Sijoituskirjailija Merja Mähkä kertoo, miten aikuisen naisen kannattaa alkaa sijoittaa.

Kun opinto- ja asuntolainat on maksettu, eikä jokaisen uutuustuotteen hankintakaan enää tunnu tärkeältä, on monelle paras aika aloittaa sijoittaminen,Merja Mähkä sanoo.

Mähkä on menestynyt sijoittaja, joka valistaa työkseen ihmisiä sijoittamisesta niin kirjoissaan, kolumneissaan kuin Instagram-tililläänkin.

Sijoituskirjailija saa jatkuvasti saman kysymyksen keski-ikään ehtineiltä seuraajiltaan: miten uskaltautua alkuun sijoittamisessa, kun rahaa on mutta kokemusta ei. Hän myös tietää, miten se onnistuu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Älä sijoita kaikkea kerralla

Tätä ei voi korostaa liikaa. Jos on kauan hautonut päätöstä sijoittamisen aloituksesta, saattaa vihdoin uskaltaessaan panna kaikki kertyneet säästöt tai vaikka perintörahat kerralla pörssiin. Jos sitten tapahtuukin iso lasku ja omistusten arvo laskee, varmasti ahdistaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Riski on helposti vältettävissä ajallisella hajauttamisella: jaa isompi summa vaikka kymmeneen osaan, jotka sijoitat kerran kuukaudessa.

Ole säännöllinen

Vaikka jemmassa ei olisikaan kymmeniä tuhansia euroja, voi silti yhä vaurastua. Jos esimerkiksi sijoittaa palkastaan joka kuukausi kaikenlaisille sijoittajille sopiviin indeksirahastoihin, niiden arvosta voi pahimmillaankin kadota noin puolet. Kunhan pitää omistuksistaan kiinni, vuosien mittaan päätyy silti plussalle. Sijoita siis vain rahoja, joita ilman voitolla muutaman vuoden.

Kun sijoittaa vakaasti näin yksinkertaisella menetelmällä, historiassa on aina käynyt hyvin. Osakkeista puhutaan paljon enemmän kuin rahastoista, vaikka osakkeisiin perehtyminen vaatii paljon enemmän aikaa ja vaivaa.

Pelko pois

Sijoittamiseen liittyvät väärinkäsitykset ja ahdistus ovat valtavan yleisiä. Moni ajattelee, että pitää vaikkapa olla hyvä matematiikassa osatakseen sijoittaa. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä matemaattisen lahjakkuuden kanssa.

Mediassa sijoittaminen usein näyttäytyy draamana, jossa tehdään valtavia voittoja ja tappioita. Otsikko ”Annelin rahasto tuotti vuodessa 15 prosenttia” ei olisi kovin kiinnostava, vaikka se vastaa sijoittamisen todellisuutta paremmin.

Juttu on alun perin julkaistu maaliskuun 2021 Gloriassa.

KohtiVaurautta

Vaurastumisen voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, mutta se kuinka tehokkaasti pääset sitten vaurastumaan riippuu täysin siitä kuinka paljon pystyt säästämänä/sijoittamaan. https://1hp.fi/vaurastu/ blogissa on jonkin verran ideoita miten kannattaa lähteä säästämään ja kuinka paljon pystyt sijoittamaan joka kuussa jos lasket menosi oikein :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla