Valkoinen lattia raikastaa hirsimökin ilmeen, Timberwisen Polar-saarniparketti 88,70 e/m², Netrauta.fi.
Valkoinen lattia raikastaa hirsimökin ilmeen, Timberwisen Polar-saarniparketti 88,70 e/m², Netrauta.fi.

1. Maalaa puu raikkaaksi

Monen mökin vitsaus on kellastunut puu, joka saa kauniinkin tilan näyttämään tunkkaiselta.

Keltaisuutta on vaikea poistaa niin, että puu itsessään vaalenisi, ja kuultomaalauskin on jo vanha juttu. Paras tapa raikastaa ilme on peittomaalata kellastunut paneelipinta. Ensin pinta pohjamaalataan esimerkiksi Tikkurilan Multistop-eristyspohjamaalilla ja sitten pintamaalataan.

Hirsimökit ovat kuitenkin oma lukunsa. Jätä hieno hirsi rauhaan, ja maalaa vain lattia ja katto.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Tuunaa punatiilitakka

Usein vanhojen mökkien hallitsija on möhkälemäinen punatiilitakka. Tikkurilan takka- ja palomuurimaali Muuri on helppo maalata takan pintaan, ja sitä on kahdeksaa sävyä. Täysin tasaisen pinnan saat sementtipohjaisella laastilla. Lopputulokseen vaikuttaa pinnoite ja työväline.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Suunnittele säilytys

Suomalaiset kesämökit ovat monesti pieniä, joten vähissä neliöissä pienikin määrä tavaraa voi tuntua suurelta. Luovu turhasta ja satsaa säilytykseen. Yleisilmeen saat rauhalliseksi, kun korvaat avohyllyt ovellisilla säilytyskalusteilla. Kannellisissa sängynaluslaatikoissa on kätevä säilyttää varavuodevaatteita, lakanoita ja pyyhkeitä.

Ota huonekorkeus käyttöön ja kiinnitä seinäkaappeja sänkyjen yläpuolelle tai rakenna pieni parvi, jossa voi säilyttää vaikkapa vara-patjoja.

4. Tunnelmoi valolla

Mieti mökin valaistus kuntoon. Tarvitset kaikkiin tiloihin hyvän perusvalaistuksen, jonka avulla tilat pystyy siivoamaan vaikka ulkona olisi pimeää.

Saunassa ja oleskelutiloissa valaistuksen muunneltavuus lisää käyttömukavuutta. Tunnelmallisen valaistuksen luot käyttämällä himmentimiä ja yksittäisiä lattia-, seinä- ja pöytävalaisimia.

5. Suurenna ikkunat

Varsinkin 1980- ja 1990-luvuilla rakennetuissa mökeissä on usein pienet ikkunat ja pimeät sisätilat. Vaaleat pinnat ja läpikuultavat verhot tuovat valoa sisään.

Ikkunaremontti eli ikkunoiden suurentaminen reilusti lattiapintaan saakka olohuoneessa voi olla tehokkain ja paras ratkaisu. Mieti myös, miten valo kulkee tontilla ja mistä kohtaa se pääsisi sisään kauneimmalla tavalla.

Tällä palstalla sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.

Artikkeli ilmestyi Mökki moderniksi-nimellä Glorian Kodin toukokuun 2016 numerossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla