Oona Jokinen ahdistui nähdessään paratiisirannan muoviroskan peitossa. Siksi hän perusti Suomen ensimmäisen zero waste -myymälän.

Idea tuli kliseisesti, Oona Jokinen tunnustaa.

Hän oli myynyt kaiken omaisuutensa ja istui kodittomana berliiniläisen kerrostalon parvekkeella aamumeditaatiossa taivaan maalautuessa punertaviin sävyihin, kun mieleen kirkastui ajatus zero waste -kaupasta. Berliinissä hän oli joutunut kohtaamaan ihmisen aiheuttaman jäteongelman.

Yhtä lohduton näky odotti häntä reppureissulla Aasiassa, jossa vehreän viidakon auetessa hiekkarannalle vesirajaa koristivat muovipullot.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Stylistiksi opiskellut ja markkinointialalla työskennellyt nainen päätti tehdä töitä luonnon ja siten myös ihmisen hyvinvoinnin eteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun Suomen ensimmäinen zero waste -kauppa Unit Markt syntyi, kukaan ei tiennyt, mitä kaikkea kulutuksen ja siitä syntyvän jätteen minimoimiseen keskittyvän liikkeen pitäisi toiminnassaan ottaa huomioon. Vaikka Jokinen oli 19-vuotiaasta lähtien tehnyt yrittäjänä töitä, hän oli nyt yksinyrittäjänä suuren haasteen edessä.

– Kuukausien ajan kartoitin tuotevalikoimaa. Olen neuvotellut kymmenien brändien kanssa siitä, miten he voivat luopua jopa pahvipakkauksista, jotta tuotteessa olisi mahdollisimman vähän kertakäyttöistä materiaalia.

Eroon pakkauksista

Zero waste -liikkeessä asiakas ostaa esimerkiksi kuivaelintarvikkeita, kahvia ja pesuaineita irtomyynnistä omiin rasioihin. Siksi Jokinen otti myös yhteyttä eri terveysviranomaisiin varmistaakseen, että kaupan toiminnasta saataisiin turvallista ja hygieenistä.

– Varmasti supermarketitkin olisivat lähteneet liikkeeseen mukaan, mutta vaatii paljon resursseja valvoa, että asiakkaalla on puhtaat astiat ja että tuotevalikoima pysyy hygieenisenä, hän pohtii.

Helsingin Vallilassa sijaitsevasta Unit Marktista löytyy astioille pesupiste, ja ottimet pestään jokaisen käyttökerran jälkeen. Se vie aikaa, mutta siihen jäteongelmaa ja ruokahävikkiä vastaan kamppaileva liike on sitoutunut.

Unit Marktin valttikortti on 95-prosenttisesti luomusta ja 50-prosenttisesti kotimaisesta tuotannosta koostuva elintarvikevalikoima. Erikoisuuksia ovat paikan päällä tehty maapähkinävoi, hyvin laaja maustevalikoima ja pientuottajien tuottama lähiruoka. Esimerkiksi yrtit tulevat Roihupellon kaupunkiviljelimöstä.

– Tämä on tulevaisuuden kauppaa, ehdottomasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla