Hannan ystävä löysi NK:n smokin kirppikseltä. Höyhenhinainen kauluspaita Zarasta. Asu odottelee Venla-gaalaa.
Hannan ystävä löysi NK:n smokin kirppikseltä. Höyhenhinainen kauluspaita Zarasta. Asu odottelee Venla-gaalaa.

Tv-toimittaja Hanna Sumarilla on vaikuttava mekkokokoelma sekä taito yhdistellä klassista ja kreisiä.

Hanna Sumari on yksi suomalaisen television pätevimmistä pukeutujista. Hänen päällään varmat klassikot yhdistyvät kreiseihin trendeihin saumattomasti. Voisi kuvitella, että näppärän tyylin takana on stailisti tai pari, mutta Sumari vaatettaa itsensä televisioon aina itse.

–Se on iso työ, ja olen hirveän nipo. En valitettavasti osaa luottaa asujani muiden käsiin. Jos joku muu stailaa minut, pelkään, mitä eteeni tuodaan.

Pelon taustalla on lapsuus, jossa Sumarin piti ahtautua liian pieniin vaatteisiin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–En kelvannut äidilleni. Hänestä minun olisi pitänyt olla laihempi. Niinpä hän osti minulle tarkoituksella liian pieniä vaatteita, joita varten minun piti laihduttaa. Ei ihme, että minulla on ihan pienestä asti ollut olo, että olen liian iso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Zimmermannin mekot ovat Hannan suosikkeja. Ne muuttavat olo-muotoaan asusteiden avulla.

Sumari on aina vaistomaisesti valinnut päälleen näyttäviä asuja. Hän on oivaltanut, että mahtipontinen pukeutuminen saattaa olla suojakuori.

– Vaatteet ovat kuin pinta, jonka läpi ei näe. Kuka on siellä sisällä? Sitä en tiennyt pitkään itsekään. Vasta viimeisen vuoden aikana olen alkanut selvittää terapiassa, kuka olen näiden mekkojen alla.

Sumarin mekkokokoelma on vaikuttava. Rekeille on kertynyt etenkin amerikkalaisen Ralph Laurenin ajattomia asuja ja tanskalaisen Henrik Vibskovin hilpeitä vaatteita.

– Vibskovin vaatteet ovat täynnä harkittuja virheitä: erikoisia muotoja, revittyjä hihoja ja vinksallaan olevia mittasuhteita. Olen keräilijä ja ne ovat aarteitani.

Hanna ei ole laukkuihminen. Pakolliset kamat kulkevat Samujin kassissa.

Sumarin tyylin salainen ase ovat erikoiset kengät.

– Jos asu on liian vakava, rikon sen kummallisella kenkäparilla. Viime kesänä ostin kolmet paksupohjaiset Crocs-kengät. Ne toivat tyyliin veikeyttä. Juuri nyt tuntuu ajankohtaiselta yhdistää kevyt mekko raskaisiin kenkiin.

Sumarin jalka on kokoa 41,5 ja hän harmitteli vuosikaudet kenkien suppeaa kokovalikoimaa. Sitten hän löysi Amsterdamin kenkäkaupat.

– Harmittelin amsterdamilaisen kenkäkaupan myyjälle isoa jalkaani. Kun hän kuuli kenkäkokoni, hän nauroi päin naamaa, että tuoko muka on iso, meillä on kenkiä kokoon 46 asti! Aloin itkeä onnesta ja ostin saman tien ballerinat kahdessa eri värissä.

Sumari lopetti korkokenkien käytön joitakin vuosia sitten. Ensin syynä olivat jalkavaivat, sitten periaatepäätös.

– Yhtäkkiä tajusin, että onpa nuo naurettavat! Miksi ihmeessä tasapainoilemme korkojen päällä? Etenkään kun se ei tee jaloille hyvää. Elämäni on helpottunut sen jälkeen, kun aloin pitää korkokenkiä typerinä.

Hanna kerää Henrik Vibskovin vaatteita. ”Olen iloinen, että uskallan olla näin: näkyvillä.”

Kuvaile tyyliäsi.

Ristiriitainen. Pidän klassisista jutuista ja hillitystä tyylistä. Olen tarkka asujen mittasuhteista ja muodoista. Toisaalta tykkään omituisista vaatteista ja kummallisista leikkauksista. Pelkkä kauneus ei riitä. Erikoiset kengät ja operettisormukset ovat myös osa tyyliäni.

Olin 80-luvulla stailisti ja perustin pr-toimisto Promoden, jolla oli asiakkaina monia muotimerkkejä. Silloin opin kaiken vaatteiden leikkauksista ja materiaaleista, rintaliiveistä toppavaatteisiin. Tiedän heti, onko vaate laadukas. Usein kallis merkki lupaa liikaa. Satsaan laatuun, mutta myös H&M:ltä voi löytää laadukasta.

Tyylivinkkisi?

Kaikki alkaa alusvaatteista. Jos on menossa juhliin, juhla-asu pitää ottaa mukaan alusvaateostoksille. Vaate istuu kauniisti ainoastaan silloin, kun alusvaatteet ovat oikeat. Näissäkin kuvauksissa vaihdoin eri alusvaatteet miltei jokaiseen asuun.

Illalliskutsuille suosittelen panostamaan yläosaan. Kukaan ei näe kenkiä tai alaosaa, jos ilta vietetään pöydän ääressä.

Poncho-setti on uusin löytö Ralph Laurenilta. Se oli melkoinen sijoitus, mutta sen arvoinen.

Millainen shoppailija olet?

Minulla on varma silmä, ja näen jo kaukaa kiinnostavat asiat. Siksi minun ei tarvitse selata läpi kaikkia kaupan rekkejä. Olen kerännyt vaatekokoelmaani vuosikymmeniä ja voin luottaa siihen, että löydän sieltä jotakin joka tilaisuuteen. Joskus nappaan paniikkitilanteessa jotain ketjuliikkeestä. Mutta käytän heräteostoksiakin vuosia.

Millainen on väripalettisi?

Talvella pukeudun valkoiseen ja kesällä mustaan. Musta toimii kesän valossa, mutta talven pimeydessä en halua kadota sen sisään. Mielestäni valkoiset, kauniisti laskeutuvat villavaatteet ovat upeita talvisin, etenkin kultaisiin koruihin yhdistettynä. Viihdyn myös korallin ja sinisen sävyissä.

Näyttävät buutsit ovat aarre ja lahja Hannan puolisolta.

Mikä on rakkain aarteesi?

Nahkabuutsit, jotka bongasin moottoripyörämessuilta. Ne olivat upeimmat koskaan näkemäni kengät, mutta maksoivat kuin maailmansota. Siksi ne jäivät hyllyyn. Jonkin ajan päästä mieheni Jari pyysi minua saattamaan itseään töihin Harrikalla. Istuimme molemmat prätkiemme selkään ja lähdimme matkaan. Hän ei kuitenkaan ajanut töihin vaan kaarsi saapasliikkeen pihaan ja osti unelmieni buutsit minulle lahjaksi.

Miten suhtaudut trendeihin?

Usein käy niin, että ihastun johonkin juttuun ja hetken päästä se on muodissa. Seuraan somessa nuoria tyylivaikuttajia. Aina, kun epäröin jotakin asuyhdistelmää, kysyn tyttäreni, suunnittelija-podcastaaja Kirsikka Simbergin tai ystäväni Lotta Arvelinin mielipidettä.

Hanna bongasi nahkahousut Espanjasta Uterqüen näyteikkunasta.

Miten työsi on vaikuttanut tyyliisi?

Tv-työssä on paljon rajoituksia: Musta, valkoinen, punainen tai pikkuruutuinen vaate ei toimi. Kuvauksissa ei voi käyttää kiliseviä koru, kopisevia kenkiä tai kahisevia kankaita. Vaatteen alle on mahduttava mikrofonin lähetin. Vinkkini tv-haastatteluun meneville: Sovita vaate peilin edessä istuen, ei seisten. Usein haastatteluissa istutaan , joten esimerkiksi pikkuruinen hame ei ole paras valinta.

Miten meikkaat?

Ihailen ihmisiä, jotka eivät käytä ollenkaan meikkiä. Itse kuitenkin koen, etten voi olla ilman, sillä ihmiset ovat tottuneet näkemään minut tv:ssä tietyn näköisenä. Kotona hiihtelen meikittä, mutta ulos lähtiessä meikkaan vähintäänkin kulmat ja ripset.

Andiatan klassinen kahiseva salsahame puhutteli ensivilkaisulla. Nahkatakki Sand.

Juttu on julkaistu Gloriassa 03/2022.

Kuka?

Hanna Sumari, 63

Tv-toimittaja, somevaikuttaja, luennoitsija.

Asuu Espoossa puolisonsa kanssa.

Lempipaikka: Koti on ihmisen suoja. Siellä saa olla oma itsensä, hyvässä ja pahassa.

Lempikirja: Andre Agassin elämäkerta Open.

Lempiruoka ja -juoma: Hanavesi, grillatut mustekalan lonkerot ja kasvisannokset, jotka eivät lillu rasvassa

Sisältö jatkuu mainoksen alla