Lasitettu terassi toimii ulko-olohuoneena myös sadesäällä ja viileinä 
vuodenaikoina. Kuva Cover.
Lasitettu terassi toimii ulko-olohuoneena myös sadesäällä ja viileinä vuodenaikoina. Kuva Cover.

Sisustusarkkitehti vastaa lukijakysymyksiin terassin harmaannuttamisesta sekä parvekkeen sisustamisesta.

Parhaimmillaan terassilla tai parvekkeella arki unohtuu. Materiaalien tuntu, kasvien tuoksut ja valaistus ovat osa kokonaisuutta. Ulkotilan tulisi olla kaunis katsella ruudun toiselta puolelta myös vuoden kylminä kuukausina, jolloin aurinkotuolille ei ole käyttöä. Sitten lukijoiden kysymyksiin:

Haluaisin lasittaa parvekkeen, jotta siellä tarkenisi olla myös talvella. Tarvitsenko rakennusluvan? Mistä löydän vankat ja hyvin liukuvat liukuovet? Voiko katto olla lasia?

Sisäänvedettyjen parvekkeiden lasituksiin ei yleensä tarvitse rakennuslupaa, mutta ulkoneviin parvekkeisiin on haettava toimenpidelupa rakennusvalvontavirastosta. Aina on kuitenkin ensin varmistettava taloyhtiön suostumus. Ylimmän kerroksen parvekkeilla katto voi olla lasitettu, ja sitä koskevat samat säännökset.

Monet valmistajat ja lasiliikkeet asentavat parvekelaseja. Mekanismit ovat useilla valmistajilla melko samanlaisia, mutta lasin kiinnityskohta kannattaa tutkia. Osa valmistajista kiinnittää lasin liimalla alumiinilistaan, mikä voi Suomen olosuhteissa olla lyhytkestoinen ratkaisu, sillä liimattu lista saattaa irtoilla ajan myötä. Täysin huoltovapaa lasi on kiinnitetty mekaanisesti, kuten niittaamalla alumiinilistaan. Tällaisia valmistaa esimerkiksi Cover.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terassillamme on painekyllästetty, vaalea ja vihertävä laudoitus. Haluan sen harmaantuvan, joten en ole käsitellyt sitä. Se likaantuu helposti, eikä ole ”kauniisti patinoituneen harmaa”. Pitäisikö se käsitellä? Mikä olisi parempi materiaali, jos myöhemmin uusin laudoituksen?

Painekyllästetyn laudan harmaantumiseen vaikuttavat sääolosuhteet. Jos terassi on katokseton ja siihen paistaa hyvin aurinko, kestopuu harmaantuu muutamassa vuodessa. Varjossa harmaantuminen kestää kauemmin. Pintakäsittely suojaa puuta likaantumiselta, joten kun haluttu harmaus on saavutettu, tulisi käsittelyaine levittää puhdistetun puun päälle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Käsittelemättömille puupinnoille on kehitetty keinotekoinen harmaantumisaine rautavihtrilli, mutta sen reagoimisesta painekyllästetyn puun kanssa ei ole paljoa käyttökokemuksia.

Terassinne tapauksessa kärsivällisyys on valttia. Odottelisin luonnollista harmaantumista. Jos vihreä sävy kuitenkin häiritsee kovasti, voi lautaan kokeilla esimerkiksi harmaaksi sävytettyä Uulan puupintojen erikoisöljyä. Testaa sitä ensin pienelle alueelle, koska pohjasävy ja aikaisemmat käsittelyt vaikuttavat tulokseen.

Jos uusi laudoitus on suunnitelmissa ja juuri luonnollisen harmaa sävy toiveissa, on lehtikuusi hyvä vaihtoehto. Siinä on oma luonnollinen suoja-aine, ja se harmaantuu kauniisti ajan kanssa.

Parvekkeeni on melko tilava, 3,5 m x 1,5 m, sisäänvedetty ja lasitettu. Se on vähällä käytöllä, koska en keksi, mitä sinne laittaisin. Millaiset kalusteet parvekkeelle sopivat ja miten saisin siitä viihtyisän olohuoneen? Voisiko siellä grillata?

Upottava istuinryhmä, pieni keittiöpuutarha ja pieni sähkögrilli sopisivat parvekkeellesi.

Parvekkeella avotulen teko on kielletty, joten kertakäyttögrilli ei käy. Muuten grillaaminen on sallittua, kunhan ottaa naapurit huomioon.

Suosisin ulkotiloihin soveltuvia kalusteita, sillä lasituksesta huolimatta parvekkeelle kertyy kosteutta. Valitse kestävät, homesuojatut verhoilut. Myös valaistukseen kannattaa panostaa tunnelman luomisessa. Jos parvekkeella ei ole sähköpistoketta, kokeile esimerkiksi patterikäyttöisiä tai aurinkoenergialla toimivia, ulkokäyttöön soveltuvia puutarhavalaisimia.

Onko sinulla kysymyksiä makuuhuoneen, ruokaluhuoneen tai olohuoneen sisustusratkaisuista? Lähetä kysymyksesi Joannalle.

Sisustusarkkitehti Joanna Laajisto.

Kuva: Piia Arnould

Lue myös:

Joanna Laajisto: Ota nämä huomioon kylpyhuonetta suunnitellessa

Joanna Laajisto vastaa lukijoiden kysymyksiin säilytyksestä

Sisältö jatkuu mainoksen alla