Mekko on Annan ystävän valitsema. ”Se symboloi uutta alkua.”
Mekko on Annan ystävän valitsema. ”Se symboloi uutta alkua.”

Anna Piiroinen muutti tyylinsä täysin ystävien avustuksella, mutta mustasta kajaalista hän ei luovu.

Vuosien ajan Anna Piiroinen,48, vannoi täysin mustan garderobin nimiin. Jos se ei ole mustaa, pane se takaisin kuului hänen mottonsa.

Nyt tummanpuhuvan ilmeentilalle on tullut värejä ja kuoseja.

– Minusta tuntui, että halusin olla näkymätön. Nyt tykkään taas olla esillä, ja peittävän tyylin tilalle on tullut naisellisuutta. Ennen en tykännyt, jos vyötärö oli näkyvissä tai kaula-aukko oli antelias. En myöskään pukeutunut mekkoihin, joita nykyään rakastan, Anna kuvailee.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
”Garçonnen mekkoja Annahankki kahdessa eri värissä,koska tykästyi malliin. Mekot ovat Ranskasta pienestä Biscarossen surffikylästä. Poolopaita Nanso, kengät Dr.Martens. Korvakorut on ostettu KappAhlista.

Tyyli ja elämä uusiksi

Sisällöntuottajana työskentelevän  Piiroisen elämässä on meneillään muutosvaihe, joka näkyy sekä hänen työssään että tyylissään. Hän kirjoitti lähes kymmenen vuotta suosittua Anna palaa Anna -blogia. Vastikään hän lopetti sen ja siirtyi vakituiseksi kirjoittajaksi somevaikuttaja Stella Harasekin Notes on life -blogiin.

Lisäksi hän tekee sisältöä muun muassa elokuvien maahantuojalle Cinemanselle ja suunnittelee galleriatoiminnan ja podcastin perustamista.

Tyylissään Anna on päättänyt luottaa ystäviensä visioon siitä, mikä saattaisi pukea häntä. Lisäksi hän antaa iän kauniiden piirteiden tulla esiin.

Ennen hän värjäsi hiuksensa vaaleilla raidoilla, mutta nythaluaa nähdä, pilkottaako omasta kuontalosta harmaan vivahteita.

– Olen aina tuntenut olevani henkisesti vanhempi kuin olen. Moni sanoo, että on sisäisesti nuori, mutta itse tunnen olevani liki 70-vuotias. Tuntuu, että iän myötä kehityn jatkuvasti kohti sitä ihmistä, joka oikeasti olen.

Paitamekko ja neule-takki Gauhar, farkut Vero Moda, ballerinat H&M. ”Keittiöpyyhe voisi melkein olla yksi asusteistani, koska rakastan laittaa ruokaa. Joskus olen tajunnut kulkevani Hangon keskustassa pyyhe olalla.”

Meikkiä joka päivä

Vaatteet eivät varsinaisesti ole Piiroisen suurin intohimo, vaikka hän tykkääkin näyttää tyylikkäältä. Kun hän löytää hyvän vaatemerkin tai -kappaleen, hän pitäytyy niissä ja saattaa ostaa samaa vaatetta monessa eri värissä.

Esimerkiksi Gauharin vaatteet kuuluvat Piiroisen suosikkeihin. Hän kutsuu itseään laiskaksi shoppailijaksi ja pitää siitä, että saa laatua helposti yhdestä paikasta.

– En ymmärrä sitä, miten joillakin on esimerkiksi monia eri käsilaukkuja. Miten ihmiset jaksavat vaihtaa tavaroitaan laukusta toiseen? Toki ymmärrän, että tietynlainen laukku voi nostaa asun uudelle tasolle.

Sen sijaan meikkaaminen on tärkeää. Piiroinen meikkaa joka päivä, vaikka ei olisikaan lähdössä ihmisten ilmoille.

– En sekoa vaatekaupoissa, mutta kosmetiikkaan hurahdan. Musta kajaali on tavaramerkkini. Jos en voi saada Chanelin käsilaukkua, niin voin aina saada Chanelin kajaalin, Anna sanoo.


 
Missä asussa tunnet olosi itsevarmaksi?

Mekot ovat luottovaatteitani. Olen vasta nyt 50 ikävuoden lähestyessä alkanut oppia vaatteen laadun merkitystä ja sitä, miten laatu lisää myös itsevarmuutta. Kun vaate tuntuu hyvältä päällä, se tukee myös henkistä olotilaa. Paksusta viskoosista tehty mekko on suosikkini. Siinä, missä toisille verkkarit ovat oloasu, itse pidän mekoista.

”Tämä Second Femalen mekko on ystäväni vanha. Siitä tuli heittämällä suosikkini.”

Kenen tyylistä inspiroidut?

Inspiroidun ihmisistä, jotka ovat sinut ja rauhassa itsensä kanssa. Itse olen hermokimppu ja aina nykimässä paidan helmaa, joten sellaiset ihmiset kiehtovat aina, vaikka en pukeutuisi yhtään kuin he. Ihailen esimerkiksi muotisuunnittelija Isabel Marantin hyvää energiaa. Pukeutujana olen kuitenkin aivan kuin edesmennyt suomentaja Kyllikki Villa. Hän matkasi rahtilaivoilla ympäri maailmaa ja käytti vaatteensa aina loppuun saakka. Olen aivan samanlainen. Kun ostan mekon, käytän sitä, kunnes se hapertuu päälle ja sitten vasta hankin uuden.

Anna hyvä tyylivinkki.

Ystäviltä kannattaa kysyä, miten he pukisivat sinut. Itseään kohtaan on usein liian ankara. Ystävät näkevät sinut kauniina ja ihanana sekä näkevät eri tavalla, mikä sopisi yllesi. Esimerkiksi yksi suosikkimekoistani on ystäväni vanha. Toinen ystäväni osti minulle useamman mekon, käski kokeilla niitä, vaikka ne eivät olleetkaan täysin omaa tyyliäni ja tarjoutui palauttamaan vaatteet, jos en tykästyisi niihin.Pidin mekoista joka ikisen. Vaatteita kannattaa myös lainata. Se tuo tyyliin uusia ulottuvuuksia ja avaa silmiä.

Näyttävä hame ja rento yläosa sopivatyhteen. Hame Muotikuu, paita H&M. Pöytälamppu on ostettu Kruununhaasta Kaunis Arki -liikkeestä.

Miten ratkaiset asukriisit?

Minulla on asukriisejä harvoin, mutta kun on juhlat ja pitäisi näyttää edustavalta, saatan panikoitua. Ennen saatoin samana päivänä metsästää juhliin asun, eikä siitä tietenkään tullut mitään. Silloin tein ja teen kyllä välillä edelleenkin hutiostoksia. Nyt onneksi olen tykästynyt mekkoihin, ja vaatekaapista löytyy valmiiksi päällepantavaa. Jos pitää olla todella edustava, minua alkaa ahdistaa. En ole juhlaihminen enkä pidä juhlapyhistä. Rakastan tavallisia tiistaipäiviä.

Rakastat elokuvia. Millaiset elokuvat kiehtovat sinua tyylillisesti?

Pidän ranskalaisista elokuvista ja rakastan ranskalaista tyyliä, jossa hiukset on kiepsautettu hieman sinne päin, meikkiä on vähän jos ollenkaan ja vaatteet ovat maltillisia, mutta kuitenkin ranskalaiseen tyyliin sopivia. On virkistävää nähdä jotain amerikkalaisuudesta poikkeavaa. Amerikkalaisissa elokuvissa taas naiset ovat yleensä viimeisen päälle laitettuja, mutta esimerkiksi Hellyyden ehdoilla ja Love Story ovat kiinnostavia tyylillisesti. Rakastan myös jalkapallodokumentteja, mutta niistä ei hirveästi saa muotivinkkejä.

Kun pyjama-asuistatuli trendi, tiesin sen olevan juuri oikea tyyli minulle. Vietän paljon aikaa kotona pyjamassa.” Pyjama H&M.

Mikä on rakkain asusteesi?

Minulla on niukasti koruja, laukkuja ja kenkiä. Koruni ovat suurimmaksi osaksi Oz Jewelin. Tutustuin brändin omistajiin jakorujen tekijöihin Tiina Arkkoon ja Vesa Nilssoniin monta vuotta sitten, kun asuimme vielä Helsingissä Kruununhaassa.Yksi rakkaimmista koruistani on Oz Jewelin hopeinen leveä peukalosormus, jolla uskon olevan voimia. Hukkasin sen pelatessani frisbeegolfia, mutta kävin heti ostamassa uuden. Toinen suosikkini on kultai-nen kaulakoru, jonka teetin hankolaisessa Lagerroosin kultasepänliikkeessä sulattamalla kaikki ylimääräiset kultakoruni yhteen. Koruun on kaiverrettu ”LEY” eli ”loppuelämä yhdessä”,  koska mieheni oli kaiverruttanut sen toiseen koruuni.

Mitä pukeutumisestasi voi oppia?

Aina voi vaihtaa tyyliä. Joillakin on vahva oma tyyli ja heillä on luottovaatteita. Minulla ei kuitenkaan ole sellaista enkäajattele pukeutuvani kovinkaan klassisesti. Vaikka vuosikausia julistin mustan värin puolesta, nyt minulla on vaatekaapissa esimerkiksi ystäväni hankkima murretun keltainen mekko, jollaista en itse aiemmin olisi koskaan ostanut. Se  symboloi uutta aikakautta.

Juttu on alun perin julkaistu maaliskuun 2021 Gloriassa.

Kuka?

Anna Piiroinen, 48, sisällöntuottaja. Asuu Hangossa.

Perheeseen kuuluu puoliso ja kolme jo omillaan asuvaa lasta.

Suosikkielokuva: ”Rakastan François Truffautin Taskurahat-elokuvaa vuodelta 1977. Siihen kiteytyy niin paljon elämästä ja lasten viattomuudesta. Elokuvassa on surumielisyyttä, mutta myös huumoria.

Suosikkiravintola: Suosikkejani ovat muun muassa helsinkiläiset Kosmos, Elite, Maxill ja hankolainen ravintola Makasiini. Kaikkia yhdistää klassisuus. Menen vain ravintoloihin, joissa on pöytiintarjoilu ja kankaiset pöytäliinat ja servietit. Trendipaikat eivät houkuttele minua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla