Olohuoneen punainen Happy-nojatuoli syntyi Tuuli Sotamaan kälyn toiveesta, että Tuuli ja veli Kivi Sotamaaa suunnittelisivat jotain iloista. Sohvapöydän on tehnyt sisarusten isä, Taideteollisen korkeakoulun pitkäaikaisena rehtorina tunnettu Yrjö Sotamaa.
Olohuoneen punainen Happy-nojatuoli syntyi Tuuli Sotamaan kälyn toiveesta, että Tuuli ja veli Kivi Sotamaaa suunnittelisivat jotain iloista. Sohvapöydän on tehnyt sisarusten isä, Taideteollisen korkeakoulun pitkäaikaisena rehtorina tunnettu Yrjö Sotamaa.

Tuuli Sotamaan puutalo Kirkkonummella on kuin elämä – ei koskaan valmis.

Asukas: Suunnittelija Tuuli Sotamaa.
Koti:1930-luvulla rakennettu 120-neliöinen omakotitalo Kirkkonummella. Tuuli muutti taloon vuonna 2003.

Kaksi englanninlammaskoiraa. Ne suunnittelija Tuuli Sotamaa muistaa nykyisen kotitalonsa pihalta. Elettiin 1970-lukua Kirkkonummella, ja Tuulin lapsuudenkoti sijaitsi naapurustossa. Punaisen talon pihapiirissä asui silloin leskimies, eversti Takkula, koirineen. Sittemmin Tuulin vanhemmat ostivat talon kodiksi Tuulin äidinäidille. Lopulta se päätyi vuosiksi vuokralle, kunnes Tuuli kyllästyi kaupunkiin.

– Helsingissä asumisen, Lontoossa opiskelun ja Italiassa työskentelyn jälkeen halusin taas maaseudulle. Minulle luonto ja hevoset ovat aina olleet tärkeitä, Tuuli sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

KOIRILLA ON vapaa pääsy kaikkialle. Sohvalla nukkuu Runo ja tyynyllä kuorsaa Riemu. Värikäs naamio sohvan yllä on muisto Sri Lankan -lomalta. Oviaukosta näkyy vierashuone. Seinällä vasemmalla on amerikkalaisen John Fordin grafiikkateos ja oikealla Krakovassa asuvan taide- graafikon hevosaiheinen teos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuuli muutti Kirkkonummelle punaiseen taloon vuonna 2003. Vasta vuosien päästä hän havahtui tarpeeseen tehdä talosta mieleinen koti. Remontti alkoi vuonna 2010 ja kesti kymmenen kuukautta. 1930-luvulla rakennetusta talosta jäi paikoitellen pystyyn vain ulkolaudat, kun remontti laajeni huone huoneelta koko talon kattaneeksi urakaksi.

Viime kesänä punaisen talon katto kunnostettiin ja maalattiin, minkä jälkeen Tuuli maalasi päätylaudat raikkaan valkoisiksi. Sitten seinät pyysivätkin pintaansa tuoretta punaa.

– Minulle koti on kuin elämä, ei koskaan valmis. Vältän tietoisesti toistoja ja rutiineja, ja lähden spontaanisti toteuttamaan ja kokeilemaan, Tuuli sanoo.

Keittiösyvennys on askeleen ylempänä kuin ruokailutila. Keittiökaapit Tuuli valitsi Ikeasta, koska se oli ainut paikka, jossa hän koki saavansa hyvää palvelua. Keittiöstä on kulku kevyellä verholla erotettuun kylpyhuoneeseen.

Tiukkojen työrupeamien jälkeen Tuulilla on taas aikaa ja intoa kehittää uutta. Kesällä hän rakensi omin käsin pihan ympärille aidan. Seuraavaksi hän maalasi kotinsa lattiat.

– Tummat lattiat eivät enää miellyttäneet, joten maalasin ne valkoisiksi. Sain kolmesta rautakaupasta eri neuvot. Maalasin lattian kolme kertaa, ennen kuin olin tyytyväinen. Se oli hyvä harjoitus. Minulta voi kysyä, mikä toimii, Tuuli sanoo ja nauraa.

Artekin RUOKAPÖYDÄN ja Paavo Tynellin suunnitteleman kattovalaisimen Tuuli peri isovanhemmiltaan. Taulu on Tuulin hyvän ystävän, Jani Leinosen. Jani otti Tuulin kotiinsa remontti-evakkoon. Käsinojalliset, pehmeät Sweet-tuolit ovat omaa suunnittelua. Keittiösyvennys on askeleen ylempänä kuin ruokailutila. Keittiökaapit Tuuli valitsi Ikeasta, koska se oli ainut paikka, jossa hän koki saavansa hyvää palvelua. Keittiöstä on kulku kevyellä verholla erotettuun kylpyhuoneeseen.

Tuuli ja Kivi-veli pyörittävät Helsingissä Ateljé Sotamaata, jonka töitä ovat muun muassa Finnjävel-ravintolan design ja Suomen palkittu maailmannäyttelypaviljonki. Huonekalujen ja käyttöesineiden toimivuutta Tuuli kokeilee myös omassa kodissaan. Esimerkiksi olohuoneen katseenvangitsijana on valtava Happy-nojatuoli.

– Kivin vaimo Kaisa ehdotti Paddington-lastenelokuvan nähtyään, että voisimme joskus suunnitella jotain iloista ja leikkisää. Siitä tuli idea tähän tuoliin. Suuriin julkisiin tiloihin on oma, massiivisempi versio, Tuuli kertoo.

Happy-tuolissa Tuuli lukee, katsoo dokumenttielokuvia tai vain nauttii ympäröivästä rauhasta. Siinä istuvalle maisema ja tunnelma ovat erilaiset kuin vastapäiseltä sohvalta tai viereisestä nahkanojatuolista aistittuna.

TUULI JA KOIRAT Runo ja Riemu viettävät kaiken mahdollisen ajan ulkona. Puutarhassa riittää puuhaa ja terasseilla voi nauttia päivän ateriat. Suunnitteilla on pihasauna ja uusi terassi vieraiden kestitykseen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 4/2018 ilmestyneestä jutusta Punainen tupa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla