Kuka on suomalaisten prinsessa ja pikkutyttöjen idoli? Missi tietenkin! Kysyimme takavuosien kaunottarilta, mitä muistoja missivuosi jätti ja mitä heille kuuluu nyt.

MISS SUOMI 1985 Marja Kinnunen: ”Elän nyt jonkinlaista uudistumisen kautta”

Missivuosi oli itsenäistymisen pikakurssi, sillä olin arka. Tuntuu, että minulla oli silloin enemmän töitä kun tyttärelläni Bealla (Toivonen, vuoden 2014 Miss Suomi) on ollut. Olin esimerkiksi Sokoksen kiertueella 45 tavaratalossa, ja siitä sai hyvän korvauksen. Silloin uudelle missille oli sovittu valmiiksi töitä, ei itse tarvinnut
huolehtia. Media on kuitenkin muuttunut eniten. Kun minut valittiin missiksi, oli vain painettuja lehtiä. Nyt kaikki tapahtuu sosiaalisessa mediassa reaaliajassa.

”Missivuosi oli itsenäistymisen pikakurssi.”

Tein missivuoden jälkeen pari vuotta mallin töitä, mutta juontajaksi en halunnut. Sitten menin naimisiin ja jäin moneksi vuodeksi kotiin. Työskentelen nykyään kouluterveydenhoitajana alakoulussa. Minusta lasten terveys ei ole erityisen huolestuttavalla tolalla, vaikka liian vähäisestä liikunnasta ja sokerin syönnistä puhutaan. En kieltäisi sokeria, mutta vanhemmilla saisi olla lapsilleen enemmän aikaa.

Erosin vuonna 2011 ja elän nyt jonkinlaista uudistumisen kautta. Vai onko tämä viidenkympin kriisi? Ilmoittauduin vuosi sitten Paparazzin listoille. Töitä voisi olla enemmänkin, mutta näytöksiä on ylipäätään vähemmän kuin 80-luvulla. Mutta kun Bea kävi hiljattain työpaikallani, oli oveni takana jonoksi asti hänestä kiinnostuneita.”

MISS SUOMI 2002 Suvi Tiilikainen (os. Miinala): ”Missi-instituutio on mennyt jollain tasolla alaspäin”

 

”Mieheni on entinen jääkiekkoilija, ja toinen pojistani intoili, että isi on ollut Suomen mestari. Etsin missikuvan, jossa minulla on kruunu, ja sanoin, että on äitikin ollut eräänlainen Suomen mestari. Poikani katsoi kuvaa ja sanoi ’Amandalla on samanlainen’, tarkoittaen serkkunsa leikkikruunua.

Missi-instituutio on mennyt jollain tasolla alaspäin. Kun tulin valituksi, koko seuraava viikko oli buukattu etukäteen naistenlehtien kuvauksia. Nykyään missit näkyvät lähinnä iltapäivälehdissä ja tosi-tv-julkkikset sekoittuvat samaan massaan. Mutta kun on tuon näköisiä mimmejä kuten Sara Chafak, on ihan sama, mitä reittiä he tulevat esille, he taatusti menestyvät.

Nykyään missit näkyvät lähinnä iltapäivälehdissä, ja tosi-tv-julkkikset sekoittuvat samaan massaan.

Osallistuin missikisoihin, koska halusin malliksi. Olin siihen aikaan töissä vaatekaupassa, ja monet sanoivat, että minun kannattaisi osallistua kisoihin.
Siskoni otti bikinikuvat, ja kuukauden kuluttua olin missi. Ihailin Karita Tykkää ja halusin Paparazzin listoille. Mallin työt sopivat minulle paremmin, olen mieluummin
yksi muiden joukossa.

Kun opiskelin meikkaajaksi, päätin poistua julkisuudesta. Sitten aloin miettiä, miksi en hyödyntäisi julkisuutta työssäni. Ystäväni Janina Fry kannusti, että rakenna itsestäsi brändi. Olen kymmenen vuotta neuvonut suomalaisnaisia meikkiasioissa.

Olemme vähän arkoja käyttämään värejä. Monien ongelmana ovat laskeutuneet luomet. Niihin kävisi paremmin tumma luomiväri, mutta suomalaiset haluavat vaaleaa. Nuoret tytöt taas haluavat ostaa tummemman meikkivoiteen näyttääkseen ruskettuneilta. Mutta suomalainen nainen kyllä kuuntelee, kun ammattilainen neuvoo.”

MISS SUOMI 1986 Tuula portin (os. Polvi) Olin ihan äimänä, kun minua arvioitiin

Olin menossa pikkuserkun kanssa Latosaareen katsomaan Miss Suomi -kisojen osakilpailua, kun pihassa Anna-Liisa Tilus otti meitä kädestä kiinni, että nyt tulette tekin osallistumaan. Kilpailuun oli tulossa vain kolme osanottajaa. Sain lyhyet sortsit, vedin ne jalkaani ja voitin osakilpailun.

"Valinnan jälkeisenä päivänä iltapäivälehden lööpissä luki: 'Minäkö missi?', ja se kuvasi tuntemuksiani täydellisesti."

En osallistunut samana vuonna finaaliin, koska minulla oli ylioppilaskirjoitukset. Aiempien vuosien missit kuitenkin soittelivat niin ahkerasti ja houkuttelivat, että menin kisoihin seuraavana vuonna. Valinnan jälkeisenä päivänä iltapäivälehden lööpissä luki: "Minäkö missi?", ja se kuvasi tuntemuksiani täydellisesti.

Olin Pohjanmaalta, Lapualta, jossa ei todellakaan ole tapana kehua lasta, varsinkaan ulkonäöstä. Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä ulkonäöstäni, ja missikiertueella olin ihan äimänä, kun minua arvioitiin. Tämän päivän missit vaikuttavat paljon harjaantuneimmilta, heillä on dieetit, raakasuklaat ja maca-jauheet. Me söimme perunoita ja ruskeaa kastiketta ja joimme maitoa päälle.

Olen opiskellut yliopistossa teologiaa ja työskentelen sairaalassa sielunhoitajana. Missivuoden ansiosta minulla on varmaankin keskivertoa paremmat sosiaaliset taidot. Pystyn luontevasti lähestymään vieraita ihmisiä ja tulen toimeen heidän kanssaan. Voin mennä potilashuoneeseen esittäytymään, mikä voi olla joillekin vaikeaa.”

MISS SUOMI 2012 Sara Chafak: "Misseydestä sain hyvän alun musiikkibisnekseen"

"Ajattelen, että nyt 24-vuotiaana olen showbisneksessä nuori seniori. Termin olen kehittänyt itse, mutta se ei siis tarkoita sitä, että olisin jotenkin vanha tai aikani olisi ohi, vaan että eri eralla tehdään eri juttuja. Nyt teen ihan eri asioita kuin 30-vuotiaana, jolloin jo haluaisin, että minulla olisi lapsia. Tosin elämä ei usein mene niin kuin suunnittelee.

Nuorta senioria edeltävä kausi oli 19–22-vuotiaana, silloin minun juttuni oli misseys ja babyface-meininki. Nyt omistan aikani musiikille. Misseydestä sain hyvän alun musiikkibisnekseen, viihdettähän ne molemmat ovat. En edes tiedä, missä olisin nyt, jos misseys ei olisi ollut ponnahduslautana. Missivuotenani kisat siirrettiin
tammikuulta huhtikuulle, ja missikauteni oli kaikkien aikojen neljänneksi pisin, melkein puolitoista vuotta.

"Minulla on Instagramissa yli 60000 seuraajaa, ja managerini on sanonut, että se on työväline."

Vuosi oli todellinen oppimiskokemus. On ihan itsestä kiinni, miten hyvin sen käyttää hyödykseen. Miten brändäät itsesi sen vuoden aikana on up to you. Uskon, että ihminen kyllä saa, mitä haluaa. Itse kyselin vuoden aikana tosi paljon ja loin suhteita, olen sellainen needy.

Minulla on Instagramissa yli 60000 seuraajaa, ja managerini on sanonut, että se on työväline. Ensin ajattelin, ettei ketään kiinnosta kuvat salaateistani, mutta joka ikinen ihminen tykkää kauniista asioista, maisemista ja hienoista ruoka-annoksista.”

MISS SUOMI 1981 Merja Varvikko: "Poikani eivät taida edes tietää, että olen ollut Miss Suomi"

Minulla oli missikisoissa valkoinen silkkirusetti päässäni. Se kertoo aika paljon muutoksesta, joka kilpailussa on tapahtunut. Menin kisoihin, kun paikallinen
valokuvaaja pysäytti kadulla Forssassa ja sanoi, että minusta olisi missiksi. Missivuoden jälkeen tein muun muassa sukkahousukiertueita ympäri maata. Mallit esittelivät sukkahousuja ja samalla myivät niitä. Joissakin paikoissa lava saattoi olla kaljakoreista kyhätty. Parikymmentä vuotta olin siinä maailmassa mukana,
tein mallin ja juontajan töitä. Silloin mallin ja missin ero oli pienempi.

Joissakin paikoissa lava saattoi olla kaljakoreista kyhätty.

Nyt olen työskennellyt jo 15 vuotta sisustussuunnittelijana. Kun lapseni syntyivät, halusin työn, jossa ei olla julkisuudessa. Poikani eivät taida edes tietää, että olen ollut Miss Suomi. Misseydestä oli se hyöty, että siinä oppi olemaan rohkeasti joka päivä uusien, erilaisten ihmisten edessä.

Suomalaisten suurin sisustusongelma on se, että meillä on liikaa tavaraa, minullakin. Toinen ongelma on liian pienet matot. Mutta nykyään uskalletaan tehdä koteihin isoja muutoksia ja käyttää ammattilaisia. Ennen haluttiin tehdä jotain pientä ja sanottiin vähättelevästi, että meillä on vain tällainen tavallinen koti, teetkö sellaista.”

MISS SUOMI 1961 Ritva Wächter: "Missivuoden parasta antia oli matkustelu"

"Menin missikisoihin silloisen vuokraemäntäni mieliksi. Hän näki ilmoituksen lehdessä ja tokaisi, että se sopisi sinulle. Olin kyllä jo aiemmin Yyterin Hiekkarantojen kuningatar. Missivuoden parasta antia oli ehdottomasti matkustelu. Kävin kilpailuissa Beirutissa, Lontoossa ja Miamissa. Aiemmin olin matkustanut vain Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.

Seuraavana vuonna missihommat eivät enää tuottaneet mitään, mutta matkustaminen oli jäänyt kytemään. Kun vuonna 1963 hain Finnairille lentoemännäksi, työhönottaja epäili kovasti, onko missistä ollenkaan niihin töihin. Sain kuitenkin työn ja ehdin olla Finnairilla 46 vuotta.

"Ykkösluokan lentoemännän tehtäviin saattoi kuulua samppanjan juominen ja kortinpeluu asiakkaan kanssa."

Lentämisen glamour on kadonnut. Kun aloimme vuonna 1969 lentää New Yorkiin, osa meistä lentoemännistä koulutettiin finn hostesseiksi. Meille teetettiin pitkät, sinivalkoraitaiset mekot, ja meidän tehtävänä oli markkinointimielessä viikon ajan kävellä 5th Avenueta edestakaisin. No, kävi ilmi, ettei muutama sinivalkoraitainen
nainen herätä 5th Avenuella suurtakaan huomiota. Meitä myös opetettiin esimerkiksi pelaamaan korttia, sillä ykkösluokan lentoemännän tehtäviin saattoi kuulua samppanjan juominen ja kortinpeluu asiakkaan kanssa.

Olen pitänyt tyttäreni kanssa second hand -vaateliikettä Penny Lanea Töölössä 22 vuotta. Sinä aikana suomalaisten suhtautuminen vintageen on todella muuttunut. Ennen saatettiin sanoa, että ’en kai kenenkään käytettyä vaatetta osta’, nyt meiltä haetaan etenkin juhla ja teemajuhla-asuja.”

Artikkeli on julkaistu huhtikuun 2015 Gloriassa.

24-vuotias muusikko Ellinoora laulaa karaokea salanimellä ja haaveilee muutosta Lontooseen.

A Arctic Monkeys. Nuoruuteni soundtrack, joka on säilynyt luureissani pitkään. Kappaleet, kuten Cornerstone ja Dancing shoes, tuovat mieleen kipeitä ja ihania hetkiä teiniajoilta. En ole koskaan nähnyt bändiä livenä, ja nyt kun he vihdoin tulevat Flow-festareille elokuussa, minulla on oma keikka samaan aikaan. Punnitsin päätöstä ja totesin, että olen kuitenkin mieluummin omalla keikalla.

B B12-vitamiinisuihke. Käytän sitä joka aamu. En tiedä, toimiiko se, mutta olen ehdollistanut itseni ajattelemaan, että se piristää ja herättää.

C Chanel. Olin lapsena tosi kiinnostunut muodista ja isoista merkeistä. Haaveilin, että sitten kun olen aikuinen nainen, minulla on Chanelin korvakorut. Viime talvena ostin sellaiset Lontoosta. Välillä pitää tuhlata asioihin, joita haluaa, vaikka ei välttämättä tarvitse. Siitä tulee itsenäinen olo.

D Duetto. Biisissäni Bäng bäng typerä sydän on fiittaamassa uusi artisti Eetu. Oli ihanaa kääntää roolit toisin päin ja pystyä itse nostamaan esiin uusi, lahjakas tyyppi. Jo kappaleen ensimmäisestä demosta kuuli, että nyt ollaan jonkin hienon äärellä.

E Elle X, karaokenimeni. Käyn nykyään aika harvoin ulkona, mutta silloin kun käyn, tykkään laulaa karaokea. Pääsen harvoin laulamaan muiden artistien biisejä, joten karaokessa vedän kaikkea Amy Winehousesta Eppu Normaaliin.

F Fazer. Versioin uudelleen Fazerin tunnuskappaleen Sininen hetki, johon kuvasimme musiikkivideon Kapkaupungissa. Se oli upea reissu. Syön harvoin sokeria, mutta rakastan merkin mustikkasuklaata.

G Girls -tv-sarja. Kun näin ensimmäisen jakson, olin ihastuksissani. Sarjassa on kaikennäköisiä ihmisiä, mikä on televisiossa yhä aika vallankumouksellista. Kaikkien ei tarvitse sopia samaan muottiin.

H Helsinki. Muutin kaupunkiin kuusi vuotta sitten musiikin perässä, koska halusin päästä pelipaikoille. Pidän siitä, että pääsen biisisessioihin pyörällä tai raitiovaunulla. Sieluni juuret ovat Oulussa, mutta Helsinkiä kutsun nykyään kodikseni. Täältä löytää aina uusia asioita.

I Iines. Bändini basistin ihana lapsi, jonka näkemisestä tulee aina hyvä mieli. Basistini Anton ja hänen puolisonsa Tanja olivat lähiystäväpiirini ensimmäisiä, jotka saivat lapsen.

J Joensuu. Puhun välillä vahingossa mie-muodossa ja perustelen sitä sillä, että minulla on sukujuuria Joensuussa. Puhetyylini on sekoitus yleiskieltä sekä Oulun ja Joensuun murteita. Joensuun keikoilla on aina ihan järjetön meininki ja lämmin vastaanotto.

K Keane. Bändi, jonka musiikki tuntuu parantavalta. Somewhere only we know -kappaleen kuuntelu auttaa uskomaan, etteivät synkät kaudet kestä ikuisesti ja kaikki järjestyy. Itse musiikintekijänä on ilahduttavaa huomata, miten musiikki voi vaikuttaa ihmismieleen niin voimakkaasti.

L Lontoo. Haaveilen siitä, että pääsisin joskus Lontooseen tekemään musiikkia. Unelmia täytyy olla, ne pitävät hengissä ja virkeänä. Aina kun juon aamukahvini Abbey Road -mukista, tuntuu siltä, että edessä on hyvä päivä.

M Mokkapalat, lapsuuteni ehdoton lempiherkku. Etsin yhä täydellistä reseptiä, joka sopisi omiin ruokarajoitteisiini.

N Nauru. Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa. En usko, että kenelläkään voi olla koko ajan kivaa. Nyt nauru on löytynyt uudelleen. Se on puhdas tunne, jota ei voi teeskennellä. Vain elämää -leirillä opin, että itku- ja naurusensorit ovat päässä lähekkäin, ja ne voivat myös sekoittua toisiinsa.

”Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa.”

O Oulu, synnyinkaupunkini. Pyrin kantamaan ikuisesti mukanani sieltä saatua nöyryyttä ja suorapuheisuutta. Oulussa kaikkeen liittyy itse tekemisen asenne. Ei odoteta, että joku tekee asiat puolestasi.

P Pop. Olen pop-kirjoittaja enkä pelkää isoja kertosäkeitä ja melodioita. Ihmiset haluavat aina lokeroida, mutta pop-genre on onneksi aika iso leikkikenttä, jossa on vapaus tehdä monenlaista. Viime vuonna minut valittiin vuoden kevyen musiikin tekijäksi, ja tuntui tosi hyvältä saada työstään arvostusta.

Q Queen. Bohemian Rhapsody on hieno kappale, koska se on klassikko, vaikkei mene ollenkaan perinteisen hittibiisin muottiin. Pyrin itsekin aina tekemään ensisijaisesti merkittäviä teoksia, enkä halua mennä sieltä mistä aita on matalin.

R Rakas. Sanana hyvällä tavalla suomalainen ja aivan erilainen kuin missään muussa kielessä. Kun rakas-sanan sanoo ääneen, sitä oikeasti tarkoittaa. Siksi myös sen kuulemisesta tulee ihana olo.

S Samuli Sirviö. Tuottajani, jonka kanssa olen tehnyt kaikki biisini. Hän on ensimmäinen ihminen, jolle vien kappaleeni kuunneltavaksi. Samulin kanssa ei tarvitse suodattaa mitään tai pelätä, mitä toinen sanoo.

T Tee, erityisesti matcha-tee. Olen vähentänyt kahvin juomista, ja vaikka matchassakin on kofeiinia, siitä tulee kehoon parempi olo. Yritän opetella valmistamaan sitä oikeaoppisesti bambuvispilällä sekoittaen. Useimmiten minulta menee hommassa hermot, ja koko keittiö on täynnä vihreää jauhetta.

U Urhea. Disney-elokuva, jonka oranssitukkaiseen soturiprinsessaan samastuin vahvasti. Kotonani on kyltti, jossa lukee ”ole urhea”. Se on oikeasti tärkeä muistutus, ei pelkkä turha aforismi. Urheus on kaunis sana, uhmakkuuden ja rohkeuden symbioosi.

V Veikeä. Kerran joku sanoi minulle baarissa, että olen veikeä. Varmaan se on totta. Siinä on sellainen klangi, ettei ota itseään liian vakavasti.

W Wake me up. Kappale laulaja Ed Sheeranin ensimmäiseltä levyltä. Vaikka biisi ei ole maailman isoin, siinä on ihanasti kuvattu ujo, syntyvä rakkaus. Näin Ed Sheeranin livenä Tukholmassa ja rakastuin häneen sen jälkeen vielä enemmän.

”Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani.”

X Jokin tuntematon tekijä. Olen luonteeltani utelias ja avoin, mutta olen oppinut, että joitain asioita voi ja kannattaa jättää verhon taakse. X kuvaa myös sitä, että tällä alalla huominen on aina tuntematon. Minua epävarmuus ei haittaa, se tuo jännitystä ja pakottaa laittamaan itsensä likoon.

Y Ydinminä. Viime aikoina olen löytänyt ydinminäni uudelleen. Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani. Olen opetellut ylpeyttä ja saanut etäisyyttä tekemiseeni. Kun nyt kuuntelin toisen levyni demoja, tajusin, että nehän ovat tosi hyviä.

Z Zone. On kuulemma sekä hienon että pelottavan näköistä, kun valmistaudun esiintymiseen omassa zonessani, kuin kuplassa. Silloin en ole läsnä tässä maailmassa. Live-esiintymiset ovat minulle tärkeitä, enkä koskaan halua vetää niitä rutiinilla. Jokainen keikka on erilainen, syvä sukellus.

Å Åre. Tykkäsin aiemmin valtavasti lumilautailla. En ole koskaan käynyt Åressa, mutta ystäväni tekivät sinne laskettelureissun, ja nyt haluaisin itsekin päästä sinne.

Ä Äiti. Äitini aina huolehtii, miten pärjään isossa maailmassa. Kun sitten tapaamme ja hän huomaa, ettei minulla ole hätää, näen miten huoli poistuu. Äitini on lempeä ja oikeudenmukainen, ja tiedän, että voin soittaa hänelle mihin kellonaikaan tahansa.

Ö Artistinimeni, jos joskus teen jonkin sivuprojektin vaikkapa englanniksi. Olen ollut kansainvälisillä biisileireillä, ja olisi kiinnostavaa kokeilla kirjoittaa myös englanniksi. Tällä hetkellä suomi tuntuu kuitenkin enemmän omalta.

Kuka?

Ellinoora Leikas, 24. Laulaja-lauluntekijä.

Julkaisi debyyttialbuminsa Villi lapsi vuonna 2016. Valmistelee nyt toista albumiaan. Tunnetaan hiteistään Leijonakuningas, Carrie ja Bäng bäng typerä sydän.

Mukana Vain elämää -ohjelman uudella tuotantokaudella tänä syksynä. .

 

 Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.
Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.

Hiljattain mieheni onnistui yllättämään minut niin, että leukani melkein loksahti aamukahvikupilliseen. Hän haluaa meidän menevän paritanssikurssille.

Se oli yllätys, koska emme ole erityisen urheilullisia ihmisiä, emme myöskään yhteisten parisuhdeharrastusten ylimpiä ystäviä. Koskaan emme ole paritansseja tanssineet.

Ihmeen siemen kylvettiin kesälomallamme kuvankauniin Skopeloksen saaren mäkisissä maisemissa, jonne pakkasimme hetken päähänpistosta lenkkeilykamat mukaan. Toki olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Skopeloksen maalaismaisemat ja siipan uudet lenkkarit inspiroivat kuitenkin niin paljon, että yllätimme itsemme ja toisemme käymällä joka päivä puolentoista tunnin reippaalla kävelyllä. Emme ole aamuihmisiä, mutta niin vain hipsimme joinakin aamuina jo kello 7 hikilenkillemme.

Kävellessä oli yllättävän mukavaa ja helppoa rupatella niitä näitä. Yllättäviäkin aiheita nousi esiin. Hermot kiristyivät välillä, mutta kumpikin halusi kovasti jatkaa, joten ilmiriidan sijaan tsemppasimme toisiamme liian kuumina hetkinä.

Kahden viikon Kreikan matkan jälkeen kävelemme edelleen päivittäin vähintään tunnin verran. Vähän olemme jo hölkkäilleetkin. Yhden kerran häivyin kesken lenkkiä mitään sanomatta kotiin, kun mies juoksi mielestäni liian lujaa edelläni, mutta siitäkin selvittiin.

Temperamenttimme huomioiden tanssikurssillamme ei vältytä kiihkeiltä tunteilta. Mutta koska olemme selvinneet Kreikan helteissä viiden kilometrin ylämäistä, selvinnemme myös foxtrotista.

Tunteikasta syyskuuta!

saila-mari.kohtala@sanoma.com