Näin otat klassikkomaljakon uuteen käyttöön.


 

Yllä olevassa kuvassa maljakoista on rakennettu asetelma kylpyhuoneeseen. Yksi maljakko toimii kauniina korurasiana ja toisessa on pumpulipalloja. Sisustus: Niina Laukkanen kuva: Heli Blåfield

Yllä olevassa Iittalan kuvassa korkeassa maljakossa on siveltimiä. Yhtä hyvin maljakko voisi toimia työpöydän kynätelineenä. Alla on myös Iittalan idea, jossa maljakosta tarjoillaan ruokia.

 

Tiesitkö, että Suomalaisen suunnittelun ikoni, Savoy- eli Aalto-maljakko on Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Marsion vuonna 1936 suunnittelema. Esineen synnystä liikkuu monia tarinoita: yhden mukaan oivallus muotoon tuli saamelaisnaisten perinteisestä puvusta. Maljakkosuunnitelman nimi olikin Eskimåkvinnans skinnbyxa, eskimonaisen nahkahousut. Savoy-nimi syntyi, kun Aalto suunnitteli sisustuksen helsinkiläiseen Savoy-ravintolaan, jonka jokaiseen pöytään asetettiin 60 cm korkea maljakko.  

Maljakolle voisi keksiä mitä mielikuvituksellisempia käyttötapoja. Bloggaaja Curiouser on rakentanut kokonaisen satumaailman Aalto-maljakoihin. Katso täältä.  

Miten sinä käytät Aalto-maljakkoa?  

Lue myös:

Onko sinulla Mariskooleja? Katso uusi tapa käyttää niitä

6 designsuosikkia keittiöön keväisen keltaisena

Ympäristöystävällisemmät puhdistusaineet syntyvät kotikeittiössä – yllättävän helposti!

Ei ole ihan sama, millaisilla aineilla kotiaan siivoaa. Kemiallisesta kuormituksesta ja ympäristöstä kiinnostunut kotisiivooja etsii kaupan pesuainepulloriveistä ne ympäristömerkkejä kantavat tai kokkailee siivousaineensa itse kotikeittiössä. Kun lian ei anna pinttyä, kevyempikin puhdistusaine toimii.

Testasimme ja valitsimme parhaat itsetehdyt puhdistusaineet. Katso videoilta valmistusohjeet.

Sitruunantuoksuinen yleispuhdistusaine

1-2 sitruunaa

1 dl vettä

1 dl etikkaa

4–6 tippaa sitruuna verbena -öljyä.

Kuori sitruunat. Sekoita nesteet kannellisessa lasipurkissa ja lisää sitruunakuoret. Anna tekeytyä noin kaksi vuorokautta. Käytä esimerkiksi jääkaapin ja mikroaaltouunin pesuun.

2386376

Ikkunanpesuaine

5 dl kuumaa vettä

25 ml etikkaa

1/2 tl ruokasoodaa

(teepuuöljyä)

Sekoita aineet keskenään ja kaada neste spraypulloon. Käytä normaalin ikkunanpesuaineen tavoin.

2386375

Lieden puhdistusaine

1 dl oliiviöljyä

2 dl ruokasoodaa

Sekoita oliiviöljy ruokasoodaan. Sopii lieden puhdistamiseen ja öljypohjansa ansiosta aine irrottaa hyvin myös lasipullojen etikettitarrat.

Hankausaine - hajusyöppö

3 dl ruokasoodaa

1 dl vettä

Sekoita vesi ruokasoodaan. Seos soveltuu hangattavien pintojen, kuten pesualtaiden sekä keittiön pöytätason puhdistamiseen. Sekoita seosta ennen käyttöä. Testaa ensin pienelle alueelle, ettet vahingoita puhdistettavaa pintaa.

Saitko useamman joulutähden lahjaksi? Tee niistä rehevä asetelma vanerilaatikoihin. Puu korostaa kestosuosikin hehkuvaa väriä.

Laita ruukuille aluslautaset tai mieluummin yksi iso kastelualusta, esimerkiksi foliovuoka. Taittele laatikon pohjalle alimmaksi sanomalehtipaperia imemään kosteutta. Asettele kasvit koon mukaan sopiviin kohtiin, korkeimmat keskelle ja matalat reunoille. Nosta laatikko pöytäkoristeeksi, ikkunalaudalle tai vaikka eteisen penkille. Joulutähti viihtyy lämpimässä ja vedottomassa paikassa niukasti mutta tasaisesti kasteltuna.

Iso vanerilaatikko 24,90 e ja pieni 18,90 e, Granit. Kay Bojesenin Lovebirds-lintupari 99 e, Stockmann. Rifle Paperin kortit 3,50 e/kpl, Moko. Finnvard-pukkijalat 25 e/kpl, Ikea. Pöytälevy tehtiin vanhoista laudoista ja maalattiin valkoiseksi Tikkurilan Helmi-kalustemaalilla.

Kuva Piia Arnould

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 12/2014