Mitä jos maalaisit keittiön seinän rohkeasti vaikka mintunvihreäksi ja tuolit eri väreillä?
Mitä jos maalaisit keittiön seinän rohkeasti vaikka mintunvihreäksi ja tuolit eri väreillä?

Onko sinulla joskus huono päivä? Oletko pahalla tuulella tai väsynyt juuri nyt? Katso helpot ja edulliset ratkaisut, joilla voit kohentaa oloasi heti ja pysyvästi.

Kohentamalla kotiasi voit parantaa myös omaa oloasi. Moniin ulkopuolelta tuleviin ikävyyksiin et voi useinkaan vaikuttaa, mutta elinympäristöösi eli kotiisi voit. Näillä seitsemällä yksinkertaisella kodin muutoksella saat paitsi kotisi entistä viihtyisämmäksi, myös itsellesi onnellisemman olon:

1. Raivaa lisää tilaa

Helppo (ja halpa) tapa piristää mieltä on siivota koti kaikesta turhasta tavarasta. Tämä todellakin toimii! Raivaa kotiin lisää tilaa myymällä tai lajoittamalla kaikki ylimääräinen tavara pois: käyttämättömät jakut vaatekaapista ja vohvelirauta keittiökaapista. Kun pääset roinasta eroon, stressitasosi laskee. Tämän neuvon olet varmasti kuullut monta kertaa, mutta mitäpä jos ihan oikeasti aloittasit nyt? Katso täältä miten saat vaatekaapin kaaoksen kuriin.

2. Järjestä yksi huone uudestaan

Tämäkin on helppo ja täysin ilmainen tapa sisustaa kotia. Kun järjestät vaikkapa olohuoneen huonekalut uudella tavalla, tuntuu kuin saisit uuden alun kotiisi (ja elämääsi). Huom! Ennen kuin aloitat, hahmottele suunnitelmasi pohjapiirrokseen ja sitten vain hommiin! 

3. Maalaa tehosteseinä

Kun maalaat huoneesta yhden seinän, tuntuu kuin olisit tehnyt remontin, mutta huomattavasti edullisemmin ja vähemmälllä vaivalla kuin koko kodin seinien maalauksen. Valitse tehosteseinään väri, joka luo sinulle positiivisen fiiliksen, jolloin seinää katselemalla saat ihailla paitsi työsi tulosta, myös hyvän mielen tuovaa väriä. Katso, miten työnurkkaukseen tapetoitiin tehosteseinä ja samalla koko tila siivottiin. 

4. Vaihda vetimet

Piristä keittiötäsi vaihtamalla kaappien vetimet. Koko keittiön ilme muuttuu hetkessä ja omakin ilmeesi siinä samassa, kun pääset kokkaamaan "uudessa keittiössäsi". Voit laajentaa idean myös vaihtamalla ovien vetimet. Valitse omaa silmääsi miellyttävä malli!  Katso videolta, miten keittiön ilme muuttui, kun vetimet vaihdettiin. 

5. Korjaa yksi asia kodissasi

Jokaisen kodissa on kohtia, jotka pitäisi korjata tai muuttaa, mutta asia on vain jäänyt. Repsottaako jokin lattialista, onko yksi ohvenkahva huonosti kiinni, onko jokin lamppu palanut? Valitse näistä yksi, laita se kiireisimmälle to do -listallesi ja korjaa se heti. Usko tai älä, tunnet olosi samantien huojentuneemmaksi, kun homma on hoidettu. Mitä jos maalaisit keittiön välitilan ärsyttävät kaakelit rauhallisen valkoisiksi? Katso ohjeet täältä.

6. Päivitä yksi huonekalu

Päivittämisen ei tarvitse tarkoittaa uuden ostamista. Voit tehdä pienen muodonmuutoksen jollekin olemassa olevalle esineelle tai huonekalulle pienellä maalipurkilla tai vaikkapa kangaspalalla. Jos olohuoneen pikkupöytä on jo todella kulahtanut, maalaa se lempivärilläsi ja tee siitä olohuoneen keskipiste tai jos nojatuoli on jo liian kulahtanut, heitä sille kaunis kangas "uudeksi verhoiluksi". Katso idea, miten voit tuunata vanhan jakkaran ilman remonttivälineitä kuin uudeksi.

7. Siivoa kotisi

Vaikuttaa aika ilmeiseltä, vai mitä? No, usein se kaikista yksinkertaisin ratkaisu on paras. Tee kodissasi suursiivous: poista lika ja pöly ja turha tavara. Katso ammattijärjestäjän lista, mistä tietää, onko kotona liikaa tavaraa. Mitä vähemmän sinulla on roinaa ja pölyä, sitä paremmin voit! 

 

Jutun lähteenä on käytetty Brightnestin artikkelia.

Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Maja on suomalais-japanilaisen suunnittelijan Naoto Niidomen kevytrakenteinen valmismökkikonsepti. Majat valmistetaan alusta loppuun Ähtärissä, koya.fi.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Ultratyylikkäässä japanilaisessa Muji Hutissa on vain yhdeksän neliötä, mutta korkeus ja leveä terassi saavat modernin vierasmajan tuntumaan neliöitään suuremmalta. Iso ikkuna toimii myös liukuovena.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Huone1 tekee monipuolisesti muuntuvia erilaisia aittoja ja vierasmajoja tehtaillaan Hollolassa ja Loimaalla, huone1.fi.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.
Luoman selkeälinjaisessa Lillevillassa on 16 neliötä. Puuvalmiin vierasmajan toimitusaika on 2–4 viikkoa, 2 865 e, Netrauta.

Pienet rakennukset ovat nyt trendikkäitä. Mitä minimökistä haaveilevan kannattaa ottaa huomioon?

1/ Valmismökki vai mittatilaustalo?

Minimökki on oiva lisätilan tuoja vapaa-ajankotiin. Kesäpaikassa se voi toimia vierasmökkinä tai vaikkapa nukkumapaikkana perheen lapsille. Monilla valmismökkitoimittajilla on omat minimökkimallistonsa, ja ne tekevät myös muokattuja versioita malleistaan.

Jos valmismalleista ei löydy juuri mieleistä, tilaa kuvat suunnittelijalta ja teetä työ rakennusfirmalla. Hinnoittelut vaihtelevat, eikä näissä kahdessa vaihtoehdossa ole välttämättä kovin suurta eroa.

2/ Tehokasta tilankäyttöä

Koska pienten mökkien neliömäärä on vähäinen, kannattaa jokainen sentti miettiä tarkkaan. Jos olet aikeissa rakentaa alle yhdeksän neliön aitan tai vierasmajan, hyödynnä huonekorkeutta. Matala parvi ei vie rakennusneliöitä, mutta tuo tilaan asumismukavuutta.

Parvelle johtavien portaiden alapuoli kannattaa hyötykäyttää säilytystilana. Pienessä tilassa on mukava piilottaa tavarat kaapin ovien taakse, minimalistisesti sisustettu tila näyttää todellista suuremmalta.

3/ Terassilla lisämukavuutta

Iso ikkunapinta tuo pieneen mökkiin reippaasti lisää tilantuntua, ja yhteys luontoon tuntuu konkreettisemmin. Kun vielä lattiapinta jatkuu visuaalisesti samanhenkisenä tai samassa suunnassa terassilaudoituksen kanssa, tuntuvat mökin neliöt helposti tuplaantuvan.

Lupakäytännöt vaihtelevat terassien pinta-aloissa kuntakohtaisesti, joten niissä kannattaa olla tarkkana. Aurinkokatos tai helposti ylös nostettava purjemainen aurinko- ja sadesuoja lisää terassin käyttöaikaa.

4/ Kalustus kuntoon

Hanki pikku mökkiin muunneltavia huonekaluja. Vuodesohvat ja istuimina tai pöytinä toimivat säilyttimet ovat oivia pieneen tilaan. Seinälle kipattava sänky vapauttaa lattiatilan käyttöön päiväksi. Niitä valmistaa muun muassa Puulon. Hanki ruokaryhmä ja pinottavia tuoleja, jotka toimivat myös ulkona. Hyvin mietityt kiinteät säilytysratkaisut tuovat pieneen tilaan tehokkuutta ja tilantuntua, ota siis myös seinäpinnat tehokäyttöön. Lattialle sopivat helposti pudisteltavat kevyet villamatot – ahkerasti pihalla ramppaavat jalat tuovat kesäaikaan hiekkaa ja roskaa sisälle.

5/ Sääntöviidakko vaihtelee

Selvitä, mikä on oman kuntasi lupapolitiikka: minkä kokoinen mökki vaati rakennusluvan, mistä riittää ilmoitus ja mitä voi rakentaa omin luvin. Nämä vaihtelevat kunnittain. Joskus pikkumökin neliöt määrittelee tontin rakennusoikeus.

Ilmastointiasiat mietityttävät monia, erityisesti koneellisesta ilmastoinnista ja sen haitoista keskustellaan paljon. Ympärivuotiseen vapaa-ajanasuntoon tulee yleensä säädösten vuoksi hankkia koneellinen ilmastointi, mutta mikäli neliöitä on alle 50, painovoimainen ilmastointi riittää.

Sisustusarkkitehti Laura Räihä paljastaa ammattilaisten parhaat sisustussalaisuudet.
Juttu on ilmestynyt Glorian Kodissa 5/2018.

Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.
Lähes kuusi metriä korkea ruokailutila on viherkasveista vehreä. Nurkan takana vasemmalla pilkottaa yli kolmeen metriin kurottautuva täplätraakkipuu, jonka Rami on kasvattanut pistokkaasta. Etualan havupuu on araukaria.

Kaktuskokoelma, viherkasvit, huippudesign ja moderni taide tekevät tamperelaisen Rami Kivistön kodista ainutlaatuisen.

Asukkaat: Proviisori Rami Kivistö ja plastiikkakirurgi Antti Mikkola sekä cornish rex -kissat Onni ja Nero.

Koti: 79-neliöinen paritalokoti Tampereella.

Onpa kyse rehevistä lehtikasveista tai piikikkäistä kaktuksista, Rami Kivistön sydän on myyty. Tamperelaisen proviisorin kodin persoonallisissa asetelmissa näkyvät myös matkoilta tuodut esineet ja toinen intohimon kohde, taide.


Rami Kivistön mielestä kaktukset ovat parhaita kasveja lasitetun parvekkeen runsaaseen valoon ja lämpöön. Hyllyillä Ramin kaktuskokoelma saa mahdollisimman paljon auringonvaloa. Parveke on Ramin ja Onni-kissan lempipaikka kotona.


Rami, mistä lähti intosi viherkasveihin ja kasveilla sisustamiseen?

Kasvit tekevät ympäristöstä miellyttävän ja kodista rauhallisen, vihreä väri rauhoittaa. Olen kiinnostunut luonnosta ja kaikkeen siihen liittyvästä. Kasvien avulla voin tuoda palasen luontoa sisälle.


Hayn tarjotinpöydälle sopii pieni kaktuskokoelma. Ruukuissa katteena matkoilta tuotuja erikoisia kiviä.


Viherkasit ovat suuressa roolissa kotisi sisustuksessa. Mikä on lempipaikka kodissasi?

Rakastan kesäisiä hetkiä parvekkeella. Istun jakkaralla ja katselen kasvikokoelmaani. Keväällä säiden lämmettyä tuon mökiltä talvisäilytyksessä olleet kaktukset parvekkeelle. Olen hankkinut tukevat hyllyt ruukuille, jotta kaikki kasvit saavat mahdollisimman paljon valoa. Saamme samalla myös suojaa parvekkeelle.

Muuna aikana suosikkipaikkani on kuusi metriä korkea, vehreä ruokailutila. Suunnittelimme viherseinän hyllyt alun perin kissoille kiipeilytelineeksi, mutta ne eivät hyllyistä välittäneet. Sain ajatuksen koota viherkasveja hyllyille. Nostan sinne myös myrkyllisimmät tyräkit, jotta ne ovat kissojen ulottumattomissa. Nautin ympäröivästä vehreydestä ja kasvien hoitamisesta. Se rauhoittaa, tekee hyvää mielelle ja tuo iloa.


Hyllyillä pienet särkyvät esineet ovat suojassa kissoilta. Saksalaisen Fürstenbergin posliinisten kanien keräily alkoi vitsistä Amsterdamissa, josta Rami ja Antti ostivat kokoelman ensimmäisen kanin.

 


Olohuoneen toiselle seinälle on koottu taidekollaasi, jonka teemana on ihmisen ja luonnon välinen keskustelu. Pääkallot symboloivat Ramille elämää. Kattovalaisin on Serge Mouillen.

 


Posliinihyllyt hankittiin alun perin kissoille kiipeilyä varten, mutta kissat eivät viihtyneetkään niillä. Nyt ruokatilan seinää vehreyttävät viherkasvit.

Juttu on tiivistelmä Glorian Kodin numerossa 1/2018 ilmestyneestä jutusta Vihreät huoneet.