Nanso vältti yt-neuvotteluissaan irtisanomiset, kun ylemmät toimihenkilöt suostuivat alentamaan palkkaansa. Niin teki myös toimitusjohtaja Leena Syrjälä. Suomalaisella vaateteollisuudella on vaikeat ajat, mutta valitusvirttä Syrjälä ei suostu veisaamaan.

Kun minua pyydettiin Nanson toimitusjohtajaksi 2009, minulla oli käsitys siitä, mitä suomalaisella vaateteollisuudella on edessä. Olin ollut Nanson hallituksen jäsen vuodesta 2001, joten olin nähnyt ulkomaisten halpavaatebrändien invaasion Suomeen. Kilpailu oli jo silloin kovaa, ja se on vain yltynyt, eikä vähiten pukeutumisessa. Tosin ei mikään toimiala voi sanoa, etteikö kilpailu olisi tiukentunut.

Tässä taistellaan oikeasti 93-vuotiaan yhtiön tulevaisuudesta.

Nansolla ollut tänä vuonna kahdet yt-neuvottelut. Ne eivät ole mitään kepeitä pikkujuttuja, joita järjestellään huvikseen tuosta vain, jotta omistaja saisi isompia voittoja. Meillä on paljon ihmisiä, jotka ovat olleet talossa 45 vuotta, koko elämänsä. Tässä taistellaan oikeasti 93-vuotiaan yhtiön tulevaisuudesta.

Laskin palkkaani

Jälkimmäiset yt:t saatiin päätettyä marraskuun alussa ilman irtisanomisia, kun ylemmät toimihenkilöt suostuivat vuoden irtisanomissuojaa vastaan alentamaan palkkaansa viisi prosenttia. Pyrimme neuvottelemaan palkanalennusta koko henkilöstölle, jolloin olisimme säästyneet lomautuksilta. Mutta olen silti tyytyväinen, että pääsimme tällaiseenkin ratkaisuun.

Koko johtoryhmä, minä mukaan lukien, alensi palkkaansa 14 prosenttia. Tällaisina aikoina toimitusjohtaja ei voi olla itsekäs, vaan on keskityttävä hakemaan uusia konsteja ja keinoja. Uskon vakaasti, että paremmat ajat koittavat.

Emme voi alkaa harmitella talven lämpimiä säitä ja sitä, etteivät pitkät alushousut käy kaupaksi.

Kotimainen kysyntä on laskenut viimeksi kuluneet seitsemän vuotta, ja se koskee kaikkia käyttötavaroita. Näin ei ole käynyt naapurimaassa Ruotsissa. Voidaankin miettiä, mistä se meillä johtuu.

Emme voi alkaa harmitella talven lämpimiä säitä ja sitä, etteivät pitkät alushousut käy kaupaksi. Kilpailu ja haasteet eivät tule koskaan katoamaan, eikä firmaa rakenneta uikuttamalla. Valittamisen sijaan haluan luottaa siihen, että laadukkaille tuotteille riittää aina kysyntää.

Innostukaa, suomalaiset!

Meillä on Nanso Groupissa kuusi brändiä, joista kahdella, Nansolla ja Voguella, pyrimme myös maailmalle. Viennissä kasvu on antanut vielä odottaa itseään.
Olemme mielestäni onnistuneet pukemaan kaikenikäiset ja -kokoiset suomalaiset naiset näteiksi, mutta enää ei voi toimia niin, että tehdään muotia vain suomalaisille.

Brändiemme tunnettuus on kotimaassa hyvä, mutta kansainvälisesti meillä on vielä paljon työtä edessä. Meillä on hyviä suunnittelijoita, kuten Anna Ruohonen, Katri Niskanen ja Paola Suhonen, ja kevääksi kertakaikkisen hieno mallisto. Nyt pitää sitten miettiä, miten ja missä me saamme Nanson niin esille, että ihmiset löytävät sen.

Nanso Groupilla on kolme tuotantolaitosta, kaksi Suomessa ja yksi Tallinnassa Virossa. Tekstiiliteollisuus on käytännössä miltei kadonnut Suomesta, vaikka sitä vielä 80-luvulla oli valtava määrä. Neuvostoliitto veti tavaraa eikä silloin tarvinnut paljon miettiä brändejä eikä sitä, mitä kuluttaja haluaa.

Ei ole kenenkään etu, että koko teollisuuden haara hiipuu Suomesta.

Suomalainen teollisuus kärsii silloisesta ajattelusta osittain vieläkin. Neuvostoliitto katosi, ja sen myötä suurin osa suomalaisesta vaateteollisuudesta siirtyi nopeasti itään halvemman tuotannon maihin. Työllistämme tällä hetkellä 550 henkeä ja olemme yksi alan suurimmista työnantajista Suomessa. Meillä on paljon ihmisiä, jotka ovat olleet talossa 45 vuotta, koko elämänsä. Ei ole kenenkään etu, että koko teollisuuden haara hiipuu Suomesta.

Omatkin brändit pitää nähdä kaukaa katsoen. Kyselen aina eri aloja edustavilta ihmisiltä, että mitä mieltä he ovat Nansosta ja mitä Nanson pitäisi heidän mielestään tehdä. Ihmisissä on valtava resurssi.

Meillä on kova tsemppihenki päällä, ja siinä ovat asiakkaatkin eli jälleenmyyjämme mukana. Vielä kun saataisiin suomalaiset kuluttajatkin innostumaan. He sanovat kyllä kyselyissä, että suosivat kotimaista — ja varmaan ajatuksen tasolla niin tekevätkin.

Kukkarollaan voi vaikuttaa siihen, onko kotimaassa lomautusuhkia päällä.

Ostotilanteessa moni kuitenkin tekee valinnan pelkän hinnan perusteella. Kukkarollaan voi vaikuttaa siihen, onko kotimaassa lomautusuhkia päällä ja saavatko suomalaiset työntekijät sen palkan, jonka ansaitsevat. Jos ostaa aina tuontitavaraa, on vähän turha itkeä huonoja uutisia Suomen työllisyystilanteesta.

Johtaminen vaatii kovuutta

Olen aina pitänyt numeroista ja opiskelinkin kauppakorkeakoulussa laskentatoimea. Aika nopeasti kuitenkin tajusin, että halusin työltäni jotain eläväisempää. Olen tehnyt aina työtä sellaisten tuotteiden parissa, jotka ovat kiehtoneet minua.

Kova paikka urallani oli, kun toimin amerikkalaisen Gilletten toimitusjohtajana Suomessa. Yrityksen myyntiä oli valmisteltu minun tietämättäni. Olin tehnyt erittäin hyvää tulosta, ja esimiehen ottaessa yhteyttä luulinkin, että saan bonuksen. Yllätyksekseni jouduinkin seuraavan puolen vuoden aikana irtisanomaan joukon erinomaisia alaisiani ja luopumaan toimestani.

Rohkeus tuli mukaan

Gilleten aikana minua pyydettiin Nanson hallitukseen. Se oli ensimmäinen hallituspaikkani, ja olin siitä todella otettu ja ylpeä. Gilleteltä menin Wihurille. Tuntui ihanalta mennä suomalaiseen yritykseen.

Olen täysillä sitoutunut työhöni ja mietin yhtiön asioita 24/7.

Kokemus osoitti, että pitää uskaltaa antaa uusille tuulille tilaa. Olemme hiljattain lisänneet Nanson arvoihin yhden uuden arvon. Se on rohkeus. Yrityksen johtamisessa positiivisuus on tärkeää, mutta lisäksi tarvitaan määrätietoisuutta, tiukkuutta, kovuuttakin.

Olen täysillä sitoutunut työhöni ja mietin yhtiön asioita 24/7. On mukavaa toimia kauniiden vaatteiden parissa. Ei minulla taida nykyään olla muita kuin Nanson vaatteita.”

Artikkeli on julkaistu tammikuun 2015 Gloriassa.

Kuka?

▶ Leena Syrjälä on Nanso Groupin toimitusjohtaja.
▶ Syrjälä on työskennellyt aiemmin muun muassa toimialajohtajana Wihurilla, toimitusjohtajana Gillette Groupissa ja Mölnlyckellä vähittäiskaupan yksikön vetäjänä.
▶ Asuu Espoossa miehensä Laurin kanssa. Kaksi aikuista tytärtä.
▶ Harrastaa golfia, hiihtoa ja lenkkeilyä. Viettää vapaa-aikaa myös suvun kesäpaikassa Kirkkonummella.

Pate Mustajärvi uskoo äitinsä oppeihin, vitamiineihin ja kumppanuuteen. Rouvaansa rockmies ilahduttaa kukilla.

A Avantouinti. Haaveilen vuosittain talviuinnin aloittamisesta. Lapsuudenystäväni V-J Salonen sanoo, että se ehkäisee flunssaa ja parantaa vastustuskykyä. En ole vielä tohtinut avantoon saakka.

B Bileet. Siteeraan Olli Lindholmia, joka vastasi faninsa ”missä jatkobileet ovat" -kysymykseen”, että ne jäivät 1980-luvulle. Meno keikkarintamalla on nykyään ammattimaista. Kuljen keikoille autollani. Näin pääsen kotiin yöksi. Hotellit ja jatkot on nähty.

”Jatkobileet jäivät 1980-luvulle.”

C CCR. Creedence Clearwater Revival -yhtyeen Cosmo’s Factory -levy oli yksi ensimmäisistä albumeistani. Ostin sen Tampereen Soitinkaupasta. Travelin’ band -raita iski tajuntaani niin, että järkeni meinasi lähteä. Tom Fogertyn soundi oli uskomaton. Mietin, mitä helvettiä tapahtuu.

D D-vitamiini. Joudun matkustamaan paljon, ja vuorokausirytmini on usein päälaellaan. Haluan pitää terveydestäni huolta, jotta jaksan. Vitamiinidosettini kulkee keikkakassissani. D-vitamiinin lisäksi siellä on muun muassa C- ja B-vitamiineja sekä magnesiumia.

E Ellu. Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat -sanonta on mielenkiintoinen. Olen jo kauan pohtinut, kuka Ellu on.

F Fuengirola. Palasin juuri lomalta Espanjasta. Vapaa tuli tarpeeseen. Viimeksi kuluneet pari vuotta ovat olleet hulinaa, ja meno jatkuu. Onneksi niin. Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.

”Olen onnellinen siitä, että töitä riittää.”

G Gekko.Olimme parikymmentä vuotta sitten Popedan kanssa Libanonissa esiintymässä. Vedimme keikan rauhaturvaajille. Ihmettelin, kun joka puolella oli kylttejä, joissa luki, että älä ammu gekkoa. Kävi ilmi, että lisko piti moskiittokannan kurissa. Hyödyllinen olio.

H Hiki. Jos keikalla ei valu toisen biisin aikana hiki, jossain mättää. Hikoilu on hyvästä ja tuntuu hyvältä. Lenkkikään ei ole mitään, jos paidasta ei saa sen jälkeen puristaa kaksin käsin hikeä.

I Ilkeys. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi jonkun pitää olla toiselle ihmiselle tai eläimelle kelju. Sitä on ikävää ja noloa seurata vierestä. En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.

J Julkisuus. Kaksiteräinen miekka, jonka kärjellä tasapainottelee julkista työtä tekevä Pate ja yksityinen kansalainen Pauli. Aina ei ole helppoa. Kaikki eivät halua ymmärtää, että Pate ei ole Pate 24/7.

”En pidä pahantahtoisista ihmisistä enkä halua sellaisia lähelleni.”

K Kumppanuus. Sana, johon kiteytyvät hyvän olon, turvallisuuden ja tuttuuden tunteet. Ilman kumppanuutta elämäni olisi kurjaa.

L Laiva. Tykkään katsella, kun laivat lipuvat satamasta merelle. Olen ollut pari kertaa laivalla huonossa säässä. Yllätyksekseni en pelännyt yhtään. Laivat ovat makeita ja satamat mielenkiintoisia. Dave Lindholminkin lauloi laivoista Puhtaat laivat -kappaleessaan.

M Mökötys. Tapa, josta koetan päästä eroon. Jos joku sanoo minulle pahasti, en osaa välttämättä sanoa takaisin, vaan alan murjottaa. Yritän opetella pitämään puoleni sanallisesti. Se on vaikeaa, koska en haluaisi loukata ketään.

N Nuotio. Tuleen tuijottaminen rauhoittaa. Nuotio on aina ollut ihmiselle tärkeä. Sen äärellä on jaettu tarinoita, laulettu lauluja ja vietetty aikaa. Lisäksi nuotio on lämmittänyt.

O Opettaja. Kansakoulunopettajani joutuisivat tänä päivänä syytteeseen kaikesta, mitä sanoivat ja tekivät. Kerran lensin urkuharmonin ylitse niin, että paidastani irtosivat napit. Opettajani sanoi, että näin kohdellaan raggareita. En hiiskunut kotona mitään. Ompelin napit paikoilleen ja olin hiljaa. En kanna kaunaa. Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.

”Kuri ja järjestys tekisivät hyvää myös nykyajan nuorille.”

P Popeda. Elämäntyöni. Käynnistin bändin kotimme autotallissa neljäkymmentä vuotta sitten. Olen orkesterin ainoa alkuperäisjäsen.

Q Quickstep. Katselin lapsena kotimme mustavalkotelevisiosta, kun 1920-luvun elokuvissa stepattiin ja vedettiin quickstepiä. Se näytti huikealta. En kuitenkaan innostunut tanssimaan.

R Romantiikka. Sitä on vaalittava ja ylläpidettävä. Nuorena viileät jätkät eivät missään nimessä voineet olla romanttisia. Nykyään tosimies on se, joka osaa ja uskaltaa olla romanttisen huomaavainen. Yritän muistaa tuoda rouvalleni kukkia ainakin muutaman kerran kuukaudessa.

S Sushi. Ensimmäisen kerran, kun joku ehdotti lounaaksi sushia, sanoin, että en syö raakaa kalaa. Nykyään nautin sushia viikoittain.

T Tyylillä.Kierrän maaliskuussa Suomea Tyylillä-konserttisalikiertueellani. Käymme yhdeksässä kaupungissa. Soolourani on taiteellinen henkireikäni. Bändihommien rinnalla vaihtelu virkistää ja on tärkeää jaksamisen kannalta.

U Ulkomaat. Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti. Kukaan ei tunnista eikä tuijota, kun istun kahvilassa ja seuraan ihmisiä. Se on luksusta ja parasta hermolepoa. Rakastan kaupunkilomia. Praha ei petä.

”Tykkään lomailla Suomen rajojen ulkopuolella, koska saan liikkua vapaasti.”

V Voice massage. Tässä iässä myös äänestä huolehtiminen vaatii enemmän kuin nuorena. Silloin yskäisin ja nousin lavalle. Nyt lallattelen ja jollottelen vähintään puoli tuntia ennen keikkaa.

X X factor. Jos Juice, Martti Syrjä, Tuomari Nurmio tai meikäläinen osallistuisivat nykyajan laulukilpailuun, olisi varmaa, että kukaan ei pääsisi jatkoon.

Y Ymmärrys.Nykymaailma ja sieltä kantautuvat uutiset vaativat ymmärrystä. Se ei meinaa läheskään aina riittää. Tuntuu, että hommat menevät jatkuvasti heikompaan suuntaan, ja ihmiset voivat huonosti. Kasvava välinpitämättömyys toisia kohtaan huolestuttaa.

Z ZZ Top. 1980-luvun sietämättömän videovillityksen parhaita juttuja. Miehet eivät muuttaneet tyyliään vaan kulkivat omaa tietään tukkahevin seassa ja pärjäsivät hyvin.

Å Åland. Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa. Etenisimme ilman aikatauluja ja tarkkoja suunnitelmia. Ehkä ensi kesänä.

”Haaveissani on kiertää Ahvenanmaa moottoripyörällä rouvani kanssa.”

Ä Äiti. Painotti aina, että älä myrkytä itseäsi. Oppi on kantanut läpi elämäni. Julkisessa ammatissa olen jatkuvasti arvostelun kohteena. Palaute ei ole aina mukavaa tai asiallista. Silti en katkeroidu tai ole katkera muille.

Ö Öylätti. Silloin harvoin, kun erehdyn laittamaan suuhuni perunalastun, se muistuttaa rippikouluehtoollisella jaettua öylättiä. Maku on kuin suolattua pahvia.

Kuka?

Pate Mustajärvi, 61.

Muusikko, tunnetaan erityisesti Popedan solistina.

Popedan Kaasua…-läpimurtolevy julkaistiin 1983.

Julkaissut myös yksitoista sooloalbumia.

Asuu Tampereella avopuolisonsa ja tämän tyttären kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Tekee maaliskuussa Tyylillä-konserttisalikiertueen.

Anu ja Mikko Petäjä perustivat Yogaia-nettipalvelunsa ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää. Myös heidän yrityksensä maailmanvalloitus syntyy joogamaton sijaan tietokoneruudun ääressä.

 

 

Start up -yrittäjät Anu ja Mikko Petäjä elävät jännittäviä aikoja. Pariskunnan start up -unelma, Yogaia-nettijoogapalvelu, on laajentumassa Yhdysvaltoihin. Jos laajentuminen sujuu suunnitelmien mukaan, edessä saattaa olla muutto Kaliforniaan.

Tällä hetkellä Petäjät asuvat Chistlehurstissa, Lontoon esikaupungissa. 15-, 11- ja 7-vuotiaat pojat käyvät koulua ja harrastavat, isä ja äiti työskentelevät yhteisessä firmassa.

”Juuri, kun olemme tottuneet Lontooseen, on ehkä taas lähtö edessä. Lasten kanssa ulkomaille muuttaminen ei ole mikään pieni juttu”, Anu huokaa.

”Mutta aina on selvitty”, Mikko huomauttaa.

Liian kiireinen joogaamaan?

Vielä viisi vuotta sitten Petäjät elivät tavallista espoolaisen perheen arkea. Yogaian idea alkoi itää, kun mainosalalla työskentelevä Mikko alkoi etsiä ratkaisua arkiseen stressiinsä. Hän oli menossa aamujoogan jälkeen töihin, tajusi käyttäneensä kalliista ajastaan jo kolme tuntia ja olevansa silti myöhästymässä.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa.

Mikko päätti harjoitella kotona ja etsi netistä live-joogatunteja. Sopivaa palvelua ei löytynyt, joten sellainen oli perustettava itse. Yogaiasta tuli joogapalvelu ihmisille, jotka eivät ehdi elää joogin elämää.

”Meidän palveluamme käyttävät ihan tavalliset ihmiset. Lyhyet ja helpot tunnit ovat suosituimpia”, Mikko sanoo.

Ensimmäiset tunnit pidettiin Skypen kautta tuttujen joogaohjaajien kotoa. Joogaopettajaksi kouluttautunut Anu veti osan niistä itse, ja asiakkaina oli lähinnä kavereita. Toiminta oli aluksi pienimuotoista, mutta innostus tarttui. Pikkupaikkakunnilla, kaukana joogasaleista asuvat naiset innostuivat kokeilemaan, ja hyvää palautetta satoi päivittäin.

”Palvelun ensimmäinen maksava asiakas on vieläkin sen tilaaja”, Anu kertoo.

Maailmalle

Rahoittajatkin, muiden muassa Sanoma ja Inventure, innostuivat pirteästä yrityksestä alusta asti. Pariskunnasta tuli median lemmikkejä: he ovat voimakaksikko, joka on pitänyt yhtä nuoresta pitäen kotona ja töissä. Anu oli vasta 18-vuotias, kun pari aloitti seurustelun. Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yogaia toimii ruuhkaisella markkinalla. Aikoinaan niin eksoottinen ja hengellinen harjoite on länsimaissa jo perusjumppaa. Yogaian valttina on se, että asiakas voi olla yhteydessä joogaohjaajaan tietokoneen, tabletin tai puhelimen kameran avulla. Ohjaaja joogaa Espoossa, Lontoossa tai Los Angelesissa ja pystyy samalla antamaan oppilaille henkilökohtaista ohjausta. Vastaavaa ei muilla nettijoogapalveluilla ole ainakaan vielä.

”Suomessa oli helppoa. Täällä tiedetään mitä me olemme, mutta markkinat ovat aika erilaisia Englannissa ja Jenkeissä”, Anu sanoo.

Pari vuotta sitten perhe muutti Lontooseen luotsaamaan kansainvälistyvää yritystään.

Yrittäjien on pitänyt esimerkiksi miettiä tarkkaan, miten Yogaiasta voi kertoa yhdellä lauseella App Storen etusivulla niin, että saa huomion tuhansien ja tuhansien joogasovellusten joukosta.

”Olen aina ajatellut olevani tosi hyvä markkinoimaan ja tosi hyvä myymään, mutta tällaista haastetta ei ole ollut koskaan ennen”, aiemmin viestintätoimistossa työskennellyt Anu sanoo.

Kovat oppirahat

Alkuinnostus on vaihtunut harkitumpaan otteeseen, sillä Yogaia joutui maksamaan kovat oppirahat Saksan markkinoilla. Saksalaiset suhtautuivat epäluuloisesti ajatukseen, että tietokoneen kamera voisi kurkistella heidän olohuoneeseensa. Samaan aikaan perustajia vaivasi vauhtisokeus.

”Suomessa oli mennyt niin hyvin, että ajattelimme saman konseptin toimivan muuallakin. Lähdimme hajottamaan energiaa joka suuntaan: teimme kaikille kielille, kaikille alustoille, androidiin, apple tv:hen, ihan joka paikkaan, ja kasvu loppui joka suunnassa. Nyt käyttäisimme paljon enemmän aikaa siihen, että tekisimme tuotteen vielä paremmaksi”, Mikko sanoo.

”Epävarmuus on osa tätä elämää.”

Vuosi sitten Petäjät olivat vaikeiden ratkaisujen edessä. Firmassa oli 25 työntekijää neljässä maassa, ja osa oli irtisanottava.

”Huipputyyppejä ja ystäviä lähti, mutta firma sai elää, ja keskittyminen toi parempia tuloksia. Niin kai elämässä ylipäätäänkin on”, Anu sanoo.

”Mistään ei toki ole varmuutta vieläkään. Epävarmuus on osa tätä elämää”, Mikko sanoo.

Motivaatio auttaa jaksamaan. Anu ja Mikko kertovat melkein liikuttuneina yksinhuoltajaäidistä, joka sai voimaa kovaan elämäänsä heidän palvelunsa avulla ja adhd-diagnoosin saaneesta miehestä, jolle jooga on antanut apua selvitä neurologisten haasteiden kanssa. Tunneilla on käyty noin miljoona kertaa.

”Miljoona kertaa olemme tehneet toivottavasti jotakin hyvää planeetalle”, Mikko kiteyttää.

Ei mitään joogin elämää

Suosituimpia tunteja ovat nopeat ja lyhyet sessiot. Niitä Anu ja Mikkokin yrittävät mahduttaa elämäänsä. Anu on levittänyt Lontoon-kodin olohuoneeseen joogamaton, jotta muistaisi joka-aamuisen flow-joogan. Mikko tekee kesken työpäivän selkää ja lantiota avaavia, lyhyitä harjoitteita. Petäjät eivät ehdi elää joogien elämää vaan istuvat arkisin ruudun ääressä videopuhelinpalavereissa.

Useimmiten toinen jää etätöihin ja hoitamaan kotia, kun toinen lähtee junalla Lontooseen konttorille. Työpäivän jälkeen viedään lapsia harrastuksiin: karateen, jalkapalloon, maahockeyyn ja tennikseen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut.”

”Pojat eivät joogaa, mutta keskimmäinen on kyllä myynyt Yogaian monille opettajilleen”, Anu kertoo.

Parasta joogayrittäjien elämäntavassa on jatkuva oppiminen.

”Tässä löytää itsensä etsimässä ratkaisuja ongelmiin, joiden edessä ei aiemmin ole ollut. Suomesta ei ole oikeastaan ennen tullut tällaisia simppeleitä kuluttajapalveluita. Spotifyt, Skypet ja vastaavat ovat tyypillisesti Ruotsista tai muualta. Uuden oppiminen aikuisiällä on ihan mielettömän hienoa”, Mikko sanoo.

Ketkä?

Anu Petäjä, 42, Yogaian markkinointi- ja viestintäjohtaja. Mikko Petäjä, 46, Yogaian toimitusjohtaja. Kansainvälistyvän start up -yrityksen Yogaian perustajat.

Online-joogatunteja tarjoava palvelu toimii tällä hetkellä Espoosta, Lontoosta ja Los Angelesista.

Kotoisin Espoosta, asuvat Lontoossa kolmen poikansa kanssa.