
Pitkän uran tehnyt vaatesuunnittelija Anna Ruohonen uskoo pandemian herättäneen ihmiset tekemään harkitumpia vaateostoksia.
Kaksi kuvaa. Vain sen verran tarvitaan, että vaatesuunnittelija Anna Ruohonen pystyy valmistamaan suomalaiselle asiakkaalleen tuotteen mittatilaustyönä Pariisista käsin. Tämän mahdollistaa Annan yhteistyö innovatiivisia digitaalisia mittauspalveluja tarjoavan suomalaisen startup-yhtiön kanssa.
–Kaksi mobiililaitteella otettua kuvaa pystyy antamaan jopa 20 strategista mittaa. Se auttaa asiakasta määrittämään oikean kokonsa ja välttämään virheostokset sekä turhat palautukset.
Tällä hetkellä digitaalinen mittapalvelu on käytössä verkkokaupan valmisvaatemalliston tuotteissa, mutta kevään aikana sen käyttö laajenee kattamaan myös mittatilausmalliston, jota on sitten mahdollista tilata verkosta.
–On ollut hermostuttavaa, jos emme ole itse päässeet ottamaan mittoja ja asiakas lähettää itse ottamansa mitat toiselta puolen maailmaa. Jännitys yleensä purkautuu, kun saa kiitosviestin hyvin istuvasta vaatteesta. Olen välillä neuvonut asiakkaita mittaamisessa jopa Zoomin välityksellä, Anna muistelee.
Vaikka suunnittelija näkee digitalisaation mahdollisuutena, se ei korvaa kivijalkaliikkeessä tapahtuvaa ihmisen kohtaamista.
–Liikkeessä kuulen asiakkaiden palautteita. Digitalisaatio kuitenkin mahdollistaa asiakaskunnan laajentumisen niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Anna on asunut Pariisissa vuodesta 1995 lähtien. Hänen suunnittelemissaan vaatteissa yhdistyvät skandinaavinen minimalismi ja ranskalainen eleganssi.
–Ranskalaisten silmissä vaatteeni näyttävät skandinaavisilta ja suomalaisten mielestä ne ovat ranskalaisia. Ranskassa pukeutuminen on kohteliaisuutta toisia kohtaan. Suomessa se saatetaan nähdä hienosteluna.
Pariisi on suunnittelijalle suuri inspiraation lähde, mutta tärkeimmät innoittajat ovat korkeatasoiset kankaat. Anna käyttää suunnittelemissaan vaatteissa luonnonmateriaaleista Euroopassa valmistettuja kankaita.
–Laadukasta kangasta on helppo työstää. Parhaimmillaan materiaali ja muoto elävät symbioosissa. Mitä vähemmän materiaalia rikotaan, sen parempi.
Hän kuvailee pariisilaista vaatturiaan helmeksi, joka pystyy tekemään laatua uskomattomalla nopeudella ja ammattitaidolla.
–Vuoropuhelu hänen kanssaan on tärkeää. Minä suunnittelen vaatteen ja annan sille muodon, vaatturini toteuttaa sen.
Merkitystä mittatilauksena
Annan mukaan mittatilaustyönä tehdyt vaatteet ovat omistajalleen merkityksellisempiä ja siksi myös vastuullisempia. Asiakas harvoin tilaa mittatilausvaatetta hetken mielijohteesta.
–Tavoitteeni on suunnitella kauniita, ajattomia ja kestäviä vaatteita. Kun alettiin puhua vastuullisesta muodista, ajateltiin, että se tarkoittaa pellavakaapuja. Esteettisyydessä ei ole mitään väärää eikä sitä missään tapauksessa tule unohtaa. Päinvastoin, sillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille. Kun vaate on oikeasti pukeva, siihen kiintyy.
Annan mielestä vaateteollisuuden vastuullisuuskeskustelu keskittyy liikaa jälkiratkaisuihin.
–Puhumme paljon siitä, mitä teemme jätteelle, vaikka ongelma on tuolloin jo tapahtunut. Suunnittelijalla on vastuu etsiä ratkaisuja jo tuotannon alkuvaiheessa. Määrän lisäksi materiaaleihin pitää kiinnittää huomiota. On kiva, että materiaaleja tehdään leikkuujätteistä, mutta oikeasti pitäisi huolehtia, että vaatteita tehtäisiin vähemmän ja näin leikkuujätettä syntyisi mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan.
Anna näkee vaateteollisuuden ongelmaksi sen, että ostamme huonolaatuisia tuotteita ja käytämme niitä vain joitakin kertoja.
–Itse tuotteen pitäisi tuoda nautintoa, ei ostamisen. Vaatteen tulisi olla niin ihana, että sitä haluaa huoltaa ja sen kanssa tehdä muistoja. Parhaassa tapauksessa vaate siirtyy seuraavalle sukupolvelle.
Anna uskoo pandemian herättäneen sekä ostajat että yritykset.
–Koronakevät oli vaatefirmoille katastrofi, kun varastot olivat täynnä kevätmallistoja, joita kukaan ei ostanut.
Vastuuta ilman varastoja
Anna tietää, että pienenkin malliston menekin ennustaminen on vaikeaa. Reilut kymmenen vuotta hän toimi kuten mikä tahansa vaatealan yritys ja tuotti tietyn väliajoin malliston, jossa oli tietty määrä kokoja ja värejä. Vuonna 2009 hän päätti poistaa varastot ja tekee nyt tuotteita vain tilauksesta.
–Idea lähti palveluajatuksesta. Oli tuskaista, kun asiakkaat tulivat liikkeeseen eikä heille löytynyt sopivaa kokoa. Syntyi ajatus tuotteen valmistamisesta vasta tilattaessa.
Varastottomuudesta on tullut brändin kärkiajatus ja vastuullisuusteko.
–Maailma on muuttumassa radikaalisti. Myös isommat muotialan yritykset ovat alkaneet tuottaa vaatteita ennakkotilauksina.
Anna Ruohonen Paris -tuotteet edustavat affordable luxurya eli ”edullista luksusta”. Annan asiakkaiden ikä ja mieltymykset vaihtelevat yksilöittäin.
–Olen valmistanut saman takkimallin parikymppiselle ja 85-vuotiaalle. Se ei ole ikä- vaan tyylikysymys.
Helsingin liikkeeseen avattiin pari vuotta sitten second hand -piste, jossa myydään asiakkaiden tuomia käytettyjä Anna Ruohonen -vaatteita. Suunnittelija iloitsee second hand -kulttuurin yleistymisestä, mutta huomauttaa senkin kuuluvan vaateteollisuuden ketjussa välivaiheen ratkaisuihin.
Hänen mukaansa uusi sukupolvi on tietoinen vastuullisuudesta. Second hand on ensimmäinen askel kohti laadukkaita vaatteita.
–Vaatteet ovat kuin viinejä. Kun olet maistanut hyvää viiniä, halvempiin ei ole paluuta.
Kasvunpaikka
Urakehitykseni yksi merkittävimmistä vaiheista oli mahdollisuus työskennellä Martin Margielan muotitalossa urani alussa. Sain seurata läheltä hänen ainutlaatuista visiotaan ja opin ymmärtämään, miten tinkimätön ja periksiantamaton oman näkemyksensä suhteen tulee olla. Tämä oppi on kantanut minua omalla urallani. Usko omaan visiooni on pysynyt voimakkaana haasteista huolimatta.
Juttu on julkaistu Gloriassa 04/2022.
Kuka?
Anna Ruohonen, 54
Vaatesuunnittelija, luotsaa nimeään kantavaa vaatemerkkiä Anna Ruohonen Paris.
Työskennellyt ennen oman vaatemerkin perustamista Olivier Desforgesilla sekä Jose Levy a Parisin ja Martin Margielan muotitaloissa. Suunnitellut vaatemallistoja Nansolle, koruja ja asusteita Aarikalle sekä kodintekstiilejä Finlaysonille. Lisäksi tehnyt useita teatteri- ja tanssipuvustuksia niin Suomessa kuin Pariisissa.
Saanut Kaj Franck -muotoilupalkinnon vuonna 2017.
Valmistunut vaatesuunnittelijaksi Taideteollisesta korkeakoulusta.
Asuu Pariisissa. Perheeseen kuuluu puoliso ja neljä lasta.
Myymälät Pariisissa ja Helsingissä Uudenmaankadulla.
Verkkokauppa: annaruohonen.com.