Jenni Ahtiainen loi innovatiivisen korumalliston kuulolaitteiden käyttäjille. Töissä hänen oma kuulolaitteensa on usein kiinni.

Jenni Ahtiaisen upouusi työhuone sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa, entisen ostoskeskuksen ja pankin tiloissa, kortteliin saneerattavan Business Park Parkin kellarissa. Kulku työhuoneelle tapahtuu portaikon, käytävien ja lopulta parkkihallin läpi, nimettömästä ovesta sisään. Oven vieressä on parkissa Ahtiaisen moottoripyörä.

– Tuon nimi on Mamma. Kun istuin Mamman satulaan ensimmäisen kerran, se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Monet muistavat Ahtiaisen suunnittelijana, joka ajatteli peruskravatin uusiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen vähän sellainen Linnan juhlien mörkösektorin, eli kulttuuripuolen ja rohkeiden kansanedustajien, pukija, suunnittelija summaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ahtiaisen suunnittelutyö sai uuden suunnan muutama vuosi sitten, kun hänen korvansa tärykalvo puhkesi yllättäen keskellä yötä. Kuulo meni eikä palannut. Toisen korvan kuuloluu on ollut alikehittynyt lapsuudesta asti.

– Olin varautunut siihen, että saisin joskus kuulolaitteet, mutten uskonut, että se tapahtuisi jo nelikymppisenä.

Ne erilaiset korvakorut

Laitteet olivat ehtineet olla Ahtiaisen korvissa neljä päivää, kun suunnittelija alkoi tuunailla niihin sopivia korupidikkeitä, joissa oli nahkahapsut. Lauantai-illan päätteeksi Ahtiaisen mies otti koruista kuvan, jonka Ahtiainen latasi gtTIE-asustemerkkinsä Facebook-ryhmään.

Kuva meni viraaliksi saman tien. Seuraavalla viikolla Kuuloliitto soitti ja ehdotti yhteistyötä. Pian myös sveitsiläisen kuulolaitevalmistajan Suomen edustaja ja tanskalainen kuulolaitevalmistaja ottivat yhteyttä ja pyysi tekemään korumalliston. Kuulolaitteiden käyttäjille suunniteltu korumallisto Deafmetal sai alkunsa.

Ahtiaisen korut valmistetaan Italiassa, mutta prototyypit syntyvät omassa pajassa Hämeenlinnassa. Siellä suunnittelija joutuu sulkemaan omat kuulolaitteensa toistuvasti.

– Pajassa on yleensä meteliä: niitin ja nahan hakkaamisen ääniä, ompelukoneen surinaa ja nahkaa leikkaavaan meistin pauhua. Töihin on helpompi keskittyä, kun niitä kaikkia ei kuule.

Kun kuulolaitteet ovat pois päältä, suunnittelija saattaa saada päiväunista kiinni pajan sohvalla tai laverisängyllä.

–  Työpäiväni ovat usein liian pitkiä, joten päikkärit ovat hyvä tapa buutata keskusyksikkö kesken päivän. G

Jenni Ahtiaisen gTIE-asusteita valmistetaan mittatilauksena. Kuulolaitteiden käyttäjille valmistettuja Deafmetal-koruja myydään merkin omassa verkkokaupassa ja useissa kuuloliikkeissä ympäri maan.

Juttu on ensimmäistä kertaa ilmestynyt tammikuun 2020 Gloriassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla