Portugalin Portosta on kaikessa hiljaisuudessa tullut kulinaristien suosima kohde, joka kilpailee Portugalin parhaiden ruokakaupunkien titteleistä.

Kaupungista on lyhyt matka viinitiloille Douron laaksoon ja pohjoiseen pirskahtelevien vihreiden viinien Minhoon. Viinitiloilla poimitaan rypäleitä myös kuohuviineihin, joiden suosio on kasvussa. Portoon houkuttelevat edullinen hintataso, mutkaton ilmapiiri ja häikäisevät kaupunkimaisemat Dourojoen molemmin puolin Atlantille asti. Unescon suojelemaa vanhaakaupunkia Ribeiraa pidetään ulkomailla jopa Eiffel-tornin veroisena nähtävyytenä. Matkailuryntäys on yllättänyt työteliäät ja vaatimattomat portolaiset. Turistit otetaan vastaan avosylin, ovathan he kannatelleet kaupunkilaisia pahimman laman yli. Ota talteen parhaat ravintola- ja hotellivinkit Portosta.

Ravintolat

DOP

Portugalin Masterchef-ohjelman tuomarikokin Rui Paulan fiini ravintola, joka avattiin entisöityyn luostariin aivan Porton keskustaan. Samassa rakennuksessa sijaitsee nuorten taiteilijoiden keskus.

ruipaula.com/web/dop/apresentacao

Zé Bota

Sympaattinen perheravintola hämyisällä kujalla 1800-luvun vankilaan perustetun, käymisen arvoisen Valokuvakeskuksen lähellä. Lounasvaihtoehdot maksavat alle kympin. Yleensä myös illallisaikaan Ze Botaan jonotetaan.

zebota.com.pt

Book

Portolaisille rakkaan kirjakaupan tiloihin perustettu trendiravintola, jossa yhä edelleenkin on kirjahyllyjä. Ravintolaan on ollut pitkä odotuslista, mutta Bookin nurkille on avattu useita muita kokemisen ja näkemisen arvoisia ruokapaikkoja sekä baareja. Näissä kortteleissa yöelämä jatkuu aamutunneille saakka.

restaurantebook.pt

O Comercial

Porton upeimpiin nähtävyyksiin kuuluu 1800-luvun pörssipalatsi Palácio da Bolsa. Varsinkin kultainen arabisali on niin hieno, että kaupungin arvovieraatkin vastaanotetaan täällä. Liituraitamiehiä vilahtaa pörssirakennuksen siirtomaahenkiseen, kartoin ja azulejoin sisustettuun ravintolaan O Comercialiin. Alkupalan, pääaterian ja jälkiruuan lounas tarjoillaan 15 eurolla.

ocomercial.com

Rei Dos Galos de Amarante

Tunnelmallinen kansanravintola, jonne portolaiset pakkautuvat syömään isoissa kasareissa muhinutta sisälmyspataa Porton tapaan, tripas à moda do Porto. Jos sisälmykset arveluttavat, perhepaikan ruokalistalta löytyy muita paikkakunnan tyypillisiä keitoksia.

facebook.com/reidosgalosdeamarante?rf=489836961037536

Cafeina

Tyylikäs portugalilaisen ruoan ravintola Fozin hienostokaupunginosassa

cafeina.pt

Salta o Muro

Kala on kuningas, merenelävät kuningattaria iloisessa pikkuravintolassa aivan Matosinhosin hiekkarannan tuntumassa. Pulleat tursaat ja rapeat sardiinit saapuvat suoraan paikallisilta kalastajilta. Näissä Matosinhosin rantakortteleissa voi kierrellä monissa meren antimille pyhitetyissä paikoissa kaikkeen makuun ja kukkaroille.

http://saltaomuro.pt/pt

Esplanada Marisqueira

Taskuravut ja hummerit heiluttelevat saksiaan Matosinhosin vanhimman meriruokapaikan vesitankeissa. Valkoiset pöytäliinat ja sulavakäytöksiset tarjoilijat juhlistavat tunnelmaa.

esplanadamarisqueira.com

A Regaleira

Portolaiset väittelevät ponnekkaasti, missä syödään kaupungin tunnusomaista herkkua, uunileipä francesinhaa. Se on tuhdisti juustolla ja kananmunalla kuorrutettua sekä perinteisimmillään lihoilla ja makkaroilla täytetty kerrosleipä. Komeuden päälle kaadetaan pikanttia olutkastiketta, ja leipä huuhdotaan alas kirpaisevan kylmällä oluella. Francesinha keksittiin väitetysti ravintola A Regaleirassa, kun Ranskassa siirtolaisina työskennelleet paluumuuttajat kehittivät oman versionsa croque monsieurista. Leivässä rapsahtaa herkullisesti, ja kastike on sopivan tuimaa. Hiukan nukkavierussa paikassa on autenttista tunnelmaa, ja ystävälliset liivipukutarjoilijat puhuvat mielellään englantia.

facebook.com/pages/Restaurante-a-Regaleira/610817205598762

Capa Negra

Suosittu ravintola laajan näköalapuiston ja lasten temmellyspaikan Palácio do Cristalin naapurustossa. Capa Negra kilpailee erilaisin uunileipäversioin kaupungin parhaan francesinhan tittelistä. Myös kattava menu muita portugalilaisia koko perheen suosimia ruokia.

capanegra.com/

Hotellit

Grande Hotel de Paris

Porton ihastuttavin historiallinen hotelli on myös koko porvariskaupungin vanhin. Grande Hotel de Paris avattiin 1877 pohjoisen kukoistavaan talouskeskukseen eikä romanttinen interiööri ole noista ajoista muuttunut. Hotellin sijainti on erinomainen keskustan useiden tärkeiden nähtävyyksien läheisyydessä. Naapuruston entiset tukkukauppiaiden kadut Galeria de Paris, Rua Cândido dos Reis sekä Rua Conde Vizela ovat yöelämän ykköspaikkoja, joihin väki alkaa virrata vasta vähän ennen puoltayötä.

hotelparis.pt/PT/index.php

Grande Hotel Porto

Aateliston aikoinaan suosima yläluokkainen hotelli 1800-luvun lopulta sopii shoppailijalle, joka nauttii löytöretkeilystä lähistön kenkä- ja vaateputiikeissa. Hotelli sijaitsee Rua de Santa Catarinan suositulla kävelykadulla. Ostoskeskus Via Catarina samalla kadulla on auki iltayhdeksään, kun putiikit sulkeutuvat klo 19. Maineikas Bolhãon kauppahalli sijaitsee kulman takana.

grandehotelporto.com/pt/

Ribeira do Porto Hotel

Tämän paremmaksi sijainti ei taida muuttua, jos mielii nukkua Unescon suojeleman vanhankaupungin Ribeiran kujilla aivan Douron rantapenkalla. Hotellista on vain askel Ribeiran keskusaukiolle.

ribeiradoportohotel.com/ribeira-do-porto-hotel.html

O Pão de Açúcar

Arkkitehtuurin ystävät rakastavat 1940-luvulla valmistunutta rakennusta, jonne avattiin tämä retrohotelli. Kierukkamaisesti nouseva portaikko on kuvauksellinen. Hotelli sijaitsee lähellä portolaisten keskeistä Avenida dos Aliadosin varren aukiota ja komeaa kaupungintaloa.

paodeacucarhotel.pt/en/index.htm

Vitoria Village

Monien Porton uusien hotellien tavoin myös tämä hotelli on osin kunnostettu vanhasta. Vitoria Village sijaitsee alakaupungissa Baixassa kahden hyvin erilaisen kadun välissä. Rua da Vitorialla näkee vielä karheaa portolaista työläisperheiden elämää, kun taas juuri remontoidusta kultakauppiaiden Rua das Floresista tehdään kovaa kyytiä turistien suosimaa kävelykatua. Hotellissa on iso sisäpiha.

vitoriavillage.com

Palácio do Freixo

Freixon Versailles -tyyppinen palatsi on paitsi hotelli myös kansallinen monumentti. Rakennuksen suunnitteli Portoon asettunut italilalainen arkkitehti Nicolau Nasoni. Freixon hotellihuoneet on kunnostettu entiseen saippuatehtaaseen, ja uima-allas sijoitettiin aivan Dourojoen rannalle. Tänne on keskustasta matkaa, mutta hotelli tarjoaa kuudesti päivässä kuljetuksen vanhaankaupunkiin.

pestana.com/pt/hotel/freixo-palace

Vincci Porto

Mahtavaan vanhaan kalapörssiin äskettäin remontoitu hotelli kerää kiitosta taitavasta avant garde -toteutuksesta. Avara ja värikäs hotelli sijaitsee Dourojoen rannalla raitiovaunumuseon naapurissa. Tästä voi hypätä antiikkiratikan kyytiin kohti historiallista keskustaa Ribeiraa tai toiseen suuntaan Foziin.

www.vinccihoteles.com/eng/Hotels/Portugal/Oporto/Vincci-Porto

Lue lisää Portosta 17.6. ilmestyneestä Gloriasta!

Haluatko päästä nopeasti joulutunnelmaan? Suosittelemme näitä klassikkomarkkinoita.

Musiikin lumoissa Kööpenhaminassa
Kööpenhaminan Tivolin alue on jo itsessään hyvin viehättävä, mutta joulun aikaan se on suorastaan taianomainen. Pixie Band soittaa musiikkia, tarjolla on syötävää ja juotavaa, ja lisää aistinautintoja tarjoavat ilotulitukset sekä sadan tytön Lucia-kulkue. Hans Christian Andersen -joulumarkkinat (kuvassa) on erityisen lumoava kokonaisuus. Se löytyy Axeltorv-aukiolta, vastapäätä Tivolia.
visitcopenhagen.com

 

Lähiherkkuja Helsingissä
Tuomaan markkinat on Helsingin vanhin ja suurin joulutori. Viime vuonna markkinoilla vieraili 350000 ihmistä 95:sta eri maasta. Markkinoilla panostetaan erityisesti kotimaiseen paikallistuotantoon, hyvään ruokaan ja juomaan sekä laadukkaisiin lahjoihin. Ihastuttava vanhan ajan karuselli tarjoaa maksuttomia karuselliajeluita kaikille markkinavieraille. Tänä vuonna uutuutena on myös esiintymislava. Markkinat avautuvat lauantaina 2.12.
tuomaanmarkkinat.fi


Kuusen juurella Tallinnassa
Tallinnan joulumarkkinat järjestetään kauniissa vanhassa kaupungissa valtavan joulukuusen ympärillä. Tänä vuonna juhlitaan muuten kyseisen joulukuusen 575-vuotisjuhlaa. Tarjolla on virolaista jouluruokaa – porsaanpaistia, hapankaalia ja mustaamakkaraa sekä hehkuviiniä ja piparkakkuja. Markkinoilta voi ostaa myös laadukkaita käsitöitä ja muita perinteisiä lahjoja.
christmasmarket.ee


Jouluisesti Strasbourgissa
Strasbourg kutsuu itseään rohkeasti joulun pääkaupungiksi. Kaupungissa on yksi maailman vanhimmista joulumarkkinoista, ne on järjestetty vuodesta 1570 saakka. Nykyään markkinoita on kymmenessä eri paikassa pitkin kaupunkia, ja kojuja on yli 300. Place Kleberiltä löytyy perinteinen, erittäin suuri joulukuusi. Tänä vuonna markkinoiden vieraileva tähti on Portugali, joten tarjolla on runsaasti herkullisia pastéis de nata -leivonnaisia.
noel.strasbourg.eu


Tunnelmallisesti Berliinissä
Berliinissä voi käytännössä viettää aikaa joulumarkkinoilla vaikka koko joulukuun ajan. Tarjonnan paras on kuitenkin Gendarmenmarkt. Vieressä valvovat kirkot Deutscher Dom ja Französischer Dom luovat markkinoille upean tunnelman. Puiset kojut hehkuvat tunnelmaa ja pursuavat kiinnostavia ostoksia. Illalla tarjolla on elävää musiikkia laidasta laitaan.
visitberlin.de

Juttua muokattu 27.1.2017: lisätty tieto Tuomaan markkinoiden alkamispäivästä.
 

 

Turistialueiden ulkopuolella on toisenlainen Thaimaa. On hiljaisia pikkukaupunkeja, villiä luontoa ja vähän liiankin jännittäviä nähtävyyksiä.

Tuijotan epäuskoisena rinteessä olevaa aukkoa, joka näyttää mäyränkololta. Sinne olisi ahtauduttava. Kun oli kerrottu, että menisimme luolaan, olin odottanut jotain näyttävämpää. Ja sellaista, johon voisi astua suorin vartaloin. Nyt joudun pudottautumaan syvään, kapeaan ja pilkkopimeään kuiluun. Luola on kapea, kivikkoinen ja pohjalla on vettä. Välillä melkein vyötäröön, välillä nilkkoihin.

Seinillä ja katolla kimaltavat kivet, kun taskulampun valo osuu niihin. Ennen vedenalaisia putouksia luola madaltuu niin, että joudumme ryömimään taskulamput hampaissa. Onneksi vesi on sentään puhdasta enkä kärsi ahtaan paikan kammosta. Olen helpottunut kun tulvauhan vuoksi joudumme palaamaan takaisin muutaman sadan metrin jälkeen.

Uljasta – ja pelottavaa

Luksusmatkaa ja lekottelua en odottanutkaan, kun lähdin tutustumaan Nakhon Si Thammaratin provinssiin eteläisen Thaimaan itärannikolla. Alue on vielä melko neitseellinen turismin suhteen, joten tutustuimme potentiaalisiin nähtävyyksiin ikään kuin testiryhmänä. En enää koskaan naureskele pohjoismaisille turvallisuusmääräyksille.

Luolaa vielä pelottavampi kokemus varsinkin korkeanpaikankammoiselle oli Krung Ching -vesiputous, jonne kuljetaan sademetsässä Khao Luangin kansallispuistossa. Eväät repussa ihastelin matkalla sademetsän uljautta ja ihmeellisiä ääniä, kunnes opas pysähtyi ja irrotti jotain jalastaan.

Seinillä ja katolla kimaltavat kivet, kun taskulampun valo osuu niihin. Ennen vedenalaisia putouksia luola madaltuu niin, että joudumme ryömimään taskulamput hampaissa.

Varo lieroja

Takanani kävellyt Johan kirkaisi samaan aikaan. Viidakko vilisi verenimijälieroja, jotka livahtavat salamannopeasti kenkiin ja vaatteisiin, pureutuvat ihoon ja imevät itsensä täyteen verta pulleiksi etanoiksi. Omissa kintuissani ei näkynyt mitään, mutta opas kehotti riisumaan kengät. Siten kirkaisin minäkin.

Luonnon ihastelu jäi, välillä pysähdyttiin polttamaan lieroja irti ihosta. Inhoon yhdistyi silkka kauhu, kun lähdimme laskeutumaan jyrkkää rinnettä putousta kohti. Välillä rotkon reunalla oli kaiteen pätkiä, mutta ne heiluivat uhkaavasti tai olivat ruostuneet puhki. Kun lopulta pääsin sata metriä korkean putouksen juurelle, ei tehnyt eväitä mieli. Katselin komeaa putousta ja psyykkasin itseäni paluupatikointia varten.

Pinkkejä delfiineitä

Onneksi Khanomin seutu näytti myös lempeät puolensa. Oli ihanaa lillua tuntikausia merellä paikallisessa pitkässä kalastajaveneessä. Se kuljetti Thong Nod Baysta katsomaan harvinaisia vaaleanpunaisia delfiinejä, joita elää parinsadan yksilön suuruinen populaatio Thaimaanlahdella. Nimensä ne ovat saaneet siitä, että vanhempien delfiinien nahan sävy muuttuu hieman punertavaksi. Retkellä pääsi myös uimaan aution saaren paratiisirannalle. Koskematonta rantaa oli silmänkantamattomiin, toivottavasti kaikkea ei koskaan rakenneta täyteen hotelleja.

Pöydät runsaita ja koreita

Nakhonissa ei ole niin pientä kylää tai vaatimatonta kuppilaa, etteikö ruoka olisi erinomaista. Pöytään kannetaan jatkuvasti lisää uusia ruokalajeja. Etelä-Thaimaassa ruoka on mausteisempaa kuin pohjoisessa. Kalaa, äyriäisiä ja vihanneksia syödään paljon. Erinomainen paikka oli Chao Rue Nakhon Si Thammaratin kaupungin lähellä, samoin ruokatorilla oleva ravintola Krau Nai Nang. Erittäin suosittu aamiaispaikka on Ko-pi pääkadun varrella. Ihmeen paljon hoikat thait jaksavat syödä: aamiainen on todella runsas, ja pian sen jälkeen on vuorossa lounas lukuisine ruokalajeineen.

 

Varjonukkeja ja niellowarea

Jos haluaa hankkia paikallisia tuliaisia, Nakhonille tyypillisiä käsitöitä ovat metalliset nielloware-tekniikalla valmistetut kulhot ja pikkuesineet. Taidokkaita ovat myös nahasta leikatut ja maalatut varjonuket. Innokas shoppailija voi tietenkin tehdä löytöjä myös Nakhonin Tha Chang Roadilla. Koruliikkeiden anti ei ensin näyttänyt houkuttelevalta. Sitkeä kiertely kuitenkin palkittiin: yhdestä liikkeestä löysin oivan tuliaisen itselleni, värikkään cocktailsormuksen.

 

Omakotitalosta rantaresortiin

Yhden yön vietin Tree House Plus -nimisessä paikassa, tilavassa omakotitalossa, joka majoitti turisteja. Siistiä ja yksinkertaista. Krung Ching Resort sankan metsän keskellä taas toi etäisesti mieleen suomalaiset hirsimökit. Rannalla sijaitsevassa Khanom Hill Resortissa sain mukavan oman talon. Le Pes Villas Khanonissa on perheiden suosiossa, sillä siellä on erillisiä taloja ja isoja huoneistoja. Pelkistettyä, uutta ja siistiä. Ylellistä asumista tarjoaa suomalaisen Kati Häkkisen tyylikäs Aava Resort Khanonissa rannalla.