Vaatekaappini sisältö ei ole muodikkaasti konmaritettu eikä koostu yksinomaan järkevistä, laadukkaista perusvaatteista. Sen sijaan se on katsaus elämänhistoriaani ja etenkin matkojeni historiaan.

Viime vuosina vaatteeni ovat päätyneet minulle useimmiten näin: olen lomalla jossain pois kotoa, lähi- tai kaukomatkalla, alttiissa ja vireässä olotilassa. Kiertelen kaupungilla, ja jossain lounaan ja iltapäiväkahvien välissä löydän itseni kaupan vaaterekkien välistä. Sovitan, ilahdun ja teen pikaisen, harkitsemattoman oloisen päätöksen. Mutta vain oloisen, sillä lähes poikkeuksetta käytän reissulöytöjäni puhkikuluneiksi saakka.

Mekko Pekingistä, neule New Yorkista, hauskasti leikattu hame Lahdesta ja suloiset korvakorut Fiskarsista – niissä kaikissa ovat ilmeisen käyttötarkoituksensa lisäksi tallessa vieraiden maisemien nostattamat tunnelmat, muistot hyvistä hetkistä ja siitä hymyilyttävästä vapauden tunteesta, jonka saa ollessaan irti arkirutiineista vaikka sitten lyhyenkin ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Matkamuistovaatteistani on tullut entistäkin tärkeämpiä nyt, kun matkailutottumuksiani ovat muuttaneet ensin ilmastosyyt ja sitten vielä rajummin pandemia. Vaatteiden osteluni on vähentynyt, muuttunut käytännöllisemmäksi ja siirtynyt osittain nettikauppohin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mikään klikkaus ostoskoriin ei kuitenkaan vastaa sitä tunnetta, jonka vallassa vietin esimerkiksi yhden viimesyksyisen lomaperjantain Turussa. Löysin paikallisesta putiikista mekon, joka minulla on ylläni tämän jutun kuvassa. Se oli oikeastaan kaikkea, mitä en aiemmin lainkaan tiennyt haluavani – kahiseva, lyhyehkö, näyttävä ja vähän epäkäytännöllinenkin. Jätin sen heti ylleni ja hortoilin joenrannassa sijaitsevan ravintolan terassille odottamaan seuralaistani.

Tilasin lasillisen samppanjaa, katselin ohikulkevia ihmisiä ja hetken tunsin, että poikkeusvuoden keskelläkin elämä oli yhtä aikaa sekä aivan normaalia että hivenen luksusta. Sellaisten hetkien, ja vaatteiden, voimalla selviää synkemmistäkin päivistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla