Unohda sombrerot. Omatoimimatkalla näet toisenlaisen Meksikon. Poimi tästä parhaat vinkit.

Meksikon kolmen kohteen omatoimireissulle tarvitaan pieni annos reppureissaajan henkeä. Mutta pieni annos riittää.

Ensin lennetään suoraan (!) Helsingistä Cancúniin ja sieltä viiletetään vuokra-autolla 1,5 tuntia suoraan etelään Túlumin valkoiselle, hipsterhenkiselle rannalle.

Tulum on varvastossuja, pyöräilijöitä, vain palmun korkuisia pikkucabanoita ja -hotelleja, joogaa (huvittavuuteen asti), hiljaista valkoista rantaa, hyvää meksikolaista ruokaa. Englannilla pärjää. Kenkiä ei tarvita. Suomalainen mökkikokemuskin auttaa: sähköä käytetään säästeliäästi eikä vessapaperia koskaan heitetä pönttöön.

Kun on tepastellut rannalla muutaman päivän, on aika hurauttaa kaupunkilomalle 1,5 tuntia kohti sisämaata pieneen Valladolidin siirtomaakaupunkiin. Siellä saa todellisen värihoidon pastellisista taloista ja street foodia kaupungin keskustan puistoaukiolta, jonne paikalliset kerääntyvät.

Mutta kuhinan keskellä tulee nopeasti ikävä merta. Kun lautta lähestyy Isla de Holboxin saarta, tuntuu kuin seilaisi Turun saaristossa, mutta saaren toisella puolella aukeaa turkoosi paratiisi. Vielä turmeltumattoman Isla de Holboxin saaren kadut ovat hiekkaa ja isot hotellit loistavat poissa-olollaan. Holboxilla näyttää vähän rähjäiseltäkin, mutta ei pidä säikähtää, sillä kyseessä on kaunis rähjäisyys. Turistit ja paikalliset sulautuvat toisiinsa, kun elellään island livingia parhaimmillaan: kuljetaan luonnossa paljain jaloin tai polkupyörällä, huivi lanteilla keikkuen, kirja kädessä.

Kiertomatkan loppuvaiheessa olet jo kokenut ceviche-överit ja syönyt liikaa ihania pehmeitä tacoja. Päässäsi keikkuu olkihattu, niin kuin kaikilla muillakin.

Vinkki! Pääset suoralla lennolla Helsingistä Cancúniin, kun ostat Finnmatkoilta vain lennot.

3 x huippukokemus

Käy kulttiravintolassa

New Yorkista Tulumiin muuttanut keittiömestari Eric Werner teki Hartwoodista kultin. Ruoka valmistetaan avotulella. Ravintolassa käytetään vain blenderiä, kaikki muu tehdään veitsillä. Sähköä ei ole, vaan ulkoilmaravintola valaistaan kynttilöillä. Jumalaiset annokset kannattaa jakaa. Älä ihmettele, jos tarjoilija kättelee lähtiessä.

www.hartwoodtulum.com

Fiilistele parfumeriassa

Tulumin ja etenkin Valladolidin pikkukaupungin Coqui Coqui -luksushotellin siirtomaahenkiseen parfumerian estetiikka loksauttaa suun auki. Meksikossa osataan myös maanläheiset värit. Lasi viiniä, kuppi teetä, lounas: hetki on saatava kylpeä kauneudessa.

www.coquicoqui.com

(Valladolidin "hotellissa" vain yksi huone)

Hanki upgreidattu koti

Holboxin saaren Casa Las Tortugas -hotelli on yhtä kuin värikkäitä kukkia, rustiikkia, puuta, kirjoja, värejä aistikkaasti yhdisteltyinä. Aamukahvin voi juoda daybedillä turkoosia vettä, valkoista hiekkaa ja omaa elämäänsä ihmetellen.

www.casalastortugas.com

Rovaniemen matkailulla menee lujaa. Vetonaula on houkutteleva, suorastaan mielikuvituksellinen majoitus.

 

Tasokkaan majoituksen puute on ollut suomalaisen matkailubisneksen ongelma, mutta Rovaniemellä asiat on tehty toisin. Yksityiset yrittäjät ovat investoineet tyylikkyyteen ja kekseliäisyyteen.

Yksi onnistujista on kaupungin keskustassa suojellussa vanhassa talossa oleva Gröhnin perheen omistama Arctic Light Hotel, joka äskettäin voitti kolmessa kategoriassa World Luxury Hotel -gaalassa. Se on myös valittu Trivago Awardsin Suomen parhaaksi viiden tähden hotelliksi (toinen on Haven, kolmas Kämp), vaikka ei se tarkkaan ottaen edes ole viiden tähden hotelli; ympärivuorokautinen huonepalvelu puuttuu.

Hämäränä talvipäivänä tekisi mieli jäädä Arctic Lightin viihtyisään, olohuonemaiseen lobbyyn oleskelemaan kirjan ja lämpimän juoman kanssa. Hotellin kaikki 57 huonetta ovat tilavia ja erilaisia. Valttina on erinomainen palvelu ja mainio aamiainen, josta on levinnyt kuvia Instagramissa pitkin maailmaa.

Toisin kuin Rovaniemen muissa paremman luokan majoituspaikoissa, joissa enemmistö asukkaista on tällä hetkellä kiinalaisia, Arctic Lightin asiakkaat tulevat eri puolilta maailmaa.

arcticlighthotel.fi

 

Käpylehmän sisällä

Kansainvälisiä palkintoja on saanut myös Arctic TreeHouse Hotel, joka on tullut kuuluisaksi siitä, että sen huoneistot on rakennettu rinteeseen ikään kuin käpylehmät tikkujaloille. Etuseinät ovat pelkkää lasia, joten näköalat ovat hienot. Pienten 27 neliön käpylehmien lisäksi hotelliin kuuluu viisi 50 neliön Glass Housea. Santaparkin kupeessa olevaa aluetta laajennetaan lähivuosina tuntuvasti. Kysyntää riittää, sillä kuvat puumajoista ovat levinneet ympäri maailmaa, ja tämäkin hotelli on monien muiden tapaan loppuunmyyty talven huippusesongin ajaksi.

santaparkarcticworld.com/arctic-treehouse-hotel

 

Lasinen kota ja jacuzzi

Pääsin koeasumaan Snowman World Glass Resortin lasikodan ennen lomakylän virallisia avajaisia. Lasiseinää ja kattoa on loma-asunnoissa paljon revontulten toivossa, mutta olo kodassa on oikein kodikas. Nukkumista varten on parvi, tilaa on kaikkiaan 40 neliötä. Oleskelutilan lisäksi on keittiösyvennys, kylpyhuone ja sauna. Sisustus on skandinaavisen hillitty. Varsinainen vetonaula on kuitenkin ulkona kodan terassilla oleva 38-asteinen outdoor hot spa. Kun pulahtaa pakkasessa uikkareissa taivasalla poreammeeseen, ja ympä-

rillä on pelkkää hiljaisuutta ja pimeyttä, on rentoutumiselle varsin otolliset olosuhteet.

snowmanworld.fi

Tacoja ja pizzaa

Turistin ei tarvitse visiitillään tyytyä vain perinteiseen Lapin ruokaan. Keskustassa meksikolaista ruokaa tarjoaa uusi ravintola Yuca. Meininki on rento, pöytävarauksia ei oteta.

yuca.fi

Pure Pizzassa pizza paistuu aitoon napolilaiseen tyyliin sikäläisin reseptein. Uunikin on Italiasta tuotu, sillä paikan omistajalle Antti Kuhalle pizzan autenttisuus on sydämenasia. Porosalami on sentään pääsyt mukaan yhteen pizzaan, joka oli kerrassaan erinomainen.

kauppayhtio.fi

Haluatko päästä nopeasti joulutunnelmaan? Suosittelemme näitä klassikkomarkkinoita.

Musiikin lumoissa Kööpenhaminassa
Kööpenhaminan Tivolin alue on jo itsessään hyvin viehättävä, mutta joulun aikaan se on suorastaan taianomainen. Pixie Band soittaa musiikkia, tarjolla on syötävää ja juotavaa, ja lisää aistinautintoja tarjoavat ilotulitukset sekä sadan tytön Lucia-kulkue. Hans Christian Andersen -joulumarkkinat (kuvassa) on erityisen lumoava kokonaisuus. Se löytyy Axeltorv-aukiolta, vastapäätä Tivolia.
visitcopenhagen.com

 

Lähiherkkuja Helsingissä
Tuomaan markkinat on Helsingin vanhin ja suurin joulutori. Viime vuonna markkinoilla vieraili 350000 ihmistä 95:sta eri maasta. Markkinoilla panostetaan erityisesti kotimaiseen paikallistuotantoon, hyvään ruokaan ja juomaan sekä laadukkaisiin lahjoihin. Ihastuttava vanhan ajan karuselli tarjoaa maksuttomia karuselliajeluita kaikille markkinavieraille. Tänä vuonna uutuutena on myös esiintymislava. Markkinat avautuvat lauantaina 2.12.
tuomaanmarkkinat.fi


Kuusen juurella Tallinnassa
Tallinnan joulumarkkinat järjestetään kauniissa vanhassa kaupungissa valtavan joulukuusen ympärillä. Tänä vuonna juhlitaan muuten kyseisen joulukuusen 575-vuotisjuhlaa. Tarjolla on virolaista jouluruokaa – porsaanpaistia, hapankaalia ja mustaamakkaraa sekä hehkuviiniä ja piparkakkuja. Markkinoilta voi ostaa myös laadukkaita käsitöitä ja muita perinteisiä lahjoja.
christmasmarket.ee


Jouluisesti Strasbourgissa
Strasbourg kutsuu itseään rohkeasti joulun pääkaupungiksi. Kaupungissa on yksi maailman vanhimmista joulumarkkinoista, ne on järjestetty vuodesta 1570 saakka. Nykyään markkinoita on kymmenessä eri paikassa pitkin kaupunkia, ja kojuja on yli 300. Place Kleberiltä löytyy perinteinen, erittäin suuri joulukuusi. Tänä vuonna markkinoiden vieraileva tähti on Portugali, joten tarjolla on runsaasti herkullisia pastéis de nata -leivonnaisia.
noel.strasbourg.eu


Tunnelmallisesti Berliinissä
Berliinissä voi käytännössä viettää aikaa joulumarkkinoilla vaikka koko joulukuun ajan. Tarjonnan paras on kuitenkin Gendarmenmarkt. Vieressä valvovat kirkot Deutscher Dom ja Französischer Dom luovat markkinoille upean tunnelman. Puiset kojut hehkuvat tunnelmaa ja pursuavat kiinnostavia ostoksia. Illalla tarjolla on elävää musiikkia laidasta laitaan.
visitberlin.de

Juttua muokattu 27.1.2017: lisätty tieto Tuomaan markkinoiden alkamispäivästä.