
Noutopöydän ja juhlakattauksen teko on helppoa, kun omat astiat käy ensin läpi uusin silmin.
1. Tärkeintä on yhdessäolo
-Juhlat, niiden järjestämisen syyt ja kokoluokka ovat muuttuneet. Nyt halutaan, uskalletaan, osataan ja voidaan juhlia vapautuneesti muulloinkin kuin kalenteri- tai perhejuhlia, hankintapäällikkö Raisa Haapaniemi, SOK Tavaratalo- ja erikoisliikekaupan ketjuohjauksesta sanoo.
Juhlaan ei enää tarvita kummoistakaan syytä, mutta sitäkin enemmän siltä odotetaan hyvää tunnelmaa. Tänään juhla syntyy muustakin kuin skoolaamisesta, kakusta ja koristeista. Tärkeintä on yhdessä olo. Juhlasta on silloin myös helpompaa ja luovempaa työstää juuri oman näköiset kekkerit.
2. Yhdistä uutta ja vanhaa
-Kaiken ei tarvitse kattauksissakaan olla enää uutta ja kiiltävää. Astioita ei tarvitse ostaa kaikkia kerralla ja samanvärisinä tai edes samasta astiasarjasta, Raisa tiivistää ajan hengen vuosien kokemuksellaan SOK:n kodinosaston valikoimista.
Uusien astioiden koot ja mittasuhteet ovat enemmän 50-60-lukujen kuin 80-90-lukujen astioiden ja lasien kokoluokkaa.
Astiakokonaisuuksia voi täydentää mielikuvituksellisesti vaikkapa nostalgisilla kierrätyslöydöillä ja kristalliastioilla. Millaisia muistoja ja keskusteluja kirpputorilta löytyneiden Arabian vanhojen astioiden äärellä voikaan juhlissa herätä.
Tietty väri tai materiaali voi toimia yhdistävänä tekijänä juhlakattaukseen ja sen kirjavalle astiaseurakunnalle. Unohda väreissä perinteinen kalenterijuhlasidonnaisuus: punainen ei kuulu vain jouluun tai keltainen pääsiäiseen.
Ystävien kesken voi hankkia yhteisen juhla-astiaston.
3. Tee tilaa mielikuvitukselle
Noutopöydän katseenvangitsija voi hyvin koostua yksittäisiin juomapulloihin tai (pikku)maljakoihin kootuista leikkokukista ja oksista. Tai nosta pöytään viherkasvi. Kattauksen voi myös koristella satokauden syötävillä herkuilla. Ideoi rohkeasti.
Pöytäliinan sijasta pöydälle voi nostaa myös peilipintaa, marmorisia leikkuulautoja tai kaakeleita. Tekstiileillä voi myös päällystää järeämpiä pöydälle rakennettuja tarjoilutasoja. Myös lautasliinojen taittelulla on helppo säväyttää. Youtube on täynnä erilaisia taitteluohjeita.
Kun haluat pöytään kerroksellisuutta, kuvittele leikkiväsi legoilla. Mistä saisit rakennettua pinoten ja asetellen erikorkuisia astiatorneja? Jos tarjoiluastioiden puute aiheuttaa tuskaa, käy kaapit läpi uusin silmin.
-Maljakot ovat monikäyttöisiä. Keiton voi tarjota juomalaseista ja makeaa tuikkulyhdyistä, Raisa ideoi.
Aina astioita ei edes tarvita. Hyödynnä esimerkiksi kakkupaperit, muffinivuoat ja take away -laatikot.
4. Tarjottavat järjestykseen
Asettele noutopöydän tarjottavat järjestykseen, jossa syöjät nostavat ruokaa lautaselle. Nosta ensimmäiseksi tarjolle hiilihydraattipitoiset ruoat, kuten couscous- ja perunasalaatti, jotta lautaset eivät täyty vain kalasta ja lihasta. Juhlaruoan helppoa syötävyyttä arvostavat kaikki.
Pöytään ei kannata miettiä liian montaa ruokalajia, panosta ennemmin laadukkaisiin raaka-aineisiin. Kaikkea tarjottavaa ei kannata nostaa kerralla pöytään, vaan varaa tarjottaville vaihtoastia. Näin täydennykset hoituvat helposti keittiön puolella.
Mikäli tilaa on, rakenna pöydän molemmille puolille yksisuuntainen kulku ja kokoa juomat sekä jälkiruoat omiin pisteisiinsä. Merkitse erikoisruokavaliota noudattavien tarjottavat selkeästi.
5. Lisää väriä
Nopea nappaa kiinni tulevista astia-, kattaus- ja tekstiilitrendeistä jo nyt.
-Violetti oli pitkään väri, joka piipahteli silloin tällöin eleganttina lisänä astioissa ja kattaustekstiileissä, mutta hävisi niistä aina nopeasti. Nyt tapetilla ovat olleet jo pidempään erilaiset punertavat sävyt laventelista malvaan, ruusunpunaiseen ja nyt myös kanervaan. Esimerkiksi Iittalan Kastehelmen uusi väri on kanerva, Raisa Haapaniemi vinkkaa.
Toisaalta päätään nostavat astioiden värityksissä myös vahvasti kaihtelemattoman tehoste- tai perusvärit.
-Kirkas punainen ja vihreä näkyvät jo nyt esimerkiksi Marimekon astioissa. Trendi voimistuu kohti syksyä mentäessä.
Juttu on julkaistu Glorian Kodissa 06-07/2023.