Kokki Meri-Tuuli Lindström nautti makkarapiknikin kotipihansa grillipaikalla Roihuvuoressa.
Kokki Meri-Tuuli Lindström nautti makkarapiknikin kotipihansa grillipaikalla Roihuvuoressa.

Tv-kokki Meri-Tuuli Lindströmin ideoimilla lisukkeilla tavallisesta grillimakkarasta tulee herkkua.

 

"Papusalaatti on bravuurini ja suosittu nyyttikestiruoka. Papusalaatin ohje vaihtelee sen mukaan, mitä kuivakaapista ja jääkaapista löytyy, vain marinadi on suunnilleen sama. On kuitenkin tärkeää maistaa salaattia sitä tehdessä sekä juuri ennen kuin aikoo laittaa sen tarjolle, sillä marinoitujen salaattien maku aina muuttuu jääkaapissa vetäytymisen aikana. Mutta kokin tärkeimpiä työkaluja ei olekaan hieno keittiö tai millintarkka resepti vaan makuaisti", keroo Meri-Tuuli.

Marinoitu papusalaatti

4–8 annosta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2 tlk (à 400 g) papuja, esim. ruskeita, mustasilmäpapuja tai kidneypapuja
3 kypsää tomaattia
1 vihreä paprika
1 punasipuli
½ sitruunan mehu
1 rkl viinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl paprikajauhetta
1 tl juustokuminaa
2 tl kuminansiemeniä
2 tl korianterinsiemeniä
suolaa ja mustapippuria
2 hienonnettua valkosipulin kynttä

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Viimeistelyyn hienonnettua basilikaa ja persiljaa

Huuhtele ja valuta säilötyt pavut. Kuutioi vihannekset. Salaatin mehukkuuden salaisuus on leikata kaikki papua pienemmiksi kuutioiksi. Rouhi kokonaisia mausteita pienemmäksi kämmenessä tai morttelissa.

Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja tarkista maku. Anna muhia jääkaapissa pari tuntia. Ennen tarjoilua lisää tuoreet yrtit ja tarkista maku. Mausta tarvittaessa lisää.

  

Kukkakaalipiccalilli

1 kukkakaali
2 avomaan kurkkua
3 rkl karkeaa merisuolaa
2 omenaa

Marinadi:
3 tl vehnäjauhoja
1 dl väkiviinaetikkaa
½ dl sokeria
1 rkl sinappijauhetta
1 rkl kurkumaa
1 rkl jauhettua inkivääriä
2 tl sinapinsiemeniä

Tee piccalilli hyvissä ajoin, sillä se vaatii 12 tunnin muhimisen suolassa ennen marinoimista. Suolaaminen tuo maun lisäksi vihanneksiin omanlaisensa tiiviin rakenteen. Suola estää vihanneksia vetistymästä ja siksi piccalilli säilyy hyvin.

Viipaloi kukkakaali ohuiksi lastuiksi, ei haittaa, jos se menee osin muruksi. Kuori kurkut summittaisesti, jätä koristeeksi vihreitä kuoriraitoja. Leikkaa kurkut ensin pituussuunnassa puoliksi, sitten ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Laita kukkakaalit ja kurkut kulhoon. Ripottele päälle merisuola, sekoita ja peitä kelmulla. Laita jääkaappiin yön yli tai vähintään 12 tunniksi. Käy pari kertaa suolaamisen aikana ravistamassa kippoa.  

Huuhtele suolatut vihannekset runsaassa kylmässä vedessä. Maista kukkakaalin palaa: jos se on vielä voimakkaan suolaista, huuhtele vielä hetki. Valuta vesi pois ja painele kasvikset keittiöliinalla kuiviksi. 

Puolita omenat, poista siemenkota ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Sekoita muihin vihanneksiin.

Tee marinadi: Sekoita vehnäjauhot ruokalusikalliseen väkiviinaetikkaa. Yhdistä loput etikasta ja muut liemen ainekset laakeassa kattilassa ja kiehauta. Lisää etikka-jauhoseos ohuena norona liemeen. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää vihannekset liemeen ja keitä vielä minuutin verran käännellen seosta lusikalla varovasti, jotta marinadi peittää vihannekset kauttaaltaan. 

Purkita. Piccalilli on parhaimmillaan päivän muhimisen jälkeen, ja se säilyy kylmässä viikon verran.

Vinkki: voit kokeilla myös muita vihanneksia ja hedelmiä. Esimerkiksi mango toimii hienosti kukkakaalin kaverina.

Reseptit ovat Meri-Tuulin keittokirjasta Mökin Keittokirja, WSOY 2015.

Katso huhtikuun Glorian Kodista, miten Meri-Tuuli on sisustanut kotinsa!

Lue myös:

Perusta yrttitarha parvekkeelle

Sisältö jatkuu mainoksen alla