teresa valmisti makeat herkut ja äiti kaiken muun. Aina kun edellinen ateria oli syöty, Teresa ja hänen äitinsä alkoivat miettiä seuraavaa.

”En edelleenkään löydä itseäni tilanteesta, jossa en tietäisi, mitä seuraavaksi syödään. Mietin tulevia syömisiä autossa, suihkussa ja lenkillä, vähän koko ajan.”

Teresa on vuosien varrella muokkaillut reseptejä omikseen. Esimerkiksi roseepippurisilakat olivat alun perin hänen äitinsä roseepippurilohi.

Koska Teresa tekee ruokaa työkseen, hän ei halua seistä enää töiden jälkeen kotona hellan ääressä. Ruoan pitää valmistua nopeasti.

”Tyttäreni luetteli juuri, että parasta kotiruokaamme ovat kookos-linssikeitto ja kylmäsavulohipasta. Pojan mielestä itse tehty pizza ja hyvä pihvi”, Teresa sanoo.

Samat ruoat käyvät vieraille.

”Kynnyksen kutsua vieraita pitäisi olla niin alhaalla, että vieraat voivat syödä kotiruokaa. Tärkeintä ei ole se, mitä syömme vaan se, että syömme yhdessä.”

 

Valkosipuli-roseepippurisilakat

500 g silakkafileitä

Liemi:

2 dl vettä

2 dl väkiviinaetikkaa

2 rkl suolaa

2 tl sokeria

Ranskankermakastike

1 prk (200 g) ranskankermaa

4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 punasipuli hienonnettuna

2 tl roseepippureita murskattuna

1 tl suolaa

0,5 tl sokeria

 

Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä lävikössä. Mittaa kulhoon liemen ainekset ja nostele silakkafileet liemeen. Peitä kulho kelmulla ja anna fileiden kypsyä kolme tuntia jääkaapissa. Valmista sillä aikaa kastike.

Sekoita ranskankerman joukkoon hienonnetut sipulit, murskatut roseepippurit sekä suola ja sokeri. Sekoita hyvin ja anna maustua.

Kaada silakoista etikkaliemi pois ja lado tiiviiseen kannelliseen purkkiin kerroksittain silakkafileitä ja ranskankermakastiketta. Lopuksi sulje purkki ja kääntele sitä niin, että kastike maustaa kaikki fileet. Anna tekeytyä yön yli jääkaapissa ennen nauttimista.

Huom! Voit korvata silakat graavilohiviipaleilla. Silloin graavilohiviipaleita ei tarvitse kypsentää etikkaliemellä, vaan ne voi latoa purkkiin sellaisinaan ranskankermakastikkeen kera.

Kuka?

Teresa Välimäki, 41. Kokki, keittokirjailija, yrittäjä.

Asuu Helsingissä Itä-Pakilassa.

Ruokapahe: Irtokarkit ja dijon-sinapin syöminen suoraan purkista lusikalla.

Lempiravintola: Savoy ja siellä pöytä terassilla.