Markkinointijohtaja Kati Ståhlbergin työnä on tietää, miten ihmisten unelmat toteutetaan. Uutta työuraa edelsivät vuodet Ranskan Rivieralla kotiäitinä.

Vielä viisi vuotta sitten Kati Ståhlberg asui Ranskan Rivieralla, kuskasi lapsia kouluun ja harrastuksiin, kävi lounaalla, ajeli pitkin rannikkoa, remontoi taloa ja teki bootcamp-treeniä.

Ulospäin ratkaisu oli täydellinen, mutta seitsemän kotiäitinä vietetyn vuoden jälkeen levottomuus kasvoi. Koska lapset Veeti ja Maija alkoivat olla jo isoja, tarve äidin jatkuvalle huolenpidolle väheni.

– Minusta alkoi hiljalleen tulla turhautunut bitch. Monien silmissä elin unelmaelämää, mutta tunsin itseni akateemisesti koulutetuksi autonkuljettajaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ennen Riviera-vuosiaan Kati oli tehnyt yli 15 vuoden uran mainosalalla. Hän huomasi kaipaavansa takaisin töihin. Kun Katin isä Suomessa sairastui, päätös oli selvä: perhe palaisi kotiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Halusimme myös, että teineiksi kasvaneet lapsemme kokisivat arjessaan suomalaiset arvot ja saisivat järkevän perspektiivin maailmaan. Riviera on melkoinen La La Land. Siellä maailmankuva voi vääristyä. Tärkeäksi saattaa muodostua se, kenen isällä on suurin vene.

Suomessa esikoinen meni lukioon ja nuorimmainen yläkouluun. Kati perusti oman firman, ja hyvin pian häntä pyydettiin mukaan kiinteistökehitysyhtiö Grand Residence Development Oy:hyn.

– Hyppäsin mukaan brändi- ja konseptointi-ihmisenä. Ala oli minulle uusi, mutta viiden vuoden aikana minusta on tullut jonkinasteinen kiinteistökehitysalan osaaja.

Katin työtiimi on tiivis, läheinen ja vilpitön. Kuvassa osakaskumppani ja arkkitehti Jani Prunnila ja arkkitehti Joanna Maury.

Unelmien koteja

Katin työ kiinteistökehitysyhtiössä on monipuolista ja ajoittain hektistä. Yritys ostaa arvokiinteistöjä, ja Katin tehtävä on markkinoinnista ja myynnistä vastaavana osallistua konseptisuunnitteluun: Mitä kiinteistöstä voisi tulla? Millaisesta elämästä ihmiset unelmoivat?

Katin viimeisin projekti on hulppea uusrenessanssitalo Grand Residence 21 Korkeavuorenkadulla Helsingissä. Kiinteistökehitysyhtiö osti Rajavartiolaitoksen talon valtiolta ja kehitti siitä upean asuinkiinteistön.

Talossa sijaitsee myös Katin uusi koti: moderni penthouse, jossa on 130 asuinneliötä ja sadan neliön terassi.

– Lempipaikat kotonani ovat tilava keittiö ja olohuoneen sohva, josta voin tuijotella Johanneksen kirkon torneja.

Taloa suunnitellessaan Kati tiimeineen mietti myös sitä, mitä kiinteistö voisi tuoda ympäristöönsä.

– Alusta asti oli selvää, että talossa pitää olla laadukas ravintola. Olin jo nelisen vuotta sitten yhteydessä Tomi Björckiin, joka innostui ideasta. Siitä syntyi ravintola Ventuno.

Korkeavuorenkadun projekti on nyt loppusuoralla, mutta seuraava kohde odottaa jo.

– Suomen Punainen Risti myi kesäkuussa yhtiöllemme Helsingin Merikadulta kokonaisen talon. Seuraavaksi alamme konseptoida sitä.

”Helsingissä BasBas on ehdoton lempiravintolani, jonka ruoka on simppeliä ja tasokasta. Siellä ilmapiiri on aivan omaa luokkaansa.”

Perhe kahdessa maassa

Päätös palata Suomeen oli perheen yhteinen, mutta muutaman Helsingissä eletyn vuoden jälkeen oli aika pitää jälleen perhepolittiinen neuvottelu.

Poika Veeti valmistui ylioppilaaksi ja lähti Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Tytär Maija kaipasi takaisin Ranskan kansainväliseen kouluun. Katin miestä Maraa ei Suomessa pidätellyt töiden puolesta mikään.

– Viime kesänä päätimme, että mieheni ja tyttäreni palaavat Ranskaan. Siellä on toinen kotimme, jossa mies saa nyt puolestaan elää koti-isän arkea: kuskata autolla ja valmistaa tyttärelle kasvisruokaa. Se on mieletön isän ja tyttären seikkailu.

Perhe on tiivis ja läheinen välimatkasta huolimatta. Kati käy Rivieran kodissa vähintään pari kertaa kuussa viettämässä pitkiä viikonloppuja.

– Lisäksi FaceTime toimii. Tyttäreni soittelee päivittäin ja kyselee mielipiteitä asuista ja muista arkisista asioista.

Jotkut tutut ovat ihmetelleet järjestelyä, mutta siihen ei liity mitään draamaa.

– Nyt eletään näin. Maija pääsee ylioppilaaksi vuoden päästä. Katsotaan, mihin hän lähtee sitten ja kuinka elämä taas muuttuu.

Provencelainen rosee on Katin lempiviini.

Uusi alku Rivieralla

Alun perin, vuosia sitten, Katin perheen oli tarkoitus muuttaa Rivieralle vain vuodeksi.

Kati oli aina ollut suorittaja, kova tekijä, jolle työminä oli iso osa elämää. Sitten hän sai rintasyöpädiagnoosin.

– Tytär oli silloin vielä aivan vauva eikä Veetikään vanha ollut, joten ajattelin, että nyt on vain pakko jaksaa. Puskin hoitojen läpi ja palasin nopeasti töihin. Halusin, että elämä palautuu mahdollisimman nopeasti raiteilleen.

Kaikki ei kuitenkaan tuntunut samalta kuin ennen. Pitkän taistelun jälkeen usko meinasi loppua: burn out alkoi oireilla.

– Mietin, että olin sentään selviytynyt syövästä. Miksi pilata nyt kaikki sillä, että äiti on ihan lopussa?

Kati ja Mara miettivät eri vaihtoehtoja. Mara oli mainostoimiston osakas, ja hänellä oli mahdollisuus lähteä reissuun. Perhe päätti pitää sapattivuoden Ranskan Rivieralla, paikassa, johon Kati oli ihastunut jo opiskeluaikoina.

– Rivieralla kaikki on runsasta: värit, tuoksut, torit, liikenne. Siellä on mieletön intensiteetti ja uskomaton valo, läpi vuoden.

Vuoden visiitti venyi ja lopulta koko perhe jäi Rivieralle yli seitsemäksi vuodeksi.

– Lapset kävivät siellä koulun ja heistä tuli kaksikielisiä. Minä olin kotiäitinä, mutta tein siinä sivussa aina joitakin strategiaprojekteja.


Sadan neliön terassilla mahtuu ruokailemaan ja tekemään myös kotitreenin.

Ikävä parantaa liittoa

Kun muu perhe on maailmalla, Kati keskittyy Helsingissä työn tekoon. Hän istuu toimistolla pitkissä palavereissa, kävelee työmaalla kypärä päässä ja on yhteydessä asiakkaisiin.

Jos aikaa jää, hän tapaa lähimpiä ystäviään ja treenaa personal trainerinsa kanssa.

– Vapaa-aikaa ei ole paljon, mutta pyrin nauttimaan Helsingin tarjonnasta.

Kati rakastaa kaupunkielämää.

– Parhaimmillaan se tarjoaa mahdollisuuksia spontaaneihin juttuihin. Voi syödä ja tehdä mitä haluaa, milloin haluaa. Suomessa toivoisin lisää joustoa aikatauluihin. Viikonloppuisin on vaikea löytää avointa kahvilaa ja tuoretta croissanttia ennen kello yhdeksää.

Eniten Kati arvostaa viikonloppuja miehensä kanssa. Välimatka on muuttanut suhdetta.

– Kun asuimme Ranskassa, olimme kuin paita ja peppu. Teimme pitkään töitäkin yhdessä. Nyt, kun emme näe toisiamme koko ajan, keskustelumme ovat nousseet aivan uusille tasoille. Tuntuu myös ihanalta kaivata toista.

Myös kinastelu on vähentynyt.

– Olen aika äkkipikainen, mutta huomaan, että nykyään osaan hillitä sitä puolta paremmin. Kun yhteistä aikaa on vähän, sitä ei halua käyttää riitelyyn.

Meren tuoma avaruus rauhoittaa Katia kiireiden keskellä.

Öisiä ideamyrskyjä

Yhdessä ollessaan pariskunta kokkaa toisilleen ja ystävilleen, nauttii merestä ja pelaa tennistä. Lisäksi he puhuvat mielellään työasioista:

– Mara on ideakone. Joskus toinen meistä herää aamuyöllä oivalluksen kanssa. Meistä on ihana valvoa yhdessä ja kehitellä erilaisia ideoita.

Välillä ideoista tulee totta. Pariskunta on toteuttanut yhdessä muun muassa ison lainamuotoisen yritysrahoituksen konseptin, joka myytiin lopulta eteenpäin.

Eniten Kati kuitenkin arvostaa tavallista perhe-elämää.

– Olen oppinut omalta äidiltäni, että vanhempien arvostus, kunnioitus ja rakkaus toisiaan ja lapsiaan kohtaan on tärkeintä. Vanhempieni sydän ja koti olivat aina auki meille lapsille ja meidän ystäville, koko lähipiirille.

Kati pyrkii nyt omassa elämässään samaan.

– Hyvä elämä tulee ennen kaikkea siitä, että pitää oikeasti ovet auki. Silloin hyvät asiat pääsevät sisään. Se on kuin magneetti. Jos on avoimin mielin ja valmis ottamaan vastaan, oikeat ihmiset, tapahtumat ja asiat hakeutuvat kyllä luokse.

Juttu on alun perin ilmestynyt lokakuun 2019 Gloriassa.

 

Kuka?

Kati Ståhlberg, markkinointijohtaja ja osakas kiinteistökehitysyhtiö Grand Residence Development Oy:ssä.

Perheeseen kuuluvat mies Mara Laaksonen, 20-vuotias poika Veeti, 16-vuotias tytär Maija ja kaksi koiraa.

Asuu Grand Residence 21:ssa Korkeavuorenkadulla Helsingissä ja Mougins’ssa Ranskassa, kesät Strömsön saaressa.

Parasta Helsingissä: ”Kaupungin kehittyminen. Keskusta kansainvälistyy: Helsingistä on tulossa pikku metropoli.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla