Pohjoismaalaisuus ja eurooppalaisuus sekoittuvat Kööpenhaminassa hurmaavaksi cocktailiksi.

Ota askel sivukadulle

Hyväntuulinen, rennon boheemi Kööpenhamina on noussut nopeasti monien lempikohteeksi – kiitos suosittujen tv-sarjojen, Sillan ja Vallan linnakkeen, ja kaupungin tunnelman, joka on vertaansa vailla. Kööpenhaminalla on tarjota jotain joka aistille. Designin ystävät hurmaantuvat muotoiluklassikoista ja sievistä pikkuputiikeista, muotitietoiset laatumerkeistä ja ruokaharrastajat lukuisista Michelin-ravintoloista – tai mutkattomasta bistroruoasta.

Jos pääostoskatu Ströget ja Nyhavnin kanava-alue ravintoloineen on jo koluttu, on aika tutustua toisenlaiseen Kööpenhaminaan. Nyhavnin päästä aukeaa klassinen Kööpenhamina, joka huokuu tanskalaista tyylikkyyttä gallerioineen, museoineen ja designmyymälöineen erityisesti Bredgade-kadulla.

DESIGNIN YSTÄVÄN KARKKIKAUPPA
Design on tanskalaisille elämäntapa, ja Alexa Bruun Rasmussenissa, 40, se henkilöityy harvinaisen hyvin. Sukunsa huutokauppahuoneen Bruun Rasmussenin hopea-asiantuntijana hän työskentelee Bredgade-kadun designkauppojen ja gallerioiden keskellä.
”Bredgade on vanhaa Kööpenhaminaa, sellaista mini-Pariisia tai -Lontoota”, Alexa kuvailee.
Kansainvälinen huutokauppahuone on paikka, jossa pohjoismainen design vaihtaa omistajaansa ennätyshintaan. Sen näytöt ovat designista, taiteesta, koruista ja käsilaukuista kiinnostuneille kuin karkkikauppoja tai huikeaa viihdettä, vaikkei mitään ostaisikaan.
Bruun Rasmussen, Bredgade 33, bruun-rasmussen.dk

KÄYTETYT KLASSIKOT
Tiptop-kunnossa olevia tanskalaisia huonekalukassikoita, lamppuja, keramiikkaa. Käytetyn designin liikkeessä voi ostosten lomassa imeä itseensä keskipitkän oppimäärän tanskalaisen designin historiaa.

KLINT, KOCH JA WEGNER
Carl Hansen & Søn ja Rud Rasmussen ovat Klassikin tavoin yhtä paljon design-elämyksiä kuin huonekaluliikkeitäkin. Rasmussenilla
näkee, millaista tanskalainen design oli ennen Arne Jacobsenia ja muita modernismin mestareita. Carl Hansenilla on tarjolla modernismia.
Carl Hansen & Søn, Bredgade 21, carlhansen.dk. Rud Rasmussen, Bredgade

Putiikinmetsästäjien taivas

Tanskalaismuodissa on rosoa ja uskallusta, ehkä siksi, että tanskalaiset ovat luontaisia anarkisteja – ainakin muihin pohjoismaalaisiin verrattuna. Jos  Tukholmalainen haluaa kloonautua samanlaiseksi kuin vierustoveri, kööpenhaminalainen korostaa estoitta persoonallisuuttaan ja omaa tyyliään. Kööpenhamina on loistava kaupunki vaateostoksille. Ei halpa, mutta täynnä ylellisiä, outoja ja kauniita putiikkeja.

IHAN KUIN SELFRIDGE’S
Illum-tavaratalo kaupungin keskustassa on luonut nahkansa uudelleen ja muistuttaa yhä enemmän Lontoon Selfridge’s-tavarataloa luksusmerkkeineen. Paras paikka tehokkaaseen shoppailuun.
Illum, Østergade 52 (osa Strøgetiä), illum.dk

MINIMALISTISIA KENKIÄ
Bruno & Joel on Kööpenhaminan klassikko. Kauppa myy omia, Italiassa valmistettuja niukkalinjaisia luomuksiaan, mutta myös useita muita merkkejä.
Bruno & Joel, Kronprinsensgade 2 ja Store Strandstæde 9, brunoogjoel.dk

VIINIÄ VAPAASTI
Tanska on ainut pohjoismaa, jossa valtiolla ei ole alkoholimonopolia. Siksipä viininmaistajaisia ja juomatarjouksia on ruokakaupoissakin, mutta nautiskelija suuntaa viiniä myyviin erikoiskauppoihin. Kjær & Sommerfeldt on yksi kaupungin vanhimmista viinikaupoista samppanjahuoneineen ja viinibaareineen.
Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, kogs.dk

UUSIA MUODIN TUULIA
LOT#29 on tyyppiesimerkki skarpista kööpenhaminalaisputiikista. Se myy Balenciagalla, Alexander McQueenillä ja Sonia Rykielillä taitojaan hioneen tanskalaisen Mark Kenlyn luomuksia ja muiden nousevien tanskalaissuunnittelijoiden vaatteita ja kenkiä sekä kansainvälisiä merkkejä Erdemistä Missoniin.
LOT#29, Gothersgade 29, lot29.dk

MUOTIKUNINGATTAREN LIPPULAIVAMYYMÄLÄ
By Malene Birger on tanskalaismuodin suuri nimi. Hillittyä luksusta huokuva lippulaivamyymälä on juuri remontoitu ja täynnä talven huippuuutuuksia.
By Malene Birger, Antonigade 10, bymalenebirger.com

HENRIK VIBSKOVIN KIVIJALKAPUOTI
Oudoista ja mielenkiintoisista vaatteista tunnetun Henrik Vibskovin putiikki on aarreaitta paitsi Vibskovin, myös esimerkiksi Yohji Yamamoton ja Issey Miyaken ystäville.
Henrik Vibskov, Krystalgade 6, henrikvibskov.com

Tuiki, tuiki tähtönen

Kööpenhamina on 2000-luvulla noussut rakettimaisesti yhdeksi maailman merkittävistä ruokakaupungeista. Helsingin kokoisessa kaupungissa kimmeltää 15 Michelintähteä ja vielä enemmän on mielenkiintoisia, laadukkaita ja uudenlaisia ravintoloita. Pohjoismainen keittiö on voimissaan, mistä kertoo Noman valinta neljä kertaa maailman parhaaksi ravintolaksi. Kukoistuskauttaan sen rinnalla elää myös kansainvälinen keittiö. Michelin-tähti on niin thaimaalaisella KiinKiinillä kuin italialaisella Era Orallakin.

MODERNIT SMØRREBRØDIT
Herkkiä, kukkakoristeisia, kevyitä. Sellaisiakin voivat smørrebrødit olla, kun maistelee Adam Aamannsin luomuksia. Aamannsin modernit, mutta perinteitä  kunnioittavat leivät ovat huippulaatua. Parhaalta ne maistuvat paikan oluiden kanssa. Smørrebrødit ovat lounasruokaa, mutta Aamannsilla tarjotaan niitä joskus myös iltaisin.
Aamanns, Østre Farimagsgade 10, aamanns.dk

LIHAKAUPASSA KØDBYENISSÄ
Kødbyen Vesterbrossa on trendikäs hipsterialue, jossa voi maleksia, tutustua gallerioihin ja syödä ja juoda. Yksi alueen uusista ravintoloista on lihakaupan, baarin ja ravintolan yhdistelmä Fleisch. Päivällä Fleischissä nautitaan smørrebrødejä ja illalla laadukkaista raaka-aineista valmistettua kansainvälistä ruokaa, eikä tarjolla ole pelkkää lihaa.
Fleisch, Slagterboderne 7, fleisch.dk

EHKÄ NOMAA PAREMPI
Monen kööpenhaminalaisen mielestä kahden Michelin-tähden Geranium on jopa Nomaa parempi ravintola. Keittiömestari Rasmus Kofoed voitti Bocuse d’Orin vuonna 2011 ja on ainut kokki maailmassa, joka on saanut kisassa kullan lisäksi hopeaa ja pronssia. Geraniumista pöydän saaneille on luvassa kevyt, hienostunut elämys.
Geranium, Per Henrik Lings Allé, 4, 8, geranium.dk

HERKUTTELUA FUNKKISTUNNELMISSA
Nyhavnin eteläpuolella rannassa komeilee vihreä funkkisrakennus. Sisältä löytyvät muutamassa kuukaudessa Michelin-tähden saanut Studio, moderni  intialaisravintola Verahdah, tanskalaista ruokaa tarjoileva, viihtyisä ja rento Almanak ja vielä hämyisä jazzklubikin.
The Standard, Havnegade 44, thestandardcph.dk

Polje, näe, koe

”Kööpenhaminassa ei ole mitään grandia”, paikalliset toteavat kaupungistaan. Totta, mahtipontisuus ja suuret muistomerkit puuttuvat. Paras nähtävyys ja kokemus
on kaupunki itse, joten kannattaa maleksia sydämensä kyllyydestä. Yhdessäkin päivässä ehtii hyvin kurkkimaan satoja vuosia vanhoja, vinoon vinksahtaneita
keskustan taloja, Vesterbron ja Nørrebron hipsterikulmia ja virtaviivaista nykyarkkitehtuuria. Parhaiten kaupungin saa haltuun pyörällä.

KÄÄRMESILTAA PITKIN
Tee niin kuin kööpenhaminalaiset ja hyppää pyörän selkään. Käy kurvaamassa vaikka käärmesillaksi kutsuttu kiemurteleva pyöräilysilta, joka lähtee Fisketorvet-ostoskeskuksen vierestä. Aja satama-altaan toiselle rannalle ja kierrä takaisin keskustaan Olafur Eliassonin upouuden Cirkel-sillan kautta. Hotelleissa on
yleensä pyöriä vuokrattavana.

MODERNIA TAIDETTA
Pakollinen retki kaupungin ulkopuolelle kuuluu tehdä Louisianan upeaan modernin taiteen museoon. Se sijaitsee Juutinrauman rannalla 40 kilometriä  Kööpenhaminasta pohjoiseen. Museo on näkemisen arvoinen ihan jo miljöönsä vuoksi.
Louisiana, Gammel Strandvej 13, Humlebæk, louisiana.dk

TUULAHDUS RANSKASTA
Kööpenhaminassa tulee usein olo kuin olisi etelämpänä Eurooppaa. Yksi tällaisista paikoista on Vesterbrossa sijaitseva hurmaavan ranskalaistunnelmainen Værnedamsvejin katu. Istahda Falernumiin, Viggoon tai Granolaan, tilaa lasi viiniä ja rentoudu.

SATUJOULU TIVOLISSA
Tivoli-huvipuisto on auki joulusesonkina. Sinne kannattaa mennä ihan jo tunnelman ja hyvien ravintoloiden takia. Glögi ja munkkeja muistuttavat æbleskive-joululeivonnaiset kuuluvat asiaan.
Tivoli, Vesterbrogade 3, tivoli.dk

2000-LUVUN HUIPPUJA
Bredgaden-kierroksen voi päättää viinilasilliseen Le Sommelier -klassikkobistrossa. Piipahda sitä ennen designmuseossa, joka tarjoaa rautaisannoksen tanskalaisen nykydesignin huippuja.
Designmuseum Danmark, Bredgade 68, designmuseum.dk. Le Sommelier, Bredgade 63, lesommelier.dk

Boutique-hotelleja ja luomuaamiaisia

Designista kuulussa maassa on paljon boutique- ja ympäristötietoisia hotelleja. Aamiainen on hyvissä hotelleissa yleensä luomua, ja ympäristönsuojelusta on tehty poikkeuksellisen tyylikästä – tietysti, kun ollaan pohjoismaiden tyylitietoisimmassa kaupungissa. Kööpenhamina on sen verran pieni ja julkinen liikenne niin  toimivaa, ettei hotellin sijaintia tarvitse sen kummemmin pohtia. Hipihiljaisia öitä toivovien ei kannata asua Vesterbrossa eikä Nørrebrossa.

HISTORIALLISTA SUPERLUKSUSTA
D’Angleterre Kongens Nytorvin reunalla huokuu historiaa, vaikka se on vast’ikään remontoitu. Tarjolla on klassista luksusta, Balthazar-samppanjabaari,
kaupungin parhaana pidetty Amazing Space -spa ja Michelin-tähtiravintola Marcel. D’Angleterren julkisivua korostavat kaupungin tyylikkäimmät jouluvalot.
Huoneet noin 500 e/yö/2hh, dangleterre.com

TYYLIKÄSTÄ HIPSTERIASUMISTA
SP34 on uusi boutique-hotelli aivan ydinkeskustassa. Sen julkiset tilat houkuttelevat oleskeluun. Tunnelma on rennon tyylikästä tanskalaisuutta
parhaimmillaan. Luomuaamiainen on niin hyvä, että se houkuttelee piipahtamaan, vaikkei hotellissa asuisikaan.
Huoneet noin 240 e/yö/2hh, brochner- hotels.dk

LUOMUCOCKTAILEJA, OLKAA HYVÄT!
Guldsmeden-ketjun neljä Kööpenhaminan hotellia panostavat luomuun ja ympäristöystävällisyyteen niin perusteellisesti, että tarjoilu on luomua viini- ja cocktailbaaria myöten. Tunnelma on kotoisa, viihtyisä ja ripauksen ylellinen.
Huoneet noin 220 e/yö/2hh, guldsmedenhotels.com

TIVOLIN KAINALOON
Vain 17 huoneen ja sviitin Nimbhotelli aivan Tivolin kyljessä on elämys. Sen huoneissa loimottaa takkatuli ja korkea aula baareineen on kevyesti ainakin pohjoismaiden kaunein. Hotellista pääsee suoraan Tivoliin.
Huoneet noin 400 e/yö/2hh, hotel.nimb.dk

On aika tutustua Pohjois-Irlannin pääkaupunkiin, jossa raskas historia lyö kättä viehättävän nykyisyyden kanssa.

Belfast on kaupunki, jossa viktoriaaniset rakennukset kohtaavat rosoiset lähiöt ja jossa protestanttien ja katolisten asuinalueita jakavien muurien portit lukitaan yöksi. Se on kuitenkin myös nopeasti modernisoitunut kaupunki, joka hemmottelee ostos- ja ruokamatkailijaa.

Belfastin kaupungintalon lähistöltä löytyy lukuisia kauppoja pikkuputiikeista ketjuliikkeisiin ja ostoskeskuksiin. Yksi suosituimpia on Victoria Square. St George's Market, jossa on yli sadan kojun verran ruokaa ja antiikkia, on auki perjantaista sunnuntaihin.

Rosoisen ja surumielisen ulkoasun alta alta kuoriutuu suuri, vieraanvarainen sydän.

Illalliselle kannattaa suunnata Molly's Yardiin, josta saa modernia lähiruokaa ja pienpanimo-oluita. Sen jälkeen voi nauttia livemusiikista trendikkään boheemissa The Filthy McNastysissä tai istahtaa oluelle puheensorinan täyttämään viktoriaaniseen pubiin Crown Liquor Salooniin.

Kaupunki tarjoaa yllättäviä kohtaamisia. Voi vaikka päätyä eläkeläisnaisen kyytiin, kun kysyy, mitä kaupungissa kannattaa sadepäivänä tehdä. Automatkalla Ulster-museoon nainen kertoo, millaista oli elää opiskelijatyttönä kaupungissa, jossa pommit räjähtelivät eikä pubeihin voinut mennä, ja vielä matkan päätteeksi ojentaa 20 punnan setelin ja käskee menemään oluelle. Belfast on juuri tätä: rosoisen ja surumielisen ulkoasun alta alta kuoriutuu suuri, vieraanvarainen sydän.

Huhutaan, että muurit murrettaisiin vuoteen 2023 mennessä.

 

Levottomuuksista kertovat sota-aiheiset muraalit, joihin voi tutustua omatoimisesti tai Black Taxi -kierroksella. Puolisotilaallisia muraaleja korvataan kovaa vauhtia uusilla, rauhaa edustavilla maalauksilla. Huhutaan, että muurit murrettaisiin vuoteen 2023 mennessä.

Belfastin matka on helppo yhdistää Dublinin lomaan, sillä matka taittuu bussilla tai junalla parissa tunnissa. Myös lentäen pääsee esimerkiksi Lontoon kautta.

Koe ainakin nämä

Lumoava luonto

Pohjois-Irlannin rannikolla menee Causeway Coastal Route, joka on 190 kilometriä pitkä maisemareitti Belfastista Londonderryyn. Sen varrella kannattaa pysähtyä ainakin Giant's Causewayllä, joka on vaikuttava, yli 50 miljoonaa vuotta vanha kalliomuodostelma. Myös ylitys riippusiltaa pitkin Carrickareden saarelle on kokemisen arvoinen elämys. Näihin paikkoihin pääsee myös ilman omaa autoa osallistumalla opastetulle kierrokselle.

www.discovernorthernireland.com/causeway

Yö maailman pommitetuimmassa hotellissa

Uskaltaisitko yöpyä maailman pommitetuimmaksi hotelliksi kutsutussa Europa-hotellissa?

Kuuluisuudet Julia Robertsista Bill Clintoniin ovat asuneet tässä neljän tähden hotellissa, jota IRA pommitti yli kolmekymmentä kertaa vuosina 1970–1994. Yö alkaen noin 95 euroa.

www.hastingshotels.com/europa-belfast

Game of thronesin maisemissa

Kierros sarjan kuvauspaikoille on faneille must! Eri yritykset järjestävät kierroksia, mutta kuvauspaikoilla voi käydä myös omatoimisesti. Puiden muodostama satumainen tunneli, The Dark Hedges, on luonnossa yhtä vaikuttava kuin kuvissa.

www.discovernorthern-ireland.com/gameofthrones

Titanicin tunnelmissa

Titanicin yli sadan vuoden takaiseen tragediaan pääsee tutustumaan Titanic-museossa. Satama-alueelle on rakentunut Titanic Quarter, josta löytyy mm. kahviloita ja ravintoloita. Kahvittele Dock Cafessa, joka toimii vapaaehtoisvoimin ja maksa ”honesty boxiin” omantunnon mukaan.

www.titanic-quarter.com, titanicbelfast.com

Jutun kirjoittaja on Dublinissa asunut Tripsteri.fi-sivuston Dublin-matkaoppaan kirjoittaja, joka palaa Irlantiin aina uudelleen.

Dubai on keskelle aavikkoa tyhjästä rakennettu unelma, jossa juuri mikään ei ole aitoa mutta kaikki kiinnostavaa.

 

On monta tapaa lähestyä Dubaita. Yhtäältä se on käsittämättömällä vauhdilla, parissa vuosikymmenessä aavikolle rakennettu keinotodellisuus ja jatkuva rakennustyömaa, jossa kaiken pitää koko ajan olla suurempaa ja hienompaa.

Siellä voi esimerkiksi jo nyt lasketella ostoskeskuksessa (Mall of the Emirates), nousta maailman korkeimpaan rakennukseen katselemaan valtavien pilvenpiirtäjien kattoja (yli 160-kerroksinen Burj Khalifa, jonka kyljessä myös on suorastaan hermostuttavan suuri Dubai Mall -ostoskeskus) tai ihmetellä täysin keinotekoisesti rakennettua, palmunmuotoista Jumeirah-saarta, joka on täynnä luksushotelleita ja -ravintoloita.

Burj Khalifa.

 

Lisäksi kaupunki valmistautuu lähes mielipuolisella innolla vuoden 2020 maailmannäyttelyyn, jota varten rakenteilla on muun muassa lisää palmusaaria ja London Eye -maailmanpyörän jättiversio.

Perinteiden mukaan

Toisaalta Dubai on islamilainen, uskonnollisien perinteidensä mukaan elävä kaupunki, jossa alkoholin nauttiminen on julkisilla paikoilla kielletty, moniavioisuus on yhä laissa sallittu ja monet paikalliset naiset peittävät itsensä päästä varpaisiin.

Ramadanin aikaan Dubaihin ei kannata matkustaa - paitsi siksi, että se osuu ylettömän kuumaan kesäaikaan, myös siksi, että monet paikoista ovat kiinni.

Perinteiden ja uuden yhdistelmä on tavattoman kiehtova: ikään kuin olisi vieraana jättimäisessä aikuisten huvipuistossa, joka aika ajoin avaa ikkunan toiseen todellisuuteen.

Dubaihin ei kannata mennä säästämään. Sen parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi. Useimpiin hotelleihin voi poiketa myös vaikka vain aamiaiselle tai muulle aterialle.

Erinomainen aamupala on tarjolla esimerkiksi Ritz-Carltonissa (ritzcarlton.com/en/hotels/dubai), lounaalle tai päivälliselle puolestaan kannattaa mennä esimerkiksi Jumeirahissa sijaitsevan One & Only The Palm Dubai -hotellin Zest-ravintolaan, jossa saa käsittämättömän herkullista fuusioruokaa.

Dubain parasta antia ovat hintavat hotellit, joiden palvelu saa kenet tahansa tuntemaan itsensä kuninkaalliseksi.

Luksushotellien lisäksi kannattaa ehdottomasti viettää aikaansa myös pilvenpiirtäjien puristuksiin jääneissä vanhoissa kaupunginosissa, Deirassa ja Bur Dubaissa, josta löytyvät perinteiseen tinkausmenoon perustuvat mauste-, kulta- ja tekstiilitorit, paikalliselta nimeltään soukit. Vaikka niitä on toki viritelty turistien makuun sopiviksi, samoissa paikoissa käyvät paikallisetkin ostoksilla.

Prameita koruja kultasoukissa.

Tinkaaminen kuuluu asiaan, mutta kauppiaat eivät ole ylitsepääsemättömän hyökkääviä. Matka toriostoksille kannattaa ehdottomasti taittaa abralla, perinteisellä puuveneellä.

 

 

 

Koe ainakin nämä

Herkkuja ja jazzia

Dubaissa ravintolat ovat monesti joko ketjuravintoloita tai tunnettujen kokkien fiinejä paikkoja. Alex Economidesin omistama Nola poikkeaa runsaasta tarjonnasta edukseen: ruoka on simppeliä ja hyvää, ja ilmapiiri rento. Sinne voi mennä farkuissa tai pikkumustassa.

Paikassa aistii suurkaupungin fiiliksen, sillä asiakaskunta on kirjavaa: niin naapurissa sijaitsevien yritysten bisnesihmisiä kuin turistejakin. Tiistaisin ja viikonloppuisin paikalla on livebändi, joka soittaa jazzia ja bluesia. Tiistai on naisten ilta, jolloin sangriatyyppista juomaa tarjoillaan naisille ilmaiseksi. Hintataso on kohtuullinen.

Kannattaa testata myös saman omistajan kreikkalainen Mythos-ravintola, jonka oliivit, souvlakit ja täytetyt paprikat ja tomaatit ovat taivaallisia. Varaa pöytä hyvissä ajoin.

Nola Eatery & Social House, Jumeirah Lake Towers (JLT)

Mythos Kouzina & Grill, B1 Level, Armada BlueBay Hotel

Dubain ravintolavinkit antoi kaupungissa asuva kokki Olivia Manner.

Aavikolle

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta Dubain-matka ei ole täydellinen ilma retkeä aavikolle. Se kannattaa ajoittaa iltaan, sillä jumalaisen kaunis auringonlasku hiekkadyynien taa kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Omin päin aavikolle ei tarvitse lähteä seikkailemaan, sillä aavikkomatkojen ympärille on Dubaissa rakentunut suuri bisnes, jota hoitavat monet matkanjärjestäjät (esimerkiksi Knight Tours ja Desert Safari Dubai).

Yleensä niihin kuuluu vierailu kilpakamelitiloilla ja kameliratsastusta, ateria sekä esimerkiksi vatsatanssia sisältävä iltaohjelma, mutta reissuja on mahdollista myös räätälöidä, jos niin turistimainen meno ei kiehdo. Ja kyllä, alkoholikiellosta huolimatta retkillä pääsee halutessaan kurkkimaan auringonlaskua myös samppanjalasin kuplien läpi. Hotelleissa, ravintoloissa ja yksityisissä tilaisuuksissa juomapolitiikka on vapaata.

Sukellus kulttuuriin

Dubain vanhassa osassa Al Bastakiyan alueella sijaitsee Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Siellä järjestetään perinteistä emiraattien ruokaa tarjoavia kulttuuriaamiaisia, -brunsseja, -lounaita ja -päivällisiä. Lattialle katetulta pöydältä syötävä ruoka on ravintolahintoja edullisempaa ja herkullista, mutta aterian ehdottomasti kiinnostavinta antia on kosketus arabikulttuuriin.

Koulutetut vapaaehtoiset emännöivät aterioita ja kertovat arabikulttuurista ”ihan kaikkea saa kysyä” -periaatteella. Parituntisen aterian aikana selviää, ettei avoimuus ole vain sanahelinää, vaan oppaat vastaavat kysymyksiin niin moniavioisuudesta kuin seksuaalivähemmistöjen asemastakin. Ateria pitää varata etukäteen.

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding House 26, Al Mussallah Road Al Fahidi District, Bur Dubai. cultures.ae

Patikoimaan perhosten sekaan? Piknik valkoisilla hiekkarannoilla? Onnistuu mainiosti Hongkongissa.

 

Käsittämätön vastakohtien kaupunki. Niin hurja muutos 15 minuutissa, ettei sitä aluksi edes usko.

Hongkongissa on eniten pilvenpiirtäjiä maailmassa, mutta varttitunnissa ehdit niiden takana olevalle The Peak -vuorelle patikoimaan tai veneeseen matkalle pienelle, idylliselle lähisaarelle ottamaan aurinkoa.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa. Vehreillä vuorilla risteilee patikointipolkuja, joiden varsilla lentelee perhosia ja lintuja ja kuljeskelee apinoita, vesipuhveleita ja villisikoja.

Hongkongin pinta-alasta 75 prosenttia on rakentamatonta, enimmäkseen suojeltua luontoa.

Rannalla taas hampaattomat, hymyilevät ja auringonpaahtamat kalastajat kantavat saalistaan suoraan pikkuravintoloiden kala-altaisiin. Kulkukoira pentueineen syö ravintolan vieressä, ja on vaikea käsittää, että vain hetkeä aikaisemmin olet ohittanut maailman kalleimpien luksusmerkkien, kuten Diorin, Guccin, Cartierin ja Tiffanyn myymälät.

Hongkongissa välimatkat ovat lyhyitä. Julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa. Kaupat ja ravintolat ovat auki myöhään yöhön, eikä sellaista tavaraa ole olemassakaan, jota ei Hongkongista löytäisi.

Poliisit saavat rauhassa keskittyä parkkisakkojen jakamiseen, sillä taskuvarkaita ei juuri ole eikä kadulla tarvitse pelätä rikollisuutta.

Hongkongissa julkinen liikenne on edullista ja tehokasta, joten odotteluun ja jonotteluun ei kulu aikaa.

Hongkongin sydämessä tuntee kaupungin sykkeen, joka on nopeampi kuin Suomessa. Työpäivät ovat pitkiä, ja ravintoloissa syödään usein. Koska kaupungissa asuu paljon ulkomaalaisia, ystävistä tulee heille perhe ja perheethän viettävät aikaa yhdessä.

Viikonloput kuluvat lasten harrastuksissa, usein country clubeilla, joissa urheillaan ja loikoillaan uima-altaalla.

Aurinkoinen lauantai kannattaa aloittaa matkaamalla raitiovaunulla tai patikoimalla Peak-vuorelle. Kaikki tietävät Victoria Peakin, mutta sen huipulla kulkevan kävelyreitin tuntevat yleensä vain paikalliset.

Ohita turisteille tuputettu, kauppojen ja pikaruokaloiden täyttämä näköalatorni ja nauti kevyestä ulkoilulenkistä kaupunki- ja merinäköalaa ihaillen.

Huono vaihtoehto ei ole myöskään käyskennellä Botanical & Zoological Gardens –puistossa lintuja ja apinoita ihastellen. Sieltä näkee aamuauringossa kylpevän keskustan pilvenpiirtäjineen.

Puistosta on sitten hyvä laskeutua alas Sohon kaupunginosaan kahville, esimerkiksi Oolaa-ravintolaan tai samppanjabrunssille.

 

Koe ainakin nämä

Auringonpalvontaan

Suuntaa itärannikolle Sai Kungin kylään, sieltä patikointipolulle ja Tai Long Wanin hiekkarannalle. Tai matkaa lautalla Lantaun saaren rannoille lounaalle tai leijalautailemaan. Bussilla pääset saaren eteläpuolelle South Bay Beachille.

Värikkäin kaupunginosa

Sohosta löydät pikkuputiikit, ravintolat ja iltaelämän ytimen. Jos olet valmistautunut tekemään tosiostoksia, käy myös Causeway Bayssa.

Asu täällä

Hongkongissa hotelliyöt ovat kalliita. Mutta koska välimatkat ovat lyhyitä, voit asustaa kaupungin ulkolaidalla ja silti pääset nopeasti keskustaan.

Kowloonin puolella:

Hotel Icon, Science Museum Road 17, Tsim Sha Tsui East

The Stage, Chi Wo Street 1, Jordan

Hongkongin saaren puolella:

Butterfly-ketjun hotellit (useita) ovat siistejä ja keskitasoa edullisempi vaihtoehto.

Teehetki

Kello 15 –17 voit nauttia ”high tea” -teehetkestä lähes kaikissa hotelleissa.

Hienoin näköala

ICC-tornin 118. kerroksen näköalatornissa, Austin Road West 1, tai Sevva-ravintolan kattoterassilla, Prince Building, Chater Road 10, voit juoda drinkin ja ihmetellä näkemääsi.

Parhaat ostoskeskukset

Harbour City, TST, Kowloon, IFC (Central)

Hysan Place, Lee Gardens, (Causeway Bay)

Patikoijien määränpää on taustalla näkyvä Col de la Croix du Bonhomme.
Courmayerin keskustan talot ovat toinen toistaan koristeellisempia.
Aiguille du Midin köysirata valmistui 1950-luvulla.
Vuorikiipeilijät jatkavat matkaansa Aiguille du Midin funikulaariasemalta.

Jos haluat koetella sisuasi ja häikäistyä upeista maisemista, Mont Blancin vaellusreitti on nappivalinta.

Lunta on ollut polulla jo jonkin aikaa. Nousut vievät aikaa. Hengitystä pitää tasoittaa ja kerätä voimia, eteneminen on hidasta. Näillä korkeuksilla puita ei ole, solan huippu on paljas ja tuuli puhaltaa. Olen nousemassa Col de la Seigne -solan huipulle (2 516 m) ja laskeutuessani toiselle puolelle laaksoon saavun Italian puolelle. Ranskan poliisin helikopteri pörrää yläpuolellani.

Mont Blancin vuoristoalueen ympäri patikointi (TMB) vie Ranskan, Italian ja Sveitsin Alppien halki rengasreittinä 11 päivän ajan. Noin 170 kilometrin pituisella reitillä on nousuja ja laskuja 10 kilometrin verran. Vaeltaja voi kuitenkin tuunata matkastaan itselleen sopivan. Vaellus suositellaan tehtäväksi kesäkuun puolivälistä syyskuuhun loppuun. Se kannattaa kuitenkin varata (ja sitä varten treenata) ajoissa.

Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Perinteisesti reitti kävellään kellon vastaisesti, lähtöpaikkana on Ranskan Les Houches, joka sijaitsee Chamonix´n kaupungin eteläpuolella. Reitti on hyvin merkitty. Kattava opaskirja, Kev Reynoldsin Tour of Mont Blanc: Complete two-way trekking guide (Cicerone) on kuitenkin must-hankinta.

Mont Blancin reitti vaatii hieman kokemusta vaeltamisesta. Reitti on fyysisesti vaativa pitkien nousujen ja laskujen takia. Etukäteisharjoittelu noin kymmenen kilon varusteiden kanssa kannattaa.

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen.

Myös matkareittiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin. Alppien ympäri kävelijöitä, ultrajuoksijoita ja maastopyöräilijöitä on yli 20 000 vuodessa. Majoitusvaihtoehdot vaihtelevat hotellihuoneesta yhteisyöpymisiin vuoristomajoissa (Ranskassa niiden nimi on refuge, Italiassa rifugio).

Parilla kävelyosuudella majoitusvaihtoehdot ovat vähissä, ja varaus kannattaa tehdä noin kolme kuukautta etukäteen. Isoimmat yhteismajoitukset saattavat olla jopa yli 20 hengen makuusaleissa.

Kaikissa vuoristomajoissa on puolihoito, ja niissä tutustuu hyvin muihin vaeltajiin. Hullunkurista kyllä, seuraa on ennen kaikkea englanninkielisistä maista kuten Yhdysvalloista, Kanadasta, Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Kävelijöitä on kaiken ikäisiä, teineistä yli 60-vuotiaisiin.

Rengasreitin kiertäminen on saavutus. Ajatusta, että omin jaloin on kävellyt kolmen maan halki, on vaikea sisäistää.

Koe ainakin nämä

Hemmottelua Coeurmayerissa

Italian puolella sijaitseva Courmayeur on erinomainen paikka välipäivän viettoon. Laskeutuminen kaupunkiin on koettelemus polville, joten keho kiittää palautumisesta.

Courmayeurissä voi nauttia kunnon cappuccinon Caffé della Postassa, kierrellä urheilukauppoja, syödä gelatoa ja illallisella nauttia paikallisten tavoin pizzasta Du Parc -nimisessä ravintolassa. Italian vaellusreitti on reissun kaunein ja kehutuin osa, varsinkin vehreä Ferret-laakso. Laaksossa sijaitsee suosittu Rifugio Walter Bonatti -vuoristomaja, joka on siisti, tilava ja hyvin organisoitu.

Caffè della Posta, Via Roma, 51

Ristorante Pizzeria Du Parc, Via Croux, 1

Rifugio Bonatti, www.rifugiobonatti.it

 

Elämyksiä Chamonix’ssa

Chamonix´n kaupunkiin kannattaa jäädä vaelluksen päätteeksi pariksi päiväksi. Kaupungista lähtee köysirata Aiguille du Midi -vuoren näköalapaikalle (3 842 m), josta Mont Blanc -vuorta (4 807 m) voi ihailla lähempää. Pelkkä gondoliajelu on unohtumaton kokemus. Huipulta maisemat ympäri Vallée Blanche -laaksoa ovat mykistävät. Hyvällä säällä voi nähdä Toblerone-suklaista tutun vuoren, Matterhornin. Näköalapaikalla on terasseja, kahvila, ravintola ja myymälä. Siellä on myös infotila, jossa kerrotaan animaatiolla, mitä ihmiskeholle tapahtuu yli neljän kilometrin korkeudessa.

Jännittävin hetki on astua Aiguille du Midi Skywalk -lasikuutioon. Se on rakennettu vuoren rinteen viertä pitkin. Tyhjän päälle astuminen kysyy rohkeutta. Lasikuutioon pääsee samalla lipulla kuin tasanteelle. Aikuisen lippu edestakaisin maksaa 58,50 e, ja kokemus on jokaisen sentin arvoinen. Tasanteelle kannattaa mennä hyvissä ajoin aamulla ennen ruuhkia, jolloin säätkin ovat yleensä parhaat.

www.chamonix.com

Chamonix´n keskustassa on palveleva infopiste, josta saa paljon hyödyllistä tietoa: Office de Tourisme, 85 Place du Triangle de l´Amitié, Chamonix, avoinna joka päivä 8.30–19.30.

 

Mitkä maisemat!

Matka on upea luontoretki vuoristomaailmaan. Alpit tarjoavat urheilijoille monipuolisen alustan. Kävelymaastoa on teillä, metsissä, niityillä, laskettelurinteiden reunoilla ja vuoren rinteillä. Reitillä näkee sadoittain eri kukkalajeja ja eläimiä murmeleista vuorikauriisiin. Avarat näkymät salpaavat hengen. Vuoret näyttäytyvät erilaisina, kun valo muuttaa niiden väritystä, ja jäätiköt ovat kauniita.

www.autourdumontblanc.com -sivusto auttaa reittivalinnoissa ja majoituksessa.