Liian kliinisesti järjestetty koti voi olla merkki asukkaan ahdistuksesta. Kuva: <span class="photographer">Anna-Kaisa Melvas ja Anna Huovinen</span>
Liian kliinisesti järjestetty koti voi olla merkki asukkaan ahdistuksesta. Kuva: Anna-Kaisa Melvas ja Anna Huovinen

Koti ja sisustus voivat kertoa yllättävän paljon asukkaidensa mielenterveydestä ja persoonallisuudesta.

Oletko koskaan ajatellut ystäväsi tai tuttavasi kotona vieraillessasi, mitä kodin sisustustyyli kertoo asukkaastaan? Jos joku on kovin dramaattinen ihminen, se usein näkyy myös kodissa. Rauhalliset ja tasaiset ihmiset taas sisustavat aivan eri tavalla, vai mitä?

Jos kodissa on paljon tavaraa ja asukas vaikuttaa hamstraajalta, se saattaa kertoa joko epäjärjestelmällisyydestä tai jopa masennuksesta. Toisaalta myös pikkutarkka järjestelmällisyys ja yletön siivoaminen voivat kertoa ahdistuneesta ja kontrollifriikistä asukkaasta.

Persoonallisten sisustusesineiden, kuten koristeiden, taulujen tai valokuvien, puuttuminen kodista saattaa kertoa siitä, ettei asukkaalla ole tarpeeksi merkityksellisiä ihmissuhteita tai hänen on vaikea saada kontaktia syvempiin, merkityksellisiin elämänalueisiin. Joskus vanhat luurangot kaapeissa estävät meitä koristelemasta kotiamme valokuvilla tai pienillä tärkeillä esineillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On huomattu, että ne joilla on melko vähän ylimääräistä roinaa kotonaan, ovat onnellisimpia. Rentoutuminen ja kotoisuus ovat tärkeitä onnellisuuden tuojia. Voi olla vaikeaa rentoutua, jos koko ajan stressaa siitä, että koti on täynnä romukasoja, tavarat ovat väärissä paikoissa ja silmien edessä on jatkuvasti kotitöitä, jotka odottavat tekemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

Mitä sitten voit tehdä, jotta kotisi ja sinä voisitte paremmin?

 

1 Pidä tasot ja nurkat siistinä roinasta ja sotkusta, niin et tunne asuvasi kaatopaikalla.

Tässä kodissa on siisti keittiö, mutta hiukan käyttötavaraa rennosti esillä - ei liian kliinistä siis. Kuva: Anna Aromaa ja Päivi Anita Ristell

 

2 Järjestä ja siivoa, mutta älä innostu liikaa - muista, että sinun pitää voida myös rentoutua ilman, että pelkäät sotkevasi juuri siivotun kodin.

Vaikka kaikki on aika järjestyksessä, tuohon uskaltaisi ihan hyvin rojahtaa nattimaan iltateestä ja lemppariohjelmasta. Kuva: Anna Aromaa ja Heli Blåfield

 

3 Jos et ole jo tehnyt tätä, kaiva valokuvat ja taulut naftaliinista ja ripusta ne seinälle. Laita myös verhot paljaisiin ikkunoihin. Muutamalla pienellä asialla, tutulla esineellä ja värillä voi tehdä yllättävän suuren vaikutuksen kodin rentoon ilmapiiriin ja omaan onnellisuuteesi.

Jos et halua ripustaa seinälle hääkuvaasi tai äitisi ja isäsi hääkuvaa, mitä jos laittaisit jonkin sinulle merkityksellisen kuvan? Älä myöskään pelkää koristelemasta kotiasi näteillä tavaroilla - liian pelkistettyjen sisustusten aika on ohi. Kuva: Anna Aromaa ja Heli Blåfield

 

Tekstin lähteenä on käytetty Your Tangon artikkelia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla