Kannustalon Auman talo-malliin saatiin inspiraatio Japanista. Sisätiloissa näkyy sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kädenjälki.
Kannustalon Auman talo-malliin saatiin inspiraatio Japanista. Sisätiloissa näkyy sisustussuunnittelija Helena Karihtalan kädenjälki.

Naantalin Asuntomessuilla inspiroidutaan ympäröivästä luonnosta ja aasialaisesta estetiikasta.

1. Luonnon ehdoilla rakennettu

Naantalin Asuntomessut järjestetään Lounatuuleksi nimetyllä alueella Luonnonmaan saarella, joka on monille tuttu siellä sijaitsevan tasavallan presidentin kesäasunnon Kultarannan vuoksi. Upea luonto on alueen valttikortti, mikä näkyy myös uusissa messukodeissa.

Rakentajia on pyydetty huomioimaan alkuperäisiä maastonmuotoja ja säilyttämään saariston kasvillisuutta pihapiireissä. Osa taloista tuntuukin lähes leijailevan ilmassa, terassit sulautuvat kauniisti kallioon ja monissa pihoissa on nurmikentän sijaan alueen luonnolle tyypillistä kunttaa. Puita alueelta on kaadettu mahdollisimman vähän, ja kadut sekä kunnallistekniikka on rakennettu luontoa varoen.

2. Saunomisen uudet muodot

Asuntomessujen ranta-alueelta löytyy Suomen ensimmäinen saunarivitalo. Neljästä piensaunasta koostuvalla rivitalolla on oma uintilaituri, josta pääsee talvella myös avantoon. Yksi saunoista jää yleisesti varattavaan käyttöön, ja muista saunoista voi hankkia itselleen osakkuuden ja sitä kautta oikeuden saunavuoroon. CLT-massiivipuusta rakennettavat piensaunat palvelevat niin alueen asukkaita kuin veneilijöitä ja matkailijoitakin. 30-neliöisestä saunatuvasta löytyy minikeittiö ja takkakiuas. Jokaisella saunalla on myös oma terassi ja laituriosa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Arkkitehti Janne Kanteen suunnittelema Honkatalojen Wing on yksi messujen monista moderneista hirsitaloista.

3. Inspiraatiota Aasiasta

Useissa messukodeissa on tänä vuonna vaikutteita aasialaisesta arkkitehtuurista ja sisustuksesta. Esimerkiksi Honka Haiku on suomalais-japanilaishenkinen hirsitalo, josta löytyy sekä japanilainen puutarha että rauhoittava spa-osasto, joka tuo mieleen onsenin, kuuman lähteen.

Myös Kannustalon Auma on saanut inspiraationsa talomalliin Japanista. Minimalistinen aumakatto ja lähes 50-neliöinen lasitettu ja avattava terassi tekevät ilmeestä modernin.

Lakka Kivitalojen rakentama, Betoniviidakoksi nimetty lapsiperheen koti puolestaan pyrkii tuomaan palan Balia Naantaliin. Vaalea ja selkeä sisustus saa särmää seinälle ripustetusta surffilaudasta ja suuri terassi yhdistyy saumattomasti olohuoneeseen samoin kuin pariskunnan aiemmassa kodissa Balilla.

4. Älyä ja aurinkoa

Lounatuulen alueen oma aurinkovoimala sekä älymuuntamo tuottavat sähköä messukoteihin. Optimaalisen paisteen aikana alueen aurinkopaneelien sähköntuotto voi olla kulutusta suurempaa.

Ekologisuus ja uudet innovaatiot näkyvät taloissa monella tapaa. Useissa taloissa on esimerkiksi viherkattoja ja sähköautojen latauspisteitä, ja älyratkaisut ohjaavat valaistusta, vahtivat kosteustasoja ja hälyttävät mahdollisista vuodoista.

Honka Haiku -talosta löytyy japanilaistyyppinen kylpyosasto, josta aukeaa näkymä mäntymetsään.

5. Hurmaannu hirrestä

Hirsirakentaminen on nostanut viime aikoina valtavasti suosiotaan, ja tänä vuonna messukotien joukossa nähdäänkin poikkeuksellisen monta hirsitaloa. Myös ranta-alueen lähellä sijaitsevat vapaa-ajanasunnot ovat joko hirrestä tai CLT:stä rakennettuja. Toki mukaan mahtuu myös kivi- ja puutaloja sekä yksi kohde, jonka pintaan on valittu säänkestävää ruostuttua terästä, cortenia.

Asuntomessut Naantalissa 15.7.-14.8., asuntomessut.fi.

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 6-7/2022.

Sisältö jatkuu mainoksen alla