Tänä vuonna päätin, että minusta tulee hyötypuutarhaviljelijä. Laitoin maaliskuussa ikkunalaudalle siemenet itämään kuten kunnon kansalainen.

Vierailin hyvissä ajoin hyötypuutarhakaupassa. Myyjä aisti heti asiakkaansa ”taidot” ja ryhtyi kannustamaan härkäpapujen ja raitajuurten kanssa. Hän, taatusti kokenut viljelijä, alensi itsensä kaltaisekseni kokeilijaksi. Lähdin leikkiin mukaan. Olimme samaa pataa. Ostin aivan hirveät määrät siemeniä. Liikaa.

Taustalla oli isompi haave. Mökin puutarha oli tuntunut jotenkin tyhjältä, koska kasvimaa oli ollut niin pieni. Pieni perunamaa sen sijaan oli aina ollut kuin yksi pihan ”huoneista”, jonne oli mukava käyskennellä. Uusi hyötypuutarha sisustaisi pihan uusiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksi edeltävää sukupolvea oli viljellyt mökillä juureksia ja yrttejä. Tulppaanit olivat heidän jäljiltään. Nyt oli minun vuoroni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toki jännitti. Olinhan juuri onnistunut tappamaan lyhyen ajan sisällä kolme koristepuuta. Kumkvattipuu kuoli siihen, että siirsin sen isompaan ruukkuun ja vaihdoin mullat. Kuulemma olisivat pitäneet ahtaasta, ja mullanvaihto tapahtui väärään aikaan.

Tavaratalosta ostettu sisustuksellinen oliivipuu pudotti puolet lehdistään ennen kuin olin saanut sen kotona ulos kääreestään.

Olin lukenut, että jos kasvi tai puu sairastuu, ne varoittavat mullan kautta toisia kasveja uhasta. Meillä kasvit varoittivat itse itseään saapuessaan kynnyksen yli.

Mutta kun siemenet alkoivat itää kaikilla ikkunalaudoilla, kodista tuli kuin viherhuone. Jostain syystä joukkokuolemaa ei tapahtunutkaan. Kesäkurpitsan taimet kasvoivat silmissä.

Nyt mökillä hyötypuutarhasta on tullut perunamaan viereen kuin uusi huone. Ymmärrän nyt mummoani, jonka muistan aina kastelemassa pelargoneja. Aamulla kun herään, juoksen ensimmäisenä pikkuruiseen hyötypuutarhaani. Se on uusi kaverini. Olen valmis tukemaan sitä elämän myötä- ja vastoinkäymisissä.

Toimittaja Hanna Jensen yrittää sisustaa, mutta ei tahdo onnistua.
Hanna Jensenin kolumni julkaistiin Glorian Kodissa 7/2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla