Kuvat
Krista Keltanen
Emili otti vetovastuun talon rakennuttamisesta ja suunnittelusta. Oleskelutilat perhe halusi sijoittaa yhteen tasoon, suurina ja avarina.
Emili otti vetovastuun talon rakennuttamisesta ja suunnittelusta. Oleskelutilat perhe halusi sijoittaa yhteen tasoon, suurina ja avarina.

Mieti tarkkaan mistä unelmoit, sillä unelmat saattavat toteutua. Näin kävi Emilille ja Henrylle, joiden seitsenhenkisellä perheellä on nyt upea, omien toiveiden mukaan suunniteltu omakotitalo järven rannalla Jyväskylässä.

Emili ja Henry etsivät perheelleen vuosia järvenrantakotia, mutta yksikään myynnissä olleista taloista ei tuntunut omalta. Viimein Henry heitti ilmaan ajatuksen talon rakentamisesta, joskin ehtona projektille olisi se, että Emili ottaisi kokonaisuudesta vetovastuun.

Emili, millainen on talonne tarina?

Lupauduin ilman minkäänlaista alan koulutusta tai edes kokemusta rakennusprojektin vetäjäksi. En todella tiennyt, mitä oli edessä. Mutta oikeastaan hyvä niin, sillä usein parhaimmat elämänkokemukset syntyvät rohkeudesta hypätä tuntemattomaan. Listasimme toiveet talon ja tontin suhteen: rantatontti etelän suuntaan, palvelut ja koulut lähellä sekä mahdollisuus olla itse mukana suunnittelussa ja eri rakennusvaiheissa.

Henry halusi talon, joka olisi niin rannassa, että ulko-ovesta sisään astuessaan voisi nähdä järven ja kävellä talon läpi suoraan laiturin päähän saakka. Saimme yöpyä tontilla vanhassa mökissä ennen ostopäätöstä, ja aamulla herätessämme tiesimme, että tässä se on - meidän kotimme paikka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Konjakinsävyinen Bo Conceptin sohvapenkki on Emilin suosikki. Hän nauraa rakastuneensa siihen ensisilmäyksellä, aivan kuten Henryynkin. Ruokailutilan pyöreän pöydän teki Muoto.com. Tuolit ovat Ikean, valaisin Artekin.

Miten projekti eteni?

Tontti oli suuri, mutta kaava mahdollisti sen lohkomisen kahdeksi. Jaoimme sen nykyisten naapureidemme kanssa, jotka olivat haaveilleet kyseisestä tontista pitkään. Näin molempien haaveet toteutuivat. Halusimme talosta modernin, ja valitsimme Lammi-kivitalon. Otimme mukaan arkkitehdin, joka teki luonnoksia taloa varten, mutta päädyimme aika pian vaihtamaan arkkitehtiä, jotta saimme tarpeeksi omia ajatuksiamme mukaan. Lopulta ajatuksemme paperille laittoi arkkitehti Katja Jämsä, jonka kanssa yhteistyö alkoi vuonna 2017. Muutimme Jyväskylään aivan tonttimme läheisyyteen elokuussa 2017, ja maatyöt tontilla alkoivat keväällä 2018.

Eleettömän keittiön kaapistot ovat Noblessan, kodinkoneet Mielen ja tasot Cosentinon. Penkin Henry teki Emilin suunnitelman mukaan. Katon alaslaskun tammirioitus kulkee läpi oleskelutilojen.

Kerro talon pohjaratkaisusta.

Halusimme oleskelutilat, eli olohuoneen, keittiön, ruokatilan, eteisaulan ja kirjastohuoneen, avaraksi tilaksi sisääntulokerrokseen. Kerroksessa on myös arkieteinen ja yksi makuuhuone. Ylempi kerros tehtiin tornimaisena, sillä saimme selville, että vanhassa asemakaavassa tontille oli tehty varaus tornilliselle rakennukselle. Moderni talo tornilla tuntui meistä hauskalta ajatukselta. Tornissa on vierashuone sekä lasten ullakkohuone. Lisäksi alakerrassa on kolme makuuhuonetta, lasten olohuone, saunaosasto kylpyammeineen sekä suuri jumppahuone lapsille. Alakerta on lasten valtakuntaa, ja oleskelutilat pysyvät näin vapaana leluista ja muista tavaroista.

Modernin talon ilme suunniteltiin yhdessä arkkitehti Katja Jämsän kanssa. Vasemmalla olevaan torniin sijoitettiin makuuhuoneita ja portaikko.

Mikä projektissa oli haastavinta?

Olimme kumpikin todella pikkutarkkoja eri seikoista, ja yhdessä melko armottomia. Lähdimme urakkaan sillä ajatuksella, että tämä on ensimmäinen ja viimeinen rakennusprojektimme. Kiersimme rakennusaikana talon läpi joka päivä. Rankin vaihe oli se, kun talo oli harkkopinnalla, ikkunat pahasti myöhässä, LVI-työt söivät budjetista suuren osuuden eikä mikään tuntunut etenevän. Raksa näytti pimeältä bunkkerilta, joka vain imi rahaa sisäänsä.

Ilman luotettavia rakentajiamme, Reijo ja Veijo Heimosta, emme olisi selvinneet projektista näin hyvin. Myös arkkitehti Katja Jämsä suostui piirtämään kaikki toiveeni kerta toisensa jälkeen uudelleen. Välillä konsultoimme rakennesuunnittelijaa, ja jouduimme useamman kerran hankkeen aikana hakemaan poikkeuslupaa. Ennen kaikkea prosessi kuitenkin opetti sen, että kannattaa miettiä tarkkaan mistä unelmoi, sillä todennäköisesti haaveet toteutuvat, kun uskot niihin.

 Lasitetulla terassilla on kutsuva tunnelma. Sieltä voi ihailla myös järvimaisemaa.

Miten kodin sisustus syntyi?

Lopulta sisustaminen ja materiaalivalinnat olivat lastenleikkiä kaikkeen muuhun verrattuna. Ajattelin aina, että seinämaalit ja jopa lattiankin voi vaihtaa, jos valinta menee pieleen, mutta rakentamiseen liittyvät isot valinnat ovat pysyviä.

Keittiöstä halusimme mahdollisimman selkeän, ja kaikki integroitiin valkoisten ovien taakse. Saarekkeen ääressä olevan penkin Henry teki toiveideni mukaan itse. Suunnittelin keittiöön myös pienen mustan rimaseinän antamaan näkösuojaa, ja se on seuraavana toteutettavien projektien listalla.

Sauna on Henryn lempipaikka ja löylyhuoneesta aukeaa kaunis näkymä järvelle.

Missä onnistuitte parhaiten?

Halusin kotiimme persoonallisia yksityiskohtia ja siinä onnistuimme. Sisustus on minulle osa persoonaani, ja tykkään ajatella pinnallisetkin asiat syvällisemmin. Esimerkiksi oleskelutiloissa on korkea tiiliseinä, johon lisäsimme entisestään rosoisuutta paiskimalla tiiliä betoniin. Ajattelen, että rosoisuus tekee tiilistä ainutlaatuisia, aivan kuten ihmisistäkin. Tammirimakatto led-valoineen rikkoo sopivasti muuten niin särmää ja vaaleaa kokonaisuutta.

Sisä- ja ulkoportaat ovat myös itse ideoimiamme. Halusimme sisälle Gradon leijuportaat, mutta niiden rakenne ei taipunut tilaan. Arkkitehti oli piirtänyt kolmen kerroksen läpi kulkevan kuilun, johon portaat piti sijoittaa. Pohdin ja ratkaisin tilanteen rakennuttamalla porrastilan keskelle väliseinän, johon portaat tuettiin. Rannan puoleiset betoniportaat ideoi Henry. Myös ruokapöydän suunnittelimme itse, koska tarpeeksi isoa ei löytynyt valmiina. Paikallinen muotoilualan yritys Muoto.com toteutti sen toiveidemme mukaan.

Alakerran saunaosaston seiniin valittiin Miragen marmorikuvioiset laatat. Allas on Otsosonin mallistoa, amme Tellkamp ja suihkut Grohe.

Alimpaan kerrokseen tehtiin perheen viidelle lapselle liikuntahuone, jossa on tilaa touhuta myös kavereiden kanssa.

 

Julkaistu Glorian Kodissa 08/2022.

Fakta

KOTI

450-neliöinen omakotitalo Jyväskylässä, Päijänteen rannalla Nenäinniemessä.

7 huonetta ja saunatilat sekä rantasauna.

ASUKKAAT

Emili, 34, ja Henry Aulakoski, 37, sekä pariskunnan viisi lasta: Oliver, 14, Aurora, 12, Eevert, 10, Aamos, 8, ja Olga, 7.

Emilin instagram @uudessavalossa

Sisältö jatkuu mainoksen alla