Kia suunnitteli työkotiin unelmiensa keittiön. Värin valinta oli vaikeaa. "Halusin kylmän ja kovan betonilattian vierelle vaaleanpunaisen sävyn, koska keittiö on ilottelun tila." Keittiö suunniteltiin ja toteutettiin Nixi-Keittiön kanssa.
Kia suunnitteli työkotiin unelmiensa keittiön. Värin valinta oli vaikeaa. "Halusin kylmän ja kovan betonilattian vierelle vaaleanpunaisen sävyn, koska keittiö on ilottelun tila." Keittiö suunniteltiin ja toteutettiin Nixi-Keittiön kanssa.

Bella Table -ruokayhteisö ja .TEBIAN-huonekalubrändi sulautuvat yhteen Kia Arpian ja Teppo Lakaniemen pullantuoksuisessa työkodissa, jonne kutsutaan ystävät ja asiakkaat. Kotona Vallilan kaksiossa testataan kalusteprototyyppejä.

1/ Unelmien työkoti

Kia: Pidämme Vallilassa sijaitsevasta kaksiostamme, mutta pienessä kodissa ei mahdu viihdyttämään ystäviä. Etsimme pitkään suurempaa asuntoa, kunnes keksimme remontoida Tepon verstaan yhteyteen Bella Table -keittiön sekä Tebianin showroomin. "Työkoti" valmistui maaliskuussa 2022, ja se on ollut unelmien täyttymys. Tuotin puolentoista vuoden ajan kaiken sisällön kodistamme, kokkasin pienessä kotikeittiössämme ja kuvasin ruoat ikkunalaudalla. Kun Teppo tuli kotiin, kaikki oli levällään. Uudessa työkeittiössä on tilaa ja valaistus on suunniteltu kuvaamista varten. Epäsuora valaistus ei tuota varjoja, ja värilämpötilaa sekä voimakkuutta saa säädettyä. Halusimme tehdä paikasta mahdollisimman kodikkaan. Ystävät käyvät täällä viikoittain syömässä. Kun Tepon asiakkaat tulevat showroomille, saattaa tarjolla olla myös testikeittiön herkkuja, kuten tuoretta pullaa.

Taiteilija Riiko Sakkinen teki Candy Theory -taulun inspiraationaan Tepon rakkaus karkkiin sekä heidän käymänsä keskustelu candy-sanan merkityksistä. Buddy-tuoli on Tepon suosikki. Lucid-apupöytä, Amélie Pelage -daybed, Opus-kirjavaunu ja Phidias-sohvapöytä, .TEBIAN.

2/ Elämäntapana yrittäjyys

Teppo: Vietämme suurimman osan ajastamme työkodilla, ja Vallilan kaksiosta on tullut lähinnä nukkumapaikka. En koe tekeväni liikaa töitä, vaan työ on minulle elämäntapa. Muotoiluun inspiraatio lähtee usein tarpeesta. Tuon prototyypit työpajalta kotiin, jotta näen ne käytössä. Laitan aina Kian ja vieraat testaamaan tuoleja. Pyydän heiltä mielipiteitä ja haluan keskustella protoistani, vaikka niiden ulkonäkö ei yleensä muutukaan valmiisiin versioihin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työkodilta on 1300 askelta kotiin. Tulen töihin kävellen, Kia usein kauppahallin tai kaupan kautta Vespalla. Emme edes yritä tehdä eroa työn ja vapaa-ajan välillä. Jos haluamme päästä irti töistä, lähdemme luontoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Protean-taso on yksi suosituimmista .TEBIAN-huonekaluista. Maalaus on Olli Piipon Black Spray on Red Paint (2020).

3/ Harkittuja valintoja

Kia: Teppo tekee kaiken pieteetillä ja hän on opettanut minulle kärsivällisyyttä sisustamisessa. Välillä hän kehottaa omia asiakkaitaankin harkitsemaan ennen ostosta. Ennen halusin, että kaikki on heti valmista. Nyt katselemme mieluummin tyhjää seinää kuin täytämme sen nopeasti sisustusjulisteella. Toisaalta Teppo ei hirveästi harkitse, jos puhutteleva teos osuu kohdalle. Kun lähdemme kaupunkilomalle, Tepolla on lista gallerioista ja minulla antiikkiliikkeistä. Olen antanut itselleni luvan ostaa käytettyjä astioita niin paljon kuin haluan. Ranskalainen vintage on juttuni.

Olemme viehättyneet Vallilaan työläistunnelmaan ja vanhoihin taloihin. Arjessa haluamme asua kaupungissa palveluiden äärellä, mutta haaveilemme vapaa-ajan asunnosta. Tulevaa mökkiä varten olen jo täyttänyt yhden verkkovaraston vanhoilla huonekaluilla, astioilla ja pellavaisilla laudeliinoilla.

Teppo unelmoi Poul Kjaerholmin PK22-nojatuolista, mutta minulla ei ole ostoshaaveita. Kun asuu muotoilijan kanssa, saa unelmiensa huonekalut. Teppo suunnitteli minulle hapanjuurileivän viiltojen tekemiseen tarkoitetun lame-viiltäjän. Niitä on nyt myynnissä .TEBIAN-verkkokaupassa.

Kia on heikkona vintageastioihin, joille on oma kaappi työkeittiössä. Hän osti muutamalla eurolla Arabian yli sata vuotta vanhan Speranza-lautasen, jonka arvo selvisi jälkeenpäin.

4/ Inspiraatiota taiteesta 

Teppo: Kirjat ovat intohimoni, mikä näkyy sisustuksessamme. Ostan niitä matkoilta. Viimeiselle reissulle annoin itselleni luvan ostaa vain kolme kirjaa. En lue kaunokirjallisuutta vaan taide- ja valokuvakirjoja, joita voin tutkia aina uudelleen. Myös valokuvaus on aina ollut läsnä elämässäni. Kun Kia ottaa monta kuvaa, minä suunnittelen kauan yhtä otosta. Toisaalta tykkään olla tarkkailijan roolissa kameran takana sen enempää suunnittelematta ja vain olemalla hetkessä.

Pidän kaikenlaisesta taiteesta, se tuo minulle iloa elämään. Huonokin taide inspiroi eteenpäin. Olen tartuttanut kiinnostuksen taiteeseen myös Kialle. Kirjat ja taideteokset edustavat pysyvyyttä kertakäyttökulttuurin maailmassa.

Teppo onnistui saamaan Andre Saraivan Dream Concert 1 (2018) -serigrafiateoksen, joita on tehty vain sata kappaletta. Siinä mainituilla bändeillä on kaikilla merkitys Tepon elämässä. Pieni taulu on Eeva Lietosen Uusi villahuppu (2021). Puukuutio on oma "terapiatyö". Tepon isä sai lasisen maapallon koululaisena. Opus-kirjahylly ja Phidias-lasipöytä, .TEBIAN.

5/ Ruokaa rakkaalle

Kia: Teppo osti Vallilan asunnon 14 vuotta sitten, jolloin sen seinät loistivat punaisina. Kun muutin sinne kuusi vuotta sitten, keittiö oli ainut huone, jota ei ollut vielä remontoitu. Se oli "meant to be". Viisi muuttolaatikkoani keittiötarvikkeita tarvitsivat kodin. Maksimoimme kapean ja pitkän tilan 40 cm leveillä kaapistoilla, joilla saimme laskutilaa koko keittiön pituudelta. Vaihdoimme samalla neljän hengen ruokapöydän kahden istuttavaan. Elimme vuoden ilman kaapinovia, koska emme osanneet päättää sopivia.

Teppo herättää minut joka aamu pusulla ja itsetehdyllä aamiaisleivällä. Olen onnellinen, että hän on suhteemme aikana kasvanut arvostamaan ruokaa. Teppo syö kaikkea, mutta nykyään hänellä on enemmän mielipiteitä. Jos teen uutta ruokaa, voin nähdä Tepon ilmeestä 5-10 sekunnissa, onko se onnistunut. En voisi olla ihmisen kanssa, joka ei arvostaisi ruokaa. Se on rakkauden kieleni. Ruoanlaitto on minulle suurempi elämys kuin syöminen. Kimmoke ruoanlaittoon lähti pastasta, jonka tekeminen on meditatiivista. On maagista, kuinka vedestä ja jauhosta tehdystä pehmeästä pallosta voi tehdä puolessa tunnissa jotain niin ihanaa.

Kaksion keittiö remontoitiin kolme vuotta sitten. "Olen keräilijäluonne, mutta Bella Tablen myötä olen alkanut unelmoida minimalistisesta kotikeittiöstä, yhdestä leikkuulaudasta ja keittiöveitsestä. Koti on lepopaikka, ja haluan että siellä kaikki on funktionaalista." Kia sanoo. Keittiötaso Fenix. Puiset Ratio-leikkuulaudat .TEBIAN. Ruokapöytä on ravintola Gröniin suunniteltu malli ja sen edessä TF45-jakkara. Seinällä Sami Havian työ Hills (2014).

Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 09/2022.

Fakta

Asukkaat

Bella Table -ruokayhteisön perustaja Kia Arpia sekä muotoilija ja .TEBIAN -huonekalubrändin perustaja Teppo Lakaniemi.

Koti

58-neliöinen kaksio, vuonna 1926 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Vallilassa. Asunnossa on kaksi huonetta, keittiö ja kylpyhuone. Valmistuessaan 1926 Sture oli asuntotuotannon parhaita saavutuksia ja talossa oli alusta lähtien mm. keskuslämmitys. Talo oli tuolloin myös Helsingin suurin rakennus kunnes vuonna 1931 valmistunut eduskuntatalo meni ohitse.

Kian ja Tepon työtila sijaitsee Vallilassa, vuonna 1938 rakennetussa teollisuuskiinteistössä, joka toimi aikoinaan tekosilkkikutomona. Yhteisessä 80 neliön työtilassa on Bella Table -studiokeittiö sekä .TEBIAN-showroom. Seinän takana Tepolla on erillinen 120 neliön paja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla