Vihreä safarituoli  on Nooa-koiran lempipaikka. Wave-pikkupöytä on Betten BEdesignin mallistoa.
Vihreä safarituoli on Nooa-koiran lempipaikka. Wave-pikkupöytä on Betten BEdesignin mallistoa.

Vinot katot, lautalattiat, oma design ja muotoilun klassikot tekevät muotoilija Bette Eklundin kodista hurmaavan omaperäisen.

Asukkaat: muotoilija, yrittäjä Bette Eklund, 29, ja jackrussellinterrieri Nooa.<
Koti: Kaksio vanhassa puutalossa Kasarmialueella Turussa. Asunnossa on 67,5 neliötä.

Tässä kodissa pitää olla sitä jotakin, turkulainen Bette Eklund päätti, kun etsi itselleen uutta asuntoa. Toinen tärkeä kriteeri oli sijainti Turun keskustan tuntumassa. Yhtälö ei ollut helppo, ja sopivan kodin löytymiseen kului miltei kaksi vuotta, mutta nyt Bette on tyytyväinen. Kaksikerroksinen puutalokoti sijaitsee hurmaavassa puutaloyhteisössä. Betten koti on talon toisessa kerroksessa, ja sen ikkunat aukeavat suojaisalle sisäpihalle ja näkymä kattojen yli tuo mieleen Pariisin.

Bette Eklund ulkoiluttaa Nooa-koiraansa kotitalonsa edustalla. Kaksikon koti on rakennuksen toisessa kerroksessa, ja se jatkuu vintille.

Betten onneksi edelliset asukkaat olivat tehneet remontin ja asunnon yleisilme oli valkoinen ja raikas. Ennen muuttoa Bette maalasi alakerran seinät ja katot valkoisiksi, mutta muuten asunto oli muuttovalmis. Hän suunnitteli sisustuksen niin, että kotona on tilaa antaa ideoiden lentää mutta myös rentoutua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muotoilija Bette Eklund on pyhittänyt kotinsa yläkerran rentoutumiselle. Portaat johtavat keittiöstä ylös makuuhuoneeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ympärilläni on kauniita esineitä, muttei liikaa tavaraa. Pidän tärkeänä, että kotonani on harmonisia värejä ja paljon luonnonvaloa. Vaikka asun keskustassa, täällä on vehreää ja luonto tulee sisään ikkunoista, Bette kertoo.

Kodin tilat jakautuvat kahteen kerrokseen. Alakerrassa on eteinen, keittiö, kylpyhuone ja suuri olohuone, jonne mahtuu myös ruokapöytä. Vintillä on makuuhuone, vaatehuone ja ja paikka riippumatolle.

Bette hankki Arne Jacobsenin Seiska-tuolit ja Superellipsi-pöydän ensimmäiseen kotiinsa. Pöydällä Betten tanskalaiselle Woudille suunnittelemat kynttilänjalat.

 

Yläkerran aulaan matalan katon alle Bette on sisustanut löhöilypaikan.

– Parasta asunnossani on sen toimivuus ja pohjaratkaisu. Yläkerta on rentoutumista ja alakerta askareita varten. Olen onnellinen, ettei asunnossa ole väliovia ja huonekorkeus on yli kolme metriä. Siksi tilat ovat avoimia ja valoisia, Bette kertoo.

Betten kodin tyyli on ajaton: kotona on designklassikoita ja oman yrityksen tuotteita. Betten BEdesign on tunnetuin Deer-seinähyllystä. Kodin vaalea värimaailmaa maustaa kaksi vihertävää, kotimaista safarituolia, jotka ovat Betten paras kirpputorilöytö.

Vino katto ja kauniit seinäpinnat tekevät makuuhuoneesta tunnelmallisen. Vintin ikkunoista näkyy yli kattojen aina Aurajoen rantaan saakka.

– Olen pitkään keräillyt suomalaisten suunnittelijoiden huonekaluja ja astioita huutokaupoista ja kirpputoreilta. Ostan laadukkaita ja ajattomia tuotteita, jotka kulkevat mukanani kodista toiseen. Tähän kotiin en joutunut hankkimaan kuin muutaman huonekalun lisää.

Keittiön avohylly säilöö arjessa usein käytettävät kauniit esineet. Messinki hohtaa kodin yksityiskohdissa. Aalto-jakkarat ovat käteviä, kun ystävät tulevat kylään. Olohuoneen sohva on kulkenut Betten mukana kodista toiseen. Se on Furninovan Zeus, jonka Bette hankki Vepsäläiseltä. Messinki kiiltää huoneen valaisimissa, jotka ovat kirpputorilöytöjä.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 5/2018 ilmestyneestä jutusta Puisessa talossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla