Riipputuolia, ryijyä, kultaa ja kuparia. Persoonallista keramiikkaa, jäähyväiset mustavalkoiselle ja modernimpaa rottinkia. Muun muassa näistä kaikista oli Habitare 2015 tehty. Kurkkaa Glorian Kodin valitsemat 10+1 mieleenpainuvinta Habitare-pongausta!

1. Riipputuolien näyttävä paluu

Riipputuolit ovat olleet tämän vuoden suosikkijuttu. Pipsa Poikkisen ja Sanni Sipilän suunnittelema Kiepaus-riipputuoli valittiin Habitare-suunnittelukilpailun jaetun ykköspalkinnon toiseksi voittajaksi. Kiepaus on ääntä vaimentavaa materiaalia, joten sen sisällä istuja saa olla piilossa ja rauhassa, eikä se kattoon kiinnitettävänä vie ollenkaan lattiatilaa.

 

2. Modernin ryijyn monet muodot

Huippusuosittujen ryijyjen muodot ja materiaalit löytävät kokoajan uusia ulottuvuuksia. Taitoliiton Tekemisen iloa -malliston seinätekstiili ihastuttaa hentoisen herkällä olemuksellaan. Elina Heleniuksen ja Saara Renvallin suunnittelema kevyt ryijy kuuluu Taitoliiton jäsenjärjestöjen kurssien tee se itse -mallistoon. Hanna Anosen vanha tuttu, mdf-paloista valmistettu Ripsiraita-matto, näyttää erityisen hyvältä seinälle nostettuna. Lattialle suunniteltu saattaakin olla tietämättään seinälle tehty! Ripsiraidan seurana näkyvät myös kauniit Koru-mobilet.

 

3. Keramiikkatyöt, joissa on vitsiä

Laura Pehkosen Pickles-keramiikkatyöt ovat samaan aikaan hullunkurisia, kauniita ja tyylikkäitä. Hämmästyttävän paljon HK:n Sinistä muistuttavat persoonalliset posliinimaalatut keramiikkatyöt ovat kodin sisustuksessa varmoja keskustelun herättäjiä!

 

4. Modernia rottinkia

Aino Michelsen suunnitteli rottinkisen Mai-tuolin vietnamilaisia punontatekniikoita kunnioittaen.  Persoonallinen muotoilu ja kaunis punoskuviointi vievät rottinkituolin astetta tyylikkäämmälle levelille. Kaunistaa niin parvekkeen, terassin kuin olohuoneenkin.

 

5. Oivaltavaa säilytystä

Anni Pitkäjärven oivaltava Pinna-naulakko muistuttaa vanhojen kärryjen rengasta, eikä sen nerokas käyttötarkoitus siten aukea ihan ensimmäisellä vilaisulla. Kokeile eteisen lisäksi myös makuuhuoneeseen ja kylpyhuoneeseen!

 

6. Printti on  kaikkialla!

Tämä näky pysäyttää katsojansa hämärässä huoneessa. Simo Serpolan Ink-valaisimen lasipintaan on printattu pala taivasta. Valaisinta löytyy tietenkin, taivaankappale kuin on, kattoversiona, mutta myös taideteoksestakin käyvänä seinäversiona.

 

7. Nappaa nokoset

Harri Koskisen juuri päivitetty Day Bed on päällystetty astetta tyylikkäämmällä, neuloskuosin saaneella uimapatjalla. Tyylillisesti se sopii yhtä mainiosti moderniin kivitaloon kuin perisuomalaiseen rantasaunaan.

 

8. Suosikkisävyjen uudet aluevaltaukset

Sisustuksessa huikeaan suosioon yltäneet kullan, kuparin ja messingin sävyt jatkavat voittokulkuaan ja valtaavat odotetusti nyt myös keittiön ja kylpyhuoneen. Kitzenin maahantuomat rosterialtaat ja Tapwellin hanat ja suihkut näyttävät tyrmäävän upeilta tummassa ympäristössä. Kuparin sävyinen RejDesignin Domo-kuivauspatteri on kylppärin ja kodinhoitohuoneen käytännöllinen kaunistus.

 

9. Ovi kuin kivi

Scavolinin Liberte Mente -keittiön ovet ovat keraamista laattaa joka tuo suositun rosoiselta näyttävän pintakuosin vihdoin keittiön välitiloista ja pöytäpinnoista oviin. Kodinkoneet ovat Gaggenaun.

 

10. Lipaston koreat vaatteet

Tiedättekö mikä on julistettu loppuneeksi? Mustavalkoinen kalsea sisustuskausi. Sitä sopii juhlistaa Esko Ihalaisen ihastuttavan leikkisällä ja värikkäällä Shingly-lipastolla, joka on sisustuksen lyömätön karamelli! Sopii niin makkariin, olkkariin kuin eteiseenkin - eikä varmasti jätä ketään kylmäksi. Huomaa myös trendikkäät tippavetimet.

 

+ Bonus: Ikean Sinnerlig on hitti

Kyllä, Ilse Crawfordin Ikealle suunnittelema Sinnerlig-sohva oli myös Habitaren eri osastoilla hyvin edustettuna. Luonnonmateriaaleista valmistettu punossohva näyttääkin olevan syksyn Ikea-hitti, eikä syyttä: edullinen sohvasänky uppoaa varsin täydellisesti skandinaaviseen sisutusmakuun.

Äijälät syövät usein takapihan terassilla. Aurinkoisella säällä terassin päälle lasketaan Markilux-markiisi. Pihalle on suunnitteilla verstaan ja kasvihuoneen yhdistelmä.
Äijälät syövät usein takapihan terassilla. Aurinkoisella säällä terassin päälle lasketaan Markilux-markiisi. Pihalle on suunnitteilla verstaan ja kasvihuoneen yhdistelmä.

Muotoilijapari Enni ja Teemu Äijälälle kaksikerroksinen talo on kodin lisäksi työnäyte.

Asukkaat: muotoilukonsultit Enni Äijälä ja Teemu Äijälä sekä lapsi Väinö.

Koti: Vuonna 2015 rakennettu paritalon puolikas Helsingin Metsälässä. Kodissa on 170 neliötä. Piharakennuksessa on sauna ja varastotilaa.

Muotoilutoimisto Äijälä & Äijälän perustajat Enni ja Teemu Äijälä suunnittelivat perheelleen Helsingin Metsälään kodin, jossa pääsivät hyödyntämään osaamistaan monipuolisesti. Kodin sisustuksessa Äijälät eivät tee kompromisseja vaan ovat ilman, kunnes sopiva löytyy.

Miten päädyitte rakentamaan paritalon Metsälään?

Enni: Omakoti- tai paritalo oli yhteinen haaveemme. Kun tuttavaperhe palasi Suomeen, heillä oli samanlaisia suunnitelmia ja päädyimme etsimään tonttia yhdessä.

Teemu: Keskuspuiston läheisyys tekee Metsälästä lapsiperheelle mieluisen alueen. Lisäksi matka Helsingin keskustaan kestää junalla vain seitsemän minuuttia.


Enni Äijälä ja puoliso Teemu ostivat uuteen kotiin täydellisen sohvan. Italialaisen Living Divanin mukavaa ja tyylikästä palasohvaa voi muokata mieleisekseen. Missoni Homen tyynyt ja peite korostavat sohvan sävyä. Takka on jatkuvassa käytössä, mutta toisinaan tunnelmaa tuovat kynttilät. Ikkunoista näkyy terassille ja takapihalle.


Olette molemmat muotoilijoita. Mikä oli työnjakonne yhteisen kodin suunnittelussa?

Teemu: Enni vastasi projektista, mutta koska kyse on yhteisestä kodista, hän kehitti suunnitelmiaan kommenttieni pohjalta.

Enni: Olemme olleet Teemun kanssa yhdessä kauan, ja makumme ovat hioutuneet yhteen. Naapuri ja minä suunnittelimme paritalon, jonka asunnot ovat toistensa peilikuvia. Tyylillisesti arkkitehtuuri on saanut vaikutteita tanskalaisesta ja brittiläisestä modernista tiilirakentamisesta, jossa ulkomuoto on pelkistetty äärimmilleen. Halusimme selkeän kodin, joka on kuin viivoittimella piirretty ja muistuttaa perinteisiä latoja.


Keittiö on samaa tilaa olohuoneen kanssa. Keittiön kulmasta kuljetaan ovettomaan ruokakomeroon, jota Enni kutsuu Muumimamman varastoksi. Itse suunniteltu ruokapöytä on valettu betonista, Eames-tuolit ovat Vitran. Puuveistos on kuvanveistäjä Raimo Äijälän omakuva. Liesituuletin Franken ja altaan hana Citterion E-sarjaa. Avohyllyssä on myös Ennin suunnittelemia astioita.


Millaisia rakennusmateriaaleja valitsitte?

Enni: Talo on toteutettu harvoista tarkoin valituista materiaaleista: betonista, tammesta, lehtikuusesta ja sinkistä, jotka kestävät aikaa. Pääsimme käyttämään materiaaleja, joita ei Suomessa usein näe ja joiden elinkaari on huomattavasti normaalia pidempi. Hyvä esimerkki on Rheinzinkin valmistama sinkkikatto, joka on käytännössä täysin huoltovapaa, kuten myös julkisivussa käytetty Wienerbergerin käsinlyöty tiili. Kummankin elinikä lähenee sataa vuotta.


 

 


Potiuksen valmistamien betoniportaiden päässä, yläkerran tasanteella odottaa Raimo Äijälän puuveistos, jonka mallina Enni poseerasi tyttönä. Enni suosii näyttäviä viherkasveja. Osa suojaruukuista on ulkokäyttöön tarkoitettuja, mutta toimivat pyörien päällä sisälläkin. Portaiden päällä olevat valaisimet ovat Lampe Grasin ja seinävalaisimet Nemon. Harmaa betoni on Ennin mielestä hyvä tausta väreille. Makuuhuoneen kattovalaisin ja sängyn tekstiilit ovat Missoni Homen. Wire-lattiavalaisin on Design House Stockholmin.


Kattoikkuna antaa luonnonvaloa yläkerran kylpyhuoneeseen. Käsienpesualtaat ovat Laufen, hanat Hansgrohen Citterio E-sarjaa, ja kaapit itse suunniteltuja. Kivimassa-amme on Laattapisteen Balteco. Seinään upotettu suihku on Hansgrohen. Lattialaatat ovat Marrakech Designin Milano-sementtilaattaa. Seinissä on Laattapisteen Fasetti-laattaa. Pyyhkeet ovat Missoni Homen.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 2/2018 ilmestyneestä jutusta Tiilinen taidonnäyte.

 

Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.

Pienet rakennukset ovat nyt trendikkäitä. Mitä minimökistä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon?

1/ Valmismökki vai mittatilaustalo?

Minimökki on oiva lisätilan tuoja vapaa-ajankotiin. Kesäpaikassa se voi toimia vierasmökkinä tai vaikkapa nukkumapaikkana perheen lapsille. Monilla valmismökkitoimittajilla on omat minimökkimallistonsa, ja ne tekevät myös muokattuja versioita malleistaan.

Jos valmismalleista ei löydy juuri mieleistä, tilaa kuvat suunnittelijalta ja teetä työ rakennusfirmalla. Hinnoittelut vaihtelevat, eikä näissä kahdessa vaihtoehdossa ole välttämättä kovin suurta eroa.

2/ Tehokasta tilankäyttöä

Koska pienten mökkien neliömäärä on vähäinen, kannattaa jokainen sentti miettiä tarkkaan. Jos olet aikeissa rakentaa alle yhdeksän neliön aitan tai vierasmajan, hyödynnä huonekorkeutta. Matala parvi ei vie rakennusneliöitä, mutta tuo tilaan asumismukavuutta.

Parvelle johtavien portaiden alapuoli kannattaa hyötykäyttää säilytystilana. Pienessä tilassa on mukava piilottaa tavarat kaapin ovien taakse, minimalistisesti sisustettu tila näyttää todellista suuremmalta.

3/ Terassilla lisämukavuutta

Iso ikkunapinta tuo pieneen mökkiin reippaasti lisää tilantuntua, ja yhteys luontoon tuntuu konkreettisemmin. Kun vielä lattiapinta jatkuu visuaalisesti samanhenkisenä tai samassa suunnassa terassilaudoituksen kanssa, tuntuvat mökin neliöt helposti tuplaantuvan.

Lupakäytännöt vaihtelevat terassien pinta-aloissa kuntakohtaisesti, joten niissä kannattaa olla tarkkana. Aurinkokatos tai helposti ylös nostettava purjemainen aurinko- ja sadesuoja lisää terassin käyttöaikaa.

4/ Kalustus kuntoon

Hanki pikku mökkiin muunneltavia huonekaluja. Vuodesohvat ja istuimina tai pöytinä toimivat säilyttimet ovat oivia pieneen tilaan. Seinälle kipattava sänky vapauttaa lattiatilan käyttöön päiväksi. Niitä valmistaa muun muassa Puulon. Hanki ruokaryhmä ja pinottavia tuoleja, jotka toimivat myös ulkona. Hyvin mietityt kiinteät säilytysratkaisut tuovat pieneen tilaan tehokkuutta ja tilantuntua, ota siis myös seinäpinnat tehokäyttöön. Lattialle sopivat helposti pudisteltavat kevyet villamatot – ahkerasti pihalla ramppaavat jalat tuovat kesäaikaan hiekkaa ja roskaa sisälle.

5/ Sääntöviidakko vaihtelee

Selvitä, mikä on oman kuntasi lupapolitiikka: minkä kokoinen mökki vaati rakennusluvan, mistä riittää ilmoitus ja mitä voi rakentaa omin luvin. Nämä vaihtelevat kunnittain. Joskus pikkumökin neliöt määrittelee tontin rakennusoikeus.

Ilmastointiasiat mietityttävät monia, erityisesti koneellisesta ilmastoinnista ja sen haitoista keskustellaan paljon. Ympärivuotiseen vapaa-ajanasuntoon tulee yleensä säädösten vuoksi hankkia koneellinen ilmastointi, mutta mikäli neliöitä on alle 50, painovoimainen ilmastointi riittää.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 5/2018.