Swan on verhoiltu villakankaalla tai nahalla, ja värejä on saatavana lukematon määrä. Rakastetusta klassikosta  on maailmalla liikkeellä paljon kopioita. Suomessa aitoja Swaneja myy muun muassa Vepsäläinen, hinnat alkaen noin 3 400 e.  Kuva: <span class="photographer">Fritz Hansen</span>
Swan on verhoiltu villakankaalla tai nahalla, ja värejä on saatavana lukematon määrä. Rakastetusta klassikosta on maailmalla liikkeellä paljon kopioita. Suomessa aitoja Swaneja myy muun muassa Vepsäläinen, hinnat alkaen noin 3 400 e. Kuva: Fritz Hansen

Swan-tuoli kutsuu syliinsä niin kodikkaassa kaksiossa kuin suuryritysten prameissa aulatiloissa. Jos jokin tässä maailmassa sopii mihin vain, se on joutsentuoli.

Moni kaunis kaluste on peräisin Kööpenhaminasta, tarkemmin sanottuna SAS Royal Hotelin aulasta. Niin myös Swan. Suunnittelija Arne Jacobsen piirsi – paitsi koko hotellin – useita Royalin kalusteita, joista moni ei päätynyt koskaan tuotantoon, mutta Swan-tuoli päätyi. 

Fritz Hansen alkoi valmistaa sitä vuonna 1958 ja valmistaa edelleen. Aikanaan Swan oli teknisesti innovatiivinen tuoli: ei yhtään suoraa linjaa, vain kurveja. Teknikon silmin se on synteettisestä materiaalista muovailtu kotilo, joka istuu harjattua alumiinia ja satiinikromattua terästä olevan tähtijalan päällä.

Runollisemmin ilmaistuna Swan eli joutsen muistuttaa vedessä lipuvaa suurta lintua, joka on kohotellut siipensä. Lähes kuusikymppisen kaunokaisen suosion salaisuus lienee tämä: Pehmeästi pelkistetty lintutuoli  tekee mutkattomasti pesän niin yritysten aulatiloihin kuin kotiolohuoneisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla