Ruokasalin pöytä on teetetty paikallisella puusepällä. Matto on Moritzin äidin lahja lapsenlapselleen.
Ruokasalin pöytä on teetetty paikallisella puusepällä. Matto on Moritzin äidin lahja lapsenlapselleen.

Leipuri Kaisa Johanssonin kotona Porvoossa keittiö ja itse tehdyt keramiikka-astiat ovat arvossaan. Jouluna pari sataa vuotta vanhassa kotitalossa kunnioitetaan perinteitä ja keksitään uusia.

Vastapäätä Porvoon valkeaa Tuomiokirkkoa, mukulakivisen kadun varrella on vanha, keltainen puutalo, jonka pihapiirissä Moritz Johansson on asunut koko ikänsä. Moritzin äidin isoisän isä perusti aikoinaan tontille karamellitehtaan. Keltainen talo rakennettiin vuonna 1806, ja sen alakerrassa oli Moritzin mummola. Moritzin ja Kaisa-vaimon yhteinen koti talosta tuli kahdeksan vuotta sitten. Kun Aino-tytär syntyi, pari remontoi vintin asuintilaksi.

Kaisa ideoi ja toteutti pitkän ruokapöydän päälle kanaverkosta somisteen, jonka hän täytti männynoksin. Jouluna pöydälle levitetään pellavaliina ja katetaan kauneimmat astiat.

Kaisa, mitä muutoksia teitte huonejakoon?

Talossa oli aiemmin kaksi asuntoa. Kaadoimme alakerran ruokahuoneen keskeltä seinän ja muurautimme sen paikalle kakluunin. Vintille remontoimme kaksi makuuhuonetta, yhden meille ja toisen Ainolle. Väliin jäi suuri aulatila, joka toimii myös vierashuoneena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaisa ja Moritz hakivat pariovet varastosta vastikään ja ihastuivat niihin.

Talo on yli 200 vuotta vanha. Millaista sitä on sisustaa?

Huoneet ovat valtavan suuria, ja se vaatii myös kalusteilta kokoa. Aluksi oli vaikea hahmottaa, minkä kokoisen pöydän tai maton tarvitsimme. Nyt ajattelen, ettei mikään ole liian suurta tänne. Ruokapöytäkin on reilut kolme metriä pitkä.

Vanhaan taloon sopivat vanhat kalusteet, mutta vaikka arvostan vanhaa, halusimme kodistamme kuitenkin myös lapsiperheelle toimivan. Kokonaisuus on siis yhdistelmä antiikkia, vanhaa, uutta ja moderniakin designia.

Keltainen kotitalo sijaitsee mukulakivisen kadun varrella.

Millaista on viettää joulunaikaa historiallisessa ja tunnelmallisessa miljöössä?

Porvoo on upeimmillaan juuri joulunaikaan ja tietenkin kesällä. Kun sesonki on vilkkaimmillaan, saa ihan tosissaan puikkelehtia, että pääsee ihmismassojen läpi kotipihalle.

Lucian päivänä kulkue lähtee Raatihuoneentorilta kohti Tuomiokirkkoa ja ohittaa kotitalomme niin, että näemme Lucia-neidon parhaiten juuri oman kodin ikkunasta. Joulunaikaan Porvoossa kannattaa käydä ainakin Malmgårdin joulumarkkinoilla, Joulukadun avajaisissa ja lukuisissa konserteissa. Rakastan kuitenkin sitä tunnelmaa, kun turistit kaikkoavat ja Porvoo hiljenee arkeen.

Yläkerrassa on myös vanhempien makuuhuone. Takaseinä on vasta maalattu tummanvihreästä vaaleanpunaiseksi. Marimekon torkkupeite tuo joulun tuntua.

Koska joulun ensimmäiset merkit saapuvat teille kotiin?

Pakko myöntää, että olemme myöhäisiä joulun laittajia. Se johtuu osin siitä, että töissä on ennen joulua valtava kiire. Toki poltan kynttilöitä jo loka-marraskuussa ja joulukukkia ostan heti, kun ne saapuvat kauppoihin. Aino haaveilee kuusesta jo marraskuussa, mutta totuus on, että haemme sen useimmiten aatonaattona. Kuusi koristellaan aina yhdessä, ja hankimme siihen Ainon kanssa joka vuosi muutaman uuden koristeen.

Miten leipurin ammattisi vaikuttaa perheenne jouluun?

Olen töissä Helsingissä Levain-ravintolassa ja vedän siellä leipomoa. Työpäivät alkavat osan viikkoa jo aamuviideltä, ja olen jo iltapäivällä kotona ottamassa Ainon vastaan koulusta. Leivomme pipareita yhdessä ja teemme jouluherkkuja. Naapurissa asuu muitakin ruoka-alan ihmisiä, ja meillä on tapana vaihtaa jouluisin ruokaherkkuja. Kukin tekee sitä, mitä parhaiten osaa, ja vaihtokaupassa saamme kukin mitä ihanimmat herkut.

Olohuoneen pöydällä on Kaisan omaa keramiikkaa. Matto on lainassa Moritzin äidiltä.

3 x Kaisan vinkit juhlaan

Kiireettömyys

Joulun tunnelmaan kuuluvat havun tuoksu ja kynttilät. Suosin koristeita, joita ei ole kiire kerätä pois.

Tee sitä, mistä nautit

Joulu tulee, vaikka et tekisikään kaikkea itse. Joulua valmistellessa teen niitä asioita, joita osaan tai joista nautin. Käyn vaihdantataloutta niistä asioista, kuten ruokapöydän tarjottavista, jotka tuntuvat vaikeilta tai stressaisivat liikaa.

Luo uusia perinteitä

Vaikka joulumme nojaa toistuviin traditioihin, on hauskaa tuoda vuosittain mukaan jotain uutta, oli se sitten uusi ruokalaji tai aaton glögit naapurissa. 

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Glorian Kodin numerossa 11/2018.

Fakta

Koti: Vuonna 1806 rakennettu hirsitalo Porvoon vanhassakaupungissa. Huoneita kodissa on viisi ja tilaa 180 neliötä.

Asukkaat: Leipuri Kaisa Johansson, 39, ja yrittäjä Moritz Johansson, 39, sekä tytär Aino, 7, ja espanjanvesikoirat Viima ja Churro.

Sisältö jatkuu mainoksen alla