Glorian rakastetussa Aakkoset-juttusarjassa näyttelijä Essi Hellén kertoo, miksi tykkää kiroilusta.

A Aamu. Olen ehdottomasti aamuihminen, ollut pienestä asti. Käyn aikaisin nukkumaan ja herään aikaisin, keitän kahvit ja luen lehden yksin. Aamulla on ihmeellinen tunnelma: kaikki vasta alkaa.

B Berliini. Perushipsterin valinta, mutta minä elänkin punavihreässä kuplassa. Käyn Berliinissä joka vuosi. Se on hieno paikka ja aina erilainen, ja teatterielämä siellä on omaa luokkaansa.

C Club-Mate. Lempijuoma! Piristävä. Sen makua on vaikea kuvailla, mutta olen onnellinen aina, kun sitä löytyy Suomesta. Maistui aikanaan vodkan kanssa, nykyään ilman. En ole kolmeen vuoteen juonut viinaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

D Downton Abbey. Tai yhtä hyvin True Detective, The Killing, Silta, Modern Family… katsomme mieheni kanssa kauheasti sarjoja iltaisin, kun lapsi on nukkumassa. Ystävyytemmekin alkoi niin, että katsoimme kausikaupalla Simpsoneita kahdestaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

E Essi! Kun olin tarhassa, meitä oli siellä kuusi Essiä: vuonna 1988 annettiin lapsille sitä nimeä. Minusta nimet ovat aina jonkin värisiä, ja Essi on ihan keltainen. Tykkään etunimestäni, joka on mukavan täpäkkä – en ole ikinä ajatellut, että olisinpa vaikka Janika.

F Feminismi. Siitä pitää puhua aina, kun mahdollista. Harmittaa, että sanasta on tullut kirosana – feminismihän on naisten ja miesten yhteinen asia. Sitten, kun miehet voivat rauhassa kävellä hameet päällä, ollaan tasa-arvoisia. Minulla ei pienenä ollut ikinä tunnetta, että en voi tehdä jotain, koska olen tyttö. Myöhemmin sellaisia rajoja on alkanut tulla vastaan, ja totta kai haluan siihen muutoksen. Pidän huolta siitä, että saan samaa palkkaa kuin miehet, tai enemmän! En tiedä, pidetäänkö minua hankalana, mitä väliä?

G Gari Getonen. Vaikka on ihanaa pottuilla Karille, ihailen häntä oikeasti hulluna. Viime vuonna, kun kuulin että Ketonen tulee Putoukseen, meinasi tulla pissat housuun. Olen fani.

HHelleenit. Minun ja sisarusteni välinen inside-juttu. Hellén on 1800-luvulla keksitty sukunimi – alkuperäinen oli varmaan jokin Mönkkönen – mutta Helleenit olemme minä, 13-vuotias veljeni ja 10-vuotias siskoni isän uudesta liitosta.

I Insuliini. Ihana aine, joka pitää minut hengissä. Minulle puhkesi 18-vuotiaana ykköstyypin diabetes. Olen kiitollinen nykyaikaiselle lääketieteelle.

J Jooga. Olen niin energinen, että rauhoittava liikunta tekee hyvää. Lisäksi niveleni ovat yliliikkuvat, olen vähän hötkyvä. Joogassa olo tuntuu vahvalta ja tasapainoiselta, hallitsen niveleni.

K Käpylä. Ostin juuri elämäni ensimmäisen oman asunnon tästä Helsingin kaupunginosasta. Asuin Käpylässä lapsuuden tärkeät vuodet, ne, jolloin juostaan metsissä ja takapihoilla, ja tunnen olevani täältä kotoisin. Käpylässä on hullun yhteisöllinen tunnelma.

L Laulaminen. Iso, uraan liittyvä toive: haluaisin laulaa enemmän. Olin aikaisemmin tosi epävarma enkä olisi ikinä uskonut, että laulan joskus live-tv:ssä. Sisälläni onkin yllättävän paljon laulua.

M Mielialat. Tunnelmani vaihtuvat niin nopeaan tahtiin, että minua sanottiin opiskeluaikana Moody Helléniksi. Liikutun helposti kyyneliin. Itkin viimeksi eilen, kun luin Hesarista koskettavaa haastattelua. Mies katsoi aamupalansa takaa, että jaaha, taas se itkee.

N Nuotin vierestä. Lauri Nurksen vuoden alussa ensi-iltaan tullut elokuva, joka sijoittuu karaoken maailmaan. En saanut toiveistani huolimatta laulaa leffassa mitään.

O Oikeudenmukaisuus.

En siedä yhtään epäoikeudenmukaisuutta enkä epäreilua tai rasistista käytöstä. Ärähdän helposti, jos huomaan epäkohtia. Myös itselleni.

P Perkele. Tykkään kiroilla. Kiroilen hirveästi. Kiroilu on minulle identiteettikysymys: tuntuu, että on tärkeää tehdä niin, jottei putoa siihen “vaalea, kaunis, nuori naisnäyttelijä” -kategoriaan.

Q Quattro Formaggi. Ehdoton suosikkiruokani, rakastan pitsaa. Tilaan ulkomaillakin tämän ja huomioin quattro formaggien kulttuurieroja.

R Reetta Rönkä! Paras ystäväni ja kaasoni. Olemme alun perin lukiokavereita. Ihailen Reettaa vilpittömästi: hän on lahjakas, utelias, avoin, napakka. Hänet palkattiin 21-vuotiaana uutisankkuriksi, mikä kertoo ehkä jotain muijan kyvyistä.

S Siiri. Päätimme jo pari vuotta ennen lasta, että jos saadaan joskus tyttö, siitä tulee Siiri. Siinä nimessä on lämpöä ja voimaa. Kaksivuotias Siiri on upea tohottaja, joka on tullut tähän maailmaan opettamaan minulle kärsivällisyyttä. Minut laitettiin lapsena ADHD-testeihin, Siirissä taas on ihailtavaa harkitsevaisuutta.

T Teatteri. Kameratöitä on Suomessa vähän tarjolla, ja on etuoikeus päästä mukaan sellaisiin. Samalla minua painaa järjetön ikävä näyttämölle. Rakastan pitkiä harjoitusjaksoja, joiden aikana ryhmäydytään, kokeillaan ja pyöritellään tekstiä.

U Ura. Valmistumisvaiheessa stressattiin profiloitumisesta: että nyt pitää olla tarkka siitä, mitä töitä ottaa… plööh! Minullahan on hyvässä lykyssä 40 vuotta työuraa jäljellä. Mitä väliä ensimmäisillä vuosilla on? Tässä työssä on paljon mahdollisuuksia harmitella sitä, että miksi otin tämän duunin, kun nyt olisi tarjottu tuota. Olen opetellut olemaan katumatta mitään, koska kaikilla töillä on jokin pointti.

V Virtanen. Mieheni sukunimi. Minusta on ihana kutsua häntä Virtaseksi. Olen superonnellinen siitä, että uskalsin mennä 23-vuotiaana naimisiin, se oli hyvä päätös. Mikko on vakaa, lämmin, hänellä on jalat maassa ja hän on huikea isä.

X Xena. Naissankareita ja sarjakuvasankarittaria ei ole liikaa. Olisi siistiä tehdä joskus joku rooli, jossa saisi mäiskiä ja huitoa miekalla.

Y Yrttitee. Juon joka ilta jotain yrttiteetä. Suosikki on lakritsi-minttu, joulun alla lakritsi-kardemumma.

Z Zetaa. Uni on prioriteetti numero 1. Ilman unta kaikki kaatuu. Pyrin aina turvaamaan ainakin 7 tunnin unet.

Å Åbo. Rakastan Turkua, voisin hyvin muuttaa sinne. Turkulaiset ovat ystävällisiä, heillä on siellä ihan omanlaisiaan rafloja ja kauppoja.

Ä Äiti. Äitini Jaana on ammatiltaan virkamies, henkisesti stand up -koomikko. Äidiltä olen oppinut, että nainen voi olla hauska, nopea ja keskipisteenä sosiaalisissa tilanteissa.

Ö Öä. Lukioporukka, jonka kanssa tapaamme edelleen. Jossain humalaisessa hetkessä keksittiin örinästä ryhmällemme nimi Öä. Öässä on ihanaa se, että tiedän, että se on olemassa, vaikka pääsen juuri nyt tosi harvoin tapaamisiin.

Kuka?

* Essi Hellén, 28. Näyttelijä, tuttu mm. viime vuoden Putouksen Angela Bros -sketsihahmona, elokuvasta 21 tapaa pilata avioliitto ja telkkarin penkkiurheilupaneelista Villi kortti.

* Uusin elokuvarooli on karaoketuomari Susanna Lauri Nurksen komediassa Nuotin vierestä.

* Asuu Helsingissä aviomiehensä, näyttelijä Mikko Virtasen ja 2-vuotiaan Siiri-tyttären kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla