Tänä keväänä moni meistä on joutunut kohtaamaan aivan uudenlaisia esiintymistilanteita, kun videopalaverit ovat korvanneet kasvotusten pidettävät kokoukset. 

Kameralle puhuminen ja teknologian kanssa säätäminen saattavat aiheuttaa tilanteeseen tottumattomalle yllättävänkin voimakasta esiintymisjännitystä.

Kuumottavia tilanteita voi tulla vastaan myös töiden ulkopuolella. Esimerkiksi puheen pitäminen häissä voi hermostuttaa niin paljon, että itse juhlista nauttiminen unohtuu.

Kysyimme jännityksen selättämiseen neuvoa näyttelijä Elsa Saisiolta, joka on tottunut esiintymään lapsesta asti, mutta tunnustaa jännittävänsä esiintymistilanteita edelleen. Tiukoissa tilanteissa hän luottaa näihin kolmeen vinkkiin:

1. Rauhoita hetki ennen esiintymistä. Mene paikalle hyvissä ajoin ja vältä kaikenlaista kiirettä ja sähläystä. Ole hetki yksin ja keskity hengittämään syvään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Valmistaudu hyvin. Harjoittele esiintymistilannetta tarpeeksi etukäteen, jotta tiedät tarkalleen, mitä sinun täytyy H-hetkellä tehdä. Pyydä perheesi tai ystäväsi koeyleisöksi puhetta valmistellessasi. Pyri myös tekemään elämästäsi ennen esiintymistilannetta mahdollisimman rentoa: vältä riitoja, paniikkia ja kiirettä.

3. Jännitystä ei tarvitse peittää kokonaan. Oletko koskaan katsonut pahalla ihmistä, jota näyttää jännittävän? Yleisö on esiintyjän puolella, ja parhaimmillaan pieni jännitys voi jopa tehdä esityksestä koskettavamman.

Elsa nähdään parhaillaan Elisa Viihteen draamasarjassa Kevyttä yläpilveä, jossa hän näyttelee toista pääosaa. Tänä kesänä vuorossa ovat myös Pertsa ja Kilu -lastenelokuvan kuvaukset.

Näyttelemisen lisäksi Elsa tekee töitä myös laulajana ja äänityöläisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla