Jos laulaja Chisun ei ole ihan pakko tehdä jotakin, hän jättää sen tekemättä. Mahdollisuudet lorvimiseen kuitenkin vähenivät, kun hänestä tuli äiti.

A Aurinko
Aurinko säätelee mielialaani. Olen vasta vanhempana huomannut, miten paljon se vaikuttaa minuun. Jos on masentava sää, en saisi tehdä mitään päätöksiä.

B Plan B
on aina hyvä olla toinen suunnitelma, ja joskus se on jopa parempi kuin suunnitelma A. Jos menettäisin ääneni, tekisin musiikin parissa töitä edelleen. Olisin Asko Kallonen, joka bongaa tulevia starboja.

C Christel
olen joutunut selittämään, miksi Chisu kirjoitetaan ch:lla, mutta se tulee tietenkin Christel-nimestäni. Taiteilijanimeni ärsytti alussa monia, mutta sain Chisu-lempinimen jo kaksivuotiaana. Isoveljeni Christian keksi sen, kun en osannut sanoa omaa nimeäni.

D Daavid
Asuimme lapsuudessani Laajasalossa Orisaarentiellä, ja talon kirjain oli D. Esiinnyin kymmenvuotiaana Kansallisteatterissa eräässä näytelmässä ja jouduin tulemaan aina taksilla kotiin esityksen jälkeen. Minua jännitti, löytääkö taksikuski kotitaloani, joka oli D niin kuin Daavid.

E Erakko
kun sävellän, tykkään tehdä sitä omassa rauhassani. Sama pätee päätöksien tekemiseen. Asuin lapsena kaksistaan äitini kanssa ja totuin siihen, että minulla oli tilaa ympärilläni. Olen tullut sosiaaliseksi vasta myöhemmällä iällä. Nyt kotini ovet ovat aina auki, ennen sellainen ei olisi tullut mieleenikään. Eristäytymisessäni oli varmaan kyse myös epävarmuudesta ja suojautumisesta.

F Fammu
olin läheinen fammuni kanssa, ja asuimme lähellä toisiamme. Poimin aina hänelle valkovuokkoja äitienpäivänä. Hän kuoli kymmenen vuotta sitten. Hän olisi niin ylpeä siitä, mitä kaikkea elämässäni on tapahtunut. Hän oli terävä-älyinen ja tarkoitti aina sitä, mitä sanoi. Hän on minulle vahvan naisen esikuva. Vaikeassa tilanteessa mietin, mitäköhän fammu sanoisi tai tekisi.

G Genitaalinärppes
entisellä valomiehelläni Villellä oli punkbändi, jonka nimi oli Genitaalinärppes. Hän taitaa olla nyt Nightwishin matkassa. Mahtava tyyppi, terkkuja!

H Helsinki
muutin Helsingin ulkopuolelle viime vuonna, mutta miellän itseni yhä helsinkiläiseksi. Helsinki on minun kaupunkini, vaikka en enää pysy perässä, missä on se uusin yökerho.

I Iilimato
Minua ei ole iilimato koskaan puraissut, mutta muistan, kuinka veljeni jalkaan tuli iilimato mökillä. Se oli kauheaa.

J Jaakko Luomanen
Asuin kesällä levyä tehdessäni muusikkokaverini city-asunnossa. Tähdet- ja Ihana-biisit on tehty hänen asunnossaan. Siellä oli ihanaa olla, kun sain keskittyä täysillä työhön ilman breikkejä.

K Kahvi
Aamuni alkaa perusmokkamasterikahvilla, ainakin kaksi kuppia on saatava. Mutta en ikinä voi juoda kahvia illalla kuuden jälkeen, koska sitten en nuku.

L Laiskuus
ihmiset varmaan ajattelevat, että vedän turboteholla koko ajan. En ole ollenkaan sellainen. Minusta on ihanaa lorvia. Jos ei ole pakko tehdä jotakin, en varmasti tee. Voin laahustaa vaikka koko päivän kotona. Toki tähän ei ole enää kovin paljon aikaa, koska minusta on tullut äiti.

M Masterointi
Levyn viimeistelyyn eli masterointiin menee aina viikko tai pari. Se on vähän kuin levyn oikolukua, viimeinen juttu, joka tehdään ennen kuin levy lähetetään tehtaalle. Se on ihanaa ja kauheaa. Onneksi minulla on maailman paras masteroija Henkka Niemistö.

N Nepalilainen
Rakastan thaimaalaista, nepalilaista ja intialaista ruokaa. En ole itsekään ihan järkky kokki, mutta teen aika perinteisiä ruokia. Viimeksi tein kookoskalakeittoa.

O Omena
minulla on pihassa omenapuu, se teki tasan kaksi omenaa tänä syksynä. En enää tiedä, missä ne ovat. Ehkä peurat söi ne.

P Polaris
uusin ja neljäs levyni. Edellisestä levystä on kolme vuotta. Niihin vuosiin mahtuu tosi paljon eri vaiheita. Polaris on ihmisen keskiön metafora, se on se pieni ääni, jota kuuntelemalla voi helpottaa omia valintojaan.

Q Superkuu
Anssi Kelan Superkuu on hieno levy, kuuntelin sitä aikoinaan paljon. Anssi on superhauska ihminen niin kuin näkyy Vain elämää -ohjelmassa. Minua on pyydetty ohjelmaan, mutta en ole vielä päättänyt, menenkö. Tv-julkisuus vähän jänskättää.

R Rakkaus
Parisuhteen rakkautta suurempaa on ystävyysrakkaus, joka oikeasti kestää läpi elämän. Pitkän suhteen salaisuus on ehkä se, että on myös ystävä puolisonsa kanssa.

S Supergirl
Lempileffani 80-luvulta. Siinä oli Faye Dunaway ja Jerry Goldsmithin mahtava musiikki.

T Talvi
Olen syntynyt tammikuun 3. päivä. Talvi on läheisin vuodenaika minulle. Syksy kuluu vain odottaessa, että talvi alkaisi. En tykkää horoskoopeista. En ole yhtään tyypillinen kauris, joka ei muka osaa heittäytyä ja joka vain tekee duunia.

U Urpo
JOs joku on vähän hönö, niin kutsun häntä urpoksi, se on hellittelyhaukkumanimi. Yleensä kiroilen liikaa, käytän varsinkin vee-sanaa.

V Vaatteet
Rakastan vaatteita. En seuraa tarkkaan muotia, eikä minulla ole lempimerkkejä. Mutta diggaan Chanelista, rakastan sen tarinaa ja haluaisin olla yksi Chanel-tytöistä. Olin aikoinaan kahdeksan vuotta töissä vaatekaupoissa, Onlyssa ja Vero Modassa.

W WC
kun näen vessan, käytän sitä. Sen opin rundilla, sillä keikkabussissa ei ole aina vessaa. Kun ajelee Kemistä kotiin, osaa arvostaa toilettia.

X X Factor
aina kun minulta kysytään, kuinka biisini syntyvät, sanon etten tiedä, sillä se on se X Factor, tuntematon tekijä, joka tekee hitin. Kenelläkään ei ole siihen reseptiä, mutta kaikki sitä metsästävät.

Y Yö
yö on minulle luovinta aikaa, mutta nykyään en voi enää kukkua, kun on pieni ihminen kotona. Ehkä vanhana, jos saan elää, kukun kaikki yöt. Rakastan myös aamuja, silloin saan paljon aikaiseksi.

Z Zeppelin
minulla on kappalee nimeltä Tabu, ja siinä lauletaan ”se perii ilot, se perii kivut”. Tosi moni kuulee tuon kohdan väärin: että laulan zeppelinistä. Moni on kysynyt, olenko saanut vaikutteita Led Zeppelin -yhtyeestä, kun kerta laulan siitä.

Å Ååå?
isäni on suomenruotsalainen, mutten koskaan oppinut ruotsia, koska minulle ei puhuttu sitä. Nyt se harmittaa.

Ä Äyskäri
Diggaan biisistäni Veneretki, koska siinä lauletaan elämän ironiasta. Aina kun luulet, että kaikki on hyvin, tapahtuu jotakin. Vene uppoaa, ja äyskäri on rannalla.

Ö Örkkimörkki
Siitä tulee mieleen isoveljeni Kenneth, joka puhuu aina örkkimörkeistä. Minulla on kolme isoveljeä isän puolelta.

24-vuotias muusikko Ellinoora laulaa karaokea salanimellä ja haaveilee muutosta Lontooseen.

A Arctic Monkeys. Nuoruuteni soundtrack, joka on säilynyt luureissani pitkään. Kappaleet, kuten Cornerstone ja Dancing shoes, tuovat mieleen kipeitä ja ihania hetkiä teiniajoilta. En ole koskaan nähnyt bändiä livenä, ja nyt kun he vihdoin tulevat Flow-festareille elokuussa, minulla on oma keikka samaan aikaan. Punnitsin päätöstä ja totesin, että olen kuitenkin mieluummin omalla keikalla.

B B12-vitamiinisuihke. Käytän sitä joka aamu. En tiedä, toimiiko se, mutta olen ehdollistanut itseni ajattelemaan, että se piristää ja herättää.

C Chanel. Olin lapsena tosi kiinnostunut muodista ja isoista merkeistä. Haaveilin, että sitten kun olen aikuinen nainen, minulla on Chanelin korvakorut. Viime talvena ostin sellaiset Lontoosta. Välillä pitää tuhlata asioihin, joita haluaa, vaikka ei välttämättä tarvitse. Siitä tulee itsenäinen olo.

D Duetto. Biisissäni Bäng bäng typerä sydän on fiittaamassa uusi artisti Eetu. Oli ihanaa kääntää roolit toisin päin ja pystyä itse nostamaan esiin uusi, lahjakas tyyppi. Jo kappaleen ensimmäisestä demosta kuuli, että nyt ollaan jonkin hienon äärellä.

E Elle X, karaokenimeni. Käyn nykyään aika harvoin ulkona, mutta silloin kun käyn, tykkään laulaa karaokea. Pääsen harvoin laulamaan muiden artistien biisejä, joten karaokessa vedän kaikkea Amy Winehousesta Eppu Normaaliin.

F Fazer. Versioin uudelleen Fazerin tunnuskappaleen Sininen hetki, johon kuvasimme musiikkivideon Kapkaupungissa. Se oli upea reissu. Syön harvoin sokeria, mutta rakastan merkin mustikkasuklaata.

G Girls -tv-sarja. Kun näin ensimmäisen jakson, olin ihastuksissani. Sarjassa on kaikennäköisiä ihmisiä, mikä on televisiossa yhä aika vallankumouksellista. Kaikkien ei tarvitse sopia samaan muottiin.

H Helsinki. Muutin kaupunkiin kuusi vuotta sitten musiikin perässä, koska halusin päästä pelipaikoille. Pidän siitä, että pääsen biisisessioihin pyörällä tai raitiovaunulla. Sieluni juuret ovat Oulussa, mutta Helsinkiä kutsun nykyään kodikseni. Täältä löytää aina uusia asioita.

I Iines. Bändini basistin ihana lapsi, jonka näkemisestä tulee aina hyvä mieli. Basistini Anton ja hänen puolisonsa Tanja olivat lähiystäväpiirini ensimmäisiä, jotka saivat lapsen.

J Joensuu. Puhun välillä vahingossa mie-muodossa ja perustelen sitä sillä, että minulla on sukujuuria Joensuussa. Puhetyylini on sekoitus yleiskieltä sekä Oulun ja Joensuun murteita. Joensuun keikoilla on aina ihan järjetön meininki ja lämmin vastaanotto.

K Keane. Bändi, jonka musiikki tuntuu parantavalta. Somewhere only we know -kappaleen kuuntelu auttaa uskomaan, etteivät synkät kaudet kestä ikuisesti ja kaikki järjestyy. Itse musiikintekijänä on ilahduttavaa huomata, miten musiikki voi vaikuttaa ihmismieleen niin voimakkaasti.

L Lontoo. Haaveilen siitä, että pääsisin joskus Lontooseen tekemään musiikkia. Unelmia täytyy olla, ne pitävät hengissä ja virkeänä. Aina kun juon aamukahvini Abbey Road -mukista, tuntuu siltä, että edessä on hyvä päivä.

M Mokkapalat, lapsuuteni ehdoton lempiherkku. Etsin yhä täydellistä reseptiä, joka sopisi omiin ruokarajoitteisiini.

N Nauru. Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa. En usko, että kenelläkään voi olla koko ajan kivaa. Nyt nauru on löytynyt uudelleen. Se on puhdas tunne, jota ei voi teeskennellä. Vain elämää -leirillä opin, että itku- ja naurusensorit ovat päässä lähekkäin, ja ne voivat myös sekoittua toisiinsa.

”Viime keväänä elämässäni oli hankala jakso, jolloin nauru oli vähän hukassa.”

O Oulu, synnyinkaupunkini. Pyrin kantamaan ikuisesti mukanani sieltä saatua nöyryyttä ja suorapuheisuutta. Oulussa kaikkeen liittyy itse tekemisen asenne. Ei odoteta, että joku tekee asiat puolestasi.

P Pop. Olen pop-kirjoittaja enkä pelkää isoja kertosäkeitä ja melodioita. Ihmiset haluavat aina lokeroida, mutta pop-genre on onneksi aika iso leikkikenttä, jossa on vapaus tehdä monenlaista. Viime vuonna minut valittiin vuoden kevyen musiikin tekijäksi, ja tuntui tosi hyvältä saada työstään arvostusta.

Q Queen. Bohemian Rhapsody on hieno kappale, koska se on klassikko, vaikkei mene ollenkaan perinteisen hittibiisin muottiin. Pyrin itsekin aina tekemään ensisijaisesti merkittäviä teoksia, enkä halua mennä sieltä mistä aita on matalin.

R Rakas. Sanana hyvällä tavalla suomalainen ja aivan erilainen kuin missään muussa kielessä. Kun rakas-sanan sanoo ääneen, sitä oikeasti tarkoittaa. Siksi myös sen kuulemisesta tulee ihana olo.

S Samuli Sirviö. Tuottajani, jonka kanssa olen tehnyt kaikki biisini. Hän on ensimmäinen ihminen, jolle vien kappaleeni kuunneltavaksi. Samulin kanssa ei tarvitse suodattaa mitään tai pelätä, mitä toinen sanoo.

T Tee, erityisesti matcha-tee. Olen vähentänyt kahvin juomista, ja vaikka matchassakin on kofeiinia, siitä tulee kehoon parempi olo. Yritän opetella valmistamaan sitä oikeaoppisesti bambuvispilällä sekoittaen. Useimmiten minulta menee hommassa hermot, ja koko keittiö on täynnä vihreää jauhetta.

U Urhea. Disney-elokuva, jonka oranssitukkaiseen soturiprinsessaan samastuin vahvasti. Kotonani on kyltti, jossa lukee ”ole urhea”. Se on oikeasti tärkeä muistutus, ei pelkkä turha aforismi. Urheus on kaunis sana, uhmakkuuden ja rohkeuden symbioosi.

V Veikeä. Kerran joku sanoi minulle baarissa, että olen veikeä. Varmaan se on totta. Siinä on sellainen klangi, ettei ota itseään liian vakavasti.

W Wake me up. Kappale laulaja Ed Sheeranin ensimmäiseltä levyltä. Vaikka biisi ei ole maailman isoin, siinä on ihanasti kuvattu ujo, syntyvä rakkaus. Näin Ed Sheeranin livenä Tukholmassa ja rakastuin häneen sen jälkeen vielä enemmän.

”Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani.”

X Jokin tuntematon tekijä. Olen luonteeltani utelias ja avoin, mutta olen oppinut, että joitain asioita voi ja kannattaa jättää verhon taakse. X kuvaa myös sitä, että tällä alalla huominen on aina tuntematon. Minua epävarmuus ei haittaa, se tuo jännitystä ja pakottaa laittamaan itsensä likoon.

Y Ydinminä. Viime aikoina olen löytänyt ydinminäni uudelleen. Kun nyt katson peiliin, sieltä näkyy juuri se Ellinoora, joka tunnen olevani. Olen opetellut ylpeyttä ja saanut etäisyyttä tekemiseeni. Kun nyt kuuntelin toisen levyni demoja, tajusin, että nehän ovat tosi hyviä.

Z Zone. On kuulemma sekä hienon että pelottavan näköistä, kun valmistaudun esiintymiseen omassa zonessani, kuin kuplassa. Silloin en ole läsnä tässä maailmassa. Live-esiintymiset ovat minulle tärkeitä, enkä koskaan halua vetää niitä rutiinilla. Jokainen keikka on erilainen, syvä sukellus.

Å Åre. Tykkäsin aiemmin valtavasti lumilautailla. En ole koskaan käynyt Åressa, mutta ystäväni tekivät sinne laskettelureissun, ja nyt haluaisin itsekin päästä sinne.

Ä Äiti. Äitini aina huolehtii, miten pärjään isossa maailmassa. Kun sitten tapaamme ja hän huomaa, ettei minulla ole hätää, näen miten huoli poistuu. Äitini on lempeä ja oikeudenmukainen, ja tiedän, että voin soittaa hänelle mihin kellonaikaan tahansa.

Ö Artistinimeni, jos joskus teen jonkin sivuprojektin vaikkapa englanniksi. Olen ollut kansainvälisillä biisileireillä, ja olisi kiinnostavaa kokeilla kirjoittaa myös englanniksi. Tällä hetkellä suomi tuntuu kuitenkin enemmän omalta.

Kuka?

Ellinoora Leikas, 24. Laulaja-lauluntekijä.

Julkaisi debyyttialbuminsa Villi lapsi vuonna 2016. Valmistelee nyt toista albumiaan. Tunnetaan hiteistään Leijonakuningas, Carrie ja Bäng bäng typerä sydän.

Mukana Vain elämää -ohjelman uudella tuotantokaudella tänä syksynä. .

 

 Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.
Minä ja mieheni Lincoln juhlatunnelmissa ystävän kesähuvilalla elokuussa 2018.

Hiljattain mieheni onnistui yllättämään minut niin, että leukani melkein loksahti aamukahvikupilliseen. Hän haluaa meidän menevän paritanssikurssille.

Se oli yllätys, koska emme ole erityisen urheilullisia ihmisiä, emme myöskään yhteisten parisuhdeharrastusten ylimpiä ystäviä. Koskaan emme ole paritansseja tanssineet.

Ihmeen siemen kylvettiin kesälomallamme kuvankauniin Skopeloksen saaren mäkisissä maisemissa, jonne pakkasimme hetken päähänpistosta lenkkeilykamat mukaan. Toki olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Olemme ennenkin mielikuvissamme olleet sporttisia lomailijoita, mutta aikaisemmilla lomillamme mitään urheiluun viittaavaa ei ole tapahtunut.

Skopeloksen maalaismaisemat ja siipan uudet lenkkarit inspiroivat kuitenkin niin paljon, että yllätimme itsemme ja toisemme käymällä joka päivä puolentoista tunnin reippaalla kävelyllä. Emme ole aamuihmisiä, mutta niin vain hipsimme joinakin aamuina jo kello 7 hikilenkillemme.

Kävellessä oli yllättävän mukavaa ja helppoa rupatella niitä näitä. Yllättäviäkin aiheita nousi esiin. Hermot kiristyivät välillä, mutta kumpikin halusi kovasti jatkaa, joten ilmiriidan sijaan tsemppasimme toisiamme liian kuumina hetkinä.

Kahden viikon Kreikan matkan jälkeen kävelemme edelleen päivittäin vähintään tunnin verran. Vähän olemme jo hölkkäilleetkin. Yhden kerran häivyin kesken lenkkiä mitään sanomatta kotiin, kun mies juoksi mielestäni liian lujaa edelläni, mutta siitäkin selvittiin.

Temperamenttimme huomioiden tanssikurssillamme ei vältytä kiihkeiltä tunteilta. Mutta koska olemme selvinneet Kreikan helteissä viiden kilometrin ylämäistä, selvinnemme myös foxtrotista.

Tunteikasta syyskuuta!

saila-mari.kohtala@sanoma.com