
Italialaisen kreivin maille 1800-luvun puolivälissä rakennettu tilanhoitajan talo on nyt sekoitus italialaista runsautta ja suomalaista selkeyttä.
Asukkaat: Suomalainen muotoilija ja tekstiilitaiteilija Anne Kyyrö Quinn sekä puoliso, entinen pankkiiri Gavin Quinn, joka nykyisin toimii Annen yhtiökumppanina, ja parivuotiaat airedalenterrierit Ronnie ja Reggie.
Koti: Italialaisen kreivin maille Toscanan Arezzoon 1800-luvun puolivälissä rakennettu tilanhoitajan talo.
Italialainen kulttuuri, eleganssi ja sydämelliset ihmiset hurmasivat Anne Kyyrö Quinnin ja Gavin Quinnin niin, että pari muutti Lontoosta Toscanan maaseudulle Arezzoon. Suomalainen tekstiilitaiteilija ja hänen puolisonsa etsivät oikeaa taloa vuosia. Lopulta peltojen keskeltä, läheltä taajamaa löytyi täydellinen koti, jossa yhdistyivät nykyaikaiset mukavuudet ja perinteinen toscanalainen arkkitehtuuri.
Anne, olet kotoisin Lapinlahdelta ja opiskellut ja elänyt Lontoossa. Mikä toi sinut Italiaan?
Olimme haaveilleet talosta Toscanassa vuosia. Italian maaseutu on kaikkina vuodenaikoina kaunis. Aurinko paistaa täydeltä taivaalta kolme neljä kuukautta vuodessa.
Sen lisäksi Italia on kuin maailman museo, josta löytyy loputtomasti tutkittavaa. Toscanassa olemme keskellä kaikkea. Rooma, Milano ja Firenze ovat vain muutaman tunnin ajomatkan päässä. Samoin Lontoon-kotimme ja studioni ovat täältä helpon matkan päässä.
Etsitte sopivaa taloa pitkään. Miten löysitte uuden kotinne?
Seikkailimme netissä vuosikausia ja etsimme sopivaa kotia. Lopulta vuokrasimme seudulta talon talveksi, jotta olisimme heti valmiuksissa, kun kiinnostava kohde tulisi vastaan.
Se oli hyvä päätös, sillä kävimme katsomassa ainakin 50 taloa. Noilla näytöillä kriteerimme jalostuivat. Tajusimme, että halusimme valmiiksi remontoidun talon, joka ei sijaitse aivan korvessa.
Kun astuimme tähän taloon, täällä oli lämmintä. Se ei ole itsestäänselvyys Toscanassa. Talon edellinen omistaja oli kalifornialainen sisustussuunnittelija, ja talo oli remontoitu kauniisti aidoin materiaalein. Se ja lattialämmitys puhuttelivat suomalaista sieluani. Nähtyämme niin paljon, tiesimme, että meillä oli käsissämme helmi.
Miten suomalaiset juuresi näkyvät kotisi sisustuksessa?
Suomalaisuuteni leimaa niin töitäni kuin kotejammekin. Muodot ovat rikkaita, mutta värimaailma on selkeä ja yksinkertainen. En täytä tavaroilla kaikkea tilaa, vaan suosin avaruutta ja minimalismia. Amerikkalainen ystävämme kyseli kylässä käydessään, missä kaikki huonekalumme ovat.
Tämän talon sisustus vain syntyi, emme miettineet sitä. Olemme Gavinin kanssa keränneet kivoja esineitä matkoilta ja huutokaupoista. Niille löytyi täällä helposti paikat. Pidämme molemmat modernin ja vanhan yhdistämisestä. Tällä on hyvin tilaa Gavinin keräilemille vanhoille hatuille ja kirjoille. Viimeisin löytömme on suuri snookerpöytä, jonka jaloista aiomme tehdä ruokapöydän.
Miten työskentely Toscanan maaseudulta käsin onnistuu?
Perustin yritykseni Lontooseen vuonna 1999. Alussa suunnittelin kodintekstiileitä, ja sisustustyynyistäni tuli suosittuja. Niitä alettiin kuitenkin kopioida villisti, ja nykyään teen pääosin tilaustöitä. Kolmiulotteiset huopatekstiilityöni, joita käytetään usein akustisina installaatioina ja taideteoksen tapaan, valmistetaan yhä Lontoon studiollani. Töitäni tilataan paljon myös kotiteattereihin ympäri maailmaa, ja voin hyvin tehdä työni Toscanassa. Matkustin aluksi tiiviimmin Lontooseen, jossa meillä yhä on pieni asunto vanhassa kotitalossamme. Nyt matkustan keskimäärin kerran kuussa.
Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 3/2018 ilmestyneestä jutusta Toscanan auringon alla.
Laatta muiden huoneiden lattiassa, mutta kylpyhuoneessa puu. Miksihän?