Portugalin Portosta on kaikessa hiljaisuudessa tullut kulinaristien suosima kohde, joka kilpailee Portugalin parhaiden ruokakaupunkien titteleistä.

Kaupungista on lyhyt matka viinitiloille Douron laaksoon ja pohjoiseen pirskahtelevien vihreiden viinien Minhoon. Viinitiloilla poimitaan rypäleitä myös kuohuviineihin, joiden suosio on kasvussa. Portoon houkuttelevat edullinen hintataso, mutkaton ilmapiiri ja häikäisevät kaupunkimaisemat Dourojoen molemmin puolin Atlantille asti. Unescon suojelemaa vanhaakaupunkia Ribeiraa pidetään ulkomailla jopa Eiffel-tornin veroisena nähtävyytenä. Matkailuryntäys on yllättänyt työteliäät ja vaatimattomat portolaiset. Turistit otetaan vastaan avosylin, ovathan he kannatelleet kaupunkilaisia pahimman laman yli. Ota talteen parhaat ravintola- ja hotellivinkit Portosta.

Ravintolat

DOP

Portugalin Masterchef-ohjelman tuomarikokin Rui Paulan fiini ravintola, joka avattiin entisöityyn luostariin aivan Porton keskustaan. Samassa rakennuksessa sijaitsee nuorten taiteilijoiden keskus.

ruipaula.com/web/dop/apresentacao

Zé Bota

Sympaattinen perheravintola hämyisällä kujalla 1800-luvun vankilaan perustetun, käymisen arvoisen Valokuvakeskuksen lähellä. Lounasvaihtoehdot maksavat alle kympin. Yleensä myös illallisaikaan Ze Botaan jonotetaan.

zebota.com.pt

Book

Portolaisille rakkaan kirjakaupan tiloihin perustettu trendiravintola, jossa yhä edelleenkin on kirjahyllyjä. Ravintolaan on ollut pitkä odotuslista, mutta Bookin nurkille on avattu useita muita kokemisen ja näkemisen arvoisia ruokapaikkoja sekä baareja. Näissä kortteleissa yöelämä jatkuu aamutunneille saakka.

restaurantebook.pt

O Comercial

Porton upeimpiin nähtävyyksiin kuuluu 1800-luvun pörssipalatsi Palácio da Bolsa. Varsinkin kultainen arabisali on niin hieno, että kaupungin arvovieraatkin vastaanotetaan täällä. Liituraitamiehiä vilahtaa pörssirakennuksen siirtomaahenkiseen, kartoin ja azulejoin sisustettuun ravintolaan O Comercialiin. Alkupalan, pääaterian ja jälkiruuan lounas tarjoillaan 15 eurolla.

ocomercial.com

Rei Dos Galos de Amarante

Tunnelmallinen kansanravintola, jonne portolaiset pakkautuvat syömään isoissa kasareissa muhinutta sisälmyspataa Porton tapaan, tripas à moda do Porto. Jos sisälmykset arveluttavat, perhepaikan ruokalistalta löytyy muita paikkakunnan tyypillisiä keitoksia.

facebook.com/reidosgalosdeamarante?rf=489836961037536

Cafeina

Tyylikäs portugalilaisen ruoan ravintola Fozin hienostokaupunginosassa

cafeina.pt

Salta o Muro

Kala on kuningas, merenelävät kuningattaria iloisessa pikkuravintolassa aivan Matosinhosin hiekkarannan tuntumassa. Pulleat tursaat ja rapeat sardiinit saapuvat suoraan paikallisilta kalastajilta. Näissä Matosinhosin rantakortteleissa voi kierrellä monissa meren antimille pyhitetyissä paikoissa kaikkeen makuun ja kukkaroille.

http://saltaomuro.pt/pt

Esplanada Marisqueira

Taskuravut ja hummerit heiluttelevat saksiaan Matosinhosin vanhimman meriruokapaikan vesitankeissa. Valkoiset pöytäliinat ja sulavakäytöksiset tarjoilijat juhlistavat tunnelmaa.

esplanadamarisqueira.com

A Regaleira

Portolaiset väittelevät ponnekkaasti, missä syödään kaupungin tunnusomaista herkkua, uunileipä francesinhaa. Se on tuhdisti juustolla ja kananmunalla kuorrutettua sekä perinteisimmillään lihoilla ja makkaroilla täytetty kerrosleipä. Komeuden päälle kaadetaan pikanttia olutkastiketta, ja leipä huuhdotaan alas kirpaisevan kylmällä oluella. Francesinha keksittiin väitetysti ravintola A Regaleirassa, kun Ranskassa siirtolaisina työskennelleet paluumuuttajat kehittivät oman versionsa croque monsieurista. Leivässä rapsahtaa herkullisesti, ja kastike on sopivan tuimaa. Hiukan nukkavierussa paikassa on autenttista tunnelmaa, ja ystävälliset liivipukutarjoilijat puhuvat mielellään englantia.

facebook.com/pages/Restaurante-a-Regaleira/610817205598762

Capa Negra

Suosittu ravintola laajan näköalapuiston ja lasten temmellyspaikan Palácio do Cristalin naapurustossa. Capa Negra kilpailee erilaisin uunileipäversioin kaupungin parhaan francesinhan tittelistä. Myös kattava menu muita portugalilaisia koko perheen suosimia ruokia.

capanegra.com/

Hotellit

Grande Hotel de Paris

Porton ihastuttavin historiallinen hotelli on myös koko porvariskaupungin vanhin. Grande Hotel de Paris avattiin 1877 pohjoisen kukoistavaan talouskeskukseen eikä romanttinen interiööri ole noista ajoista muuttunut. Hotellin sijainti on erinomainen keskustan useiden tärkeiden nähtävyyksien läheisyydessä. Naapuruston entiset tukkukauppiaiden kadut Galeria de Paris, Rua Cândido dos Reis sekä Rua Conde Vizela ovat yöelämän ykköspaikkoja, joihin väki alkaa virrata vasta vähän ennen puoltayötä.

hotelparis.pt/PT/index.php

Grande Hotel Porto

Aateliston aikoinaan suosima yläluokkainen hotelli 1800-luvun lopulta sopii shoppailijalle, joka nauttii löytöretkeilystä lähistön kenkä- ja vaateputiikeissa. Hotelli sijaitsee Rua de Santa Catarinan suositulla kävelykadulla. Ostoskeskus Via Catarina samalla kadulla on auki iltayhdeksään, kun putiikit sulkeutuvat klo 19. Maineikas Bolhãon kauppahalli sijaitsee kulman takana.

grandehotelporto.com/pt/

Ribeira do Porto Hotel

Tämän paremmaksi sijainti ei taida muuttua, jos mielii nukkua Unescon suojeleman vanhankaupungin Ribeiran kujilla aivan Douron rantapenkalla. Hotellista on vain askel Ribeiran keskusaukiolle.

ribeiradoportohotel.com/ribeira-do-porto-hotel.html

O Pão de Açúcar

Arkkitehtuurin ystävät rakastavat 1940-luvulla valmistunutta rakennusta, jonne avattiin tämä retrohotelli. Kierukkamaisesti nouseva portaikko on kuvauksellinen. Hotelli sijaitsee lähellä portolaisten keskeistä Avenida dos Aliadosin varren aukiota ja komeaa kaupungintaloa.

paodeacucarhotel.pt/en/index.htm

Vitoria Village

Monien Porton uusien hotellien tavoin myös tämä hotelli on osin kunnostettu vanhasta. Vitoria Village sijaitsee alakaupungissa Baixassa kahden hyvin erilaisen kadun välissä. Rua da Vitorialla näkee vielä karheaa portolaista työläisperheiden elämää, kun taas juuri remontoidusta kultakauppiaiden Rua das Floresista tehdään kovaa kyytiä turistien suosimaa kävelykatua. Hotellissa on iso sisäpiha.

vitoriavillage.com

Palácio do Freixo

Freixon Versailles -tyyppinen palatsi on paitsi hotelli myös kansallinen monumentti. Rakennuksen suunnitteli Portoon asettunut italilalainen arkkitehti Nicolau Nasoni. Freixon hotellihuoneet on kunnostettu entiseen saippuatehtaaseen, ja uima-allas sijoitettiin aivan Dourojoen rannalle. Tänne on keskustasta matkaa, mutta hotelli tarjoaa kuudesti päivässä kuljetuksen vanhaankaupunkiin.

pestana.com/pt/hotel/freixo-palace

Vincci Porto

Mahtavaan vanhaan kalapörssiin äskettäin remontoitu hotelli kerää kiitosta taitavasta avant garde -toteutuksesta. Avara ja värikäs hotelli sijaitsee Dourojoen rannalla raitiovaunumuseon naapurissa. Tästä voi hypätä antiikkiratikan kyytiin kohti historiallista keskustaa Ribeiraa tai toiseen suuntaan Foziin.

www.vinccihoteles.com/eng/Hotels/Portugal/Oporto/Vincci-Porto

Lue lisää Portosta 17.6. ilmestyneestä Gloriasta!

Rovaniemen matkailulla menee lujaa. Vetonaula on houkutteleva, suorastaan mielikuvituksellinen majoitus.

 

Tasokkaan majoituksen puute on ollut suomalaisen matkailubisneksen ongelma, mutta Rovaniemellä asiat on tehty toisin. Yksityiset yrittäjät ovat investoineet tyylikkyyteen ja kekseliäisyyteen.

Yksi onnistujista on kaupungin keskustassa suojellussa vanhassa talossa oleva Gröhnin perheen omistama Arctic Light Hotel, joka äskettäin voitti kolmessa kategoriassa World Luxury Hotel -gaalassa. Se on myös valittu Trivago Awardsin Suomen parhaaksi viiden tähden hotelliksi (toinen on Haven, kolmas Kämp), vaikka ei se tarkkaan ottaen edes ole viiden tähden hotelli; ympärivuorokautinen huonepalvelu puuttuu.

Hämäränä talvipäivänä tekisi mieli jäädä Arctic Lightin viihtyisään, olohuonemaiseen lobbyyn oleskelemaan kirjan ja lämpimän juoman kanssa. Hotellin kaikki 57 huonetta ovat tilavia ja erilaisia. Valttina on erinomainen palvelu ja mainio aamiainen, josta on levinnyt kuvia Instagramissa pitkin maailmaa.

Toisin kuin Rovaniemen muissa paremman luokan majoituspaikoissa, joissa enemmistö asukkaista on tällä hetkellä kiinalaisia, Arctic Lightin asiakkaat tulevat eri puolilta maailmaa.

arcticlighthotel.fi

 

Käpylehmän sisällä

Kansainvälisiä palkintoja on saanut myös Arctic TreeHouse Hotel, joka on tullut kuuluisaksi siitä, että sen huoneistot on rakennettu rinteeseen ikään kuin käpylehmät tikkujaloille. Etuseinät ovat pelkkää lasia, joten näköalat ovat hienot. Pienten 27 neliön käpylehmien lisäksi hotelliin kuuluu viisi 50 neliön Glass Housea. Santaparkin kupeessa olevaa aluetta laajennetaan lähivuosina tuntuvasti. Kysyntää riittää, sillä kuvat puumajoista ovat levinneet ympäri maailmaa, ja tämäkin hotelli on monien muiden tapaan loppuunmyyty talven huippusesongin ajaksi.

santaparkarcticworld.com/arctic-treehouse-hotel

 

Lasinen kota ja jacuzzi

Pääsin koeasumaan Snowman World Glass Resortin lasikodan ennen lomakylän virallisia avajaisia. Lasiseinää ja kattoa on loma-asunnoissa paljon revontulten toivossa, mutta olo kodassa on oikein kodikas. Nukkumista varten on parvi, tilaa on kaikkiaan 40 neliötä. Oleskelutilan lisäksi on keittiösyvennys, kylpyhuone ja sauna. Sisustus on skandinaavisen hillitty. Varsinainen vetonaula on kuitenkin ulkona kodan terassilla oleva 38-asteinen outdoor hot spa. Kun pulahtaa pakkasessa uikkareissa taivasalla poreammeeseen, ja ympä-

rillä on pelkkää hiljaisuutta ja pimeyttä, on rentoutumiselle varsin otolliset olosuhteet.

snowmanworld.fi

Tacoja ja pizzaa

Turistin ei tarvitse visiitillään tyytyä vain perinteiseen Lapin ruokaan. Keskustassa meksikolaista ruokaa tarjoaa uusi ravintola Yuca. Meininki on rento, pöytävarauksia ei oteta.

yuca.fi

Pure Pizzassa pizza paistuu aitoon napolilaiseen tyyliin sikäläisin reseptein. Uunikin on Italiasta tuotu, sillä paikan omistajalle Antti Kuhalle pizzan autenttisuus on sydämenasia. Porosalami on sentään pääsyt mukaan yhteen pizzaan, joka oli kerrassaan erinomainen.

kauppayhtio.fi

Haluatko päästä nopeasti joulutunnelmaan? Suosittelemme näitä klassikkomarkkinoita.

Musiikin lumoissa Kööpenhaminassa
Kööpenhaminan Tivolin alue on jo itsessään hyvin viehättävä, mutta joulun aikaan se on suorastaan taianomainen. Pixie Band soittaa musiikkia, tarjolla on syötävää ja juotavaa, ja lisää aistinautintoja tarjoavat ilotulitukset sekä sadan tytön Lucia-kulkue. Hans Christian Andersen -joulumarkkinat (kuvassa) on erityisen lumoava kokonaisuus. Se löytyy Axeltorv-aukiolta, vastapäätä Tivolia.
visitcopenhagen.com

 

Lähiherkkuja Helsingissä
Tuomaan markkinat on Helsingin vanhin ja suurin joulutori. Viime vuonna markkinoilla vieraili 350000 ihmistä 95:sta eri maasta. Markkinoilla panostetaan erityisesti kotimaiseen paikallistuotantoon, hyvään ruokaan ja juomaan sekä laadukkaisiin lahjoihin. Ihastuttava vanhan ajan karuselli tarjoaa maksuttomia karuselliajeluita kaikille markkinavieraille. Tänä vuonna uutuutena on myös esiintymislava. Markkinat avautuvat lauantaina 2.12.
tuomaanmarkkinat.fi


Kuusen juurella Tallinnassa
Tallinnan joulumarkkinat järjestetään kauniissa vanhassa kaupungissa valtavan joulukuusen ympärillä. Tänä vuonna juhlitaan muuten kyseisen joulukuusen 575-vuotisjuhlaa. Tarjolla on virolaista jouluruokaa – porsaanpaistia, hapankaalia ja mustaamakkaraa sekä hehkuviiniä ja piparkakkuja. Markkinoilta voi ostaa myös laadukkaita käsitöitä ja muita perinteisiä lahjoja.
christmasmarket.ee


Jouluisesti Strasbourgissa
Strasbourg kutsuu itseään rohkeasti joulun pääkaupungiksi. Kaupungissa on yksi maailman vanhimmista joulumarkkinoista, ne on järjestetty vuodesta 1570 saakka. Nykyään markkinoita on kymmenessä eri paikassa pitkin kaupunkia, ja kojuja on yli 300. Place Kleberiltä löytyy perinteinen, erittäin suuri joulukuusi. Tänä vuonna markkinoiden vieraileva tähti on Portugali, joten tarjolla on runsaasti herkullisia pastéis de nata -leivonnaisia.
noel.strasbourg.eu


Tunnelmallisesti Berliinissä
Berliinissä voi käytännössä viettää aikaa joulumarkkinoilla vaikka koko joulukuun ajan. Tarjonnan paras on kuitenkin Gendarmenmarkt. Vieressä valvovat kirkot Deutscher Dom ja Französischer Dom luovat markkinoille upean tunnelman. Puiset kojut hehkuvat tunnelmaa ja pursuavat kiinnostavia ostoksia. Illalla tarjolla on elävää musiikkia laidasta laitaan.
visitberlin.de

Juttua muokattu 27.1.2017: lisätty tieto Tuomaan markkinoiden alkamispäivästä.