Johanna valitsi keittiöön Puustellin täyskiiltävät keittiökalusteet sekä Louhi Kivitason valkoiset kvartsitasot. Muuton Nerd-baarituoleilla nälkäiset voivat seurata aterian valmistumista. Pellavaverhot tilattiin Marickenilta.
Johanna valitsi keittiöön Puustellin täyskiiltävät keittiökalusteet sekä Louhi Kivitason valkoiset kvartsitasot. Muuton Nerd-baarituoleilla nälkäiset voivat seurata aterian valmistumista. Pellavaverhot tilattiin Marickenilta.

Asukkaat: Sisustussuunnittelija Johanna Syvälahti-Taskula, Puustellin työpäällikkö Tomi Taskula, sekä lapset Veera, 15, Ninna, 19. Aikuiset pojat Roope, Valtteri ja Santeri asuvat jo omillaan.
Koti: Arkkitehti Hannele Haatajan suunnittelema kivitalo Kirkkonummen Sarvvikissa. Talossa on 250 neliötä, ja se valmistui syksyllä 2016.

Kun mieleinen tontti kirkkonummelaisen golfkentän naapurista tuli myyntiin, Johanna Syvälahti-Taskula ja Tomi Taskula toimivat ripeästi. Pari suunnitteli uusperheelleen vaalean kodin, jonka harmoninen sisustus kunnioittaa ympäröivää maisemaa ja vuodenaikojen vaihtelua.

Johanna ja Tomi olivat heti tontin oston jälkeen tehneet itse kodistaan luonnoksia. Parin suunnitelmat eivät kuitenkaan mahtuneet rakennusalueelle, ja tuttu arkkitehti Hannele Haataja pyydettiin apuun. Haataja suunnitteli talon, joka on Johannan ja Tomin unelmien täyttymys.


Johanna valitsi keittiöön Puustellin täyskiiltävät keittiökalusteet sekä Louhi Kivitason valkoiset kvartsitasot. Muuton Nerd-baarituoleilla nälkäiset voivat seurata aterian valmistumista. Pellavaverhot tilattiin Marickenilta.


Miten olet sisustanut kotisi?

Johanna: Koti saa olla sekoitus uutta ja vanhaa, mukaan ripaus eri kulttuureja. Olemme matkoilla silmät valppaina. Seuraan myös Tori.fi-sivustoa. Teen sieltä löytöjä, ja myyn tarpeettomaksi käyneitä tavaroita. Pienesineillä ja yksityiskohdilla on meille suuri merkitys. Muuttuvat asetelmat tuovat eri vuodenaikoja esiin. Seuraava hankinta on keittiön välitilaan ja kaappien yläpuolelle asennettava Statuario-marmori. Alakerran kotiteatterihuoneeseen vaihdamme suuremman sohvan ja vanha pääsee kiertoon.


Valkea kaksikerroksinen talo valmistui syksyllä 2016. Talon sisääntulokerros on korkealla rinteessä ja alla aukeaa hoidettu golfpuisto.

 


Tyttären huoneen tekstiilit ovat Tukholman Zara Homesta. Seinän takana on pukeutumistila, jonka kalusteet kätkevät vaatteet, kengät, meikit, korut ja laukut. Kultainen peili hankittiin tukholmalaisesta Rusta-sisustusliikkeestä.


Tyttöjen makuuhuoneiden yhteydessä on erilliset Hollywood-henkiset pukeutumistilat. Mistä saitte idean niihin?

Johanna: Idean keksi vanhin tytär Ninna. Hän halusi oman walk in closetin ja valaistun Hollywood-peilin. Jalostin hänen ideaansa, ja lopputulokseen ovat tyytyväisiä niin tyttäret kuin äitikin. Ratkaisu yllättää ja jättää seinän taakse vaatesotkut ja meikit.


Alakerran kylpyhuoneessa on huikea näköala ja Novitekin jatkuvasti lämmin poreamme. Rimoituksen ja ABL Laattojen laatoituksen tekivät taitavat rakennusmiehet. Puukoristeet ovat matkamuistoja Thaimaasta.


Pohditteko kustannuksia ja tilojen muunneltavuutta?

Tomi: Halusimme maalämmön pitääksemme asumiskustannukset kohtuullisina. Tilasuunnittelu on avaraa, mutta hukkaneliöitä välteltiin. Valitsimme materiaaleja ja kalusteita, joilla on pitkä elinkaari.

Johanna: Kotimme muokkautuu varmasti vuosien myötä. Tyttöjen muuttaessa omilleen vapautuu toinen huone työhuoneeksi, ja toinen vierashuoneeksi. Kun pojilla on tyttöystävänsä, ruokapöydän ympärille on mahduttava kymmenen. Ja sitten lastenlasten kanssa meitä saattaa joskus tulevaisuudessa olla 20.


Alakerran mediahuoneessa on videotykki ja ikkunan eteen laskettava valkokangas. Takaseinässä on SBL Decorin akustoiva tapetti. Latuvalon upotetut seinävalot Johanna ideoi paikoilleen jo sisustussuunnitelman alkuvaihessa. Rahit ja pöytä ovat Cobellosta, sohva Askosta ja sohvatyynyt Marickenista.

 


Johannan ja Tomin vaatehuone on rakennettu Puustellin kalusteista. Ammattisuunnittelijana Johanna mietti etukäteen oikeat mitat tangoille ja vitriineille.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 10/2017 ilmestyneestä jutusta Unelmien talossa.

Mikään huonekalu ei herätä perheessä yhtä paljon tunteita kuin sohva. Meillä se herätti niin paljon tunteita, että olimme jonkin aikaa ilman.

Vanha sohva sai lähteä, koska siihen painautui istuessa jättimäinen kuoppa. Painaumat saivat minut hulluuden partaalle. Jos olisin tiennyt, että netissä on sohvien viharyhmä, olisin liittynyt siihen. Mutta en ehtinyt, koska piti pöyhiä sohvasta kuoppia pois.

Uuden sohvan tärkein kriteeri oli se, että sohvalla piti pystyä makaamaan. Tällä kriteerillä valikoimasta rajautuivat pois 1920–50-lukuja henkivät sohvat, koska silloin ei rötkötetty.

Sitten piti valita kangas. Opin, että kankaan hankauskestävyys mitataan Martindale-luvulla, jonka pitäisi olla vähintään 25 000. Martindale kuulosti uudelta drinkiltä.

Sohvan anatomian seuraava vääntö koski väriä. Turkoosi tai sammaleenvihreä aiheutti huutoreaktion yhdessä perheenjäsenessä, joten hylkäsin toiveeni. Mielestäni sohvan tuli miellyttää kaikkia, ja sen ostoprosessin tuli olla demokraattinen ja ruotsalaisen diskuteeraava.

Ilmoitin kuitenkin, että en halunnut kompromissisohvaa. En esimerkiksi Ikean Ektorpia. Pelkäsin, että se kuluisi käytössä liian nopeasti eikä jousitus kestäisi.

Mutta Ektorp tuli mökille. Jälkipolven mielestä se on sohvien sohva, täydellinen unelma, jonka voisi päihittää vain amerikkalaistyylinen 30 hengen sohvaryhmä jättimäisen television edessä.

Lopulta meksikolaishenkinen sohva löytyi pienestä sisustusliikkeestä. Sen kangas on laadukasta pellavaa, jousitus maailmanluokkaa ja päädyt makuunkestävät. Se ei ole liian matala, ja väriltään se on beige.

Sohva ei herättänyt kenessäkään valtavia tuntemuksia. Se ei ollut ”wow”. Mutta siinä on maattu, nukuttu, syöty, eikä siihen tule painaumia.

Voiko tätä kutsua onnistumiseksi?

Sohvamme on myös haluttu sairaspeti.
Sohvamme on myös haluttu sairaspeti.


Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.
Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 12/2017.

Ei vaaleaa skandityyliä, eikä pröystäilevää designia, päätti sisustussuunnittelija Mikko Toppala. Uudesta ullakkokodista tuli tummasävyinen ja elegantti.

Asukkaat: sisustussuunnittelija Mikko Toppala ja puoliso Riku Pousi.
Koti: 86-neliöinen ullakkohuoneisto vuonna 1929 rakennetussa kerrostalossa Etu-Töölössä Helsingissä.

Sisustussuunnittelija Mikko Toppala ja puoliso Riku Pousi ehtivät asua edellisessä kodissaan Helsingin Punavuoressa neljä vuotta, kun molemmista alkoi tuntua, että oli aika vaihtaa asuntoa. Ensin pari etsi kotia läheltä, mutta vasta kun hakualuetta laajennettiin, löytyi toiveiden täyttymys: ullakkohuoneisto saunalla ja näköalalla. Lisäksi asunnossa oli kaivattu vierashuone.

Mikko, uusi koti löytyi Etu-Töölöstä. Mitä ajattelit tästä asunnosta ensi alkuun?

Etsimme remontoitavaa kohdetta, mutta tämä asunto vastasi pitkälti niitä suunnitelmia, joita olin uuden kodin varalle tehnyt. Pintamateriaalit, kuten vaalea puulattia ja isot, hiekanväriset laatat kylpyhuoneessa, viehättivät. Upeat kattoikkunat ja koko olohuoneen levyinen ikkunaseinä veivät sydämemme. Ullakkoasuminen on tuttua meille kummallekin. Tämä on molempien kolmas ullakkokoti, ja niistä ehdottomasti toimivin ja valoisin.


Sisustussuunnittelija Mikko Toppala rakastaa kauniita esineitä ja asetelmia, mutta niitä ei saa olla liikaa. Kodin suunnittelussa haastoi vino katto ja sen tuomat hukkaneliöt.


Mikä tässä kodissa on kaikkein parasta?

Minusta täällä on hyvä tunnelma, helppo olla ja viettää aikaa ystävien kanssa. Näkymät yli kattojen ovat huikeat ja sijainti erinomainen. Sisustustyylini on eurooppalainen, laadukas, ylellinen ja tyylikäs. Pidän kalusteista, valaisimista ja esineistä, jotka eivät ole heti tunnistettavissa eivätkä huuda mitään brändiä. Tämä näkyy meillä niin, että valitsen kalusteita mittojen ja värityksen mukaan sellaisista liikkeistä, joista ne saa järkevään hintaan. Esimerkiksi trendikkäät mustat marmorikantiset sohvapöytämme ovat Trademaxista.


Musta, komea keittiö näkyy heti ovelta kotiin tullessa. Keittiö on arkkitehdin suunnittelema ja puusepän tekemä. Sen huikea korkeus korostuu luonnonvaloa antavien kattoikkunoiden ansiosta. Vaaleat tasot ja puulattia raikastavat tilaa.


Kuka on sisustajaidolisi ja millaisia sisustuksia ihailet?

Ihailen hollantilaista sisustussuunnittelijaa Marcel Wolterinckiä. Hänen sisustuksensa ovat maanläheisiä, näyttäviä ja viimeisen päälle tyylikkäitä ja niissä on ripaus eksotiikkaa. Toinen suosikkini on New Yorkista käsin työskentelevä Lori Margolis. Hän yhdistelee taitavasti ylellisiä huonekaluja rouheiden ja maanläheisten elementtien kanssa. Kolmas on lontoolainen Martyn Bullard, joka on taas ylellisyyden ja runsaiden sisustusten mestari. Voisi sanoa, että hänellä on yliampuva tyyli, mutta aina ehjästi koottu.

Tykkään todella paljon näyttävistä ja reiluista tiloista, joissa on kuitenkin maanläheinen ja seesteinen tunnelma. Sellainen on Hotel One Miamissa, jossa on raikas beach house -tyylinen sisustus. Paikka on ylellinen ja rento samaan aikaan. Madridilainen Hotel Principal taas on ihanan tumma ja intensiivinen hotelli, jossa on käytetty hienosti myös värejä. Hotellin aulassa tuoksuu siltä, miltä sisustus näyttää: täyteläiseltä ja tummalta.


Tunnelmallinen makuuhuone on viiston katon alla. Sängyn ympärillä on hyvin maastoutuvat kaapit. Yöpöytänä on Vitran LTR-pöytä. Sänkyvaatteet ovat Nordic Swan Livingin.

 


Oleskelutilat ovat yhtä huonetta, olohuone on rajattu erilleen sohvalla. Takka on kerrostaloasunnon luksusta ja antaa tunnelmaa kylmiin iltoihin. Tunnelmallisen sävyiset tekstiilit ja kauniisti asetellut sisustusesineet luovat ylellisen tyylin. Asunnon kaikki seinät ja katto on maalattu Tikkurilan Laasti-sävyllä (X487).

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 12/2017 ilmestyneestä jutusta Komesti korkealla.