Kiti Kokkosen mieliruoka kestää aikaa.
Kiti Kokkosen mieliruoka kestää aikaa.

Kiti Kokkosen mieliherkku on aito kasariresepti.

Kaikki on Jorman syytä. Entinen perheystävä Jorma valmisti 1980-luvulla pastaruoan, jonka makuun noin kymmenvuotias Kiti Kokkonen rakastui. Siihen aikaan pastaruokia ei vielä Suomessa ihmeemmin tehty, mutta Jorma oli onnistunut rakentamaan tonnikalan ja ketsupin liiton, johon Kiti ihastui.

”Se oli järkyttävän hyvää”, näyttelijä ja käsikirjoittaja Kiti Kokkonen sanoo. Hän alkoi valmistaa tonnikalapastaa ystävilleen. Hän söi sitä äitinsä, näyttelijä Titta Jokisen kanssa öisinkin ja teki sitä myös ulkomaanmatkoilla – kaikki pitivät siitä. Tärkeintä oli, ettei antanut reseptien ”liian tavallisilta” kuulostavien ainesosien säikäyttää. Lopputulos oli parempi kuin miltä resepti kuulosti. Jostain kumman syystä kastikkeesta tuli parempaa, kun sen valmisti kattilassa eikä paistinpannussa.

Kiti Kokkonen pyörittää arjessaan noin 30 luottoreseptiä. On itse tehtyä kaalilaatikkoa, intialaisia patoja, lihapullia ja meksikolaisia tacoja. Silti hänen luottoreseptinsä on tonnikalapasta. Äitinsä esteettistä kattaussilmää Kiti ei ole täysin perinyt, vaan panostaa ruokien ulospanoon vain juhlapäivinä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

”Mutta kyllä minä nautin, kun äidillä ruoka on aseteltu niin kauniisti. Jotenkin äiti osaa kuoria jopa perunat niin, että ne ovat täydellisen sileitä”, Kiti huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tonnikalapastaan tosin liittyy ikävä ongelma. Kitin mies Olli ja tämän tytär Sofia eivät pidä siitä. Kaikista ihmisistä juuri he. Onneksi tonnikalapastaa voi syödä yksinkin.

Kitin tonnikalapasta (Jormalta)

(neljälle)

1 purkki tonnikalaa öljyssä

1 tl ruokaöljyä

1 purkki (70 g) tomaattipyrettä

1 pieni sipuli silputtuna

2–3 dl ketsuppia

5 valkosipulin kynttä silputtuna

ripaus cayennepippuria

ripaus valkopippuria

ripaus suolaa

+ pinaattitagliatellea

1. Kiehauta vesi kattilassa. Valmista pinaattitagliatelle pakkauksen ohjeen mukaan.

2. Tagliatellen kiehuessa kuutioi sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä paistinpannussa ruokaöljyssä noin

5 minuuttia miedolla lämmöllä.

3. Revi tonnikala säilykepurkista haarukalla hötöksi ja lisää se pannuun. Sekoita heti perään myös tomaattipyre ja ketsuppi.

Sekoita ja lisää mausteet. Lisää hieman lämpöä ja anna kypsyä muutama minuutti.

4. Valuta pasta ja lisää se kastikkeen

joukkoon pannuun. Tarjoile heti.

Juomasuositus: kylmä maito

Reseptini-juttusarja ilmestyy uudistuneessa Gloriassa joka kuukausi. Kiti Kokkonen aloittaa sarjan.

Tuna

Mitäpä jos reseptin nimi olisi pasta a la tonno di Eldorado? Olisiko hienompi? Tämä resepti ei ehkä ole minulle mieluisin mutta parhaat ruoat syntyvät arkisista aineista, jos vain osaa tehdä. Hienoon ruokaan ei tarvita satoja aineksia. Maukas ruoka syntyy jo kolmesta raaka-aineesta jos ne ovat tuoreita ja laadukkaita. Makuasioista ei voi kiistellä, sanottiin aina lapsena :) Tämä on Kitin lempiruoka.

  • ylös 20
  • alas 11
Erinas

Yksi minulle tärkeä syy Glorian lukemiseen ovat aina olleet upeat reseptit ja useamman aukeaman laadukas ruokajuttu. Nyt kyllä petyin pahasti, kun tämä tärkeä osa lehdestä korvataan lyhyellä yhden sivun opiskelijapasta-jutulla, jonka kanssa ruoalla ei ole mitään tekemistä.

  • ylös 19
  • alas 24
Sisältö jatkuu mainoksen alla