Esko Valtaoja siemailee mallasviskiä ja uskoo, että Marsista löytyy yksinkertaista elämää. Tieto maailmasta on lisännyt sen kauneutta, ei tuskaa.

A Avaruus. Siitä saakka, kun katsoin polvenkorkuisena taivaalle, se oli menoa. Avaruusaika oli juuri alkamassa, se kiehtoi. Iltaisin luin Mikki Hiiren kuurakettia ja Muumipeikkoa ja pyrstötähteä. Kansakouluun mennessä oli selvää, että avaruudesta tulee urani. Se antaa perspektiiviä. En kuvittele olevani maailman napa.

B Blake, William. Löysin Blaken 1970-luvulla ja ahmin hänen runojaan jopa bändien välissä ensimmäisessä Ruisrockissa. Jos pitäisi valita yksi kirja autiolle saarelle, se olisi Blaken kootut runot. Niissä on profeetallista, kosmista uhoa.

C Carter, John. Lapsuuteni idoli, Marsin sotasankari. Carterilla oli komea miekka, jolla hän taisteli kymmenjalkaisia hirviöitä vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Differentiaali- ja integraalilaskenta. Kun aloitin opintoni Turun yliopistossa, päädyin matematiikan cum laude -kurssille. Se oli järkytys. Kohtasin ensi kertaa jotain, jota en ymmärtänyt. Matematiikka on todellisuuden kieli. Vain matematiikan avulla voimme pelkistää tietomme mustasta aukosta yhteen yhtälöön.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E Elämä maailmankaikkeudessa. Maailman suurin mysteeri on, olemmeko täällä yksin vai onko jossain muualla eläviä olentoja. Uskon, että maailmankaikkeus on täynnä elämää, mutta raastupaan kelpaavia todisteita ei vielä ole. Aion sinnitellä hengissä niin kauan, että tilanne muuttuu. Luulen, että ainakin Marsista löytyy yksinkertaista elämää tai sukupuuttoon kuolleita fossiileja.

F Frankenstein. Mary Shelleyn romaani. Shelley eli uskomattoman elämän. Hän karkasi teininä kotoaan naimisissa olleen runoilijan kanssa ja kirjoitti menestysromaaninsa. Kirja on täynnä fysiikan ja historian tietämystä. Olisinpa saanut Shelleyn oppilaakseni yliopistolla.

G Gravitaatio.Sai aikaan mustat aukot, joiden parissa tein elämäntyöni. Roikun yhä välillä mukana tutkimustyössä. Matkustan kuitenkin jo takapenkillä.

H Hyväntuulisuus. Moni tuntuu suorittavan elämäänsä kuin ikävää velvollisuutta. Aivan kuin isä tai koira olisi juuri kuollut ja vaikea äitisuhde ahdistaisi. Käytämme tunteja siihen, että vatvomme tekemisiämme ja tekemättä jättämisiämme. Minut on pelastanut se, että en ole koskaan asettanut päämääriä, vaan havahtunut huomaamaan, että tänne tuuli pojan kuljetti.

I Ilo ja ihmettely. Jahtaamme pakkomielteisesti onnellisuutta. Jos emme ole tarpeeksi onnellisia, ostamme lisää onnellisuusoppaita. En ymmärrä tätä, koska iloa on mahdollista löytää lähes joka päivästä. Viimeksi iloitsin, kun söin palan sitruunamarenkipiirakkaa.

J Jumalat. Tahdon tietää, miksi ja miten ihmiset uskovat, vaikka heidän täytyy järjellään ymmärtää, että tämä ei voi olla totta. Olen keskustellut aiheesta kahden kirjan verran emerituspiispa Juha Pihkalan kanssa. Nyt yritämme saada aikaiseksi kolmannen kirjan.

K Kirjat. Meillä on puolisoni kanssa yli 7000 kirjaa. Opin lukemaan neljävuotiaana ja siitä asti se on ollut parasta. En omista älykännykkää, koska luen bussi- ja metromatkatkin. Luen, koska haluan ennen kuukahtamistani hankkia jonkinlaisen perussivistyksen.

L Leena. Minulla on ollut kolme merkittävää ihmissuhdetta. Leena oli keskimmäinen vaimoni. Hän kuoli 54-vuotiaana yllättäen paljastuneeseen syöpään. Leena toivoi eutanasiaa ja muistutti loppuun saakka, että olemme yhtä arvokkaita kuin lemmikkimme. Meilläkin on oikeus nukutukseen. Työskentelen aktiivisesti eutanasian puolesta.

M Mallasviski .Loputon makujen kirjo. On mahtavaa uppoutua Englannin historiaa käsittelevään kirjaan ja siemailla lasillinen. Muutaman kerran vuodessa käyn Puotilan ostoskeskuksen Pikkulintu-kapakassa mallasviskimaistajaisissa.

N Naiset. Olin nuorempana ujo, sosiaalisesti käyttökelvoton ja huonosti pukeutuva nörtti. Olin varma, ettei kukaan voisi kiinnostua minusta. Siksi minulla on edelleen ylipalvova asenne naisia kohtaan. On mahdotonta ajatella, että maailmassa olisi mitään edistystä tai sivistystä ilman naisia.

O Omaisuus. En ymmärrä, miksi ostamme tuhannen euron kelloja tai sadantuhannen autoja. Hankin vain tarpeeseen, paitsi kirjoja. Elämästä tulee parempaa, kun ei ole koko ajan tavoittelemassa maallista mammonaa.

P Pyttipannu. Salainen paheeni. Ahmin pyttipannua kädet täristen, onneksi en kovin usein.

Q QSO. Kvasaarin eli mustan aukon kansainvälinen lyhenne. Kun aine humahtaa mustaan aukkoon, osa siitä muuttuu energiaksi ja säteilyksi. Olen koittanut selvittää, mitä tässä kaikessa tapahtuu.

R Romantiikka. Ajattelen, että tieto maailmasta on lisännyt sen kauneutta, ei tuskaa. Tähän pätee sama kuin parisuhteeseen. Mitä enemmän toisesta tietää, sen paremmaksi se muuttuu. Olen herkkä ja tunteellinen.

S Seitsemän samuraita. Suosikkielokuvani vuodelta 1954. Elokuva kuvaa elämääni. Jos päätän jotain, selviän, oli kyse tiedepaperin deadlinesta tai avioerosta.

T Taide. Jo teininä kannoin kassikaupalla taidekirjoja kotiin. Tieteessä ja taiteessa on lopulta paljon samaa. Kummassakin on kyse luovuudesta.

U Ulla-Maja. Ensimmäinen tyttöystäväni ja vaimoni. Ulpukka oli hyvän kaverini mielitietty ennen kuin tilanne välillämme eskaloitui. Olemme yhä yhteydessä. En ole koskaan ymmärtänyt ihmisiä, jotka lopettavat rakastamasta toista.

V Virpi. Nykyinen vaimoni, joka kosi parikymmentä vuotta sitten karkauspäivänä. Tulin työmatkalta Pariisista, kun Virpi ja hänen tyttärensä seisoivat vastassa parhaisiin pukeutuneina. Onneksi olin ostanut kentältä samppanjaa. Kun näin Virpin ensi kertaa, hän joi viskiä ja luki kirjaa. Se oli menoa.

W Walden. Isäni ja hänen veljensä suomensivat sukunimemme 1930-luvulla Valtaojaksi. Olen isäni puolelta umpihämäläistä sukua.

X X-men. Olen sarjakuvahullu. Nuorena ahmin Aku Ankkaa, Teräsmiehen poikaa ja Hämmästyttävää Hämähäkkimiestä. Kokoelmani on tallessa kellarissamme.

Y Akateemikko Yrjö Väisälä, Turun tähtitieteen professori. Kun pääsin ylioppilaaksi, halusin nimenomaan Turkuun, koska Väisälä opetti siellä. Arvostettu persoona, jota kutsuttiin laitoksen käytävillä Yyksi.

Z Zen. Vaikka en ole tippaakaan uskonnollinen, zenbuddhalaisuudessa kiehtovat tietoinen läsnäolo ja mietiskely. Pienenä haaveammattini oli buddhalainen munkki.

Å Åkarbränna. Ruotsinkielen sana, jota Googlekaan ei tiedä. Kiitos Ulla-Majan, olen kaksikielinen. En paljasta sanaa, vaan lainaan kirjailija Juha Hurmetta: opetelkaa ruotsia, juntit.

Ä Älykkyys. Jotkut minua fanittavat sanovat, että olen Suomen älykkäimpiä ihmisiä. Toki tiedän joitain temppuja, mutta toivon, että älykkyys ei ole päällimmäisin piirteeni. Tärkeintä on arvostaa henkilöitä, jotka osaavat elää ihmisiksi. Ihmisyys on tärkeämpää kuin erityiskyvyt.

Ö Østerport. Kööpenhaminan pohjoinen rautatieasema, jossa kävin usein kollegani kanssa viikonloppukaljalla asuessani Tanskassa. Rakas kaupunki, jossa tein väitöskirjani.

Kuka?

Esko Valtaoja, 68, avaruustähtitieteen emeritusprofessori, Tuorlan observatorion entinen johtaja.

Sai Finlandia-palkinnon 2002 teoksestaan Kotona maailmankaikkeudessa.

Asuu Helsingissä puolisonsa Virpin kanssa

 

EnSeMinäVaahtoaMuilleMuttaSinä

Hienoa, mitä ihmisyyttä oli sitten todeta, että olet tehnyt oikean ratkaisun kun hommannut lapsia? Ei ole ihmisyyttä tuomita muita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla