Glorian rakastetussa Aakkoset-juttusarjassa näyttelijä Essi Hellén kertoo, miksi tykkää kiroilusta.

A Aamu. Olen ehdottomasti aamuihminen, ollut pienestä asti. Käyn aikaisin nukkumaan ja herään aikaisin, keitän kahvit ja luen lehden yksin. Aamulla on ihmeellinen tunnelma: kaikki vasta alkaa.

B Berliini. Perushipsterin valinta, mutta minä elänkin punavihreässä kuplassa. Käyn Berliinissä joka vuosi. Se on hieno paikka ja aina erilainen, ja teatterielämä siellä on omaa luokkaansa.

C Club-Mate. Lempijuoma! Piristävä. Sen makua on vaikea kuvailla, mutta olen onnellinen aina, kun sitä löytyy Suomesta. Maistui aikanaan vodkan kanssa, nykyään ilman. En ole kolmeen vuoteen juonut viinaa.

D Downton Abbey. Tai yhtä hyvin True Detective, The Killing, Silta, Modern Family… katsomme mieheni kanssa kauheasti sarjoja iltaisin, kun lapsi on nukkumassa. Ystävyytemmekin alkoi niin, että katsoimme kausikaupalla Simpsoneita kahdestaan.

E Essi! Kun olin tarhassa, meitä oli siellä kuusi Essiä: vuonna 1988 annettiin lapsille sitä nimeä. Minusta nimet ovat aina jonkin värisiä, ja Essi on ihan keltainen. Tykkään etunimestäni, joka on mukavan täpäkkä – en ole ikinä ajatellut, että olisinpa vaikka Janika.

F Feminismi. Siitä pitää puhua aina, kun mahdollista. Harmittaa, että sanasta on tullut kirosana – feminismihän on naisten ja miesten yhteinen asia. Sitten, kun miehet voivat rauhassa kävellä hameet päällä, ollaan tasa-arvoisia. Minulla ei pienenä ollut ikinä tunnetta, että en voi tehdä jotain, koska olen tyttö. Myöhemmin sellaisia rajoja on alkanut tulla vastaan, ja totta kai haluan siihen muutoksen. Pidän huolta siitä, että saan samaa palkkaa kuin miehet, tai enemmän! En tiedä, pidetäänkö minua hankalana, mitä väliä?

G Gari Getonen. Vaikka on ihanaa pottuilla Karille, ihailen häntä oikeasti hulluna. Viime vuonna, kun kuulin että Ketonen tulee Putoukseen, meinasi tulla pissat housuun. Olen fani.

HHelleenit. Minun ja sisarusteni välinen inside-juttu. Hellén on 1800-luvulla keksitty sukunimi – alkuperäinen oli varmaan jokin Mönkkönen – mutta Helleenit olemme minä, 13-vuotias veljeni ja 10-vuotias siskoni isän uudesta liitosta.

I Insuliini. Ihana aine, joka pitää minut hengissä. Minulle puhkesi 18-vuotiaana ykköstyypin diabetes. Olen kiitollinen nykyaikaiselle lääketieteelle.

J Jooga. Olen niin energinen, että rauhoittava liikunta tekee hyvää. Lisäksi niveleni ovat yliliikkuvat, olen vähän hötkyvä. Joogassa olo tuntuu vahvalta ja tasapainoiselta, hallitsen niveleni.

K Käpylä. Ostin juuri elämäni ensimmäisen oman asunnon tästä Helsingin kaupunginosasta. Asuin Käpylässä lapsuuden tärkeät vuodet, ne, jolloin juostaan metsissä ja takapihoilla, ja tunnen olevani täältä kotoisin. Käpylässä on hullun yhteisöllinen tunnelma.

L Laulaminen. Iso, uraan liittyvä toive: haluaisin laulaa enemmän. Olin aikaisemmin tosi epävarma enkä olisi ikinä uskonut, että laulan joskus live-tv:ssä. Sisälläni onkin yllättävän paljon laulua.

M Mielialat. Tunnelmani vaihtuvat niin nopeaan tahtiin, että minua sanottiin opiskeluaikana Moody Helléniksi. Liikutun helposti kyyneliin. Itkin viimeksi eilen, kun luin Hesarista koskettavaa haastattelua. Mies katsoi aamupalansa takaa, että jaaha, taas se itkee.

N Nuotin vierestä. Lauri Nurksen vuoden alussa ensi-iltaan tullut elokuva, joka sijoittuu karaoken maailmaan. En saanut toiveistani huolimatta laulaa leffassa mitään.

O Oikeudenmukaisuus.

En siedä yhtään epäoikeudenmukaisuutta enkä epäreilua tai rasistista käytöstä. Ärähdän helposti, jos huomaan epäkohtia. Myös itselleni.

P Perkele. Tykkään kiroilla. Kiroilen hirveästi. Kiroilu on minulle identiteettikysymys: tuntuu, että on tärkeää tehdä niin, jottei putoa siihen “vaalea, kaunis, nuori naisnäyttelijä” -kategoriaan.

Q Quattro Formaggi. Ehdoton suosikkiruokani, rakastan pitsaa. Tilaan ulkomaillakin tämän ja huomioin quattro formaggien kulttuurieroja.

R Reetta Rönkä! Paras ystäväni ja kaasoni. Olemme alun perin lukiokavereita. Ihailen Reettaa vilpittömästi: hän on lahjakas, utelias, avoin, napakka. Hänet palkattiin 21-vuotiaana uutisankkuriksi, mikä kertoo ehkä jotain muijan kyvyistä.

S Siiri. Päätimme jo pari vuotta ennen lasta, että jos saadaan joskus tyttö, siitä tulee Siiri. Siinä nimessä on lämpöä ja voimaa. Kaksivuotias Siiri on upea tohottaja, joka on tullut tähän maailmaan opettamaan minulle kärsivällisyyttä. Minut laitettiin lapsena ADHD-testeihin, Siirissä taas on ihailtavaa harkitsevaisuutta.

T Teatteri. Kameratöitä on Suomessa vähän tarjolla, ja on etuoikeus päästä mukaan sellaisiin. Samalla minua painaa järjetön ikävä näyttämölle. Rakastan pitkiä harjoitusjaksoja, joiden aikana ryhmäydytään, kokeillaan ja pyöritellään tekstiä.

U Ura. Valmistumisvaiheessa stressattiin profiloitumisesta: että nyt pitää olla tarkka siitä, mitä töitä ottaa… plööh! Minullahan on hyvässä lykyssä 40 vuotta työuraa jäljellä. Mitä väliä ensimmäisillä vuosilla on? Tässä työssä on paljon mahdollisuuksia harmitella sitä, että miksi otin tämän duunin, kun nyt olisi tarjottu tuota. Olen opetellut olemaan katumatta mitään, koska kaikilla töillä on jokin pointti.

V Virtanen. Mieheni sukunimi. Minusta on ihana kutsua häntä Virtaseksi. Olen superonnellinen siitä, että uskalsin mennä 23-vuotiaana naimisiin, se oli hyvä päätös. Mikko on vakaa, lämmin, hänellä on jalat maassa ja hän on huikea isä.

X Xena. Naissankareita ja sarjakuvasankarittaria ei ole liikaa. Olisi siistiä tehdä joskus joku rooli, jossa saisi mäiskiä ja huitoa miekalla.

Y Yrttitee. Juon joka ilta jotain yrttiteetä. Suosikki on lakritsi-minttu, joulun alla lakritsi-kardemumma.

Z Zetaa. Uni on prioriteetti numero 1. Ilman unta kaikki kaatuu. Pyrin aina turvaamaan ainakin 7 tunnin unet.

Å Åbo. Rakastan Turkua, voisin hyvin muuttaa sinne. Turkulaiset ovat ystävällisiä, heillä on siellä ihan omanlaisiaan rafloja ja kauppoja.

Ä Äiti. Äitini Jaana on ammatiltaan virkamies, henkisesti stand up -koomikko. Äidiltä olen oppinut, että nainen voi olla hauska, nopea ja keskipisteenä sosiaalisissa tilanteissa.

Ö Öä. Lukioporukka, jonka kanssa tapaamme edelleen. Jossain humalaisessa hetkessä keksittiin örinästä ryhmällemme nimi Öä. Öässä on ihanaa se, että tiedän, että se on olemassa, vaikka pääsen juuri nyt tosi harvoin tapaamisiin.

Kuka?

* Essi Hellén, 28. Näyttelijä, tuttu mm. viime vuoden Putouksen Angela Bros -sketsihahmona, elokuvasta 21 tapaa pilata avioliitto ja telkkarin penkkiurheilupaneelista Villi kortti.

* Uusin elokuvarooli on karaoketuomari Susanna Lauri Nurksen komediassa Nuotin vierestä.

* Asuu Helsingissä aviomiehensä, näyttelijä Mikko Virtasen ja 2-vuotiaan Siiri-tyttären kanssa.

Estelle&Thild -kosmetiikkabrändin perustaja Pernilla Rönnberg arvostaa luonnonmukaisuutta myös omissa elämäntavoissaan. Luksuskoti sijaitsee meren äärellä, ja metsässä liikkuminen antaa energiaa bisnesarkeen.

Luomun edelläkävijä

Pernilla Rönnberg istuu perustamansa Estelle & Thild -kosmetiikkamerkin toimiston aulassa Artillerigatanilla Tukholman Östermalmissa. Aula on sisustettu vaaleilla pastellisävyillä ja seinällä on suuria, hempeitä kukkia niin kuin luomumerkille sopii.

”Kun perustin Estelle & Thildin kymmenen vuotta sitten, luomuruuat olivat kaupoissa eri osastoilla ja luomukosmetiikan valikoima oli todella pieni”, Rönnberg sanoo.

Nyt tilanne on todellakin muuttunut. Luomu, ekologisuus ja vegaanisuus ovat megatrendejä, ja se näkyy Estelle & Thildin vakaana kasvuna. Yrityksen liikevaihto on 47 miljoonaa kruunua eli vajaa viisi miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 15. Tänä vuonna Estelle & Thild lanseerasi ihonhoitotuotteiden rinnalle meikkisarjan.

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Tällä hetkellä on kaksi voimakasta meikkitrendiä, no make up -trendi ja näyttävät glittermeikit. Me teemme pohjoismaiseen tyyliin sopivia, luonnollisia arkimeikkejä.”

Estelle & Thild on luomukosmetiikan markkinajohtaja kotimaassaan, ja Suomi on heidän suurin vientimarkkinansa.

”Suomalaiset ja ruotsalaiset naiset ovat hyvin samanlaisia ja samantyylisiä ja kiinnostuneita luomusta. Tanska on luomun edelläkävijä, ja tuotteemme valmistetaan siellä. Pohjoismaista norjalaiset ovat vähiten kiinnostuneita luomusta.”

Rönnberg viettää viimeisiä päiviään toimistolla ennen kolmannen lapsensa syntymää. Kaksi vanhempaa lasta, Estelle ja Mathilde, joiden mukaan Rönnbergin yritys on nimetty, ovat 12- ja 14-vuotiaita.

Hevosjuttuja delissä

Östermalmilla kaikki hienostuneen kaupunkielämän palvelut ovat aivan nurkan takana. Pernillan suosikkilounaspaikka on Broms lähellä Karlaplania. Se on muutaman vuoden ikäinen huipputrendikäs deli, joka tarjoaa niin aamiaista, brunssia, lounasta, illallista kuin take awaytakin. Seinillä on tummanruskeaa kaakelia, ja lounasasiakkaina on bisnesväkeä ja paikallisia pikkuvauvojen äitejä rattaineen ja Louis Vuittonin ja Chanelin laukkuineen.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

”Suosikkejani ovat vihermehut ja chiavanukkaat tuoreilla marjoilla. Haen täältä usein myös ruokaa kotiin työpäivän jälkeen.”

Ruokavalinnoissaankin Pernilla suosii luomua.

”En halua ostaa mitään teollisesti tuotettua ruokaa.”

Lounaaksi Pernilla ottaa lohisashimin, jossa on raa'an lohen lisäksi mangoa, avokadoa, seesaminsiemeniä ja ponzu-kastiketta.

Paikalla on Pernillan tuttuja, ja poskisuudelmia vaihdellaan. Lounaspuhe kääntyy ratsastukseen, sillä Pernillalla on omia hevosia.

”Ratsastaminen on suorastaan meditatiivista. Rakastan myös laskettelua ja tennistä, mutta työn ja perheen lisäksi ihan kauheasti ei jää harrastuksille aikaa.”

Eläimet ovat olleet aina Pernillalle erittäin tärkeitä.

”Uskon, että eläimet voivat olla iloisia tai surullisia. Niillä on samanlaiset tunteet kuin meilläkin.”

Kuninkaallisia sisustusesineitä

Kivenheiton päässä lounaspaikasta on Pernillan suosikkikukkakauppa Bruun. Sieltä toimitetaan kukat Estelle & Thildin toimistoon kerran viikossa, ja sieltä Pernilla hakee kukkia myös kotiinsa Lidingöön vähintään yhtä usein.

Pernillan suosima sisustusliike hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.

”Suosikkikukkani vaihtelee kauden mukaan, tällä hetkellä se taitaa olla hortensia.”

Ovelle tulee tervehtimään kukkakauppiaan mopsi Macka, joka ei lähde ovesta omin luvin ulos vilkkaalle Karlavägenille.<EP,1>Pernillan maku tunnetaan täällä, ja hänelle rakennetaan muodikas kimppu, jossa on niin vaaleaa hortensiaa kuin vanhan roosan värisiä ruusujakin.

Kun kukat on hankittu, piipahdetaan nurkan takana hakemassa sisustusputiikista muutama tyyny ja sisustusesine. Pernillan kotona on remontti, ja olohuone kaipaa pientä päivitystä. Kaupasta juoksee perään Pierre & Peters -putiikin Pierre  kullanvärisen kynttilänjalan kanssa.

”Hän hoitaa myös kuninkaallisten sisustusasioita.”

Saariston lapset

Lidingö Tukholman kupeessa on juuri se paikka, jota ruotsinristeilyllä ihastellaan aamiaispöydän ikkunoista vähän ennen kuin laiva lipuu satamaan.

”Kaikki Tukholmaan menevä laivaliikenne menee tästä ohi”, Pernilla näyttää olohuoneen valtavista ikkunoista, jotka avautuvat Skurusundin salmeen. Rannassa uiskentelee kaksi joutsenta.

70-luvulla rakennetun talon merenpuoleinen piha on remontoitu muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä remontissa on talon alaosa, ja siihen valmistuu yksi uusi kerros.Modernissa uima-altaassa kelluu kesän jäljiltä ylösalaisin vihreä uimalelu ja olohuoneen pitkän betonitason alla lojuu hover board.

Mathilde, 12, on tullut koulusta, tulee tervehtimään ja livahtaa omaan huoneeseensa.

”Luulen, että he ovat edelleen ylpeitä siitä, että yritys on heidän mukaansa nimetty. Muuten he ovat kuin ketkä tahansa teinit ja pitävät minua niin nolona, etten saa mennä autosta ulos, kun vien heidät kouluun.”

Pernilla on syntynyt Lidingössä ja paluumuutti sinne perheensä kanssa reilut kymmenen vuotta sitten.

"Yksinkertaisesti ihastuimme tähän rauhoittavaan näköalaan.”

Taidetta ja pehmolelukasoja

Suurta olohuonetta hallitsee valtavan, kodikkaan löhöilysohvan lisäksi kaksi ranskanbulldoggia, Ashton ja Tiger. Sohvan takana on pienen vuoren kokoinen läjä pehmoleluja, joista toinen bulldogeista valitsee yhden, minkä jälkeen toinen aloittaa nahistelun lelusta. Välillä Mathilde tulee huoneestaan hakemaan nuoremman ja eloisamman Tigerin rauhoittumaan.

”Tunnen rodun hyvin, niiden luonne on meille juuri sopiva. Ja ne olivat niin söpöjä!” Pernilla perustelee kaksi- ja neljävuotiaiden koirien hankintaa. ”Ne eivät tarvitse ihan kauheasti ulkoilua. Mieheni vie ne yleensä ulos iltaisin.”

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista.”

Perheessä pidetään eläinten lisäksi valokuvataiteesta. Seinällä on muun muassa ruotsalaisen muusikon ja valokuvataitelijan Jacob Felländerin teoksia. Marmorikuvioidulla sivupöydällä on iso pino Net-a-Porter-nettikaupan Porter-muotilehtiä. Maljakko on Svensk Tennistä, jota Ruotsin Marimekoksikin kutsutaan.

”En ole niin kauhean kiinnostunut yksityiskohdista, mutta pidän kyllä designista”, Pernilla sanoo ja nauraa, kun sivupöydällä olevan patsaan tekijä ei heti muistu mieleen.

Tyttöenergiaa bisneksessä

Lidingössä ehkä tärkeintä Pernillalle on kuitenkin lyhyt matka luontoon. Se tasapainottaa kaupunki- ja bisnesarkea. ”Rakastan työtäni ja olen aina tehnyt paljon töitä. Uskon, että olen siksi ollut parempi äitikin. Työn vastapainona haluan käydä luonnossa pitkillä kävelyillä ja niin teenkin joka viikonloppu.”

Hän odottaa, että pääsee pian taas juoksemaan, sillä raskauden loppuvaiheessa se ei enää onnistu.

”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Täyspitkää ruotsalaista äitiyslomaa yrittäjä ja toimitusjohtaja ei aio pitää, mutta ehtii hän silti rauhoittua nauttimaan perhe-elämästä.<EP,1>”Kun isommat lapseni olivat pieniä, opiskelin kauppakorkeakoulussa ja perustin yritykseni. Olen silti aina ehtinyt viettää tosi paljon aikaa lasteni kanssa.”

Bisnes on hyvällä kasvu-uralla, ja Pernilla on löytänyt yritykseensä hyvän tiimin, johon hän luottaa.

”Meillä on tosi energinen girl power -meininki. Aluksi jouduin tekemään ihan kaiken itse, joten nykyään on ihanaa, kun voin delegoida hommia luotettaville alaisille. Pomona pidän siitä, kun ihmiset kasvavat tehtävissään, ja voin antaa heille lisää vastuuta.”

Kuka?

Pernilla Rönnberg, 42, on ruotsalaisen luomukosmetiikkamerkin Estelle & Thildin perustaja ja toimitusjohtaja.

Asuu miehensä sekä vastasyntyneen vauvan ja 14- ja 12-vuotiaiden lastensa kanssa Lidingössä Tukholman kupeessa.

Parasta kodissa: merelle avautuvat suuret ikkunat, joista näkee vuodenaikojen vaihtelun.

Eurooppa yhtenee, mutta muoti pysyy eri maissa erilaisena, vakuutti muotijuttu 1990.

  Vaikka Eurooppa yhdistyy, eri maiden naiset säilyttävät erityispiirteensä, vakuutti humoristinen muotijuttu. Se ilmestyi 1990, viisi vuotta ennen kuin Suomesta tuli EU:n jäsenvaltio. Saksattaria kehuttiin Margaret Thatcherin lisäksi "tosimiehiksi" - eikä Angela Merkelistä edes tiedetty siihen aikaan. Jämäkkyyttä kuvassa olevan saksattaren tyyliin antoi myös Escadan bleiserin muodikas leveä hartialinja.