Kaipuu puutarhatöihin johti pariskunnan viideksi vuodeksi kunnostamaan vanhaa taloa. Innostuksen vallassa kattoa on rempattu sadeyönä ja taloon on tuotu karhutauluja, pahkaa ja jumppapukki.

Viisi vuotta sitten Mira Mallius kaipasi tekemistä. Helsinkiin muuttanut, maalta kotoisin oleva Mira kaipasi puutarhaa, jossa puuhastella. Häntä ärsytti, ettei kerrostaloasunnosta kantakaupungissa ollut mahdollista lähteä muuta tekemään ulos kuin urheilemaan.

Keväällä 2010 Miran ja hänen miehensä Timo Malvelan tarjous vanhasta käpyläläisestä paritalonpuolikkaasta meni läpi ja samalla viikolla Mira huomasi olevansa raskaana.

Siitä pitäen puuhailemista ja rakentamista on riittänyt kiitettävästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinä yönä satoi sisälle

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kesällä 2015 voi pyöriä paritalon suojaisalla pihalla syreenien alla katsella, mitä kaikkea viidessä vuodessa on tehty – ja mitä voisi vielä tehdä. Kauniin paritalonpuolikkaan sisäänkäynti on väliaikaisesti takaoven kautta, sillä etuovelta puuttuvat portaat – Timon tämän kesän projekti.

– Ensimmäinen kesä oli aika puuhakas. Kävimme kerran kahvilla ja kerran Tampereella, muuten remontoimme koko ajan, kertoo Timo.

– Kattoremontti oli karuin vaihe. Purimme, lisäeristimme ja korotimme katon itse ja ennen uuden saamista päällä oli pressut, jotka tuuli vei myrsky-yönä. Sisälle alkoi sataa keskellä yötä ja oli kiivettävä ylös laittamaan pressua päälle. Se on ainoa kerta viimeisen viiden vuoden aikana, kun olen ajatellut, että huh, mihin on tullut ryhdyttyä, sanoo Timo, joka remontoinut itse mahdollisimman paljon. Talkoita on pidetty, mutta maksullista apua on käytetty vain kellarissa, keittössä ja kattoremontissa.

Ostohetkellä talon pinnat olivat kuluneet, kellarin märkätilat 1980-luvulta ja ulkokatto tullut tiensä päähän. Remontti aloitettiin pesemällä sisäseinät ja maalaamalla ne valkoisiksi. Puulattiat käsiteltiin öljyvahalla. Seuraavaksi siirryttiin laittamaan kellarikerrosta, josta purettiin vanha sauna ja pesuhuone.

Pukki, karhuja ja aika lailla turkoosia

Miran ja Timon kodin sisustus on värikäs, leikkisä ja sympaattinen yhdistelmä uutta ja vanhaa. Talon hauskin esine on olohuoneessa majaileva vanha koulun jumppasalin hyppypukki. Hyppypukki on heräteostos, joka tehtiin taloon rakastumisen alkuhuumassa.

– Olimme käymässä Fiskarsissa kirpputorilla, kun olimme juuri ostaneet tämän talon. Meistä oli niin mahtavaa ajatella, että nyt meillä on tilaa ja meille mahtuu vaikka pukki, että ostimme sellaisin, Mira nauraa.

Muita alkuaikojen hankintoja on Timon isän tekemä kokopuinen, vanttera keittiönpöytä, joka kannettiin sisään Oivan nimijuhliin. Pariskunnan lapset Oiva ja Uljas ovat syntyneet remontin, entisöinnin ja keskeneräisten projektien keskelle.

Oman mausteensa sisustukseen tuovat siellä täällä pirskahtelevat Miran lempivärit minttu ja Timon suosikki keltainen sekä kaikkialla loistava Miran oma taide.

Mira maalaa värikylläisiä, lapsekkaita tauluja, joissa usein on pääosissa karhu.

– Koen taiteessa koetut eläimet hyvin mielenkiintoisiksi, ja karhu on minun juttuni.

Kesä 2015 on ensimmäinen, jolloin on aikaa muuhunkin kuin remontointiin.

– Olemme menossa mökille ja ensimmäistä kertaa vuosiin olemme jopa kutsuneet mökkivieraita, Mira iloitsee.

Ja sitten kun mökiltä tullaan, Käpylän kotiprojekti jatkuu: pönttöuunille pitäisi löytää sopiva maali, ja yläkertaan voisia alkaa suunnitella seinämää erottamaan vanhempien makuuhuone omaksi tilakseen. Mutta nämä ovat pieniä, keveitä sisätöitä verrattuna isotöiseen salaojankaivuuseen ja sadekesän kattoremppaan.

Miran taidetta voit katsoa myös täältä: http://miramallius.blogspot.fi/

Sisältö jatkuu mainoksen alla