Joulukuusen latva hipoo olohuoneen kattoa. Lotta hankkii kuusen reilu viikko, joskus kaksikin, ennen joulua. Kolme valosarjaa takaavat, että puu todella tuikkii.
Joulukuusen latva hipoo olohuoneen kattoa. Lotta hankkii kuusen reilu viikko, joskus kaksikin, ennen joulua. Kolme valosarjaa takaavat, että puu todella tuikkii.

Kattojen korkeudella eteläisessä Helsingissä on satumainen joulukoti, jonka valtiatar, sisustussuunnittelija Lotta Huvinen, taitaa tunnelman luomisen.

Joulu saa tulla aikaisin, ajattelee Lotta Huvinen ja virittää ensimmäiset jouluvalot kotiinsa jo loka-marraskuussa. Pimeänajan valoiksi hän niitä oikeasti kutsuukin. Marraskuussa syttyvät kynttilät ja Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevan kodin ulko-ovi saa kranssin.

Eteläiseen kaupunginosaan Lotta ja puoliso Olli muuttivat lasten tutun päiväkodin takia. Vanha koti Töölöntorin tuntumassa meni kaupaksi nopeasti, ja pariskunta päätti vuokrata nykyisen, kun sopivan kokoista asuntoa ei kiireessä löytynyt. Lotta sai vuokranantajilta luvan maalata kodin pinnat, ja asunto sai värikylvyn.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Lotta Huvisen lasten Stellan ja Romeon huoneesta vievät kauniit pariovet perheen tv-huoneeseen. Lotta ihastui asunnon lattioita peittävään kauniiseen parkettiin. Lastenhuoneeseen laitetaan jouluisin pieni kuusi.

Lotta, olet sisustussuunnittelija. Kuinka oman kodin sisustaminen poikkeaa asiakkaiden asuntojen suunnittelusta?

Oman kodin kanssa voi kokeilla enemmän ja rohkeammin. Värit ovat minun juttuni - vierastan valkoisia pintoja kodissani. Valitsin Farrow & Ballin värikartalta pehmeitä harmaan, vihreän, beigen, vanhan roosan ja turkoosin sävyjä. Joulutyylini on näiden sävyjen jatkumo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uuden ammattijärjestäjän-tutkintoni opit laittoivat kotimme tavaramäärän uusiksi. Suosin less is more -ajatusta ja karsin kaiken turhan. Arkikin toimii paremmin, kun kaikelle on oma paikkansa.

Olohuoneen seinät Lotta maalautti Farrow & Ballin maalin Pavilion Gray -sävyllä. Vanha kaappi on Lotan löytö Tori.fistä, ja se kunnostettiin entisöijällä. Valaisin on Moooin.

Millaista värimaailmaa suosit sisustuksessa?

Pidän puuterisista sävyistä, joilla tarkoitan pastellisia, himmeitä sävyjä. Murretut mutta puhtaat värisävyt kuuluvat niihin. Väreistä valitsen hiekan, vedenvihreän, helmenharmaan ja vaalean petrolin sekä vanhan roosan sävyjä. Kotimme seinien sävyt valitsin Farrow & Ballin värikartasta. Suosikki väripilkku kotonamme on uudelleen verhoiluttamani vedenvihreä sohva olohuoneessa. Kuorrutan sen pastellisella tyynyröykkiöllä.

Tv-huoneen keinutuoli on Lotan isoäidin lapsuudenkodista Sotjalasta ja messinkirunkoinen lasipöytä on löytö Bukowskilta.

Kotinne on harmoninen sekoitus uutta ja vanhaa. Onko kerroksellisuus sen juju?

Ehdottomasti. Rakastan vanhoja kaappeja, ja niitä onkin joka huoneessa. Olen ostanut niitä vuosien mittaan huutokaupoista, nettikirpputorilta ja Bukowskis Marketista. Yhdistän skandinaavista ja modernia designia antiikkiin sekä kirpputorilöytöihin. Pidän myös erilaisista valaisimista ja peileistä. Kalusteilla ja tavaroilla saa olla tarina. Lastenhuoneen kalusteet ovat perheellemme tärkeitä - lasten sängyissä on nukkunut monta sukupolvea.

Aulan takan päällä on Lotan äidin leipoma piparkakkukuusi. Perheessä on tapana leipoa sukulaisten kesken piparkakkutalo, ja kuusi liitetään jouluna talon pihalle.

Millaiset kukat kuuluvat jouluusi?

Rakastan valkoisia kukkia ja yhdistän niihin vihreää. Suosikkejani ovat eukalyptus ja erilaiset havut. Pidän siitä, että kodin sisustuksen sävyt toistuvat kukissa, ja siksi tilaan lempikukkakaupastani Inbloomista pastellinsävyisistä leikkokukista tehdyn hurmaavan joulukimpun.

Vanhempien makuuhuoneen seinät Lotta maalautti puuterisen roosan sävyllä. Lipasto on antiikkiliike Fasaanista, entisöijä palautti sen maalipinnan vanhan sävyn. Pioni-taulun Lotta sai mummultaan perinnöksi.

Mikä joulussa on mielestäsi ihaninta?

Vietämme joulua yhdessä sisareni perheen ja vanhempieni kanssa. Teemme jouluisia ruokia ja nautimme pyhistä.

Joulunaikaan liittyy myös muita kivoja traditioita, kuten glögi-ilta ystävien kanssa ja lauluyhtye Rajattoman joulukonsertti. Olemme käyneet kuuntelemassa sen jo yli kymmenenä vuonna.

Lasten vuoteet ovat Lotan äidin isän tekemiä. Aikoinaan niissä nukkuivat Lotan äiti ja eno. Räsymatto on Lotan isoäidin tekemä. Katos on Numero 74:n mallistosta. Valosarjat koristavat sitä vuoden ympäri.

Juttu on julkaistu alun perin Glorian Kodin numerossa 11/2018. 

Fakta

Asukkaat: Sisustussuunnittelija ja ammattijärjestäjä Lotta Huvinen ja puoliso Olli sekä lapset Romeo ja Stella.

Koti: 150-neliöinen kerrostalokoti 1920-luvulla rakennetussa talossa Helsingin Ullanlinnassa. Kodissa on viisi huonetta ja keittiö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla