Pusero on Stella McCartneyn We Are The Weather -kokoelmasta, joka on tehty yhteistyössä Jonathan Safran Foerin kanssa. Puseron innoittajana toimi Foerin Me olemme ilmasto -kirja, joka oli Lilin mielestä kiinnostava. Korvakorut unkarilaisen The Mama Kinin.
Pusero on Stella McCartneyn We Are The Weather -kokoelmasta, joka on tehty yhteistyössä Jonathan Safran Foerin kanssa. Puseron innoittajana toimi Foerin Me olemme ilmasto -kirja, joka oli Lilin mielestä kiinnostava. Korvakorut unkarilaisen The Mama Kinin.

Lili Zoe Ermezei uskoo värikkääseen arkeen ja jatkuvasti elävään tyyliin.

Lili Zoe Ermezeille vaatteet ovat aina olleet enemmän kuin vaatteita.

– Kyse on syvemmästä: arvoista, kulttuurista ja energiasta. Tyyli on holistinen, kaikkia aisteja hellivä kokonaisuus. Sitä ei pidä typistää pelkästään siihen, mitä vaatekaapissa on, Ermezei sanoo.

Kun puhutaan tyylistä, pitäisi hänen mielestään siis puhua myös kirjoista, näyttelyistä, konserteista, taiteesta sekä sosiaalisista ja kulttuurisista kokemuksista, jotka muovaavat ajatteluamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Millyn silkkimekko on tilattu Farfetchistä. Alun perin mekko oli pinkki, mutta laahukseen tuli tanssilattialla kulumia, joten Lili värjäsi mekon. Kengät ovat Minna Parikan Adelet, tuoli Lilin lapsuudenunelma eli Wassily-tuoli, jonka on suunnitellut Marcel Breuer. Taideteos Jani Leinosen.

Valokuvaajan silmin

Mainostoimisto Mirumin strategiajohtajana työskentelevä Ermezei syntyi ja kasvoi Budapestissa ja opiskeli organisaatio-psykologian maisteriksi Liverpoolin yliopistossa sekä visuaalisen viestinnän maisteriksi Budapestin Moholy-Nagyn taideteollisessa korkeakoulussa.

Ennen liike-elämään siirtymistä Ermezei työskenteli valokuvaajana ja kuvasi muotia kansainvälisille aikakauslehdille, kuten Voguelle, Ellelle, Amicalle ja Marie Clairelle. Hänen töitään oli esillä New Yorkissa, Lontoossa, Pariisissa, Luxemburgissa, Budapestissa, Krakovassa ja Helsingissä. Lisäksi niitä ostettiin yksityisiin ja julkisiin kokoelmiin.

Jo valokuvaaja-aikanaan Ermezei oli trendien sijaan kiinnostuneempi muista nyansseista.

– Pohdin, kuinka kannamme vaatteemme ja minkälaista viestiä niillä välitämme.

Tyyliajatukset kypsyivät vuosien mittaan, kun Ermezei alkoi kyseenalaistaa sitä, että onni löytyisi jatkuvasta kuluttamisesta.

– Onni löytyy tyylien monipuolisuudesta, tarinoista ja pitkäkestoisuudesta. Sen pohtimisesta, mikä on paikkani maailmassa.

Siksi Ermezei innostuu nykyään enemmän, jos löytää uusia, pieniä brändejä, joiden suunnittelija jakaa saman arvomaailman. Suosikkeja ovat muun muassa Minna Parikka, Juslin Maunula ja unkarilainen Nanushka.

Hemmottelua, ei shoppailua

Helsingissä Ermezei käy mielellään Beam Storessa, My O Myssä ja Relovessa. Shoppailureissun sijaan hän usein kuitenkin suuntaa St. George -hotelliin, jonka kauneushoitolassa Ermezei käy lymfahieronnassa tai Omorovicza-kasvohoidossa.

Designer-laukun kaltaisia statussymboleita merkittävämpää hänelle on hyvä olo ja käytöstavat.

– Tärkeintä on, kuinka kohtelemme itseämme ja muita. Haluan inspiroida teoillani, arvoillani ja kulttuurillani. En sillä, mitä ostan.

Lili pitää Loewen farkkutakistaan sen leikkisän tilkkutäkkityylin vuoksi. Chloén laukun Lili osti aikanaan jo nyt lopetetusta Nina’s-liikkeestä.

Mikä on tyylisi perusta?

Parfyymit ja tuoksut. Kun käyn Budapestissä, vierailen Madison Perfume Galleryssä ja Neroli Luxury -parfymeriassa. Tutustun mielelläni uusiin tuoksuihin, mutta näistä hankin valikoimani perustan. Aamuisin tunnustelen, mikä parfyymi sopii tulevaan päivään. Joskus käytän samaa tuoksua viikon ja toisinaan valitsen joka päivälle uuden. Innostuin tuoksuista varhain. Jo opiskeluaikoinani käytin ylimääräiset rahani niihin. Tuoksut luovat tunnelmia.

Mikä on paras tyylioppisi?

Anna itsellesi aikaa. Älä huoli, jos et juuri nyt tiedä, mitä haluat. Tyyli selkiintyy ajan kanssa ja on paljon muutakin kuin vaatteet. Unohda säännöt, tutki ja kokeile. On vapauttavaa saada selville, mitkä tyylit tekevät juuri sinusta onnellisen.

Asu on ukrainalaisen Sleeperin. Lili pukeutuu siihen viikonloppuisin. Silloin hän rentoutuu kotona, lukee kirjoja ja juo samppanjaa sängyssä. Gianvito Rossin samettitossut muistuttavat vuodesta, jona Lili asui Italiassa. Valokuva taustalla on Lilin oma teos.

Mikä elokuva, kirja tai taideteos on vaikuttanut tyyliisi?

Saan jatkuvasti vaikutteita kirjoista, joita luen tai näyttelyistä, joissa käyn. Olen intohimoinen lukija ja vietän vapaa-aikani mieluiten kirjojen parissa. Ne ruokkivat mielikuvitustani ja sitä kautta tyyliäni. En halua kategorisoida tyyliäni, koska sekoitan eri aikoina eri asioita. Joskus pukeudun klassisesti, toisinaan väreihin ja kuoseihin. Sama pätee musiikkiin. Soittolistallani on sulassa sovussa vanhaa ranskalaista hip-hopia ja klassista.

Mitkä vaatekaappisi vaatteet tai asusteet toimivat vuodesta toiseen?

Elän hektistä elämää, koska rakastan työtäni ja uppoudun siihen helposti. Siksi suosikkieni on sovittava kaikkien kokonaisuuksien kanssa. Esimerkkinä tästä ovat Minna Parikan bootsit. Käytän niitä viidettä vuotta. Luottoasusteeni on helmirannekoruni, jonka ystäväni löysi Milanossa kadulta yli kymmenen vuotta sitten. Asuin silloin kaupungissa ja ystäväni antoi korun minulle. En ota sitä pois edes joogassa, juoksulenkillä tai uidessani. Luultavasti hukkaan sen jonain päivänä. Jos näin käy, toivon, että se tuo uudelle omistajalleen yhtä paljon iloa kuin minulle. Myös antiikki-Rolexini syntymävuodeltani eli vuodelta 1988 on yksi tärkeimmistä.

Lily alkoi leikitellä eläinkuvioilla syksyllä. Stella McCartneyn oloasu edustaa enemmän on enemmän -filosofiaa. ”Joinain päivinä asu on täydellinen, joskus liikaa.” Korvakorut Juslin Maunulan.

Kenen tyylistä inspiroidut?

Inspiraationi lähteet vaihtelevat, mutta tällä hetkellä Stella McCartneyn ja Issa Raen tyylit, Rachel Cuskin kirjoitukset sekä Jani Leinosen taide vaikuttavat pukeutumiseeni.

Mitä sinulta voi oppia?

Ajatuksen itsensä ja tyylinsä jatkuvasta kehittämisestä. Ajattelen, että mitä monipuolisemmin lähestymme tyyliä ja elämää, sitä avoimempia olemme. Toivon, että oppisimme toistemme näkemyksistä ja arvoista, koska mitä enemmän erilaisuutta, sitä värikkäämpää arkea. Sitä ei pidä pelätä.

Juttu on alun perin ilmestynyt lokakuun 2020 Gloriassa. Nettiversio on lyhennelmä alkuperäisestä.

 

 

Kuka?

Lili Zoe Ermezei, 32

Työskentelee Mirum Helsingin strategiajohtajana Asuu Helsingissä puolisonsa, näyttelijä Antti Luusuaniemen ja parin seitsemänvuotiaan Luna-tyttären kanssa Kotoisin Budapestista, asunut Suomessa yhdeksän vuotta Lempikirja:

Rakastan unkarilaista nykykirjallisuutta, kuten Krisztina Tóthia ja Péter Nádasia. Tällä hetkellä luen Frank Martelan Elämän tarkoitus – Suuntana merkityksellinen elämä -teosta.

Lempiravintola: Finnjävel. Upea ruokakonsepti, jossa suomalainen keittiö on ajateltu uudelleen.

Ikimuistoinen illallinen mieleenpainuvassa designympäristössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla