Saksalainen Jan Kath seuraa mattobisneksessä vanhempiensa jalanjälkiä.
Saksalainen Jan Kath seuraa mattobisneksessä vanhempiensa jalanjälkiä.

Itseoppinut Jan Kath suunnittelee uniikkeja luksusmattoja, jotka kelpaavat kuninkaallisillekin.

Saksalaisen Jan Kathin uniikkeja luksusmattoja löytyy niin kuninkaallisten kodeista kuin museoiden kokoelmistakin ympäri maailmaa. Mattoja valmistetaan myös alihankintana muun muassa ranskalaisille huippumuotitaloille, joiden nimiä ei saa paljastaa. Jan Kath -mattofirma muistuttaa itsekin huippumuotibrändiä: uniikit matot henkilöityvät vahvasti suunnittelijaan, joka kulkee omia polkujaan.

Mattobisnes kulkee Janin suvussa. Hänen hippivanhempansa maahantoivat Saksaan itämaisia mattoja - kuten myös hänen isoisänsä ennen sitä - ja myivät niitä omassa kaupassaan Bochumissa. Jan pääsi jo pienenä isänsä mukaan matkoille Iraniin ja Nepaliin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Avaruusaiheiseen Space 3 -mattoon Jan Kath sai inspiraation matkustaessaan Himalajan vuoristossa.

Jania itseään ei mattobisnes aluksi kiinnostanut. Hän tuotti teknobileitä Intiassa ja lähti parikymppisenä kiertämään Aasiaa. Nepalissa Jan törmäsi sattumalta isänsä tuttuun mattovalmistajaan ja suostui hän tehtaan laaduntarkkailijaksi. Kun tehtaan johtaja muutaman vuoden päästä jäi eläkkeelle, hän pyysi Jania lunastamaan tehtaan itselleen. Jan suostui ja koska hänellä ei ollut varaa palkata ulkopuolista suunnittelijaa, alkoi hän suunnitella mattoja itse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tänä päivänä yrityksellä on noin 1500 työntekijää ja 25 valmistuspaikkaa ympäri maailmaa. Kosmopoliitti suunnittelija asuu Thaimaassa juristivaimonsa kanssa, mutta tekee yli sata kaukomatkaa vuodessa. Nepal on edelleen hänen toinen kotinsa, tiimi ja pääkonttori taas sijaitsevat Saksassa.

– Yleensä kärsin ainaisesta jetlagistä. Thaimaassa ollessani herään viideltä, pyöräilen kolme tuntia, teen vaimolleni aamiaista ja aloitan työt. Sitten Euroopan työaika alkaa ja kestää puoleen yöhön.

Jan Kathin matot vaativat useamman kutojan työpanoksen.

Janin suunnittelevat matot ovat painajainen matonkutojalle. Ne valmistetaan tilaustyönä käsin silkistä, villasta ja nokkoskuidusta. Yhtä mattoa kutoo vierekkäin kolme ihmistä, ja kaikkien pitää tehdä tismalleen samanlaista jälkeä. Silti kolmimetrisen maton tekemiseen menee vähintään neljä kuukautta.

Janin matoissa on aina jokin juju. Perinteisessä iranilaisessa matossa voi esimerkiksi olla neonvärisiä roiskeita, jotka näkyvät vain tietystä suunnasta.

– Saan parhaat ideani matkustaessa. Asuin 90-luvulla ensimmäisen vaimoni kanssa Mongoliassa, ja näin Trans-Siperian junamatkalla uskomattomia revontulia. Myöhemmin ne päätyivät mattoihini.

Taidokkaasti kudotuissa matoissa yhdistyvät pitkäaikainen käsityöperinne ja modernit ideat.

Ennen matonkutomistraditiot siirtyivät isältä pojalle. Nyt taidot ovat häviämässä, ja Janin yritys kouluttaa alalle uusia tekijöitä. Työntekijöille maksetaan parempaa palkkaa, heillä on mahdollisuus asua tehtaan yhteydessä ja heidän lapsilleen tarjotaan päiväkotihoitoa. Silti sitoutuvien kutojien löytäminen ei ole helppoa, joten työntekijöitä houkutellaan muun muassa Bollywood-tyylisellä mainoselokuvalla.

– Käsinsolmitussa matossa näkyy kutojan luonne. Vaikka taidokkaat kutojat tekevät lähes täydellistä työtä, tietty persoonallisuus ja pikkuruiset virheet kuuluvat asiaan, ne tekevät matosta uniikin ja kiinnostavan.

Mistä menestynyt mattosuunnittelija vielä unelmoi?

– Kymmenen vuoden päästä toivon olevani edelleen suunnittelija, mutta myös taiteilija. Taiteilija on vastuussa vain itsestään. Voisin myös jäädä eläkkeelle – aloitin aika nuorena.

Juttu on ilmestynyt Glorian Kodin numerossa 4/2020.

Sisältö jatkuu mainoksen alla