Hanni Koroman uutuuskirja ratkaisee monta sisustuspulmaa.

Nyt alkoi jännittää. Selailen sisustusarkkitehti Hanni Koroman tekemistä sisustuksista kertovaa kirjaa, joka on vastikään ilmestynyt. Kuinka elegantin niukasti kukin koti on sisustettu!

Kodit sijaitsevat eri aikoina rakennetuissa ja erityylisissä taloissa, mutta niitä yhdistää taitava, koko huoneistoa avartava tilankäyttö. Koroma arvostaakin suuresti tilaa ja tilantuntua, oli koti iso tai pieni. Huonekaluja, tavaroita, taidetta... mitään ei kannata hankkia vain siksi, että pitää olla tavaraa. Taiten käytetty tila on paljon arvokkaampaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koroman sisustuksia yhdistää vähäeleinen tyylikkyys, oikeat mittasuhteet ja lähes huomaamattomat, mutta sitä nerokkaammat ratkaisut. Monissa hänen sisustuksistaan on valtavan kokoisia peilejä. Niillä on sekä esteettisiä että tilantuntua lisääviä merkityksiä. Oikeaan paikkaan sijoitettu peili avartaa tilaa ja heijastaa yllättäviäkin näkymiä. Keskeistä sisustuksissa on myös ajattomuus, kuten kirjan nimikin antaa ymmärtää. Koroma ei valitse värejä siksi, että ne löytyvät uusimmasta trendivärikartasta, eikä hän haali sisustuskaupoista tuotteita, joita kaikilla "pitää" tällä hetkellä olla. Siksi hänen sisustuksensa eivät ikäänny silmissä, vaan ne patinoituvat ja kypsyvät. Koroma on saavuttanut mainetta värien käyttäjänä, eikä suotta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjan kirjoittaja, toimittaja Sami Sykkö kuvailee oman, nyttemmin entisen, kotinsa vaiheita:

"Hannin matkassa opin ensimmäiseksi, ettei seiniä maalata vaan ne koemaalataan - sieltä täältä, lattianrajasta ja kulmista, keskeltä ja korkealta. Niin näkee, miltä värit oikeasti näyttävät. Meiltä onnistui kolmas yritys. Vasta silloin löytyi savimainen sävy, jota vasten kaikki värit ja esineet vaikuttivat kauniilta."

Kiirehdin kohti kirjan päätösaukeamaa, josta löydän Koroman "viime hetken vinkit". Tässä niistä muutamia, nimenomaan tilaa avartavia:

* Huoneet alkavat vaikuttaa korkeammilta, kun seinämaalin yläreunan rajan vetää katon puolelle.

* Matalat huonekalut auttavat tiloja näyttämään korkeammilta.

* Keittiö näyttää tilavammalta, jos tinkii työtason syvyydestä.

* Huone vaikuttaa isommalta, kun suurennat tai korotat oviaukkoa.

Mutta miksi ihmeessä minua niin jännittää? Siksi, että olen pyytänyt Koroman omaan kotiini. Hän on suunnitellut sinne keittiön ja valinnut seinien ja lattioiden värit. Ei ollut mitään syytä muuttaa niitä edellisen asukkaan jäljiltä, koska ne tuntuvat sopivan asuntoon täydellisesti. Mutta varmaankin tavarapaljoudelle voisi tehdä jotakin...

Hanni Koroma, Sami Sykkö, Jaanis Kerkis: Avaimia ajattomiin suomalaisiin sisustuksiin. Gummerus 2014.  

Lue myös:

Sisustussuunnittelija Minna Haapakosken koti on täynnä DIY-ideoita - nappaa vinkit omaan kotiisi

Tervetuloa Kotiin -ohjelman Seija Strand asuu kotoisassa rintamamiestalossa - katso kuvat

Sisältö jatkuu mainoksen alla