Kuka on suomalaisten prinsessa ja pikkutyttöjen idoli? Missi tietenkin! Kysyimme takavuosien kaunottarilta, mitä muistoja missivuosi jätti ja mitä heille kuuluu nyt.

MISS SUOMI 1985 Marja Kinnunen: ”Elän nyt jonkinlaista uudistumisen kautta”

Missivuosi oli itsenäistymisen pikakurssi, sillä olin arka. Tuntuu, että minulla oli silloin enemmän töitä kun tyttärelläni Bealla (Toivonen, vuoden 2014 Miss Suomi) on ollut. Olin esimerkiksi Sokoksen kiertueella 45 tavaratalossa, ja siitä sai hyvän korvauksen. Silloin uudelle missille oli sovittu valmiiksi töitä, ei itse tarvinnut
huolehtia. Media on kuitenkin muuttunut eniten. Kun minut valittiin missiksi, oli vain painettuja lehtiä. Nyt kaikki tapahtuu sosiaalisessa mediassa reaaliajassa.

”Missivuosi oli itsenäistymisen pikakurssi.”

Tein missivuoden jälkeen pari vuotta mallin töitä, mutta juontajaksi en halunnut. Sitten menin naimisiin ja jäin moneksi vuodeksi kotiin. Työskentelen nykyään kouluterveydenhoitajana alakoulussa. Minusta lasten terveys ei ole erityisen huolestuttavalla tolalla, vaikka liian vähäisestä liikunnasta ja sokerin syönnistä puhutaan. En kieltäisi sokeria, mutta vanhemmilla saisi olla lapsilleen enemmän aikaa.

Erosin vuonna 2011 ja elän nyt jonkinlaista uudistumisen kautta. Vai onko tämä viidenkympin kriisi? Ilmoittauduin vuosi sitten Paparazzin listoille. Töitä voisi olla enemmänkin, mutta näytöksiä on ylipäätään vähemmän kuin 80-luvulla. Mutta kun Bea kävi hiljattain työpaikallani, oli oveni takana jonoksi asti hänestä kiinnostuneita.”

MISS SUOMI 2002 Suvi Tiilikainen (os. Miinala): ”Missi-instituutio on mennyt jollain tasolla alaspäin”

 

”Mieheni on entinen jääkiekkoilija, ja toinen pojistani intoili, että isi on ollut Suomen mestari. Etsin missikuvan, jossa minulla on kruunu, ja sanoin, että on äitikin ollut eräänlainen Suomen mestari. Poikani katsoi kuvaa ja sanoi ’Amandalla on samanlainen’, tarkoittaen serkkunsa leikkikruunua.

Missi-instituutio on mennyt jollain tasolla alaspäin. Kun tulin valituksi, koko seuraava viikko oli buukattu etukäteen naistenlehtien kuvauksia. Nykyään missit näkyvät lähinnä iltapäivälehdissä ja tosi-tv-julkkikset sekoittuvat samaan massaan. Mutta kun on tuon näköisiä mimmejä kuten Sara Chafak, on ihan sama, mitä reittiä he tulevat esille, he taatusti menestyvät.

Nykyään missit näkyvät lähinnä iltapäivälehdissä, ja tosi-tv-julkkikset sekoittuvat samaan massaan.

Osallistuin missikisoihin, koska halusin malliksi. Olin siihen aikaan töissä vaatekaupassa, ja monet sanoivat, että minun kannattaisi osallistua kisoihin.
Siskoni otti bikinikuvat, ja kuukauden kuluttua olin missi. Ihailin Karita Tykkää ja halusin Paparazzin listoille. Mallin työt sopivat minulle paremmin, olen mieluummin
yksi muiden joukossa.

Kun opiskelin meikkaajaksi, päätin poistua julkisuudesta. Sitten aloin miettiä, miksi en hyödyntäisi julkisuutta työssäni. Ystäväni Janina Fry kannusti, että rakenna itsestäsi brändi. Olen kymmenen vuotta neuvonut suomalaisnaisia meikkiasioissa.

Olemme vähän arkoja käyttämään värejä. Monien ongelmana ovat laskeutuneet luomet. Niihin kävisi paremmin tumma luomiväri, mutta suomalaiset haluavat vaaleaa. Nuoret tytöt taas haluavat ostaa tummemman meikkivoiteen näyttääkseen ruskettuneilta. Mutta suomalainen nainen kyllä kuuntelee, kun ammattilainen neuvoo.”

MISS SUOMI 1986 Tuula portin (os. Polvi) Olin ihan äimänä, kun minua arvioitiin

Olin menossa pikkuserkun kanssa Latosaareen katsomaan Miss Suomi -kisojen osakilpailua, kun pihassa Anna-Liisa Tilus otti meitä kädestä kiinni, että nyt tulette tekin osallistumaan. Kilpailuun oli tulossa vain kolme osanottajaa. Sain lyhyet sortsit, vedin ne jalkaani ja voitin osakilpailun.

"Valinnan jälkeisenä päivänä iltapäivälehden lööpissä luki: 'Minäkö missi?', ja se kuvasi tuntemuksiani täydellisesti."

En osallistunut samana vuonna finaaliin, koska minulla oli ylioppilaskirjoitukset. Aiempien vuosien missit kuitenkin soittelivat niin ahkerasti ja houkuttelivat, että menin kisoihin seuraavana vuonna. Valinnan jälkeisenä päivänä iltapäivälehden lööpissä luki: "Minäkö missi?", ja se kuvasi tuntemuksiani täydellisesti.

Olin Pohjanmaalta, Lapualta, jossa ei todellakaan ole tapana kehua lasta, varsinkaan ulkonäöstä. Minulla ei ollut minkäänlaista käsitystä ulkonäöstäni, ja missikiertueella olin ihan äimänä, kun minua arvioitiin. Tämän päivän missit vaikuttavat paljon harjaantuneimmilta, heillä on dieetit, raakasuklaat ja maca-jauheet. Me söimme perunoita ja ruskeaa kastiketta ja joimme maitoa päälle.

Olen opiskellut yliopistossa teologiaa ja työskentelen sairaalassa sielunhoitajana. Missivuoden ansiosta minulla on varmaankin keskivertoa paremmat sosiaaliset taidot. Pystyn luontevasti lähestymään vieraita ihmisiä ja tulen toimeen heidän kanssaan. Voin mennä potilashuoneeseen esittäytymään, mikä voi olla joillekin vaikeaa.”

MISS SUOMI 2012 Sara Chafak: "Misseydestä sain hyvän alun musiikkibisnekseen"

"Ajattelen, että nyt 24-vuotiaana olen showbisneksessä nuori seniori. Termin olen kehittänyt itse, mutta se ei siis tarkoita sitä, että olisin jotenkin vanha tai aikani olisi ohi, vaan että eri eralla tehdään eri juttuja. Nyt teen ihan eri asioita kuin 30-vuotiaana, jolloin jo haluaisin, että minulla olisi lapsia. Tosin elämä ei usein mene niin kuin suunnittelee.

Nuorta senioria edeltävä kausi oli 19–22-vuotiaana, silloin minun juttuni oli misseys ja babyface-meininki. Nyt omistan aikani musiikille. Misseydestä sain hyvän alun musiikkibisnekseen, viihdettähän ne molemmat ovat. En edes tiedä, missä olisin nyt, jos misseys ei olisi ollut ponnahduslautana. Missivuotenani kisat siirrettiin
tammikuulta huhtikuulle, ja missikauteni oli kaikkien aikojen neljänneksi pisin, melkein puolitoista vuotta.

"Minulla on Instagramissa yli 60000 seuraajaa, ja managerini on sanonut, että se on työväline."

Vuosi oli todellinen oppimiskokemus. On ihan itsestä kiinni, miten hyvin sen käyttää hyödykseen. Miten brändäät itsesi sen vuoden aikana on up to you. Uskon, että ihminen kyllä saa, mitä haluaa. Itse kyselin vuoden aikana tosi paljon ja loin suhteita, olen sellainen needy.

Minulla on Instagramissa yli 60000 seuraajaa, ja managerini on sanonut, että se on työväline. Ensin ajattelin, ettei ketään kiinnosta kuvat salaateistani, mutta joka ikinen ihminen tykkää kauniista asioista, maisemista ja hienoista ruoka-annoksista.”

MISS SUOMI 1981 Merja Varvikko: "Poikani eivät taida edes tietää, että olen ollut Miss Suomi"

Minulla oli missikisoissa valkoinen silkkirusetti päässäni. Se kertoo aika paljon muutoksesta, joka kilpailussa on tapahtunut. Menin kisoihin, kun paikallinen
valokuvaaja pysäytti kadulla Forssassa ja sanoi, että minusta olisi missiksi. Missivuoden jälkeen tein muun muassa sukkahousukiertueita ympäri maata. Mallit esittelivät sukkahousuja ja samalla myivät niitä. Joissakin paikoissa lava saattoi olla kaljakoreista kyhätty. Parikymmentä vuotta olin siinä maailmassa mukana,
tein mallin ja juontajan töitä. Silloin mallin ja missin ero oli pienempi.

Joissakin paikoissa lava saattoi olla kaljakoreista kyhätty.

Nyt olen työskennellyt jo 15 vuotta sisustussuunnittelijana. Kun lapseni syntyivät, halusin työn, jossa ei olla julkisuudessa. Poikani eivät taida edes tietää, että olen ollut Miss Suomi. Misseydestä oli se hyöty, että siinä oppi olemaan rohkeasti joka päivä uusien, erilaisten ihmisten edessä.

Suomalaisten suurin sisustusongelma on se, että meillä on liikaa tavaraa, minullakin. Toinen ongelma on liian pienet matot. Mutta nykyään uskalletaan tehdä koteihin isoja muutoksia ja käyttää ammattilaisia. Ennen haluttiin tehdä jotain pientä ja sanottiin vähättelevästi, että meillä on vain tällainen tavallinen koti, teetkö sellaista.”

MISS SUOMI 1961 Ritva Wächter: "Missivuoden parasta antia oli matkustelu"

"Menin missikisoihin silloisen vuokraemäntäni mieliksi. Hän näki ilmoituksen lehdessä ja tokaisi, että se sopisi sinulle. Olin kyllä jo aiemmin Yyterin Hiekkarantojen kuningatar. Missivuoden parasta antia oli ehdottomasti matkustelu. Kävin kilpailuissa Beirutissa, Lontoossa ja Miamissa. Aiemmin olin matkustanut vain Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.

Seuraavana vuonna missihommat eivät enää tuottaneet mitään, mutta matkustaminen oli jäänyt kytemään. Kun vuonna 1963 hain Finnairille lentoemännäksi, työhönottaja epäili kovasti, onko missistä ollenkaan niihin töihin. Sain kuitenkin työn ja ehdin olla Finnairilla 46 vuotta.

"Ykkösluokan lentoemännän tehtäviin saattoi kuulua samppanjan juominen ja kortinpeluu asiakkaan kanssa."

Lentämisen glamour on kadonnut. Kun aloimme vuonna 1969 lentää New Yorkiin, osa meistä lentoemännistä koulutettiin finn hostesseiksi. Meille teetettiin pitkät, sinivalkoraitaiset mekot, ja meidän tehtävänä oli markkinointimielessä viikon ajan kävellä 5th Avenueta edestakaisin. No, kävi ilmi, ettei muutama sinivalkoraitainen
nainen herätä 5th Avenuella suurtakaan huomiota. Meitä myös opetettiin esimerkiksi pelaamaan korttia, sillä ykkösluokan lentoemännän tehtäviin saattoi kuulua samppanjan juominen ja kortinpeluu asiakkaan kanssa.

Olen pitänyt tyttäreni kanssa second hand -vaateliikettä Penny Lanea Töölössä 22 vuotta. Sinä aikana suomalaisten suhtautuminen vintageen on todella muuttunut. Ennen saatettiin sanoa, että ’en kai kenenkään käytettyä vaatetta osta’, nyt meiltä haetaan etenkin juhla ja teemajuhla-asuja.”

Artikkeli on julkaistu huhtikuun 2015 Gloriassa.

Estelle&Thild -kosmetiikkabrändin perustaja Pernilla Rönnberg arvostaa luonnonmukaisuutta myös omissa elämäntavoissaan. Luksuskoti sijaitsee meren äärellä, ja metsässä liikkuminen antaa energiaa bisnesarkeen.

Luomun edelläkävijä

Pernilla Rönnberg istuu perustamansa Estelle & Thild -kosmetiikkamerkin toimiston aulassa Artillerigatanilla Tukholman Östermalmissa. Aula on sisustettu vaaleilla pastellisävyillä ja seinällä on suuria, hempeitä kukkia niin kuin luomumerkille sopii.

”Kun perustin Estelle & Thildin kymmenen vuotta sitten, luomuruuat olivat kaupoissa eri osastoilla ja luomukosmetiikan valikoima oli todella pieni”, Rönnberg sanoo.

Nyt tilanne on todellakin muuttunut. Luomu, ekologisuus ja vegaanisuus ovat megatrendejä, ja se näkyy Estelle & Thildin vakaana kasvuna. Yrityksen liikevaihto on 47 miljoonaa kruunua eli vajaa viisi miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 15. Tänä vuonna Estelle & Thild lanseerasi ihonhoitotuotteiden rinnalle meikkisarjan.

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Tällä hetkellä on kaksi voimakasta meikkitrendiä, no make up -trendi ja näyttävät glittermeikit. Me teemme pohjoismaiseen tyyliin sopivia, luonnollisia arkimeikkejä.”

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Suomalaiset ja ruotsalaiset naiset ovat hyvin samanlaisia ja samantyylisiä ja kiinnostuneita luomusta. Tanska on luomun edelläkävijä, ja tuotteemme valmistetaan siellä. Pohjoismaista norjalaiset ovat vähiten kiinnostuneita luomusta.”

Rönnberg viettää viimeisiä päiviään toimistolla ennen kolmannen lapsensa syntymää. Kaksi vanhempaa lasta, Estelle ja Mathilde, joiden mukaan Rönnbergin yritys on nimetty, ovat 12- ja 14-vuotiaita.

Hevosjuttuja delissä

Östermalmilla kaikki hienostuneen kaupunkielämän palvelut ovat aivan nurkan takana. Pernillan suosikkilounaspaikka on Broms lähellä Karlaplania. Se on muutaman vuoden ikäinen huipputrendikäs deli, joka tarjoaa niin aamiaista, brunssia, lounasta, illallista kuin take awaytakin. Seinillä on tummanruskeaa kaakelia, ja lounasasiakkaina on bisnesväkeä ja paikallisia pikkuvauvojen äitejä rattaineen ja Louis Vuittonin ja Chanelin laukkuineen.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

”Suosikkejani ovat vihermehut ja chiavanukkaat tuoreilla marjoilla. Haen täältä usein myös ruokaa kotiin työpäivän jälkeen.”

Ruokavalinnoissaankin Pernilla suosii luomua.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

Lounaaksi Pernilla ottaa lohisashimin, jossa on raa'an lohen lisäksi mangoa, avokadoa, seesaminsiemeniä ja ponzu-kastiketta.

Paikalla on Pernillan tuttuja, ja poskisuudelmia vaihdellaan. Lounaspuhe kääntyy ratsastukseen, sillä Pernillalla on omia hevosia.

”Ratsastaminen on suorastaan meditatiivista. Rakastan myös laskettelua ja tennistä, mutta työn ja perheen lisäksi ihan kauheasti ei jää harrastuksille aikaa.”

Eläimet ovat olleet aina Pernillalle erittäin tärkeitä.

”Uskon, että eläimet voivat olla iloisia tai surullisia. Niillä on samanlaiset tunteet kuin meilläkin.”

Kuninkaallisia sisustusesineitä

Kivenheiton päässä lounaspaikasta on Pernillan suosikkikukkakauppa Bruun. Sieltä toimitetaan kukat Estelle & Thildin toimistoon kerran viikossa, ja sieltä Pernilla hakee kukkia myös kotiinsa Lidingöön vähintään yhtä usein.

Pernillan suosima sisustusliike hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.

”Suosikkikukkani vaihtelee kauden mukaan, tällä hetkellä se taitaa olla hortensia.”

Ovelle tulee tervehtimään kukkakauppiaan mopsi Macka, joka ei lähde ovesta omin luvin ulos vilkkaalle Karlavägenille.<EP,1>Pernillan maku tunnetaan täällä, ja hänelle rakennetaan muodikas kimppu, jossa on niin vaaleaa hortensiaa kuin vanhan roosan värisiä ruusujakin.

Kun kukat on hankittu, piipahdetaan nurkan takana hakemassa sisustusputiikista muutama tyyny ja sisustusesine. Pernillan kotona on remontti, ja olohuone kaipaa pientä päivitystä. Kaupasta juoksee perään Pierre & Peters -putiikin Pierre  kullanvärisen kynttilänjalan kanssa.

”Hän hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.”

Saariston lapset

Lidingö Tukholman kupeessa on juuri se paikka, jota ruotsinristeilyllä ihastellaan aamiaispöydän ikkunoista vähän ennen kuin laiva lipuu satamaan.

”Kaikki Tukholmaan menevä laivaliikenne menee tästä ohi”, Pernilla näyttää olohuoneen valtavista ikkunoista, jotka avautuvat Skurusundin salmeen. Rannassa uiskentelee kaksi joutsenta.

70-luvulla rakennetun talon merenpuoleinen piha on remontoitu muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä remontissa on talon alaosa, ja siihen valmistuu yksi uusi kerros.Modernissa uima-altaassa kelluu kesän jäljiltä ylösalaisin vihreä uimalelu ja olohuoneen pitkän betonitason alla lojuu hover board.

Mathilde, 12, on tullut koulusta, tulee tervehtimään ja livahtaa omaan huoneeseensa.

”Luulen, että he ovat edelleen ylpeitä siitä, että yritys on heidän mukaansa nimetty. Muuten he ovat kuin ketkä tahansa teinit ja pitävät minua niin nolona, etten saa mennä autosta ulos, kun vien heidät kouluun.”

Pernilla on syntynyt Lidingössä ja paluumuutti sinne perheensä kanssa reilut kymmenen vuotta sitten.

"Yksinkertaisesti ihastuimme tähän rauhoittavaan näköalaan.”

Taidetta ja pehmolelukasoja

Suurta olohuonetta hallitsee valtavan, kodikkaan löhöilysohvan lisäksi kaksi ranskanbulldoggia, Ashton ja Tiger. Sohvan takana on pienen vuoren kokoinen läjä pehmoleluja, joista toinen bulldogeista valitsee yhden, minkä jälkeen toinen aloittaa nahistelun lelusta. Välillä Mathilde tulee huoneestaan hakemaan nuoremman ja eloisamman Tigerin rauhoittumaan.

”Tunnen rodun hyvin, niiden luonne on meille juuri sopiva. Ja ne olivat niin söpöjä!” Pernilla perustelee kaksi- ja neljävuotiaiden koirien hankintaa. ”Ne eivät tarvitse ihan kauheasti ulkoilua. Mieheni vie ne yleensä ulos iltaisin.”

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista.”

Perheessä pidetään eläinten lisäksi valokuvataiteesta. Seinällä on muun muassa ruotsalaisen muusikon ja valokuvataitelijan Jacob Felländerin teoksia. Marmorikuvioidulla sivupöydällä on iso pino Net-a-Porter-nettikaupan Porter-muotilehtiä. Maljakko on Svensk Tennistä, jota Ruotsin Marimekoksikin kutsutaan.

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista”, Pernilla sanoo ja nauraa, kun sivupöydällä olevan patsaan tekijä ei heti muistu mieleen.

Tyttöenergiaa bisneksessä

Lidingössä ehkä tärkeintä Pernillalle on kuitenkin lyhyt matka luontoon. Se tasapainottaa kaupunki- ja bisnesarkea. ”Rakastan työtäni ja olen aina tehnyt paljon töitä. Uskon, että olen siksi ollut parempi äitikin. Työn vastapainona haluan käydä luonnossa pitkillä kävelyillä ja niin teenkin joka viikonloppu.”

Hän odottaa, että pääsee pian taas juoksemaan, sillä raskauden loppuvaiheessa se ei enää onnistu.

”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Täyspitkää ruotsalaista äitiyslomaa yrittäjä ja toimitusjohtaja ei aio pitää, mutta ehtii hän silti rauhoittua nauttimaan perhe-elämästä.<EP,1>”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Bisnes on hyvällä kasvu-uralla, ja Pernilla on löytänyt yritykseensä hyvän tiimin, johon hän luottaa.

”Meillä on tosi energinen girl power -meininki. Aluksi jouduin tekemään ihan kaiken itse, joten nykyään on ihanaa, kun voin delegoida hommia luotettaville alaisille. Pomona pidän siitä, kun ihmiset kasvavat tehtävissään, ja voin antaa heille lisää vastuuta.”

Kuka?

Pernilla Rönnberg, 42, on ruotsalaisen luomukosmetiikkamerkin Estelle & Thildin perustaja ja toimitusjohtaja.

Asuu miehensä sekä vastasyntyneen vauvan ja 14- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa Lidingössä Tukholman kupeessa.

Parasta kodissa: merelle avautuvat suuret ikkunat, joista näkee vuodenaikojen vaihtelun.

Eurooppa yhtenee, mutta muoti pysyy eri maissa erilaisena, vakuutti muotijuttu 1990.

  Vaikka Eurooppa yhdistyy, eri maiden naiset säilyttävät erityispiirteensä, vakuutti humoristinen muotijuttu. Se ilmestyi 1990, viisi vuotta ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsenvaltio. Saksattaria kehuttiin Margaret Thatcherin lisäksi "tosimiehiksi" - eikä Angela Merkelistä edes tiedetty siihen aikaan. Jämäkkyyttä kuvassa olevan saksattaren tyyliin antoi myös Escadan bleiserin muodikas leveä hartialinja.