Pohjoismaalaisuus ja eurooppalaisuus sekoittuvat Kööpenhaminassa hurmaavaksi cocktailiksi.

Ota askel sivukadulle

Hyväntuulinen, rennon boheemi Kööpenhamina on noussut nopeasti monien lempikohteeksi – kiitos suosittujen tv-sarjojen, Sillan ja Vallan linnakkeen, ja kaupungin tunnelman, joka on vertaansa vailla. Kööpenhaminalla on tarjota jotain joka aistille. Designin ystävät hurmaantuvat muotoiluklassikoista ja sievistä pikkuputiikeista, muotitietoiset laatumerkeistä ja ruokaharrastajat lukuisista Michelin-ravintoloista – tai mutkattomasta bistroruoasta.

Jos pääostoskatu Ströget ja Nyhavnin kanava-alue ravintoloineen on jo koluttu, on aika tutustua toisenlaiseen Kööpenhaminaan. Nyhavnin päästä aukeaa klassinen Kööpenhamina, joka huokuu tanskalaista tyylikkyyttä gallerioineen, museoineen ja designmyymälöineen erityisesti Bredgade-kadulla.

DESIGNIN YSTÄVÄN KARKKIKAUPPA
Design on tanskalaisille elämäntapa, ja Alexa Bruun Rasmussenissa, 40, se henkilöityy harvinaisen hyvin. Sukunsa huutokauppahuoneen Bruun Rasmussenin hopea-asiantuntijana hän työskentelee Bredgade-kadun designkauppojen ja gallerioiden keskellä.
”Bredgade on vanhaa Kööpenhaminaa, sellaista mini-Pariisia tai -Lontoota”, Alexa kuvailee.
Kansainvälinen huutokauppahuone on paikka, jossa pohjoismainen design vaihtaa omistajaansa ennätyshintaan. Sen näytöt ovat designista, taiteesta, koruista ja käsilaukuista kiinnostuneille kuin karkkikauppoja tai huikeaa viihdettä, vaikkei mitään ostaisikaan.
Bruun Rasmussen, Bredgade 33, bruun-rasmussen.dk

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

KÄYTETYT KLASSIKOT
Tiptop-kunnossa olevia tanskalaisia huonekalukassikoita, lamppuja, keramiikkaa. Käytetyn designin liikkeessä voi ostosten lomassa imeä itseensä keskipitkän oppimäärän tanskalaisen designin historiaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

KLINT, KOCH JA WEGNER
Carl Hansen & Søn ja Rud Rasmussen ovat Klassikin tavoin yhtä paljon design-elämyksiä kuin huonekaluliikkeitäkin. Rasmussenilla
näkee, millaista tanskalainen design oli ennen Arne Jacobsenia ja muita modernismin mestareita. Carl Hansenilla on tarjolla modernismia.
Carl Hansen & Søn, Bredgade 21, carlhansen.dk. Rud Rasmussen, Bredgade

Putiikinmetsästäjien taivas

Tanskalaismuodissa on rosoa ja uskallusta, ehkä siksi, että tanskalaiset ovat luontaisia anarkisteja – ainakin muihin pohjoismaalaisiin verrattuna. Jos  Tukholmalainen haluaa kloonautua samanlaiseksi kuin vierustoveri, kööpenhaminalainen korostaa estoitta persoonallisuuttaan ja omaa tyyliään. Kööpenhamina on loistava kaupunki vaateostoksille. Ei halpa, mutta täynnä ylellisiä, outoja ja kauniita putiikkeja.

IHAN KUIN SELFRIDGE’S
Illum-tavaratalo kaupungin keskustassa on luonut nahkansa uudelleen ja muistuttaa yhä enemmän Lontoon Selfridge’s-tavarataloa luksusmerkkeineen. Paras paikka tehokkaaseen shoppailuun.
Illum, Østergade 52 (osa Strøgetiä), illum.dk

MINIMALISTISIA KENKIÄ
Bruno & Joel on Kööpenhaminan klassikko. Kauppa myy omia, Italiassa valmistettuja niukkalinjaisia luomuksiaan, mutta myös useita muita merkkejä.
Bruno & Joel, Kronprinsensgade 2 ja Store Strandstæde 9, brunoogjoel.dk

VIINIÄ VAPAASTI
Tanska on ainut pohjoismaa, jossa valtiolla ei ole alkoholimonopolia. Siksipä viininmaistajaisia ja juomatarjouksia on ruokakaupoissakin, mutta nautiskelija suuntaa viiniä myyviin erikoiskauppoihin. Kjær & Sommerfeldt on yksi kaupungin vanhimmista viinikaupoista samppanjahuoneineen ja viinibaareineen.
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, kogs.dk

UUSIA MUODIN TUULIA
LOT#29 on tyyppiesimerkki skarpista kööpenhaminalaisputiikista. Se myy Balenciagalla, Alexander McQueenillä ja Sonia Rykielillä taitojaan hioneen tanskalaisen Mark Kenlyn luomuksia ja muiden nousevien tanskalaissuunnittelijoiden vaatteita ja kenkiä sekä kansainvälisiä merkkejä Erdemistä Missoniin.
LOT#29, Gothersgade 29, lot29.dk

MUOTIKUNINGATTAREN LIPPULAIVAMYYMÄLÄ
By Malene Birger on tanskalaismuodin suuri nimi. Hillittyä luksusta huokuva lippulaivamyymälä on juuri remontoitu ja täynnä talven huippuuutuuksia.
By Malene Birger, Antonigade 10, bymalenebirger.com

HENRIK VIBSKOVIN KIVIJALKAPUOTI
Oudoista ja mielenkiintoisista vaatteista tunnetun Henrik Vibskovin putiikki on aarreaitta paitsi Vibskovin, myös esimerkiksi Yohji Yamamoton ja Issey Miyaken ystäville.
Henrik Vibskov, Krystalgade 6, henrikvibskov.com

Tuiki, tuiki tähtönen

Kööpenhamina on 2000-luvulla noussut rakettimaisesti yhdeksi maailman merkittävistä ruokakaupungeista. Helsingin kokoisessa kaupungissa kimmeltää 15 Michelintähteä ja vielä enemmän on mielenkiintoisia, laadukkaita ja uudenlaisia ravintoloita. Pohjoismainen keittiö on voimissaan, mistä kertoo Noman valinta neljä kertaa maailman parhaaksi ravintolaksi. Kukoistuskauttaan sen rinnalla elää myös kansainvälinen keittiö. Michelin-tähti on niin thaimaalaisella KiinKiinillä kuin italialaisella Era Orallakin.

MODERNIT SMØRREBRØDIT
Herkkiä, kukkakoristeisia, kevyitä. Sellaisiakin voivat smørrebrødit olla, kun maistelee Adam Aamannsin luomuksia. Aamannsin modernit, mutta perinteitä  kunnioittavat leivät ovat huippulaatua. Parhaalta ne maistuvat paikan oluiden kanssa. Smørrebrødit ovat lounasruokaa, mutta Aamannsilla tarjotaan niitä joskus myös iltaisin.
Aamanns, Østre Farimagsgade 10, aamanns.dk

LIHAKAUPASSA KØDBYENISSÄ
Kødbyen Vesterbrossa on trendikäs hipsterialue, jossa voi maleksia, tutustua gallerioihin ja syödä ja juoda. Yksi alueen uusista ravintoloista on lihakaupan, baarin ja ravintolan yhdistelmä Fleisch. Päivällä Fleischissä nautitaan smørrebrødejä ja illalla laadukkaista raaka-aineista valmistettua kansainvälistä ruokaa, eikä tarjolla ole pelkkää lihaa.
Fleisch, Slagterboderne 7, fleisch.dk

EHKÄ NOMAA PAREMPI
Monen kööpenhaminalaisen mielestä kahden Michelin-tähden Geranium on jopa Nomaa parempi ravintola. Keittiömestari Rasmus Kofoed voitti Bocuse d’Orin vuonna 2011 ja on ainut kokki maailmassa, joka on saanut kisassa kullan lisäksi hopeaa ja pronssia. Geraniumista pöydän saaneille on luvassa kevyt, hienostunut elämys.
Geranium, Per Henrik Lings Allé, 4, 8, geranium.dk

HERKUTTELUA FUNKKISTUNNELMISSA
Nyhavnin eteläpuolella rannassa komeilee vihreä funkkisrakennus. Sisältä löytyvät muutamassa kuukaudessa Michelin-tähden saanut Studio, moderni  intialaisravintola Verahdah, tanskalaista ruokaa tarjoileva, viihtyisä ja rento Almanak ja vielä hämyisä jazzklubikin.
The Standard, Havnegade 44, thestandardcph.dk

Polje, näe, koe

”Kööpenhaminassa ei ole mitään grandia”, paikalliset toteavat kaupungistaan. Totta, mahtipontisuus ja suuret muistomerkit puuttuvat. Paras nähtävyys ja kokemus
on kaupunki itse, joten kannattaa maleksia sydämensä kyllyydestä. Yhdessäkin päivässä ehtii hyvin kurkkimaan satoja vuosia vanhoja, vinoon vinksahtaneita
keskustan taloja, Vesterbron ja Nørrebron hipsterikulmia ja virtaviivaista nykyarkkitehtuuria. Parhaiten kaupungin saa haltuun pyörällä.

KÄÄRMESILTAA PITKIN
Tee niin kuin kööpenhaminalaiset ja hyppää pyörän selkään. Käy kurvaamassa vaikka käärmesillaksi kutsuttu kiemurteleva pyöräilysilta, joka lähtee Fisketorvet-ostoskeskuksen vierestä. Aja satama-altaan toiselle rannalle ja kierrä takaisin keskustaan Olafur Eliassonin upouuden Cirkel-sillan kautta. Hotelleissa on
yleensä pyöriä vuokrattavana.

MODERNIA TAIDETTA
Pakollinen retki kaupungin ulkopuolelle kuuluu tehdä Louisianan upeaan modernin taiteen museoon. Se sijaitsee Juutinrauman rannalla 40 kilometriä  Kööpenhaminasta pohjoiseen. Museo on näkemisen arvoinen ihan jo miljöönsä vuoksi.
Louisiana, Gammel Strandvej 13, Humlebæk, louisiana.dk

TUULAHDUS RANSKASTA
Kööpenhaminassa tulee usein olo kuin olisi etelämpänä Eurooppaa. Yksi tällaisista paikoista on Vesterbrossa sijaitseva hurmaavan ranskalaistunnelmainen Værnedamsvejin katu. Istahda Falernumiin, Viggoon tai Granolaan, tilaa lasi viiniä ja rentoudu.

SATUJOULU TIVOLISSA
Tivoli-huvipuisto on auki joulusesonkina. Sinne kannattaa mennä ihan jo tunnelman ja hyvien ravintoloiden takia. Glögi ja munkkeja muistuttavat æbleskive-joululeivonnaiset kuuluvat asiaan.
Tivoli, Vesterbrogade 3, tivoli.dk

2000-LUVUN HUIPPUJA
Bredgaden-kierroksen voi päättää viinilasilliseen Le Sommelier -klassikkobistrossa. Piipahda sitä ennen designmuseossa, joka tarjoaa rautaisannoksen tanskalaisen nykydesignin huippuja.
Designmuseum Danmark, Bredgade 68, designmuseum.dk. Le Sommelier, Bredgade 63, lesommelier.dk

Boutique-hotelleja ja luomuaamiaisia

Designista kuulussa maassa on paljon boutique- ja ympäristötietoisia hotelleja. Aamiainen on hyvissä hotelleissa yleensä luomua, ja ympäristönsuojelusta on tehty poikkeuksellisen tyylikästä – tietysti, kun ollaan pohjoismaiden tyylitietoisimmassa kaupungissa. Kööpenhamina on sen verran pieni ja julkinen liikenne niin  toimivaa, ettei hotellin sijaintia tarvitse sen kummemmin pohtia. Hipihiljaisia öitä toivovien ei kannata asua Vesterbrossa eikä Nørrebrossa.

HISTORIALLISTA SUPERLUKSUSTA
D’Angleterre Kongens Nytorvin reunalla huokuu historiaa, vaikka se on vast’ikään remontoitu. Tarjolla on klassista luksusta, Balthazar-samppanjabaari,
kaupungin parhaana pidetty Amazing Space -spa ja Michelin-tähtiravintola Marcel. D’Angleterren julkisivua korostavat kaupungin tyylikkäimmät jouluvalot.
Huoneet noin 500 e/yö/2hh, dangleterre.com

TYYLIKÄSTÄ HIPSTERIASUMISTA
SP34 on uusi boutique-hotelli aivan ydinkeskustassa. Sen julkiset tilat houkuttelevat oleskeluun. Tunnelma on rennon tyylikästä tanskalaisuutta
parhaimmillaan. Luomuaamiainen on niin hyvä, että se houkuttelee piipahtamaan, vaikkei hotellissa asuisikaan.
Huoneet noin 240 e/yö/2hh, brochner- hotels.dk

LUOMUCOCKTAILEJA, OLKAA HYVÄT!
Guldsmeden-ketjun neljä Kööpenhaminan hotellia panostavat luomuun ja ympäristöystävällisyyteen niin perusteellisesti, että tarjoilu on luomua viini- ja cocktailbaaria myöten. Tunnelma on kotoisa, viihtyisä ja ripauksen ylellinen.
Huoneet noin 220 e/yö/2hh, guldsmedenhotels.com

TIVOLIN KAINALOON
Vain 17 huoneen ja sviitin Nimbhotelli aivan Tivolin kyljessä on elämys. Sen huoneissa loimottaa takkatuli ja korkea aula baareineen on kevyesti ainakin pohjoismaiden kaunein. Hotellista pääsee suoraan Tivoliin.
Huoneet noin 400 e/yö/2hh, hotel.nimb.dk

Sisältö jatkuu mainoksen alla