Lasikuistille alakerran käytävän päähän sisustettiin oleskeluhuone sohvineen. Upea vanha pöytä on peritty.
Lasikuistille alakerran käytävän päähän sisustettiin oleskeluhuone sohvineen. Upea vanha pöytä on peritty.

Hankolainen pensionaatti Villa Solgården sai isännäkseen Staffan Tallqvistin, joka kunnostutti tunnelmallisen täyshoitolan uuteen uskoon.

Asukas: Staffan Tallqvist hankki talon perheelleen tulevaisuuden käyttöön, mutta ei raaskinut pitää taloa tyhjillään lapsien kasvamista odotellessa. Talo remontoitiin ja palautettiin pensionaatiksi kesällä 2015.

Koti: Vuonna 1904 rakennettu pensionaatti Villa Solgården Hangossa. Pensionaatin päätalon yläkerrassa on yhdeksän ja alakerrassa neljä kahden hengen huonetta. Pihatalossa on kolme kylpyhuoneella varustettua kahden hengen huonetta. Talon uudistuksen suunnitteli arkkitehti Joanna Maury-Ahola.

Staffan Tallqvistin kunnostuttama Villa Solgården on auki pensionaattina kesäkuukaudet.
Staffan Tallqvistin kunnostuttama Villa Solgården on auki pensionaattina kesäkuukaudet.

Villa Solgården sijaitsee Hangossa, vanhojen talojen kansoittamalla alueella vain kivenheiton päässä Hangon Casinosta. Staffan Tallqvist herätti tunnelmallisen vanhan kesäasuntolan henkiin hiljaiselon jälkeen ja palautti sen pensionaatiksi.

Staffan, miten löysit talon?

Rakastuin Hankoon jo lapsena. Purjehduslomien kohokohtana oli saapuminen Hankoon, jossa sain karkkia ja ikäistäni seuraa. Aikuisena palasin Hankoon. Hankimme sisareni Charlottan kanssa saaripaikan Neljän Tuulen Tuvan naapurista, ja meistä tuli kesähankolaisia. Saaren omisti aiemmin marsalkka Mannerheim.

Täällä Hangossa ollessani kuulin Villa Solgårdenin tulleen myyntiin ja tartuin harvinaiseen tilaisuuteen. Ajattelin lapsiani: talo toimii pensionaattina, kunnes koululaiset kasvavat ja kaipaavat omaa kesäkotia.

Mihin ihastuit Villa Solgårdenissa?

Vanhan villan tunnelma hurmasi minut heti, mutta paikka kaipasi vuosien pölykerroksien puunaamista. Näin heti, että Solgårdenissa oli mahdollisuuksia vaikka mihin. Talo tarvitsi iloa ja elämää. Uskon, että ihminen voi kauniissa tilassa paremmin. Oikeanlaisen tunnelman luomiseen halusin apua ammattilaiselta.

Talon 13 huonetta remontoitiin ja kalustettiin uudelleen. Kunnostutin myös pihataloon kolme makuuhuonetta, joiden suunnittelemiseen arkkitehti Joanna Maury-Ahola sai vapaat kädet. Saimme marmoria ja ruusukultaisia kraanoja. Nyt teemme Joannan kanssa jo seuraavaa projektia, konferenssikeskus Stormhällaa. Rakennus kunnioittaa Hangon vanhojen villojen henkeä.

Aamiaishuoneeseen arkkitehti Joanna Maury-Ahola keksi koota suuren ruokapöydän kolmesta pöydästä. Seinällä on Staffanin keraamikko-äidin Gun Tallqvistin taideteos. Ruokapöydän päällä olevat Ay Illuminaten Z-valaisimet tilattiin ruotsalaisesta Artillerietistä.
Aamiaishuoneeseen arkkitehti Joanna Maury-Ahola keksi koota suuren ruokapöydän kolmesta pöydästä. Seinällä on Staffanin keraamikko-äidin Gun Tallqvistin taideteos. Ruokapöydän päällä olevat Ay Illuminaten Z-valaisimet tilattiin ruotsalaisesta Artillerietistä.

Arkkitehti Joanna Maury-Ahola, mitkä ovat sisustuksen lähtökohdat?

Tunsin Staffanin jo aiempien projektien kautta ja tulin vahvistamaan hänen näkemystään pensionaatista. Loimme talon tunnelman yhdistämällä uutta ja vanhaa. Inspiroiduimme vanhoista villoista, ja oli selvää, että Solgårdeniin tuli paljon valkoisia pintoja.

Valkoinen väri ja laadukkaat sisalmatot tuovat taloon vanhan pensionaatin tunnelmaa. Staffan on ollut mukana remontin toteuttamisessa itsekin ja nauttinut siitä, että on saanut tarttua vasaraan. Viimeksi hän kiinnitti tauluja seinään.

Staffanin toivomus rauhoittavasta paikasta toteutui hyvin, ja asiakkaat ovat kiitelleet paikan kiireettömyyttä ja kauneutta.

Pieni keittiö ja oma kylpyhuone tekevät pihatalon huoneesta kuin asunnon. Staffan satsasi kaikissa huoneissa hyvin sänkyihin ja untuvapeitteisiin
Pieni keittiö ja oma kylpyhuone tekevät pihatalon huoneesta kuin asunnon. Staffan satsasi kaikissa huoneissa hyvin sänkyihin ja untuvapeitteisiin

Mitä erityistä on vuokrahuoneiden sisustamisessa?

Pensionaatin sisustaminen oli toki erilainen projekti kuin yksityiskodin, mutta mietimme Staffanin kanssa myös sitä, kuinka talo aikanaan, lasten kasvettua, muuntuu kesäkodiksi. Valitsimme ajattomia värejä ja laadukkaita materiaaleja.

Iso osa kalusteista on oikeasti vanhoja, ja ne saatiin Staffanin sisaren miehen lapsuudenkodista. Jokainen huone on pienen teeman tai yksityiskohdan vuoksi omanlaisensa, vaikka yleisilme kaikissa on sama.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodissa toukokuussa 2017 julkaistusta jutusta Hotelli Aurinkoinen. Visiitti-sarjassa kurkistetaan lehdessä esiteltäviin koteihin.