Kuka on suomalaisten prinsessa ja pikkutyttöjen idoli? Missi tietenkin! Kysyimme takavuosien kaunottarilta, mitä muistoja missivuosi jätti ja mitä heille kuuluu nyt.

MISS SUOMI 1985 Marja Kinnunen: ”Elän nyt jonkinlaista uudistumisen kautta”

Missivuosi oli itsenäistymisen pikakurssi, sillä olin arka. Tuntuu, että minulla oli silloin enemmän töitä kun tyttärelläni Bealla (Toivonen, vuoden 2014 Miss Suomi) on ollut. Olin esimerkiksi Sokoksen kiertueella 45 tavaratalossa, ja siitä sai hyvän korvauksen. Silloin uudelle missille oli sovittu valmiiksi töitä, ei itse tarvinnut
huolehtia. Media on kuitenkin muuttunut eniten. Kun minut valittiin missiksi, oli vain painettuja lehtiä. Nyt kaikki tapahtuu sosiaalisessa mediassa reaaliajassa.

”Missivuosi oli itsenäistymisen pikakurssi.”

Tein missivuoden jälkeen pari vuotta mallin töitä, mutta juontajaksi en halunnut. Sitten menin naimisiin ja jäin moneksi vuodeksi kotiin. Työskentelen nykyään kouluterveydenhoitajana alakoulussa. Minusta lasten terveys ei ole erityisen huolestuttavalla tolalla, vaikka liian vähäisestä liikunnasta ja sokerin syönnistä puhutaan. En kieltäisi sokeria, mutta vanhemmilla saisi olla lapsilleen enemmän aikaa.

Erosin vuonna 2011 ja elän nyt jonkinlaista uudistumisen kautta. Vai onko tämä viidenkympin kriisi? Ilmoittauduin vuosi sitten Paparazzin listoille. Töitä voisi olla enemmänkin, mutta näytöksiä on ylipäätään vähemmän kuin 80-luvulla. Mutta kun Bea kävi hiljattain työpaikallani, oli oveni takana jonoksi asti hänestä kiinnostuneita.”

MISS SUOMI 2002 Suvi Tiilikainen (os. Miinala): ”Missi-instituutio on mennyt jollain tasolla alaspäin”

 

”Mieheni on entinen jääkiekkoilija, ja toinen pojistani intoili, että isi on ollut Suomen mestari. Etsin missikuvan, jossa minulla on kruunu, ja sanoin, että on äitikin ollut eräänlainen Suomen mestari. Poikani katsoi kuvaa ja sanoi ’Amandalla on samanlainen’, tarkoittaen serkkunsa leikkikruunua.

Missi-instituutio on mennyt jollain tasolla alaspäin. Kun tulin valituksi, koko seuraava viikko oli buukattu etukäteen naistenlehtien kuvauksia. Nykyään missit näkyvät lähinnä iltapäivälehdissä ja tosi-tv-julkkikset sekoittuvat samaan massaan. Mutta kun on tuon näköisiä mimmejä kuten Sara Chafak, on ihan sama, mitä reittiä he tulevat esille, he taatusti menestyvät.

Nykyään missit näkyvät lähinnä iltapäivälehdissä, ja tosi-tv-julkkikset sekoittuvat samaan massaan.

Osallistuin missikisoihin, koska halusin malliksi. Olin siihen aikaan töissä vaatekaupassa, ja monet sanoivat, että minun kannattaisi osallistua kisoihin.
Siskoni otti bikinikuvat, ja kuukauden kuluttua olin missi. Ihailin Karita Tykkää ja halusin Paparazzin listoille. Mallin työt sopivat minulle paremmin, olen mieluummin
yksi muiden joukossa.

Kun opiskelin meikkaajaksi, päätin poistua julkisuudesta. Sitten aloin miettiä, miksi en hyödyntäisi julkisuutta työssäni. Ystäväni Janina Fry kannusti, että rakenna itsestäsi brändi. Olen kymmenen vuotta neuvonut suomalaisnaisia meikkiasioissa.

Olemme vähän arkoja käyttämään värejä. Monien ongelmana ovat laskeutuneet luomet. Niihin kävisi paremmin tumma luomiväri, mutta suomalaiset haluavat vaaleaa. Nuoret tytöt taas haluavat ostaa tummemman meikkivoiteen näyttääkseen ruskettuneilta. Mutta suomalainen nainen kyllä kuuntelee, kun ammattilainen neuvoo.”

MISS SUOMI 1986 Tuula portin (os. Polvi) Olin ihan äimänä, kun minua arvioitiin

Olin menossa pikkuserkun kanssa Latosaareen katsomaan Miss Suomi -kisojen osakilpailua, kun pihassa Anna-Liisa Tilus otti meitä kädestä kiinni, että nyt tulette tekin osallistumaan. Kilpailuun oli tulossa vain kolme osanottajaa. Sain lyhyet sortsit, vedin ne jalkaani ja voitin osakilpailun.

"Valinnan jälkeisenä päivänä iltapäivälehden lööpissä luki: 'Minäkö missi?', ja se kuvasi tuntemuksiani täydellisesti."

En osallistunut samana vuonna finaaliin, koska minulla oli ylioppilaskirjoitukset. Aiempien vuosien missit kuitenkin soittelivat niin ahkerasti ja houkuttelivat, että menin kisoihin seuraavana vuonna. Valinnan jälkeisenä päivänä iltapäivälehden lööpissä luki: "Minäkö missi?", ja se kuvasi tuntemuksiani täydellisesti.

Olin Pohjanmaalta, Lapualta, jossa ei todellakaan ole tapana kehua lasta, varsinkaan ulkonäöstä. Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä ulkonäöstäni, ja missikiertueella olin ihan äimänä, kun minua arvioitiin. Tämän päivän missit vaikuttavat paljon harjaantuneimmilta, heillä on dieetit, raakasuklaat ja maca-jauheet. Me söimme perunoita ja ruskeaa kastiketta ja joimme maitoa päälle.

Olen opiskellut yliopistossa teologiaa ja työskentelen sairaalassa sielunhoitajana. Missivuoden ansiosta minulla on varmaankin keskivertoa paremmat sosiaaliset taidot. Pystyn luontevasti lähestymään vieraita ihmisiä ja tulen toimeen heidän kanssaan. Voin mennä potilashuoneeseen esittäytymään, mikä voi olla joillekin vaikeaa.”

MISS SUOMI 2012 Sara Chafak: "Misseydestä sain hyvän alun musiikkibisnekseen"

"Ajattelen, että nyt 24-vuotiaana olen showbisneksessä nuori seniori. Termin olen kehittänyt itse, mutta se ei siis tarkoita sitä, että olisin jotenkin vanha tai aikani olisi ohi, vaan että eri eralla tehdään eri juttuja. Nyt teen ihan eri asioita kuin 30-vuotiaana, jolloin jo haluaisin, että minulla olisi lapsia. Tosin elämä ei usein mene niin kuin suunnittelee.

Nuorta senioria edeltävä kausi oli 19–22-vuotiaana, silloin minun juttuni oli misseys ja babyface-meininki. Nyt omistan aikani musiikille. Misseydestä sain hyvän alun musiikkibisnekseen, viihdettähän ne molemmat ovat. En edes tiedä, missä olisin nyt, jos misseys ei olisi ollut ponnahduslautana. Missivuotenani kisat siirrettiin
tammikuulta huhtikuulle, ja missikauteni oli kaikkien aikojen neljänneksi pisin, melkein puolitoista vuotta.

"Minulla on Instagramissa yli 60000 seuraajaa, ja managerini on sanonut, että se on työväline."

Vuosi oli todellinen oppimiskokemus. On ihan itsestä kiinni, miten hyvin sen käyttää hyödykseen. Miten brändäät itsesi sen vuoden aikana on up to you. Uskon, että ihminen kyllä saa, mitä haluaa. Itse kyselin vuoden aikana tosi paljon ja loin suhteita, olen sellainen needy.

Minulla on Instagramissa yli 60000 seuraajaa, ja managerini on sanonut, että se on työväline. Ensin ajattelin, ettei ketään kiinnosta kuvat salaateistani, mutta joka ikinen ihminen tykkää kauniista asioista, maisemista ja hienoista ruoka-annoksista.”

MISS SUOMI 1981 Merja Varvikko: "Poikani eivät taida edes tietää, että olen ollut Miss Suomi"

Minulla oli missikisoissa valkoinen silkkirusetti päässäni. Se kertoo aika paljon muutoksesta, joka kilpailussa on tapahtunut. Menin kisoihin, kun paikallinen
valokuvaaja pysäytti kadulla Forssassa ja sanoi, että minusta olisi missiksi. Missivuoden jälkeen tein muun muassa sukkahousukiertueita ympäri maata. Mallit esittelivät sukkahousuja ja samalla myivät niitä. Joissakin paikoissa lava saattoi olla kaljakoreista kyhätty. Parikymmentä vuotta olin siinä maailmassa mukana,
tein mallin ja juontajan töitä. Silloin mallin ja missin ero oli pienempi.

Joissakin paikoissa lava saattoi olla kaljakoreista kyhätty.

Nyt olen työskennellyt jo 15 vuotta sisustussuunnittelijana. Kun lapseni syntyivät, halusin työn, jossa ei olla julkisuudessa. Poikani eivät taida edes tietää, että olen ollut Miss Suomi. Misseydestä oli se hyöty, että siinä oppi olemaan rohkeasti joka päivä uusien, erilaisten ihmisten edessä.

Suomalaisten suurin sisustusongelma on se, että meillä on liikaa tavaraa, minullakin. Toinen ongelma on liian pienet matot. Mutta nykyään uskalletaan tehdä koteihin isoja muutoksia ja käyttää ammattilaisia. Ennen haluttiin tehdä jotain pientä ja sanottiin vähättelevästi, että meillä on vain tällainen tavallinen koti, teetkö sellaista.”

MISS SUOMI 1961 Ritva Wächter: "Missivuoden parasta antia oli matkustelu"

"Menin missikisoihin silloisen vuokraemäntäni mieliksi. Hän näki ilmoituksen lehdessä ja tokaisi, että se sopisi sinulle. Olin kyllä jo aiemmin Yyterin Hiekkarantojen kuningatar. Missivuoden parasta antia oli ehdottomasti matkustelu. Kävin kilpailuissa Beirutissa, Lontoossa ja Miamissa. Aiemmin olin matkustanut vain Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.

Seuraavana vuonna missihommat eivät enää tuottaneet mitään, mutta matkustaminen oli jäänyt kytemään. Kun vuonna 1963 hain Finnairille lentoemännäksi, työhönottaja epäili kovasti, onko missistä ollenkaan niihin töihin. Sain kuitenkin työn ja ehdin olla Finnairilla 46 vuotta.

"Ykkösluokan lentoemännän tehtäviin saattoi kuulua samppanjan juominen ja kortinpeluu asiakkaan kanssa."

Lentämisen glamour on kadonnut. Kun aloimme vuonna 1969 lentää New Yorkiin, osa meistä lentoemännistä koulutettiin finn hostesseiksi. Meille teetettiin pitkät, sinivalkoraitaiset mekot, ja meidän tehtävänä oli markkinointimielessä viikon ajan kävellä 5th Avenueta edestakaisin. No, kävi ilmi, ettei muutama sinivalkoraitainen
nainen herätä 5th Avenuella suurtakaan huomiota. Meitä myös opetettiin esimerkiksi pelaamaan korttia, sillä ykkösluokan lentoemännän tehtäviin saattoi kuulua samppanjan juominen ja kortinpeluu asiakkaan kanssa.

Olen pitänyt tyttäreni kanssa second hand -vaateliikettä Penny Lanea Töölössä 22 vuotta. Sinä aikana suomalaisten suhtautuminen vintageen on todella muuttunut. Ennen saatettiin sanoa, että ’en kai kenenkään käytettyä vaatetta osta’, nyt meiltä haetaan etenkin juhla ja teemajuhla-asuja.”

Artikkeli on julkaistu huhtikuun 2015 Gloriassa.

Pate Mustajärvi uskoo äitinsä oppeihin, vitamiineihin ja kumppanuuteen. Rouvaansa rockmies ilahduttaa kukilla.

A Avantouinti. Haaveilen vuosittain talviuinnin aloittamisesta. Lapsuudenystäväni V-J Salonen sanoo, että se ehkäisee flunssaa ja parantaa vastustuskykyä. En ole vielä tohtinut avantoon saakka.

B Bileet. Siteeraan Olli Lindholmia, joka vastasi faninsa ”missä jatkobileet ovat" -kysymykseen”, että ne jäivät 1980-luvulle. Meno keikkarintamalla on nykyään ammattimaista. Kuljen keikoille autollani. Näin pääsen kotiin yöksi. Hotellit ja jatkot on nähty.

”Jatkobileet jäivät 1980-luvulle.”

C CCR. Creedence Clearwater Revival -yhtyeen Cosmo’s Factory -levy oli yksi ensimmäisistä albumeistani. Ostin sen Tampereen Soitinkaupasta. Travelin’ band -raita iski tajuntaani niin, että järkeni meinasi lähteä. Tom Fogertyn soundi oli uskomaton. Mietin, mitä helvettiä tapahtuu.

D D-vitamiini. Joudun matkustamaan paljon, ja vuorokausirytmini on usein päälaellaan. Haluan pitää terveydestäni huolta, jotta jaksan. Vitamiinidosettini kulkee keikkakassissani. D-vitamiinin lisäksi siellä on muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä magnesiumia.

E Ellu. Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat -sanonta on mielenkiintoinen. Olen jo kauan pohtinut, kuka Ellu on.

F Fuengirola. Palasin juuri lomalta Espanjasta. Vapaa tuli tarpeeseen. Viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet hulinaa, ja meno jatkuu. Onneksi niin. Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.

”Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.”

G Gekko.Olimme parikymmentä vuotta sitten Popedan kanssa Libanonissa esiintymässä. Vedimme keikan rauhaturvaajille. Ihmettelin, kun joka puolella oli kylttejä, joissa luki, että älä ammu gekkoa. Kävi ilmi, että lisko piti moskiittokannan kurissa. Hyödyllinen olio.

H Hiki. Jos keikalla ei valu toisen biisin aikana hiki, jossain mättää. Hikoilu on hyvästä ja tuntuu hyvältä. Lenkkikään ei ole mitään, jos paidasta ei saa sen jälkeen puristaa kaksin käsin hikeä.

I Ilkeys. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jonkun pitää olla toiselle ihmiselle tai eläimelle kelju. Sitä on ikävää ja noloa seurata vierestä. En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.

J Julkisuus. Kaksiteräinen miekka, jonka kärjellä tasapainottelee julkista työtä tekevä Pate ja yksityinen kansalainen Pauli. Aina ei ole helppoa. Kaikki eivät halua ymmärtää, että Pate ei ole Pate 24/7.

”En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.”

K Kumppanuus. Sana, johon kiteytyvät hyvän olon, turvallisuuden ja tuttuuden tunteet. Ilman kumppanuutta elämäni olisi kurjaa.

L Laiva. Tykkään katsella, kun laivat lipuvat satamasta merelle. Olen ollut pari kertaa laivalla huonossa säässä. Yllätyksekseni en pelännyt yhtään. Laivat ovat makeita ja satamat mielenkiintoisia. Dave Lindholminkin lauloi laivoista Puhtaat laivat -kappaleessaan.

M Mökötys. Tapa, josta koetan päästä eroon. Jos joku sanoo minulle pahasti, en osaa välttämättä sanoa takaisin, vaan alan murjottaa. Yritän opetella pitämään puoleni sanallisesti. Se on vaikeaa, koska en haluaisi loukata ketään.

N Nuotio. Tuleen tuijottaminen rauhoittaa. Nuotio on aina ollut ihmiselle tärkeä. Sen äärellä on jaettu tarinoita, laulettu lauluja ja vietetty aikaa. Lisäksi nuotio on lämmittänyt.

O Opettaja. Kansakoulunopettajani joutuisivat tänä päivänä syytteeseen kaikesta, mitä sanoivat ja tekivät. Kerran lensin urkuharmonin ylitse niin, että paidastani irtosivat napit. Opettajani sanoi, että näin kohdellaan raggareita. En hiiskunut kotona mitään. Ompelin napit paikoilleen ja olin hiljaa. En kanna kaunaa. Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.

”Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.”

P Popeda. Elämäntyöni. Käynnistin bändin kotimme autotallissa neljäkymmentä vuotta sitten. Olen orkesterin ainoa alkuperäisjäsen.

Q Quickstep. Katselin lapsena kotimme mustavalkotelevisiosta, kun 1920-luvun elokuvissa stepattiin ja vedettiin quickstepiä. Se näytti huikealta. En kuitenkaan innostunut tanssimaan.

R Romantiikka. Sitä on vaalittava ja ylläpidettävä. Nuorena viileät jätkät eivät missään nimessä voineet olla romanttisia. Nykyään tosimies on se, joka osaa ja uskaltaa olla romanttisen huomaavainen. Yritän muistaa tuoda rouvalleni kukkia ainakin muutaman kerran kuukaudessa.

S Sushi. Ensimmäisen kerran, kun joku ehdotti lounaaksi sushia, sanoin, että en syö raakaa kalaa. Nykyään nautin sushia viikoittain.

T Tyylillä.Kierrän maaliskuussa Suomea Tyylillä-konserttisalikiertueellani. Käymme yhdeksässä kaupungissa. Soolourani on taiteellinen henkireikäni. Bändihommien rinnalla vaihtelu virkistää ja on tärkeää jaksamisen kannalta.

U Ulkomaat. Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti. Kukaan ei tunnista eikä tuijota, kun istun kahvilassa ja seuraan ihmisiä. Se on luksusta ja parasta hermolepoa. Rakastan kaupunkilomia. Praha ei petä.

”Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti.”

V Voice massage. Tässä iässä myös äänestä huolehtiminen vaatii enemmän kuin nuorena. Silloin yskäisin ja nousin lavalle. Nyt lallattelen ja jollottelen vähintään puoli tuntia ennen keikkaa.

X X factor. Jos Juice, Martti Syrjä, Tuomari Nurmio tai meikäläinen osallistuisivat nykyajan laulukilpailuun, olisi varmaa, että kukaan ei pääsisi jatkoon.

Y Ymmärrys.Nykymaailma ja sieltä kantautuvat uutiset vaativat ymmärrystä. Se ei meinaa läheskään aina riittää. Tuntuu, että hommat menevät jatkuvasti heikompaan suuntaan, ja ihmiset voivat huonosti. Kasvava välinpitämättömyys toisia kohtaan huolestuttaa.

Z ZZ Top. 1980-luvun sietämättömän videovillityksen parhaita juttuja. Miehet eivät muuttaneet tyyliään vaan kulkivat omaa tietään tukkahevin seassa ja pärjäsivät hyvin.

Å Åland. Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa. Etenisimme ilman aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Ehkä ensi kesänä.

”Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa.”

Ä Äiti. Painotti aina, että älä myrkytä itseäsi. Oppi on kantanut läpi elämäni. Julkisessa ammatissa olen jatkuvasti arvostelun kohteena. Palaute ei ole aina mukavaa tai asiallista. Silti en katkeroidu tai ole katkera muille.

Ö Öylätti. Silloin harvoin, kun erehdyn laittamaan suuhuni perunalastun, se muistuttaa rippikouluehtoollisella jaettua öylättiä. Maku on kuin suolattua pahvia.

Kuka?

Pate Mustajärvi, 61.

Muusikko, tunnetaan erityisesti Popedan solistina.

Popedan Kaasua…-läpimurtolevy julkaistiin 1983.

Julkaissut myös yksitoista sooloalbumia.

Asuu Tampereella avopuolisonsa ja tämän tyttären kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Tekee maaliskuussa Tyylillä-konserttisalikiertueen.

Anu ja Mikko Petäjä perustivat Yogaia-nettipalvelunsa ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää. Myös heidän yrityksensä maailmanvalloitus syntyy joogamaton sijaan tietokoneruudun ääressä.

 

 

Start up -yrittäjät Anu ja Mikko Petäjä elävät jännittäviä aikoja. Pariskunnan start up -unelma, Yogaia-nettijoogapalvelu, on laajentumassa Yhdysvaltoihin. Jos laajentuminen sujuu suunnitelmien mukaan, edessä saattaa olla muutto Kaliforniaan.

Tällä hetkellä Petäjät asuvat Chistlehurstissa, Lontoon esikaupungissa. 15-, 11- ja 7-vuotiaat pojat käyvät koulua ja harrastavat, isä ja äiti työskentelevät yhteisessä firmassa.

”Juuri, kun olemme tottuneet Lontooseen, on ehkä taas lähtö edessä. Lasten kanssa ulkomaille muuttaminen ei ole mikään pieni juttu”, Anu huokaa.

”Mutta aina on selvitty”, Mikko huomauttaa.

Liian kiireinen joogaamaan?

Vielä viisi vuotta sitten Petäjät elivät tavallista espoolaisen perheen arkea. Yogaian idea alkoi itää, kun mainosalalla työskentelevä Mikko alkoi etsiä ratkaisua arkiseen stressiinsä. Hän oli menossa aamujoogan jälkeen töihin, tajusi käyttäneensä kalliista ajastaan jo kolme tuntia ja olevansa silti myöhästymässä.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa.

Mikko päätti harjoitella kotona ja etsi netistä live-joogatunteja. Sopivaa palvelua ei löytynyt, joten sellainen oli perustettava itse. Yogaiasta tuli joogapalvelu ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää.

”Meidän palveluamme käyttävät ihan tavalliset ihmiset. Lyhyet ja helpot tunnit ovat suosituimpia”, Mikko sanoo.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa. Joogaopettajaksi kouluttautunut Anu veti osan niistä itse, ja asiakkaina oli lähinnä kavereita. Toiminta oli aluksi pienimuotoista, mutta innostus tarttui. Pikkupaikkakunnilla, kaukana joogasaleista asuvat naiset innostuivat kokeilemaan, ja hyvää palautetta satoi päivittäin.

”Palvelun ensimmäinen maksava asiakas on vieläkin sen tilaaja”, Anu kertoo.

Maailmalle

Rahoittajatkin, muiden muassa Sanoma ja Inventure, innostuivat pirteästä yrityksestä alusta asti. Pariskunnasta tuli median lemmikkejä: he ovat voimakaksikko, joka on pitänyt yhtä nuoresta pitäen kotona ja töissä. Anu oli vasta 18-vuotias, kun pari aloitti seurustelun. Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yogaia toimii ruuhkaisella markkinalla. Aikoinaan niin eksoottinen ja hengellinen harjoite on länsimaissa jo perusjumppaa. Yogaian valttina on se, että asiakas voi olla yhteydessä joogaohjaajaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen kameran avulla. Ohjaaja joogaa Espoossa, Lontoossa tai Los Angelesissa ja pystyy samalla antamaan oppilaille henkilökohtaista ohjausta. Vastaavaa ei muilla nettijoogapalveluilla ole ainakaan vielä.

”Suomessa oli helppoa. Täällä tiedetään mitä me olemme, mutta markkinat ovat aika erilaisia Englannissa ja Jenkeissä”, Anu sanoo.

Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yrittäjien on pitänyt esimerkiksi miettiä tarkkaan, miten Yogaiasta voi kertoa yhdellä lauseella App Storen etusivulla niin, että saa huomion tuhansien ja tuhansien joogasovellusten joukosta.

”Olen aina ajatellut olevani tosi hyvä markkinoimaan ja tosi hyvä myymään, mutta tällaista haastetta ei ole ollut koskaan ennen”, aiemmin viestintätoimistossa työskennellyt Anu sanoo.

Kovat oppirahat

Alkuinnostus on vaihtunut harkitumpaan otteeseen, sillä Yogaia joutui maksamaan kovat oppirahat Saksan markkinoilla. Saksalaiset suhtautuivat epäluuloisesti ajatukseen, että tietokoneen kamera voisi kurkistella heidän olohuoneeseensa. Samaan aikaan perustajia vaivasi vauhtisokeus.

”Suomessa oli mennyt niin hyvin, että ajattelimme saman konseptin toimivan muuallakin. Lähdimme hajottamaan energiaa joka suuntaan: teimme kaikille kielille, kaikille alustoille, androidiin, apple tv:hen, ihan joka paikkaan, ja kasvu loppui joka suunnassa. Nyt käyttäisimme paljon enemmän aikaa siihen, että tekisimme tuotteen vielä paremmaksi”, Mikko sanoo.

”Epävarmuus on osa tätä elämää.”

Vuosi sitten Petäjät olivat vaikeiden ratkaisujen edessä. Firmassa oli 25 työntekijää neljässä maassa, ja osa oli irtisanottava.

”Huipputyyppejä ja ystäviä lähti, mutta firma sai elää, ja keskittyminen toi parempia tuloksia. Niin kai elämässä ylipäätäänkin on”, Anu sanoo.

”Mistään ei toki ole varmuutta vieläkään. Epävarmuus on osa tätä elämää”, Mikko sanoo.

Motivaatio auttaa jaksamaan. Anu ja Mikko kertovat melkein liikuttuneina yksinhuoltajaäidistä, joka sai voimaa kovaan elämäänsä heidän palvelunsa avulla ja adhd-diagnoosin saaneesta miehestä, jolle jooga on antanut apua selvitä neurologisten haasteiden kanssa. Tunneilla on käyty noin miljoona kertaa.

”Miljoona kertaa olemme tehneet toivottavasti jotakin hyvää planeetalle”, Mikko kiteyttää.

Ei mitään joogin elämää

Suosituimpia tunteja ovat nopeat ja lyhyet sessiot. Niitä Anu ja Mikkokin yrittävät mahduttaa elämäänsä. Anu on levittänyt Lontoon-kodin olohuoneeseen joogamaton, jotta muistaisi joka-aamuisen flow-joogan. Mikko tekee kesken työpäivän selkää ja lantiota avaavia, lyhyitä harjoitteita. Petäjät eivät ehdi elää joogien elämää vaan istuvat arkisin ruudun ääressä videopuhelinpalavereissa.

Useimmiten toinen jää etätöihin ja hoitamaan kotia, kun toinen lähtee junalla Lontooseen konttorille. Työpäivän jälkeen viedään lapsia harrastuksiin: karateen, jalkapalloon, maahockeyyn ja tennikseen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut.”

”Pojat eivät joogaa, mutta keskimmäinen on kyllä myynyt Yogaian monille opettajilleen”, Anu kertoo.

Parasta joogayrittäjien elämäntavassa on jatkuva oppiminen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut. Suomesta ei ole oikeastaan ennen tullut tällaisia simppeleitä kuluttajapalveluita. Spotifyt, Skypet ja vastaavat ovat tyypillisesti Ruotsista tai muualta. Uuden oppiminen aikuisiällä on ihan mielettömän hienoa”, Mikko sanoo.

Ketkä?

Anu Petäjä, 42, Yogaian markkinointi- ja viestintäjohtaja. Mikko Petäjä, 46, Yogaian toimitusjohtaja. Kansainvälistyvän start up -yrityksen Yogaian perustajat.

Online-joogatunteja tarjoava palvelu toimii tällä hetkellä Espoosta, Lontoosta ja Los Angelesista.

Kotoisin Espoosta, asuvat Lontoossa kolmen poikansa kanssa.